Hello There, Guest! Login Register


Problema cu picuratorul

#1
Salutare,

Impreuna cu espressorul am primit si picurator metalic dublu. Cafeaua curge neuniform prin cele doua brate, astfel ca intotdeauna cele doua cani de cafea nu se umplu la fel. Ciudatenia cea mai mare este ca nu are nici o regula fenomenul asta, uneori iese mai plina cana din stanga, alteori mai plina cana din dreapta. Dar diferentele sunt substantiale uneori si de un 1 cm pe verticala.

Stie cineva care-i taina si daca se poate face ceva?

Multumesc.
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#2
distributia cafelei in sita, spre exemplu.
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#3
(25-03-2018, 13:07)maki Wrote: distributia cafelei in sita, spre exemplu.

Macin 18 grame de fiecare data, am tamper metalic, cafeaua e tampata bine, la orizontala.
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#4
https://www.home-barista.com/weiss-distr...nique.html
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#5
(25-03-2018, 14:01)maki Wrote: https://www.home-barista.com/weiss-distr...nique.html

Wow, ok, foarte instructiv. Nu amestecam cafeaua in sita, dupa macinare. Revin cu impresii dupa espresso-ul de dupa-masa.

Foarte multumesc Smile
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#6
Am revenit. Pe scurt: nici o diferenta.

Acuma mai pe lung. Am omogenizat cafeaua dupa macinare chiar cu grija. Acelasi fenomen. Si cred ca m-am prins si care e fenomenul. Am sita nepresurizata. Asta inseamna ca palnia aia mica din interiorul portfiltrului (care cred ca e o valva de presiune) am eliminat-o. Din cauza asta lichidul ajunge direct pe portfiltru si curge cum are chef. Cu valva de presiune nu mai atingea portfiltrul, cadea direct in picurator si iesea egal din el. Iar sa fac extractia fix pe centrul sitei in asa fel incat jetul de lichid sa se strecoare prin gaura portfiltrului fara sa atinga peretii acestuia mi se pare o utopie. Concluzia mea e ca picuratorul dublu si sita nepresurizata nu merg una cu cealalta daca vreau sa fac extractia in doua cani.

Poate gresesc in rationamentul meu, sunt deschis la discutii Smile
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#7
Katy, ce espressor ai?
Pozele ne pot ajuta Smile
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#8
(27-03-2018, 22:45)slavic1983 Wrote: Katy, ce espressor ai?
Pozele ne pot ajuta Smile

Gaggia Classic, e in semnatura mea. Portfiltrul e cel original. Picurator metalic dublu. Nimic exotic.
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#9
Sper ca folosesti sita nepresurizata (cea primita cadou la importator) iar palnia aceea neagra ai dat-o deoparte si nu sta sub sita, corect?
Suprafata pe care sta espressorul este dreapta?
Se manifesta asa la fiecare tip de cafea sau doar la un sortiment anume?
Nu bei 36-54g de lichid din cele 18g de cafea? Daca faci asta, ar trebui sa curga totul intr-o ceasca, deci fara probleme ca a curs diferit.Si daca ai face asa, poti sa iei cu max. 20-25 de lei un picurator pentru o ceasca, sau mai simplu, sa-l desfiletezi de tot pe cel actual. Ceva mai complicat dar posibil, cu aceeasi suma te duci la un strungar si faci portafiltrul fara fund din cel actual.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#10
(28-03-2018, 00:26)Lyvyoo Wrote: Sper ca folosesti sita nepresurizata (cea primita cadou la importator) iar palnia aceea neagra ai dat-o deoparte si nu sta sub sita, corect?
Suprafata pe care sta espressorul este dreapta?
Se manifesta asa la fiecare tip de cafea sau doar la un sortiment anume?
Nu bei 36-54g de lichid din cele 18g de cafea? Daca faci asta, ar trebui sa curga totul intr-o ceasca, deci fara probleme ca a curs diferit.Si daca ai face asa, poti sa iei cu max. 20-25 de lei un picurator pentru o ceasca, sau mai simplu, sa-l desfiletezi de tot pe cel actual. Ceva mai complicat dar posibil, cu aceeasi suma te duci la un strungar si faci portafiltrul fara fund din cel actual.

Fara intentia de a jigni, am impresia ca nu ai citit threadul. Am scris ca am eliminat palnia aia. Deasemenea am scris ca vreau extractie in doua cani, de la asta a pornit toata discutia.
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#11
Katy , tot fara intentia de a jigni, am impresia ca nu ai citit nimic in forum. Se pare ca nu ai nici cunostintele elementare de preparare a unui espresso.

Tot nu ai precizat ce sita folosesti. Degeaba ai eliminat "palnia" de plastic daca nu ai schimbat si sita, situatie in care iti curge, intr-adevar, haotic.

Nu exista extractie in doua cani (!) decat in situatia in care faci americano, adica sa extragi tot ~36g in ambele si sa completezi cu apa fierbinte. Dar la 18g/cana nu vad cum ar putea fi diferenta de 1 cm intre ele!?

Iti recomand cu caldura sa parcurgi cateva tutoriale din forum inainte de orice.
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#12
Raspunzand destul de tarziu, mi-au mai scapat unele aspecte, e ok.

Un clip ne-ar ajuta mai mult, alaturi de informatii despre cati mililitri scoti (sau grame intr-o ceasca) si in ce timp anume, ce cafea folosesti si data prajirii, daca ai verificat cu atentie tamparea sa nu fie stramba cumva (chiar si cu putin). Practic, daca toate sunt respectate si espressorul sigur sta pe un blat drept, atunci curgerea aceasta egala ar fi garantata atat timp cat ti-ar curge 18g per ceasca, apoi e posibil sa apara channeling excesiv. Apropo, precizia curgerii la doua "stresini" ar trebui sa aiba in spate si o preparare foarte buna, pentru ca channelilng-ul pandeste la colt. Adica din sita nu e neaparat sa curga egal de pe toata suprafata ei, in functie de greselile (sau nu) de pregatire a pucului, vechimea si prajirea cafelei etc. Daca sub portafiltru curge asa, normal ca pe picurator curgerea va fi inegala.   

@adif - stiu multi oameni care spun "cani"  in loc de "cesti", mai ales pentru ca nu au cesti de espresso ori pt ca au fost obisnuiti cu "espresso la cana". Sita nepresurizata are, pt ca a precizat ca foloseste sita primita cadou la importator (am insistat eu mai demult ca espressomanii sa primeasca gratuit sita dubla nepresurizata si picurator metalic in locul celui din plastic)
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#13
Am inteles ca are sita nepresurizata, voiam sa ma asigur ca o si foloseste. Au mai fost incepatori care le-au incurcat.

Apoi, intre notiunea de cescuta de 80-100 ml si cea de "cana" eu vad o diferenta fundamentala, indiferent cum am fost obisnuit sa beau cafeaua.
Iar daca folosesti o cana sau ceasca mai mare, nu poti avea diferente de un cm din 36ml in total. Ceea ce ma face sa cred ca parametri extractiei nu sunt tocmai ca la carte. Dar nu aceasta era intrebarea, oricum.

Cu siguranta ne va lamuri la urmatoarea interventie.
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#14
(28-03-2018, 09:02)adif Wrote: Katy , tot fara intentia de a jigni, am impresia ca nu ai citit nimic in forum. Se pare ca nu ai nici cunostintele elementare de preparare a unui espresso.

Tot nu ai precizat ce sita folosesti. Degeaba ai eliminat "palnia" de plastic daca nu ai schimbat si sita, situatie in care iti curge, intr-adevar, haotic.

Nu exista extractie in doua cani (!) decat in situatia in care faci americano, adica sa extragi tot ~36g in ambele si sa completezi cu apa fierbinte. Dar la 18g/cana nu vad cum ar putea fi diferenta de 1 cm intre ele!?

Iti recomand cu caldura sa parcurgi cateva tutoriale din forum inainte de orice.

Am precizat ca am sita depresurizata, te rog sa te uiti cu atentie. Iar volumul extractiei depinde de cat de tare sau slab vreau sa fie espresso-ul. Deci, la extrem, pot sa am un espresso si de 100 ml daca asa e pe gustul meu, pe care pot sa-l impart in doua cani mari de ceai. Ce discutam de fapt aici?
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#15
...Discutam despre un espresso corect, de aia suntem pe Espressoman. Daca te intereseaza o curgere corecta ca la carte, atunci 100ml nu sunt " ca la carte"  deci nu poate nici Marzocco de 7000E sa garanteze ca 100ml vor curge in mod egal si simetric.

Doar primele 35g trebuiesc "jurizate"  (sau sa zicem aprox. 40-50ml), timp de 25s de la apasarea butonului. 

In rest am explicat mai sus.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#16
De asta e bine sa folosim portfiltru fara fund la inceputul aventurilor espressomanice.

Cine scoate un ceai de 100ml in 25-30 de secunde nu poate avea pretentia de espresso sau curgeri corecte.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#17
Corect, am mentionat ca nu asta discutam.
Dar, in acelasi timp, poate fi important deoarece daca nu respecti niste parametri "normali" si extragi 100 ml, atunci nici pucul nu poate fi compact si omogen. Iese o zeama si curge cum vrea.

Daca nu este cazul, nu ramane decat sa revii la tehnica de preparare si sa incerci alte cafele.

In orice caz, poate mi se pare, dar sesizez in continuare un ton usor agresiv in replicile tale, prin urmare ma retrag din topic. In final, consider ca tu esti dator sa urmaresti cu atentie sfaturile, si nu invers. Daca te deranjeaza sa repeti un raspuns, gandeste-te de cate ori s-a raspuns aici la aceeasi intrebare.
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#18
@adif: Ok, mea culpa, dar aveam senzatia ca vorbesc in vant, ca nu se ia in considerare ce spun si ca discutia merge in directia unor idei fixe si preconcepute. Imi cer scuze.

@Lyvyoo: Din pacate nu am inca un pahar gradat pentru catitati mici. O sa caut zilele astea sa-mi iau unu.
Cestile de cafea pe care le am sunt de 100 ml pana in buza si la o extractie le umplu cam o treime, deci extractia are cam 50-60 ml.

Cafeaua e Papa Jaques Pitalito Supremo, prajita in 15 martie.

Blatul e drept, l-am verificat la boloboc.

Tamparea o fac cat pot eu de drept, adica ma uit ca tamperul sa nu fie stramb in raport cu buza sitei.

Ma cam bagi in ceata cu g vs ml ca nu mai stiu la ce te referi, la cafeaua macinata sau la extractie. Hai sa vorbim despre extractie in ml si despre cafeaua macinata in grame Smile
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#19
Despre grame vs ml citeste aici sau aici
In mod normal, nu ar trebui sa vorbim decat in grame, ca sa folosim aceeasi limba, dar mi s-a spus de multe ori ca la inceput de drum e greu sa gandesti asa ca si om nou al cafelei bune, venind deja dupa o " trauma psihica" legata de prioritatea rasnitei in extractie sau prospetimea cafelei vs marca celebra sau cantarirea cafelei inainte de preparare  Smile 

Asadar, pentru a fi inteles, uneori e mai usor sa spui ca trebuie sa obtii 50-60ml in 25s din 19g decat sa vorbesti in grame, cel putin pentru faza de inceput. Si mie mi-a luat mult sa adopt cantarul la fiecare extractie, deci ce sa mai spun de altii oameni la inceput de drum, carora le mai vin si prietenii in vizita care cred ca au de-a face cu incantatii sectante...  Smile

Deci ml cuprind crema, care poate fi foarte consistenta sau mai plapanda, iar gramele exprima adevarul, indiferent de volumul cremei. Daca vrei cu adevarat sa evoluezi, atunci foloseste cantarul sub ceasca la fiecare extracti si nici nu vei mai avea problema paharelor gradate, care din acest unghi de vedere nu mai spun mare lucru.

Concluzia ar fi ca o curgere perfect egala pe ambele "coarne" se obtine de obicei pe cantitatea regulamentara, adica dublul cantitatii bagate, respectiv 36 de grame sau 54g daca iti place un gust mai diluat putin, daca ai folosit 18g in portafiltru. Ce este peste poate fi oricum.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#20
You hijacked the thread Tongue dar e de bine. Multumesc de informatii.

Acu, dupa ce am mai digerat o halca de informatii, da, mililitrii merg doar la apa chioara. Maine dimineata fac testul cu cantarul.

Azi am facut cinci ture de espresso (dublu, ca am doar sita mare) numai ca sa incerc sa impart in doua extractia. O singura data a iesit aproape bine.

Renunt la extractia in doua cani si ii urmez sfatul lui dev, imi iau portfiltru naked si trec la espresso dublu, ca la cate clipuri am vizionat azi pe youtube oricum unu simplu nu mai imi ajunge. Asa o pofta mi-au facut ca imi vine sa-l beau cum beau apa Smile

Dupa ce (si daca) ajung sa fac o extractie frumoasa si gustoasa, atunci mai vad si de alte cele.

Multumesc pentru efort si timp. Si inca odata scuze pentru tonul de mai devreme, dar na, ceream suruburi si primeam tot cuie Smile O sa fiu mai ponderat data viitoare, promit. Angel
Gaggia Classic + Lelit PL43MMI
 
Reply
#21
Daca nu eram injectati cu răbdare faceam implozie demult.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)