Hello There, Guest! Login Register


Probleme extractie espresso - puc lipit de dus

#31
Va mulțumesc tuturor pentru sfaturi. Mi-am luat râșnița si cafea proaspăt prăjită (sarkis chocolat) si deja treaba sta altfel. Cred ca tot trebuie sa mai lucrez la gradul de macinare, dar am inceput sa obtin 30ml in 25s (din 15g boabe). Îmi mai trebuie doar tamper ca sa "intru in legalitate" Smile.

Cam asta am obținut azi, mi s-a părut f buna. [Image: a31b4ec9d917d027f027a0d947d28ef3.jpg]

O singura problema mai am, cafeaua se lipește in continuare de grup. Sa fie din cauza ca nu tampez suficient de tare (din cauza tamper-ului de plastic)? Iar după ce scot portafiltrul, rămâne puțin ud, nu e uscat așa cum cred ca ar trebui.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#32
Ar trebui sa obții 60 ml din 15 g de boabe. Daca pucul este nămol încearcă sa pui 15.5g-16g cafea. Evident ca ar trebui sa iei un tamper(de preferință dinamometric la început sa elimini o variabila-forta de stampare). Cel de plastic este o jucarie.
Lelit Bianca, Honne Home, Kinu 47, Kompresso
Past:Gaggia Clasic, VBM Domobar Jr, Vario home
 
Reply
#33
Scuze, a fost o eroare de exprimare. Sub portafiltru am pus o ceașca de espresso, si încă un capac gradat, ca sa pot sa îmi dau seama cât curge. 60ml am obținut in total Smile. O sa încerc sa merg spre 16g cafea.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#34
Am încercat cu 16g si e tot cam la fel:

[Image: 8fb6da6ffb15558f49bbda2143606ecb.jpg]

Si așa e pe grup:
[Image: 73a88328a4f785905af0f224a48359b0.jpg]

Presiunea sta pe la 10-12 bari, iar rezultatul din ceașca e ok:
[Image: f07f47df6ce39560e4c14b299db301e1.jpg]

Sa fie tamparea de vina?
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#35
Daca iese bine in ceasca asta conteaza. Ai incercat sa montezi portafiltrul cu o moneda pe el? Daca nu ramane urma (fara sa pornesti pompa) inseamna ca din tampare pucul "pluteste" in apa impinsa de pompa si se lipeste de dus. In afara de putina mizerie care se duce cu un flush, nu aduce nimic rau IMO.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#36
(27-12-2014, 16:56)andra Wrote: Sa fie din cauza ca nu tampez suficient de tare (din cauza tamper-ului de plastic)?

DA!!!
Oricum rezultatele sunt uimitoare pentru un tamper de plastic.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#37
(27-12-2014, 21:46)amarok Wrote: DA!!!
Oricum rezultatele sunt uimitoare pentru un tamper de plastic.

Ok. Atunci aștept sa imi iau tamper-ul si mai văd apoi ce mai trebuie îmbunătățit. Oricum, eu pentru început sunt mulțumită, ma așteptam sa imi dea ceva mai multe bătăi de cap Smile.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#38
Si noi de bucuram! Esti un exemplu prin perseverenta ta pentru suflarea feminina Smile Din pacate, avem foarte foarte putine colege espressomane. Ma rog, exista si exceptii "care ne fac de rusine", Carmen Anne din Arges, cu un Expobar Brewtus si un Mahlkoenig K30 Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#39
Sotia intra la categorie. Eu sunt consumatorul si cateodata reglorul. Altfel se supara pe mine daca imi fac cafeaua singur...  Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#40
Inca ceva...ca veni vorba despre timpul de la sfarsitul extractiei pana la demontarea portafiltrului de pe grup.
Patesc o chestie in neregula: termin prima extractie, am pregatita cafeaua abia rasnita pentru a doua doza, scot portafiltrul si, nu doar o data, ma trezesc cu pucul primei extractii lipit de sita grupului. Daca as sta cateva minute intre acesti pasi, pana sa scot portafiltrul cu pucul extras, acesta mi-ar ramane in portafiltru, nemailipindu-se de sita grupului. E frustrant, pentru ca asta cere sa asigur o curatenie suplimentara partii inferioare a grupului, inainte de a doua extractie.
Ca idee, reglajul rasnitei este adaptat de fiecare data boabelor cu care lucreaza, astfel incat sa respecte timpii standard. Aici n-am probleme. Tamparea, nici pe asta n-o fac cu mai mult exces de zel decat ar trebui, deci...unde gresesc?

In tutorialele de pe net, odata terminata prima extractie, se scoate portafiltrul imediat ce se opreste pompa, se pregateste a doua doza si se repeta extractia, fara ca pucul extras sa-i ramana cuiva lipit sus, pe sitele grupului. Imi scapa mie ceva?

Mentiune: a nu se intelege ca ma deranjeaza curatenia suplimentara a grupului, ci doar ca pierd timp pana la a doua extractie, cu prima in asteptare, fara sa mai pun si frotarea laptelui pentru cappuccino...timp in care mi se pare ca prima extractie "se strica in asteptare" intr-un fel.

L.E. Am mai gasit si citit despre problema pe care am semnalat-o si eu cu lipirea pucului extras de dusul grupului, ridicata si de altii, asa ca voi mai lucra la gradul de rasnire (desi ma incadram in parametrii standard ai unei extractii) si, eventual, la forta tamparii. Daca problema persista, voi incerca si cu alte feluri de cafea - desi am facut-o si pe-asta - si voi reveni cu intrebari, de va fi cazul.
Multumesc!
Lelit PL41TEM, Mahlkonig Vario Home, Tamper Lelit Inox PL100, seturi ceramica si pahar test gradat (60ml) Concept-Art, s.a.  Aa...si cafea. Boabe!
 
Reply
#41
Cate grame de cafea folosesti? Incearca sa macini mai gros si sa maresti doza. Vezi cu 18g spre exemplu, pentru 60ml.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#42
Mergeam pe 16 gr. la sita dubla (14).
Lelit PL41TEM, Mahlkonig Vario Home, Tamper Lelit Inox PL100, seturi ceramica si pahar test gradat (60ml) Concept-Art, s.a.  Aa...si cafea. Boabe!
 
Reply
#43
Eu tin minte ca am patit asa pe unele din espressoarele trecute, atunci cand macinam cam fin o cafea prajita cam intens, dozata cam putin. Sunt multe sfaturi si pe acest topic, iar o doza de 17g, eventual cu schimbarea temporara a prajitorului, cred ca o sa rezolve problema. Sau, daca sita permite, poti merge chiar pe 18g cu o rasnire mai grosiera, macar pentru a experimenta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#44
(27-12-2014, 21:46)amarok Wrote:
(27-12-2014, 16:56)andra Wrote: Sa fie din........ (din cauza tamper-ului de plastic)?

DA!!!
Oricum rezultatele sunt uimitoare pentru un tamper de plastic.

Asta poate demonteaza idei preconcepute despre tamper... cum ar fi faptul ca tamperul trebuie sa fie din titan ranforsat cu carbon, sa aibe o dungulita din silicon alimentar de culoare pink, realizat in stil unibody si neaparat o semnatura personala din corn de cerb lopatar ... mai radem mai glumim, asa, printre picaturi delicioase Smile
 
Reply
#45
Eu cred ca buba la plastic este ca se lipeste cafea de el si rupe suprafata, plus ca nu prea mai poti face controlul din buricele degetelor pe buza sitei (talpa subtire).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#46
Bun venit pe forum Marius,

E deja un topic in care se incadreaza postarea ta si o voi muta acolo.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#47
Și mie îmi rămâne uneori pucul lipit de duș la Lelit PL41E.

Întrucât am variat cantitatea de cafea, concluzionez că problema este că intră apă sub puc și îl ridică în duș. 

Din măsurătorile mele portafiltrul are 57,5mm, iar tamperul meu are 57 mm. Poate fi asta o problemă? Nu se apasă bine cafeaua pe pereții portafiltrului și apa se strecoară pe acolo și ridică pucul?
 
Reply
#48
(04-08-2015, 16:43)nwradu Wrote: Și mie îmi rămâne uneori pucul lipit de duș la Lelit PL41E.

Întrucât am variat cantitatea de cafea, concluzionez că problema este că intră apă sub puc și îl ridică în duș. 

Mai degraba dozezi prea mult si pucul atinge dusul de la bun inceput. 
Cand apa de la extractie intra in contact cu cafeaua aceasta se umfla si preseaza si mai mult sita dusului de care se si lipeste .

Din măsurătorile mele portafiltrul are 57,5mm, iar tamperul meu are 57 mm. Poate fi asta o problemă? Nu se apasă bine cafeaua pe pereții portafiltrului și apa se strecoară pe acolo și ridică pucul?

Nu, aceasta nu este o problema. Sita oricum este conica iar daca tamperul ar avea aceeasi dimensiune cu baza de sus a acesteia, s-ar bloca in sita la tampare .
Atentie la dozare si la manopera de pregatire a pucului in sita .
Testul cu moneda peste pucul tampat ajuta la observarea nivelului maxim pana la care se poate umple sita, astfel incat sita dusului sa nu apese banul si sa nu se imprime urma acestuia in cafea.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#49
Nu o umplu prea mult. Dacă o montez și o demontez fără să dau drumul la apă, găsesc cafeaua neatinsă de duș.

De fapt, după tampare rămâne aproape 1 cm acolo, intră tamperul până la buza sa dacă folosesc doar 14 grame de cafea.

Nu-mi dau seama dacă ar trebui să râșnesc mai grosier sau mai fin pentru a corecta fenomenul.
 
Reply
#50
(04-08-2015, 20:23)nwradu Wrote: Nu o umplu prea mult. Dacă o montez și o demontez fără să dau drumul la apă, găsesc cafeaua neatinsă de duș.

De fapt, după tampare rămâne aproape 1 cm acolo, intră tamperul până la buza sa dacă folosesc doar 14 grame de cafea.

Nu-mi dau seama dacă ar trebui să râșnesc mai grosier sau mai fin pentru a corecta fenomenul.

Nu vad semnatura dar inteleg ca ai un Lelit.
La birou am si eu unul , modelul PL41 TEM, cu care nu am reusit sa scot nimic decent din mai putin de 17-18 g de macinatura.
Daca intr-adevar ai Lelit, iti sugerez sa maresti cantitatea de cafea folosita , pana la limita la care dusul sa nu atinga cafeua in timpul extractiei. 
Regleaza din gradul de macinare ca la cele 17-18 g de cafea sa ai curgerea celor 50-60 ml de lichid in 25-28 sec .
Iti mai sugerez sa cantaresti cafeaua si sa tampezi controlat cu 14-15 kgf . Poti folosi pentru tampare si un cantar de bucatarie mai mare daca nu ai un tamper dinamometric.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#51
(04-08-2015, 16:43)nwradu Wrote: Și mie îmi rămâne uneori pucul lipit de duș la Lelit PL41E.

Întrucât am variat cantitatea de cafea, concluzionez că problema este că intră apă sub puc și îl ridică în duș. 

Din măsurătorile mele portafiltrul are 57,5mm, iar tamperul meu are 57 mm. Poate fi asta o problemă? Nu se apasă bine cafeaua pe pereții portafiltrului și apa se strecoară pe acolo și ridică pucul?
Prietenul meu are Lelit PL41E.
Tamperul a fost executat gresit si are un diametru prea mare (intra fix in sita, nu imi amintesc acum valorile exacte, dar parca diametrul tamperului este de 57,8mm).
Totusi, se descurca, tampeaza corect dar are grija intotdeauna ca extractia tamperului sa fie facuta cu o miscare mai lenta, pentru a nu desprinde pucul de baza sitei.
Din ce am stabilit pana acum, cantitatea optima la masinaria asta este de 17-17,7g, insa din cand in cand (relativ des) pucul este absorbit si lipit de dus imediat dupa extractie.

Dupa parerea mea, desi tamparea e bine sa fie facuta cu o valoare constanta, disparand grija macar a unei variabile, mici variatii ar putea fi de folos.
Poate gresesc, dar consider, asa cum am mai scris si cu o alta ocazie, ca forta de tampare nu ar trebui sa influenteze decisiv extractia. Daca totusi o face, avem o alta problema, mai serioasa, poate la gradul de rasnire sau poate chiar la dozare. Putem avea astfel o indicatie imediata a faptului ca apreciem gresit gradul de rasnire sau ... ca suntem la una din limitele dozei (pe care e bine sa o determinam fiecare, fiind parca un fel de "constanta de aparat" pentru o cafea data).
Cele 14-16 kgf ar trebui sa fie foarte importante doar in faza de preinfuzie si mai putin in timpul extractiei, cand, dupa calculele mele aproximative, forta aplicata pucului prin cei 9 barr fiind undeva in jurul valorii de 240kgf (mult mai mare fata de ceea ce aplicam noi cu tamperul), pentru cei aproximativ 2650 mm patrati ai sitei.
(In acelasi timp, este adevarat ca lucrurile aici sunt ceva mai complicate, kilogramele forta aplicate cu tamperul avand un rol diferit de cele generate prin presiunea de extractie...)

rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#52
(05-08-2015, 11:22)Adrian T Wrote: ...Tamperul a fost executat gresit si are un diametru prea mare ...
...forta de tampare nu ar trebui sa influenteze decisiv extractia...

dupa mine, forta de tampare nu trebuie sa aiba legatura cu lipirea pucului de dus, la incheierea extractiei;

contrar unei intuitii de bun simt, tamparea nu influenteaza direct debitul in extractie prin efectul de "indesare" de "opacizare" a cailor apei prin puc; deci nu trebuie sa o asezam ca efecte, in rand cu granulatia sau doza, care ambele, influenteaza debitul!

tamparea ar trebui sa desavarseasca etapa de pregatire puc numita distributie: adica o compactare egalizatoare prin apasare pe suprafata pucului, cu eliminarea eventualelor pungi de aer si realizarea unei "densitati" egale in volum pentru particulele de macinatura; intr-un asemenea caz, o preinfuzie completa realizeaza umflarea egala a tuturor particulelor, iar apa de extractie ar trebui sa se disperseze uniform si sa extraga maximum de solubile din - teoretic - fiecare particula...

chiar la forte de tampare excesive, mult peste discutatele 15 Kg, acestea nu ajung sa aiba efect in straturile profunde de la baza pucului;
ceva similar, dar din alte cauze, se intampla in preinfuzia obisnuita din masinile prosumer: apa nu inmoaie intregul volum al pucului si la inceputul extractiei baza pucului e in mare parte uscata...
toate acestea, plus orice neuniformitate in distributie, o tampare excesiva, inegala sau oblica, cicanituri sau vibratii sita dupa tmpare, sau o preinfuzie partiala, sunt toate generatoare de zone cu aderenta mai slaba, exploatate de apa sub presiune, care cauta drumul cel mai scurt;
efect - supraextractia pe un minim din volumul pucului, si pe ansamblu ceasca, un randament minim, execrabil, al extractiei (acel extraction yield);

lipirea pucului de dus sub efectul depresurizarii incintei de deasupra pucului, nu e o problema de calitate bautura, dar e un simptom de anormalitate, cel putin in contextul unei anume masini, cafele, preparare puc: un puc prea usor, sau/si mai "noroios"  (granulatie prea fina?) va fi mai usor zmuls...

de remarcat ca si la masinile cu piston ar exista un fenomen de dizlocare puc, mai grav, pentru ca are loc la inceputul preinfuziei; care de altfel minimizeaza ulterior efectele fenomenului...
initial, cand pistonul urca, pana la deschiderea orificiului de intrare apa, acesta absoarbe aer prin porozitatile pucului; daca manevra e facuta rapid, pucul tresalta putin, in apa ce-l invaluie; cel putin asta se sustine, nu am semne la Strega;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#53
Da la Lelit TEM trebuie macar 17g, altfel pucul cam ramane lipit.
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MMI + Ascaso Precision Competition Filter 57mm + Tamper LELIT PL 100
 
Reply
#54
De astazi sunt si eu posesor de Lelit pl41tem (am facut un upgrade de la GC).
Am patit si eu de 3-4 ori consecutiv sa ramana pucul lipit de dus, mai putin la utimele 2 extractii.
Cantarul indica 13.8gr cand macinatura este exact la buza sitei duble, iar la tampare, baza tamperului cobora putin sub margina superioara a sitei (extractia avand loc in 30 secunde). 
Ma gandesc ca poate cantarul nu indica corect, ce-i drept nu l-am mai folosit de ceva timp, dar stiu ca la sita de 15gr VST de la GC, cand macinatura era la marginea superioara, aveam aproape 15gr.

Poate reuseste cineva sa cantareasca sita dubla de la Lelit, asa ne putem da seama de acuratetea cantarului. Mie imi indica 22,4 gr.
Am atasat cateva poze.


Attached Files Thumbnail(s)
           
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#55
Daca la 13.8g ai sita plina inseamna ca maicnatura este prea groasa. Mult prea grunjoasa... Banuiesc ca si curgerea a fost apoasa.

Lasa rasnita goala, regleaz-o spre mai fin, pune fix 16g sa zicem, macina tot si vezi ce iese. Daca tot asa se prezinta situatia, du-te in continuare si mai fin, pastrand doza de 16g in rasnita goala, pana iti incape tot in sita si ai o extractie de 25-30s pentru 60ml.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#56
Ai grija, ca daca ai sita fierbinte, e posibil sa iti arate alte valori.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#57
Macinatura cred ca a fost buna tinand cont de timpul extractiei de 30s. 

Daca as macina mai fin, timpul ar creste si mai mult ducand la supraextractie. Am incercat si cu mai multa cafea, modificand spre mai gros rasnita ca sa pastrez curgerea si timpul, dar parca gustul a fost mai bun in primul caz cand macinatura era rasa la limita sitei, in cel de-al doilea caz gustul mi s-a parut mai amarui lucru ce ma duce la gandul ca ar fi o problema la cantarirea gramajului.

@baloozzy: sita era la temperatura camerei.

Revin dupa cateva zile sa-l mai tin in teste Smile
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#58
Mai trebuie sa vezi si cafeaua. E cumva de marca sau nu e proaspat prajita?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#59
Cafeaua a fost prajita in data de 24 (Sweet - Sarkis), ar putea conta si asta la cantarire/macinare?
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#60
Așteaptă 30 de secunde și apoi scoate portafiltrul . Dacă e scos in primele secunde după ce se oprește extracția , atunci presiunea negativă îl tine lipit de sita dușului . După jumătate de minut, nu mai e sigur lipit de dus.
Restul problemelor au fost bine explicate mai sus .
La Lelitul meu , nu mai cântăresc macinătura ; dacă după tampare, tamperul (Lelit de 57 mm) intra în portafiltru cu toată marginea cilindrică (verticala) , știu că am cantitatea dorită (aproximativ 15-16 g).
Succes
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)