Espressoman infocat
Posts: 23
Joined: May 2023
București
Salutare, de aproximativ 1 luna am trecut la primul meu espressor manual și pentru a mea sotie băutoare de capuccino m-am apucat și de spumare, eu fiind un băutor aproape exclusiv de espresso.
Am urmărit o mulțime de filmulețe pe YT despre cantitatea de lapte , tipul de lapte , pozitia baghetei in latiera, deci eu zic că bifez toate aceste lucruri. Problema principală este că spuma rămâne la fundul latierei și pica ca o pleașcă la final , nu reușesc să o omogenizez cum trebuie sa am microspuma. Menționez că fac întâi espresso apoi spumez , curat bagheta agit umpic latiera și torn, deci nu sta laptele mai mult de 1 min.
O alta nedumerire pe care o am este legată de bagheta, și de cat de repede se încinge , astfel că la finalul spumării bagheta este pe toată lungimea de neatins , frige efectiv. Nu am mai avut până acum espressor cu bagheta cool touch ,deci nu știu dacă așa ar trebui sa se simtă sau este ceva defect la a mea.
Nu mă deranjează prea mult faptul că se încinge bagehta , aștept în schimb sugestii pentru tehnica de spumare/omogenizare a microspumei.
Menționez că am incercat mai multe tipuri de lapte (pilos și de 1.5 și de 3.5 , și chiar Alpro coconut barista , la Alpro chiar nu am reușit să scot pic de spuma)
Stone Mine & Eureka Mignon Specialita/ Timemore Black Mirror Basic
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.049
Joined: Feb 2015
Craiova
Doar bagheta frige, sau si laptele a depasit 70 grade?
Poti sa tii ibricul in mana goala ?
Espressoman infocat
Posts: 23
Joined: May 2023
București
27-08-2023, 18:11
(This post was last modified: 27-08-2023, 18:12 by AlexDeedy.)
Ma opresc din spumare atunci cand nu mai pot tine mana pe fundul latierei mai mult de 1-2 sec. In momentul acela pot spune ca si bagheta este la fel daca nu chiar mai fierbinte.
Stone Mine & Eureka Mignon Specialita/ Timemore Black Mirror Basic
Espressoman infocat
Posts: 462
Joined: Aug 2021
Bucuresti
27-08-2023, 18:34
(This post was last modified: 27-08-2023, 18:44 by adrian1.)
Nu pune nimeni mâna pe baghetă. Opțiunea de "cool touch" este acolo ca să nu faci arsuri de gradul 2 când o atingi accidental.
Am observat că cel mai eficient este să o ștergi cu o
lavetă udă (pun linkul la mega pentru că acolo am căutat, se găsește peste tot). Merge și o lavetă de microfibră, udată, posibil să fie mai estetică. Ideea este că o atingi prin intermediul unui material umed, astfel încât să nu simți temperatura.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.049
Joined: Feb 2015
Craiova
(27-08-2023, 18:11)AlexDeedy Wrote: Ma opresc din spumare atunci cand nu mai pot tine mana pe fundul latierei mai mult de 1-2 sec. In momentul acela pot spune ca si bagheta este la fel daca nu chiar mai fierbinte.
Daca tu nu mai poti tine mana pe exterior mai mult de 5 secunde, asta inseamna ca are peste 60 grade, este testul skin pain in normativele EU de proiectare electrocasnice care expun suprafete fierbinti catre utilizatori.
La spumare lapte indicatia asta ne ajuta sa ne oprim, caci laptele logic va avea mai mult de 60 grade, peretele de la lapte se incinge, dar nu e bine sa depaseasca 68-72 grade. Cu siguranta nu ai putea sa atingi laptele fara sa te alegi cu arsuri/basici.
Iar tija, prin care vine abur, la 100 grade, e logic sa fie cea mai fierbinte din tot ansamblul, si sa nu poata fi atinsa.
Espressoman infocat
Posts: 1.099
Joined: Nov 2017
Milano
28-08-2023, 08:20
(This post was last modified: 28-08-2023, 08:23 by vlaicu.)
Din ce povestești e posibil sa bagi prea mult aer și sa nu omogenizezi laptele. Joacă-te înainte ca să exersezi. Îți recomand să folosești apa + o pictura de detergent lichid. Îl forțezi pe acela și exersezi pana ai un rezultat bun. Nu îți cunosc espressorul asa ca nu știu exact ce sa îți recomand in privința tehnicii. Pentru mine, încerc sa bag puțin aer pana începe sa devina laptele ușor cald după care am grija ca tot laptele sa se afle într-un vortex constant. Îl mențin asa până ajung la temperatura dorita (la fel, tin mana pe cană).
Totul è de practică. Rezultatul trebuie sa aibă consistența unei vopsele și sa fie lucios la suprafață.
Temperatura baghetei posibil sa fie normal. Spun posibil pentru ca, cool touch, ar trebui sa te protejeze. La mine, dacă nu ating vârful, restul este acceptabilă și pot sa o ating fără problema. La cele farà cool touch temperatura este extrem de ridicata.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Posts: 37
Joined: Feb 2023
Bucuresti
(27-08-2023, 18:34)adrian1 Wrote: Ideea este că o atingi prin intermediul unui material umed, astfel încât să nu simți temperatura.
Este puțin invers
Apa conduce căldura mai bine decât o laveta uscată.
Cum a spus colegul, experimentatul cu apă simplă si cu detergent de vase mi-a fost util să văd cât aer introduce jetul de abur și concluzia la mine a fost că băgam prea mult aer.
Poți să îți dai seama și după structura vârtejului dacă se aglomerează spumă de textura diferită probabil ai băgat prea mult.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.049
Joined: Feb 2015
Craiova
Exact, cum zice @
unportocal, daca ai umezit din greseala o manusa din alea termo, cu care scoti tava din cuptor... e vai de epiderma ta cand atingi metal fierbinte