Hello There, Guest! Login Register


Probleme Gaggia Classic 2015 sau greseli de incepator?

#1
Buna ziua, incep prin a spune ca sunt nou in lumea pasionatilor de espresso si vin cu multe lacune, totusi am citit mult in ultima vreme, mai ales aici pe forum, si mi-am conturat unele idei.
Cam de un an am luat hotararea sa imi cumpar un espressor si am inceput sa ma uit la cele comerciale, de pe piata, automate sau nu. A fost bine ca nu m-am grabit si nu m-am ales cu o chinezarie de 400-800 de lei.
Eu pana atunci faceam la ibric cafea macinata de la supermarket. Primul pas a fost sa trec la cana Moka, apoi sa fac spuma de la lapte cu un shaker de plastic pt bauturi sportive, apoi am inceput sa cumpar si cafea boabe si sa o macin cu o rasnita imprumutata, din cele cum aveau parintii nostri in anii 90.
S-a simtit foarte mult saltul de la cafea premacinata la cafeaua macinata proaspat de mine si facuta in conditii optime la Moka (ma refer la apa filtrata, preincalzirea filtrului unde se pune cafeaua, fiert la foc mic, luat imediat de pe foc cand a fiert si pus imediat in ceasca etc.) Ca idee, imi place un dublu-espresso de calitate, sa spunem 50 ml din 16-17 gr de cafea si inca vreo 100-150 ml de lapte frotat, peste, poate si un pic de scortisoara si poate cu un biscuite bun, langa (deci nu neaparat un purist al cafelei).

In urma cu o saptamana, dupa documentari si discutii cu prietenii am cumparat combinatia pe care o am si la semnatura: GC 2015 (cu sita nepresurizata de 58 mm), rasnita Lelit, tamper Lelit, o cana de metal pt lapte de 350 ml.
Pana acum nu am reusit nici sa obtin crema la cafea (cu sita nepresurizata, ci doar cu sitele presurizate cu cialde, respectiv cafea macinata la pachet - care a iesit f fotogenic) si nici spuma de lapte (frotarea dorita).
Sa le luam pe rand.

1. Crema am inteles ca tine mult de cafea, macinatura, cantitate si alte variabile la care inca mai lucrez. Cafeaua folosita a fost ceva blend al magazinului de unde imi cumpar cafea boabe, Etiopia organic nu-stiu-de-care si Guatemala Primavera arabica (Cafetaria). Rasnita fiind stepless, o sa fac multe incercari ca sa iasa cum trebuie - pentru aceste incercari am folosit si niste boabe mai proaste de supermarket, pentru a regla in mare rasnita, apoi reglajele mai fine le fac cu cafeaua pe care vreau sa o beau, dar inca nu mi-a iesit pana acum. Am si cantar doar cu grame, incerc sa nimeresc cat mai aproape de 14 gr - cat pare sa aiba sita, dar in curand o sa-mi iau si un cantar mai precis, am vazut ca sunt destul de ieftine (sper ca nu tb si aici sa fac achizitii cu mai mult de 2 cifre).

2. Mai ingrijorat sunt de problema cu aburul. Am scos de pe teava aparatului accesoriul Panarello (de fapt si de la portafiltru am scos picuratorul de plastic, pt ca nu folosesc 2 cesti si curge parca si mai bine, fara) si pun pitcherul direct la teava - am lasat partea de plastic de deasupra, cu care manevrezi teava.
Problema este ca aburul vine foarte violent, laptele se incalzeste in cateva secunde, face un zgomot foarte puternic si ascutit (ca un T-Rex care isi da duhul) si in mai putin de 30 sec. incepe sa bolboroseasca laptele si sa sara din cana.
Am incercat sa mai tin teava cu abur intr-o cana cu apa rece, sa se mai duca din presiune si temperatura, dar in final, in pitcherul cu lapte tot baga prea multa caldura.
Am urmarit cu invidie filmuletul lui Liviu si chiar daca spuma perfecta tine de tehnica, aici cred ca este altceva, pentru ca nu iese decat un lapte fiert fara niciun pic de volum. Cu accesoriul Panarello am reusit sa fac ceva mai aproape de spuma, dar aici problema este ca jumtatea inferioara din cana cu lapte este lichid, cea superioara este o spuma mult prea aerata. Pe scurt, faceam o spuma mai buna agitand in shakerul pt proteine Sad

3. Mai am si alte probleme care s-au mentionat, cum ar fi ca apa picura mult dupa ce am oprit butonul de apa, curge apa uneori si cand pornesc doar aburul pt frotare, apa balteste deasupra zatului cand scot portafiltrul, zangane tava, face galagie mare per total, dar acestea nu ma deranjeaza in mod deosebit, pt ca nu afecteaza calitatea produsului final.

Asa, ca idee, sunt destul de meticulos, las aparatul sa se incalzeasca cel putin 2 sesiuni de 10 minute, cronometrez timpul de curgere a apei la 25-30 sec., incerc sa tin cestile calde inainte de a extrage, caut lapte gras, folosesc apa filtrata etc.

Acum, cel mai mult ma macina faptul daca are aparatul ceva defectiune sau nu ma pricep eu destul.
La partea cu teava de aburi chiar nu stiu ce as putea imbunatati, pt ca pur si simplu invart de acel knob dupa ce apas butonul de aburi si iese cu presiune si temperatura prea mari. S-a intamplat uneori si sa se duca toata presiunea aia, sa "moara" pur si simplu si atunci l-am oprit si am asteptat un pic sa-si revina, sau am mai dat drumul la apa prin teava de abur.

Nu as dori sfaturi de genul "desfaci suruburile, scoti furtunul, bibilesti pompa, decalcifiezi", pt ca, odata, este un aparat nou, azi este a cincea zi de cand il am, cu 20 de cafele facute (din care 10 de test, aruncate apoi), apoi sunt destul de atehnic si nu vreau sa ma apuc mai mult sa stric lucruri.
As vrea doar sa ma lamuresc daca trebuie dus inapoi sau ce as mai putea sa incerc sa iasa un produs normal, nu neparat espresso-ul perfect.
Am mai citit despre probleme asemanatoare in alte thread-uri, dar cand ar fi trbuit sa vina raspunsul "salvator", discutia se oprea, sau se orienta catre alte domenii conexe - inlocuit tevi, aluminiu vs inox, electrovalve etc.

Scuze ca m-am intins asa mult, va multumesc daca ati avut rabdare sa cititi. Numai bine.
Gaggia Classic 2015, Lelit PL43MMI, tamper Lelit 58 MM PLA481R
 
Reply
#2
14 grame, prea puțin. Încearcă cu 18 cat mai aproape de gradația 1 a râșniței. Dacă se blochează extracția, creste granulația. Presiunea la abur la SB se va duce în cele din urmă dar cu mult după ce vei fi reușit să forțezi cum trebuie vreo 400-500 grame de lapte. Aici este vorba de tehnică și multă muncă. Urmărește videoclipurile de pe net cu aparate similare sau chiar cu aparatul tău, vezi cam cât durează și încearcă să copiezi tehnica. Încet încet vei înțelege pe unde greșești. Până la rezultate faine ai mult lapte de stricat dacă nu încerci varianta cu apă și fairy.
Un cantar bun găsești aici: https://www.conexelectronic.ro/ro/aparat...-0-1G.html
L-am cumpărat azi și își face treaba excelent. A fost și în oferta Barshaker la un moment dat dar nu l-am mai găsit. Exista un review pe AliExpress în care acest model nu sesizează câteva scobitori așezate pe taler. Al meu vede și o boabă de cafea și are repetabilitate în citirea exactă a greutății măsurate. Văd că ești din București deci poți trece pe la magazinul din Maica Domnului și îl poți testa personal înainte.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#3
Ptr ca laptele sa nu mai faca precum T-Rex, https://youtu.be/UXTzp41fOUk
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper
 
Reply
#4
Salve!

Haide s-o luăm pe rând:

1) Crema: nu este necesară și nici musai marca unui espresso reușit. Ea se manifestă în funcție de cafea (prospețimea boabelor, intensitatea prăjirii) și, din constatarea personală, de debitul curgerii. Sfatul meu este să nu ai în vedere crema la început ci să te concentrezi pe alte aspecte mai importante;

2) Spuma de lapte: încearcă să elimini dispozitivul de frotare montat pe aparat și să folosești doar țeava. N-o scufunda în lapte prea mult. Ține-o introdusă 1-2 milimetri. Sunetul trebuie să fie ca și cum ai rupe încet un ziar. Acesta este semn că laptele tău "trage aer" și deci se umflă. Ajustează a.î. să menții acel sunet. Ține mâna pe cană și, când începe să te frigă cât de cât (~55 de grade Celsius), oprește aburul și retrage cana.

Țeava se introduce în lapte în felul următor: împarți imaginar partea superioară a cănii (cercul) în 4 sectoare egale și pentru frotare folosești mijlocul unuia dintre cele două sectoare din partea dreaptă (sau stângă, e tot una). O introduci un pic în unghi, nu drept în jos. În acest fel laptele se va roti în cană și se va amesteca, căpătând acea textură mătăsoasă. A, iar aburului îi dai drumul "blană" direct, dar numai după ce ai purjat în prealabil țeava de apa reziduală.

Laptele trebuie să fie rece, de la frigider. Cana trebuie să fie plină ~jumătate, a.î. să aibă loc laptele să se rotească și să crească pe măsură ce-l "bați".

Uite aici un exemplu, ce-i drept cu o duză (dar e tot una). Este super simplu.

De încheiere, nu uita că boilerul are o capacitate finită de apă și că nu va putea face abur la infinit. Aparatul se va descurca decent cu 150-300 de mililitri de lapte, probabil. Dacă vrei să spumezi două căni de lapte una după cealaltă, va trebui să reumpli boiler-ul și să o iei de la capăt (vezi mai jos).

3) Apa mai picură din aparate pt. că există "zestre" pe țevi, îmi imaginez. Nu este neapărat un defect ci, well, un feature. Cele mai scumpe probabil că au componente mai de calitate dar și un preț pe măsură. Am oarecum aceeași "problemă" la Lelit PL41, drept umare am mereu o cană pe masă pe care o pun sub wand/grup, în funcție de ceea ce fac.
Înțeleg că Classic 2015 nu are electrovalvă, fapt care accentuează situația.

Continui cu o recomandare de folosire, pentru a-i prelungi viața aparatului. Classic 2015 este un aparat cu boiler, unde boilerul are un volum de ~200 de ml. Înăuntrul boilerului se găsește o rezistență. Ea trebuie să fie mereu scufundată în apă, altfel merge pe uscat și se "prăjește". Ca atare, fă așa:

- la prima pornire dă-i un buzz pompei până curge un pic apă pe grup, ca să te asiguri că e amorsat complet boiler-ul;
- după ce faci abur, umple boiler-ul lăsând să curgă apă pe wand cu pompa pornită (ca și cum ai extrage apă caldă) până ce nu mai iese abur ci un jet constant de apă.

Totuși, nu sunt 100% sigur că Gaggia nu are umplere automată a boilerului (în care caz precedura de mai sus nu este necesară). Poate mă ajută un coleg care este mai în temă cumva.

În rest, vorba curierului: gânduri bune! Tampează cât mai plan și constant (eventual încearcă 13 kgf pe un cântar de persoane până ce îți faci mâna), ajustează din gradul de măcinare dacă iese cafeaua prea acră sau amară (amar macină mai mare, acru macină mai mic) ori de curge prea repede, ia cafea proaspătă (să nu fie prăjită cu mai mult de o lună în urmă) și cam aia e.

:)
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#5
Gaggia are rezistentele pe petetele boilerului, nu imersate in apa. Boilerul poate ramane fără apa doar daca nu mai exista in rezervor.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#6
(25-11-2019, 21:03)Dimitriyus Wrote: Gaggia are rezistentele pe petetele boilerului, nu imersate in apa. Boilerul poate ramane fără apa doar daca nu mai exista in rezervor.

Mulțumesc.

Deci e mai safe decât Lelit pentru beginneri. Bine de știut. :)
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#7
Gaggia Classic 2015-2018 nu are rezistentele in pereti, fiind un boiler normal de pe Pure, de inox. Gaggia CLassic inainte de 2015, Gaggia CLassic 2019 si Gaggia CLassic american, au acel boiler de aluminiu cu doua rezistente in pereti.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
Multumim, Liviu. Deci este bine sa facem refill pe Classic 2015-2018 ca sa nu ardem rezistenta.

Ceva noutati, Dani?
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#9
Inca lucrez... am incercat azi de vreo trei ori frotarea incercand sa urmez sfaturile din filmulete, prima data parea ca va iesi ceva, dar pana la urma era doar un pic de spuma la suprafata, in timp ce dedesubt era lapte obisnuit. Urmatoarele doua incercari au fost fail total. Oricum, bine de stiut ca laptele tb sa fie de la frigider. Apropo, daca nu-mi iese spuma la o cana de lapte, daca il torn in altceva si il las sa se raceasca, mai pot incerca cu el frotarea, sau e compromis?
Una din greselile pe care le faceam zilele trecute era ca bagam teava prea mult in cana, mi-este clar.
Apoi, unghiul tevii tb sa fie de 60-80 de grade fata de suprafata lapteului, ma gandesc, dar teava oricum e inclinata, asa ca tb sa ma hotarasc daca tin cana aprox dreapta fata de verticala sau si mai inclinata decat e teava.
 
Quote:"Spuma de lapte: încearcă să elimini dispozitivul de frotare montat pe aparat și să folosești doar țeava"
Am facut acest lucru aproape de la inceput, si ramane teava mai scurta. Acum, in filmulete se spune ca teava pt frotare are intre 3 si 5 gauri pe unde iese aburul. Mie nu mi se pare ca teava aceasta scurta, ramasa dupa ce am scos dispozitivul Panarello, are mai mult de o gaura. Poate si asta e o problema.
Quote:"Ajustează a.î. să menții acel sunet. Ține mâna pe cană și, când începe să te frigă cât de cât (~55 de grade Celsius), oprește aburul și retrage cana."
Din pacate am impresia ca sunetul tine de puterea cu care iese aburul prin teava, care mi se pare prea mare si nu stiu cum sa o domolesc, mai ales ca sfaturile sunt sa deschid acel knob la maxim si brusc. 
Asta cu "sa te friga cat de cat" nu se aplica, pt ca la mine deja dupa 10-15 secunde nu mai pot sa tin mana pe cana. 
Quote:" la prima pornire dă-i un buzz pompei până curge un pic apă pe grup, ca să te asiguri că e amorsat complet boiler-ul;
- după ce faci abur, umple boiler-ul lăsând să curgă apă pe wand cu pompa pornită (ca și cum ai extrage apă caldă) până ce nu mai iese abur ci un jet constant de apă."
 
Asa am facut mereu, si invers, inainte sa spumez laptele, pun teava intr-o cana cu apa sa iasa toata apa si cand vad ca incepe sa bage abur, opresc si pun cana cu lapte.
Si prin grup mai dau drumul sa curga apa, pt a mai curata partea de sus sau de a incalzi portafiltrul, cand vreau sa fac cafeaua.

In legatura cu macinatul - e durere, am pus cafea boabe proasta 18 grame macinata un pic sub 2 si prob era prea plin portafiltrul si nu se insurubase bine, pt ca a curs apa pe langa maner. Totusi tamperul intra aproape pana la buza in portafiltru, nu inteleg cum ar fi fost prea plin.
Apoi am repetat cu 16 grame si a iesit f ok, poate doar ca a curs cam anemic.
Am incercat apoi cu aceeasi macinatura si 16 grame de cafea buna si a fost un mare chin pt aparat - vreo 30 sec nu a scos nimic, apoi s-a scurs ceva lesinat, ca un pipi de om cu probleme la prostata.
Trebuie neaparat sa cresc peste 2 marimea macinaturii ca sa iasa ceva - rezultatele sunt f diferite intre cafeaua proasta si cea buna, si culmea, pucul arata mai bine si spuma iese mai aratoasa la cafeaua proasta :)

In rest, rabdare si tutun, ma gandesc. Zicea unul ca i-a luat un an sa faca niste inimioare. Munca de chinez batran...
Gaggia Classic 2015, Lelit PL43MMI, tamper Lelit 58 MM PLA481R
 
Reply
#10
Salve! Smile

Da, este extrem de important ca laptele să fie rece. 3-4 grade e perfect. Ideea e că peste ~60 de grade laptele începe să se degradeze (se "arde"), deci tu trebuie să ai cât mai mult timp să introduci aer în el înainte ca el să ajungă la această temperatură.

Sincer, aburul nu trebuie neapărat deschis brusc la maxim. Poți poziționa țeava cum vrei tu, apoi pornești ușor aburul (dar nu în 1000 de ani) până ce începe să se învârtă laptele în pitcher... după care îi dai foale.

Când vine vorba despre unghiul țevii, caută sweet spot-ul astfel încât laptele să se învârtă în cană cât mai orizontal. Avem aparate cu duze verticale si deci este nevoie de un unghi mai acut ca să creezi un vârtej.

Poți experimenta cu apă rece + 2-3 picături de Fairy (sau alt detergent lichid de vase) ca să nu strici lapte.

Nota bene: laptele semi-degresat se pretează mai bine pentru spumare (proteinele din el au mai puțină grăsime de care să se lege), dar pe de altă parte laptele este mai puțin savuros.

În legătură cu sunetul, imediat ce o să înveți să inițiezi vârtejul în cană, o să vezi că e mult mai simplu să găsești sunetul acela de hârtie ruptă vs. cel de pisică trasă de coadă. Nu are de-a face cu puterea aburului.

Despre cafea:

- Cafeaua proaspătă și prăjită medium opune în general mai multă rezistență decât tăciunele clasic "de la pungă". Mai mult, pe măsură ce cafeaua se învechește, va trebui să reglezi un pic râșnița pentru a ajusta curgerea și gustul;
- Cafeaua veche, fie ea și boabe, care vine la pungă, este de obicei prăjită mai mult și permite mai ușor trecerea apei.

Sfatul meu de începător: calibrează râșnița pt. o curgere de 20 de secunde cu cafea proastă apoi du
râșnița un pic mai sus ca granulație și testează cu cafea proaspătă. Folosește mereu 16 grame și presează cu forță constantă. Vezi strica un pic de cafea dar vei învăța râșnița într-un final și după aceea va fi mult mai ușor.

ȚIne-ne la curent, pls.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#11
(27-11-2019, 12:39)TVTVTV Wrote: Ideea e că peste ~60 de grade laptele începe să se degradeze (se "arde"), deci tu trebuie să ai cât mai mult timp să introduci aer în el înainte ca el să ajungă la această temperatură.

Ok, dar ce ne facem ca laptele se incalzeste mult prea repede, de la teava? Adica asta mi se pare un lucru obiectiv, ce nu tine de mine. Inteleg cu unghiuri, cu gauri in teava (din care eu am una), cu centrul imaginar al unuia dintre sferturile canii... dar faptul ca nu mai pot tine mana pe cana dupa 10 secunde, cui se datoreaza? Asta sa fie un defect de fabricatie?

Ok, cu cafeaua am inceput s-o scot la capat, dupa vreo 200 gr stricate, a inceput sa scoata o cantitate si o textura mai apropiate de filmuletele pe care le-am mai vazut (chiar daca este extrem de tare si nu as putea s-o beau simpla). Dar partea cu puterea jetului de abur care face laptele sa friga dupa 10-15 secunde, nu o inteleg.
Gaggia Classic 2015, Lelit PL43MMI, tamper Lelit 58 MM PLA481R
 
Reply
#12
10-15 secunde mi se pare puțin pt gaggia classic. Cât lapte pui in ce latiera?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
 
Reply
#13
(27-11-2019, 18:30)adiszep Wrote: 10-15 secunde mi se pare puțin pt gaggia classic. Cât lapte pui in ce latiera?

Latiera de 350 ml, pun cam 200 ml de lapte.
Da, mereu mi s-a parut prea puternic aburul care iese din teava si prea "fierbinte".
Gaggia Classic 2015, Lelit PL43MMI, tamper Lelit 58 MM PLA481R
 
Reply
#14
Ideea la un espressor bun este sa ai un abur cat mai puternic, nu mai slab. Mai departe, tine de utilizator si exercitiul sau. Practic, la început e mai usor sa faci un espresso decat o crema de lapte ok. Deci asteapta-te la cativa litri buni de lapte aruncat. Poti lua marca cea mai ieftină, de 1.5 grasime sau apa cu o picătură de detergent de vase. Umple latiera pana acolo unde incepe acel canal de curgere si urmeaza acest tutorial scris mai demult de @RaduCarurasu
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#15
Nu are cum sa spumeze Gaggia Classic 200ml de lapte in 10-15 secunde. Acestia sunt timpi de masini cu boiler mare dedicat abur.
 
Reply
#16
Poate ca pune prea putin lapte in latiera daca ajunge sa se incalzeasca atat de repede ...
Oricum dani.florea ,alti au reusit, aparatul poate, o sa reusesti si tu. Keep going!
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
#17
(27-11-2019, 18:52)dev Wrote: Nu are cum sa spumeze Gaggia Classic 200ml de lapte in 10-15 secunde. Acestia sunt timpi de masini cu boiler mare dedicat abur.

Pai nu il spumeaza, ca nu ma suparam. Problema e ca in 10-15 secunde laptele ajunge la o temperatura la care nu mai pot tine mana pe latiera si, probabil, prea inalta ca sa mai faca spuma dorita.
Gaggia Classic 2015, Lelit PL43MMI, tamper Lelit 58 MM PLA481R
 
Reply
#18
Trebuie musai lapte rece de la frigider, Dani. Altfel nu va merge niciodata, indiferent cu ce aparat.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)