25-11-2019, 17:25
Buna ziua, incep prin a spune ca sunt nou in lumea pasionatilor de espresso si vin cu multe lacune, totusi am citit mult in ultima vreme, mai ales aici pe forum, si mi-am conturat unele idei.
Cam de un an am luat hotararea sa imi cumpar un espressor si am inceput sa ma uit la cele comerciale, de pe piata, automate sau nu. A fost bine ca nu m-am grabit si nu m-am ales cu o chinezarie de 400-800 de lei.
Eu pana atunci faceam la ibric cafea macinata de la supermarket. Primul pas a fost sa trec la cana Moka, apoi sa fac spuma de la lapte cu un shaker de plastic pt bauturi sportive, apoi am inceput sa cumpar si cafea boabe si sa o macin cu o rasnita imprumutata, din cele cum aveau parintii nostri in anii 90.
S-a simtit foarte mult saltul de la cafea premacinata la cafeaua macinata proaspat de mine si facuta in conditii optime la Moka (ma refer la apa filtrata, preincalzirea filtrului unde se pune cafeaua, fiert la foc mic, luat imediat de pe foc cand a fiert si pus imediat in ceasca etc.) Ca idee, imi place un dublu-espresso de calitate, sa spunem 50 ml din 16-17 gr de cafea si inca vreo 100-150 ml de lapte frotat, peste, poate si un pic de scortisoara si poate cu un biscuite bun, langa (deci nu neaparat un purist al cafelei).
In urma cu o saptamana, dupa documentari si discutii cu prietenii am cumparat combinatia pe care o am si la semnatura: GC 2015 (cu sita nepresurizata de 58 mm), rasnita Lelit, tamper Lelit, o cana de metal pt lapte de 350 ml.
Pana acum nu am reusit nici sa obtin crema la cafea (cu sita nepresurizata, ci doar cu sitele presurizate cu cialde, respectiv cafea macinata la pachet - care a iesit f fotogenic) si nici spuma de lapte (frotarea dorita).
Sa le luam pe rand.
1. Crema am inteles ca tine mult de cafea, macinatura, cantitate si alte variabile la care inca mai lucrez. Cafeaua folosita a fost ceva blend al magazinului de unde imi cumpar cafea boabe, Etiopia organic nu-stiu-de-care si Guatemala Primavera arabica (Cafetaria). Rasnita fiind stepless, o sa fac multe incercari ca sa iasa cum trebuie - pentru aceste incercari am folosit si niste boabe mai proaste de supermarket, pentru a regla in mare rasnita, apoi reglajele mai fine le fac cu cafeaua pe care vreau sa o beau, dar inca nu mi-a iesit pana acum. Am si cantar doar cu grame, incerc sa nimeresc cat mai aproape de 14 gr - cat pare sa aiba sita, dar in curand o sa-mi iau si un cantar mai precis, am vazut ca sunt destul de ieftine (sper ca nu tb si aici sa fac achizitii cu mai mult de 2 cifre).
2. Mai ingrijorat sunt de problema cu aburul. Am scos de pe teava aparatului accesoriul Panarello (de fapt si de la portafiltru am scos picuratorul de plastic, pt ca nu folosesc 2 cesti si curge parca si mai bine, fara) si pun pitcherul direct la teava - am lasat partea de plastic de deasupra, cu care manevrezi teava.
Problema este ca aburul vine foarte violent, laptele se incalzeste in cateva secunde, face un zgomot foarte puternic si ascutit (ca un T-Rex care isi da duhul) si in mai putin de 30 sec. incepe sa bolboroseasca laptele si sa sara din cana.
Am incercat sa mai tin teava cu abur intr-o cana cu apa rece, sa se mai duca din presiune si temperatura, dar in final, in pitcherul cu lapte tot baga prea multa caldura.
Am urmarit cu invidie filmuletul lui Liviu si chiar daca spuma perfecta tine de tehnica, aici cred ca este altceva, pentru ca nu iese decat un lapte fiert fara niciun pic de volum. Cu accesoriul Panarello am reusit sa fac ceva mai aproape de spuma, dar aici problema este ca jumtatea inferioara din cana cu lapte este lichid, cea superioara este o spuma mult prea aerata. Pe scurt, faceam o spuma mai buna agitand in shakerul pt proteine
3. Mai am si alte probleme care s-au mentionat, cum ar fi ca apa picura mult dupa ce am oprit butonul de apa, curge apa uneori si cand pornesc doar aburul pt frotare, apa balteste deasupra zatului cand scot portafiltrul, zangane tava, face galagie mare per total, dar acestea nu ma deranjeaza in mod deosebit, pt ca nu afecteaza calitatea produsului final.
Asa, ca idee, sunt destul de meticulos, las aparatul sa se incalzeasca cel putin 2 sesiuni de 10 minute, cronometrez timpul de curgere a apei la 25-30 sec., incerc sa tin cestile calde inainte de a extrage, caut lapte gras, folosesc apa filtrata etc.
Acum, cel mai mult ma macina faptul daca are aparatul ceva defectiune sau nu ma pricep eu destul.
La partea cu teava de aburi chiar nu stiu ce as putea imbunatati, pt ca pur si simplu invart de acel knob dupa ce apas butonul de aburi si iese cu presiune si temperatura prea mari. S-a intamplat uneori si sa se duca toata presiunea aia, sa "moara" pur si simplu si atunci l-am oprit si am asteptat un pic sa-si revina, sau am mai dat drumul la apa prin teava de abur.
Nu as dori sfaturi de genul "desfaci suruburile, scoti furtunul, bibilesti pompa, decalcifiezi", pt ca, odata, este un aparat nou, azi este a cincea zi de cand il am, cu 20 de cafele facute (din care 10 de test, aruncate apoi), apoi sunt destul de atehnic si nu vreau sa ma apuc mai mult sa stric lucruri.
As vrea doar sa ma lamuresc daca trebuie dus inapoi sau ce as mai putea sa incerc sa iasa un produs normal, nu neparat espresso-ul perfect.
Am mai citit despre probleme asemanatoare in alte thread-uri, dar cand ar fi trbuit sa vina raspunsul "salvator", discutia se oprea, sau se orienta catre alte domenii conexe - inlocuit tevi, aluminiu vs inox, electrovalve etc.
Scuze ca m-am intins asa mult, va multumesc daca ati avut rabdare sa cititi. Numai bine.
Cam de un an am luat hotararea sa imi cumpar un espressor si am inceput sa ma uit la cele comerciale, de pe piata, automate sau nu. A fost bine ca nu m-am grabit si nu m-am ales cu o chinezarie de 400-800 de lei.
Eu pana atunci faceam la ibric cafea macinata de la supermarket. Primul pas a fost sa trec la cana Moka, apoi sa fac spuma de la lapte cu un shaker de plastic pt bauturi sportive, apoi am inceput sa cumpar si cafea boabe si sa o macin cu o rasnita imprumutata, din cele cum aveau parintii nostri in anii 90.
S-a simtit foarte mult saltul de la cafea premacinata la cafeaua macinata proaspat de mine si facuta in conditii optime la Moka (ma refer la apa filtrata, preincalzirea filtrului unde se pune cafeaua, fiert la foc mic, luat imediat de pe foc cand a fiert si pus imediat in ceasca etc.) Ca idee, imi place un dublu-espresso de calitate, sa spunem 50 ml din 16-17 gr de cafea si inca vreo 100-150 ml de lapte frotat, peste, poate si un pic de scortisoara si poate cu un biscuite bun, langa (deci nu neaparat un purist al cafelei).
In urma cu o saptamana, dupa documentari si discutii cu prietenii am cumparat combinatia pe care o am si la semnatura: GC 2015 (cu sita nepresurizata de 58 mm), rasnita Lelit, tamper Lelit, o cana de metal pt lapte de 350 ml.
Pana acum nu am reusit nici sa obtin crema la cafea (cu sita nepresurizata, ci doar cu sitele presurizate cu cialde, respectiv cafea macinata la pachet - care a iesit f fotogenic) si nici spuma de lapte (frotarea dorita).
Sa le luam pe rand.
1. Crema am inteles ca tine mult de cafea, macinatura, cantitate si alte variabile la care inca mai lucrez. Cafeaua folosita a fost ceva blend al magazinului de unde imi cumpar cafea boabe, Etiopia organic nu-stiu-de-care si Guatemala Primavera arabica (Cafetaria). Rasnita fiind stepless, o sa fac multe incercari ca sa iasa cum trebuie - pentru aceste incercari am folosit si niste boabe mai proaste de supermarket, pentru a regla in mare rasnita, apoi reglajele mai fine le fac cu cafeaua pe care vreau sa o beau, dar inca nu mi-a iesit pana acum. Am si cantar doar cu grame, incerc sa nimeresc cat mai aproape de 14 gr - cat pare sa aiba sita, dar in curand o sa-mi iau si un cantar mai precis, am vazut ca sunt destul de ieftine (sper ca nu tb si aici sa fac achizitii cu mai mult de 2 cifre).
2. Mai ingrijorat sunt de problema cu aburul. Am scos de pe teava aparatului accesoriul Panarello (de fapt si de la portafiltru am scos picuratorul de plastic, pt ca nu folosesc 2 cesti si curge parca si mai bine, fara) si pun pitcherul direct la teava - am lasat partea de plastic de deasupra, cu care manevrezi teava.
Problema este ca aburul vine foarte violent, laptele se incalzeste in cateva secunde, face un zgomot foarte puternic si ascutit (ca un T-Rex care isi da duhul) si in mai putin de 30 sec. incepe sa bolboroseasca laptele si sa sara din cana.
Am incercat sa mai tin teava cu abur intr-o cana cu apa rece, sa se mai duca din presiune si temperatura, dar in final, in pitcherul cu lapte tot baga prea multa caldura.
Am urmarit cu invidie filmuletul lui Liviu si chiar daca spuma perfecta tine de tehnica, aici cred ca este altceva, pentru ca nu iese decat un lapte fiert fara niciun pic de volum. Cu accesoriul Panarello am reusit sa fac ceva mai aproape de spuma, dar aici problema este ca jumtatea inferioara din cana cu lapte este lichid, cea superioara este o spuma mult prea aerata. Pe scurt, faceam o spuma mai buna agitand in shakerul pt proteine
3. Mai am si alte probleme care s-au mentionat, cum ar fi ca apa picura mult dupa ce am oprit butonul de apa, curge apa uneori si cand pornesc doar aburul pt frotare, apa balteste deasupra zatului cand scot portafiltrul, zangane tava, face galagie mare per total, dar acestea nu ma deranjeaza in mod deosebit, pt ca nu afecteaza calitatea produsului final.
Asa, ca idee, sunt destul de meticulos, las aparatul sa se incalzeasca cel putin 2 sesiuni de 10 minute, cronometrez timpul de curgere a apei la 25-30 sec., incerc sa tin cestile calde inainte de a extrage, caut lapte gras, folosesc apa filtrata etc.
Acum, cel mai mult ma macina faptul daca are aparatul ceva defectiune sau nu ma pricep eu destul.
La partea cu teava de aburi chiar nu stiu ce as putea imbunatati, pt ca pur si simplu invart de acel knob dupa ce apas butonul de aburi si iese cu presiune si temperatura prea mari. S-a intamplat uneori si sa se duca toata presiunea aia, sa "moara" pur si simplu si atunci l-am oprit si am asteptat un pic sa-si revina, sau am mai dat drumul la apa prin teava de abur.
Nu as dori sfaturi de genul "desfaci suruburile, scoti furtunul, bibilesti pompa, decalcifiezi", pt ca, odata, este un aparat nou, azi este a cincea zi de cand il am, cu 20 de cafele facute (din care 10 de test, aruncate apoi), apoi sunt destul de atehnic si nu vreau sa ma apuc mai mult sa stric lucruri.
As vrea doar sa ma lamuresc daca trebuie dus inapoi sau ce as mai putea sa incerc sa iasa un produs normal, nu neparat espresso-ul perfect.
Am mai citit despre probleme asemanatoare in alte thread-uri, dar cand ar fi trbuit sa vina raspunsul "salvator", discutia se oprea, sau se orienta catre alte domenii conexe - inlocuit tevi, aluminiu vs inox, electrovalve etc.
Scuze ca m-am intins asa mult, va multumesc daca ati avut rabdare sa cititi. Numai bine.
Gaggia Classic 2015, Lelit PL43MMI, tamper Lelit 58 MM PLA481R