Hello There, Guest! Login Register


Probleme extractie espresso - manometrul nu ajunge la presiune mai mare

#1
A început distracția...
cu sita lelit iese ceai, cu cea ims ceva mai bine, dar nu ajunge la 8 bari si curgerea e mult mai rapida comparativ cu gc, chiar și pe gradul maxim de rasnire permis de vario.  Păreri?
În altă ordine de idei sita ims sta mult mai bine în portafiltru, lelit e încă departe.
Cafeaua nu e rea la gust, doar crema puțină.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#2
Salut amarok!
...dar nu ajunge la 8 bari - ar putea fi de la:
- cafeaua nu este suficient de proaspata (pina la 1 luna e bine),
- gramajul in sita nu este suficient,
- risnirea nu e suficient de fina.
Si mai verifica la citi bari este setat opv-ul din fabrica - daca ai 12bari ajusteaza opv-ul la 8-9
Success!
ECM Technika iv, Honne, Mazzer S.Jolly, Kinu m38.
 
Reply
#3
Multumesc
Probabil gramajul e problema. O să încerc cu o sită mai mică.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#4
Ce gramaj ai folosit ? Porneste cu 16g si vezi cat se umple sita. Curgerea depinde si de gradul prajire al cafelei folosite. Cele light ar putea da curgeri mai rapide, cu toate ca le macini cat de fin se poate.
Spor Smile
Bezzera Magica S MN PID, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#5
Am mers pe același grad de rasnire ca și la gc, apoi pe maxim cât permite vario. Cafea pun ochiometric, nu am cantarit-o niciodată, e programată rasnita pe 10 secunde.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#6
(18-12-2019, 12:41)amarok Wrote: Am mers pe același grad de rasnire ca și la gc, apoi pe maxim cât permite vario. Cafea pun ochiometric, nu am cantarit-o niciodată, e programată rasnita pe 10 secunde.

Stiu ca e un real pericol sa schimbi focus-ul de la cafea la scule Smile, dar probabil un cantar cu zecimi de gram ti-ar recomanda toata lumea de pe-aici.
Diferenta in curgere e sesizabila de la 0.5g in sus, iar ochiometric nu e suficient, poate doar daca stii deja foarte bine o cafea si setarea rasnitei. In functie de soi si de gradul de prajire, la aceeasi cantitate (18g) si rasnire "corecta" poate varia volumul cu 50% (de la a sta pe la 4/5 in sita pana la a face musuroi cu varf deasupra) iar timpul de la 10s la 12s.

Nu cred ca scapi de cantar.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#7
Am scăpat 5 ani. Reușesc eu să mai fofilesc încă o dată, deși cântare de bucătărie am destule, trebuie doar să verific dacă mai au baterie...
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#8
Ca sa ai constanță e bun cântarul. Daca ai râșnită cu timer, va trebui, practic sa recantaresti doar cand schimbi cafeaua si/sau gradul de rasnire (dacă ai fobie de cântar).
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#9
Nu am nici o fobie. Doar comoditate
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#10
Azi 9 bari. 12 sec timp de rasnire, gramajul posibil 16g (mai trebuie să mă obișnuiesc si cu cântarul). Trebuie să modific si suportul de tampare (necesită o gaură de centrare mai mare), am observat că suprafața nu era dreaptă după presare, rezolvat la a doua încercare.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#11
Bun revenit Smile 
Ce cafea folosesti si care este data prajirii? Ai nevoie doar de o simpla corelatie: cafea prajita de maxim 3 saptamani + respectare gramaj la fiecare espresso  (18g as zice) + ajustare rasnita spre mai fin in cazul tau
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#12
Mai fin greu de crezut că e aproape de maxim vario. 
cafeaua de la yume, e posibil să aibă mai mult de o lună, dar pe gc era cremoasa.

Gramajul îl măsor la cafeaua măcinată, nu a boabelor
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#13
Trebuie recalibrata Vario
https://www.youtube.com/watch?v=lUuhzJO29pU

Ai nevoie de macinatura mai fina si oricum cafea de maxim o luna nu peste... Dar te descurci si asa daca recalibrezi rasnita.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#14
22.10.2019 e data de prăjire a cafelei 
azi între 8 și 9 bari, curgere bună, 18g cafea măcinată.

[Image: LNkVumH.jpg]
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#15
(19-12-2019, 13:09)Lyvyoo Wrote: Bun revenit Smile 
Mulțumesc
Azi:
între 8 si 9 bari. E greu cu pozele  Smile
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)