Hello There, Guest! Login Register


Primul espresso setup - am nevoie de sfaturi

#61
(29-06-2020, 18:23)Y'not Wrote:
(29-06-2020, 16:27)cradun Wrote: ... ma intreb cum te impaci sa folosesti o rasnita cu cutite plate in single dose? Te intreb pt ca, atat din experienta proprie (cu Quamar Q13 si cu ECM), cat si din "intelepciunea comuna", rasnitele cu cutite plate de tipul Ceado se folosesc adecvat cu boabe in hopper, in modul single dose producand rezultate inadecvate.

... o rasnita cu cutite plate orizontale macina suboptim pt espresso in single dose.
Salutare,

In fapt, am o predilectie pentru rasnitele cu discuri (cutite) conice, dar am vrut neaparat sa incerc si discurile plate mari (64 mm) cu gandul, ca daca ma trezesc ca Ceado E5SD nu ma aranjeaza pentru espresso, o „pensionez” la macinat cafea pentru alternativa. 

S-ar parea ca ai ajuns la niste concluzii foarte ferme fara sa-ti fi pus intrebari de tipul "de ce o rasnita facuta pentru espresso, on demand, cu boabe in hopper nu e ok pentru metode alternative sau single dosing?" 
 
Quote: Am facut recent comanda de un grinder cu discuri mari (68 mm) conice – Eureca Olympus KR E, dar tot cu Blow Up System il iau cu gandul la single doze, adica iarasi neglijand hopper-ul!  : )
Si asta in conditiile in care eu zic ca varianta cu hopper-ul, in general, e de preferat, indiferent de plat/conic.  Daca inteleg corect, faptul ca boabele sunt in permanenta sub presiunea incarcaturii din hopper reduce/elimina popcorning-ul si asigura in cafeaua macinata un raport ”fines/larger particles” mai reusit din punct de vedere al profilului olfactiv si gustativ in ceasca, desi treaba asta e cam subiectiva, bineinteles, si depinde... depinde...

Dincolo de subiectivitate, rasnite cu cutite plate orizontale, au un principiu de functionare mai putin aleator decat ai crede. Si tocmai din acest motiv se recomanda folosirea lor dupa acest principiu, adica cu boabe in hopper. 

Rasnita conica aleasa de catre tine, e o alta rasnita comerciala, facuta sa functioneze tot cu boabe in hopper. Recomandarea default, in cazul unei electrice conice, a devenit, de ceva vreme, Niche Zero, care este mult mai adecvata pentru utilizare casnica. 
Quote: Pentru mine diferenta in ceasca chiar nu e atat de univoca, in sensul ”uite, asta-i bine si asta-i rau o data si pentru totdeauna”.  IMHO.  Nu generalizez si nu insist ca cineva sa-mi urmeze exemplul.

Diferentele in ceasca, s-ar simiti daca ai folosi o cafea prajita ceva mai usor. Daca folosesti o cafea prajita mai sus, se anuleaza multe diferente, ceea ce face oarecum inoportun upgrade-ul in general.

Nu stiu daca consumi doar ceea ce prajesti acasa, dar eu ti-as recomanda sa incerci cafea prajita din cat mai multe surse, inainte sa tragi niste concluzii atat de definitive.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#62
@Y'not, multumesc pentru raspuns. 

Normal ca, in buna traditie a forumului, am o opinie contrara Smile Eu nu sunt un fan al subiectivitatii in espresso, pentru ca, in ideea lui Ben Kaminsky, "quality is not subjective".

Ce am descoperit eu, utilizand rasnite cu cutite plane in single dose, e ca acel canal dintre cutite si zona de dispersie a macinaturii este important sa fie plin cu cafea, pentru macinatura optima. Astfel, proportia de fines de acolo este asa cum "trebuie sa fie", cum a fost proiectata rasnita. Adica, pe acel canal, se aduna intr-o distributie "normalizata" (termen folosit de radudani, nu dau tag pt ca a scris de multe ori deja despre acest aspect) macinatura exact asa cum iese din cutite.

In lipsa umplerii acelui canal, e drept ca fractia mai mare va fi impinsa de sistemul blow-up (la mine, un simplu irigator tip "acordeon"), insa fractia fina, electrizata, va zbura "all over the place", unde nu va fi impinsa nici de blow-up in portafiltru si, astfel, nu isi va putea indeplini rolul de "obstacol hidraulic", care incetineste curgerea, permitand fractiei mai mari sa fie extrasa complet.

Sigur, e doar o observatie a mea, fara valoare stiintifica, bazandu-ma pe observatiile altora pt a trage concluziile.

La conice, datorita vitezei mai mici de rotatie a cutitelor, probabil ca electrizarea fines-urilor e ceva mai mica si de aici si problemele sunt mai mici in single dose, nu degeaba K10 e rasnita preferata in single dose a celor de pe HB.

Cu Niche, problemele cu single dose sunt similare, dar, din ce am folosit, acceptabile.

Apropo de folosirea single dose si de gestionarea fractiei fine, nu pot sa nu mentionez inovatia propusa de Sette, practic fines-urile sunt impinse direct in portafiltru, nefiind nevoie de acel canal pt "normalizarea" macinaturii.

La fel, la Honne, penita aceea (probabil) are rolul de a desprinde in mod uniform fractia fina electrizata si depusa pe palnia rasnitei si de a o aseza in portafiltru, tot in mod "normalizat".

Cu EK nu am avut inca ocazia sa lucrez si sa imi formez vreo parere (wild guess) despre cum gestioneaza fractia fina Smile

Insa, din cele incercate, cea mai "curata" metoda de gestionare a fractiei fine mi se pare cea folosita de Sette. Insa, ca sa ma contrazic apropo de ce am spus la inceput apropo de "quality is not subjective", in ceasca am preferat ce a adus Niche, fata de Sette Smile
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew)
 
Reply
#63
(29-06-2020, 11:24)RedBJack Wrote: Mulțumesc mult pentru toate sfaturile, chiar am citit cu mare atenție.

Am hotărât, teortic, să plec cu MaraX + Kinu M47 Pheonix.
Teoretic, pentru că practic doar MaraX am găsit pe stoc, astăzi îl ridic. Și până pot lua râșnița o să mă joc cu cafea măcinată la cafenea sau să râșnesc cu porlex. Nici pentru v60 nu prea reușesc să scot mereu ceva decent din el, deci nu mă aștept să am rezultate, dar e doar temporar.
Din păcate ca să profit de oferta pentru Kinu trebuie să mai aștept, așa că între timp mai caut opțiuni, mai citesc, încerc să măresc bugetul, etc.
În orice caz, sfaturile de aici ajută super super mult, chiar dacă aveți păreri contradictorii uneori. Apreciez.


Iti pot pune eu la dispozitie un KINU M47 pana faci achizitia.
La Marzocco Linea Mini, La Marzocco Lux D, Flair Signature Pro, Kinu M47 Phoenix, Brewista Artisan Kettle, Acaia Pearl S Black, Brewista Smart Scale
 
Reply
#64
@cradun, @dev, va multumesc mult pentru replici, mai ales ca suntem pe pozitii oarecum diferite, si imi place acest lucru, ca doar nu-i nevoie sa mergem toti incolonati spre un espresso ideal : )

IMO, fiecare forum bun are un specific, o personalitate.  Si inteleg, ca in orice comunitate eventual se ajunge la unele „conventii‘, se atinge un consens oarecare.  Fiind nou-venit pe espressoman.ro, nu pot sa nu remarc, de exemplu, ca aici lumea pare sa indrageasca
  • Baratza Sette,
  • Niche Zero
  • espressoarele Lelit.  
Si pe mine lista asta ma lasa absolut rece!  : )  In schimb, cred cu inflacarare, ca de la un nivel anume (posibil de atins fara a pune la vanzare un rinichi) tot echipamentul permite deja prepararea unui espresso savuros.  Respectiv, sunt si alte rasnite, alte espresoare -  mai bune, mai putin bune, nu conteaza.  Conteaza doar gustul in ceasca, IMO.
Eu imi fac cafeaua la bucatarie, nu intr-un laborator stiintific.  Obiectivitate? -  bineinteles, dar cu masura.  Adica, hai sa discutam obiectiv despre diametrul si geometria cutitelor, presiune, temperatura si timp de extractie..., dar cand ajungem in faza in care cineva spune „asta-i un espresso care imi place” poate il lasam sa fie subiectiv, si sa-si savureze cafeaua, ca el, pana la urma, asta si-a dorit...

„Quality is not subjective" – that’s right, Mr. Kaminsky, but taste preferences are!  Iata din punctul asta noi am pornit pe poteci diferite. 

„Diferentele in ceasca, s-ar simiti daca ai folosi o cafea prajita ceva mai usor” – sa-mi fie cu iertare, dar nu-mi doresc o cafea prajita mai usor pentru espresso.  Am incercat pe discuri conice si pe discuri plate, si nu-mi place.  Pentru alternativa – da, fireste, dar cand prepar espresso nu ma iau dupa light roast, pentru ca prefer un espresso ceva mai aproape de cel classic italian, cu boabele prajite mai pana-n pragul celui de-al doilea „crack”, scuze daca v-am dezamagit, am si eu mici imperfectiuni. : )

„Rasnita conica aleasa de catre tine, e o alta rasnita comerciala„ – perfect de accord
„facuta sa functioneze tot cu boabe in hopper” – bineinteles : )
„recomandarea default, in cazul unei electrice conice, a devenit, de ceva vreme, Niche Zero, care este mult mai adecvata pentru utilizare casnica” – Nu, scuze.  Nu stiu cine sunt autoritatile supreme care au fericit comunitatea cu optiuni default, fara suparare, dar am o presimtire, ca am sa fiu lasat, totusi, sa decid eu singur ce as considera adecvat pentru utilizare pe banii mei, pentru nevoile mele, la mine acasa  : )  Daca de la un nivel anume tot echipamentul e deja suficient de bun, atunci imi aleg eu o jucarie dupa moftul meu, ca si asta-i o sursa de emotii pozitive.

S-ar parea ca ai ajuns la niste concluzii foarte ferme fara sa-ti fi pus intrebari de tipul "de ce o rasnita facuta pentru espresso, on demand, cu boabe in hopper nu e ok pentru metode alternative sau single dosing?" 
Ba da, mi-am pus o sumedenie de intrebari, si am cautat raspunsuri si in literatura de specialitate, si pe forumuri la americani, britanici si rusi, si sa stiti ca se intalnesc entuziasti cu cunostinte absolut enciclopedice in domeniu, chiar ai cu cine sa te consulti.  Apropo de literatura – se poate vedea „Espresso Coffee. The science of quality” (a doua editie), redactata de Andrea Illy si Rinantonio Viani (eu o am in hard copy, dar se gaseste si pe net in pdf).  O sa remarcati cat de „seaca” e informatia care tine, propriu zis, de prajire, macinare si percolare.  In schimb pe forumuri niciodata nu-i lipsa de mituri frumoase pe suport „stiintific”  : )

„Dincolo de subiectivitate, rasnite cu cutite plate orizontale, au un principiu de functionare mai putin aleator decat ai crede. Si tocmai din acest motiv se recomanda folosirea lor dupa acest principiu, adica cu boabe in hopper”. 
Sa admitem, ca imi dati un link la studiul theoretic care s-a finalizat cu aceasta consluzie.  Sa admitem, ca s-au facut si serii de „blind testing” pentru a demonstra ca diferenta dintre plat in hopper - plat single doze fara hopper este detectabila si aceasta diferenta clar favorizeaza organoleptic o anume varianta din cele doua testate.  Ma refer la teste representative, ca de „anecdotal evidence” si marturii singulare internetul nu duce lipsa, de astea am vazut si eu, gen „opinia mea particulara vs. opinia colegului X”.  Dar sa admitem.  Si daca eu in continuare rasnesc in regim single doze asa cum imi place, pentru ca gustul in ceasca imi convine, cine oare ar avea de suferit? 

Asta-i cum as sta eu la umbra, fumand un trabuc, si se apropie cineva sa-mi spuna – da’ stii, draga, ca fumatul e daunator? -  Stiu, multumesc mult!  Dupa care mai trag – domol, fara graba – un fum si simt cum un suras involuntar mi se aseaza pe fata, de placere  ; ))

Aici ar fi potrivita intrebarea: mai frate, da de ce te incapatinezi? – pentru ca prepararea cafelei e totusi o ramura din domeniul gastronomiei!  La capitolul gust poti sa fii subiectiv, e firesc!

Intre altele, third wave cum s-a nascut? - O abatere de la conventional, alimentata si de promisiunea unui gust diferit.
Ce-i drept, de cand a devenit mainstream, curentul respectiv parca nu pare sa tolereze alte abateri, lumea incepe a se jena daca tre sa recunoasca ca prefera boabe de cafea prajite mai intens... Ironic, nu?
Ceado E5SD, Bezzera BB005 TM, Comandante C40 M3
VBM Domobar Junior 2B, La Pavoni Europiccola EN
Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#65
@Y'not, multumim pentru prezentarea preferintelor. Sper ca nu se supara Liviu ca ii fur ocazia de a iti spune bine ai venit in comunitate, cu siguranta poti avea o contributie valoroasa. Personal, apreciez ca esti prajitor si am o curiozitate speciala despre cum gasesti diferenta dintre Pavoni si espressor-ul cu pompa.

In alta ordine de idei (si oarecum ca o gluma, bineinteles), gasesc putin ingrijorator ca creste pe forum numarul celor care apreciaza cafeaua prajita dark Smile
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew)
 
Reply
#66
Salutare,
De ce ar fi puțin ingrijurator acest număr? Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#67
Haha, pt unii ingrijorator, pt altii incurajator Smile

@d2florin, dc chiar vrei sa iti explic incercarea mea de glumita, ne auzim pe pm, te rog, nu vreau sa plictisesc aici cu explicatii Smile
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew)
 
Reply
#68
Salut, am simțit puțin ironia Smile
Era doar asa de curiozitate. Big Grin
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#69
Y'not Wrote:... nu-i nevoie sa mergem toti incolonati spre un espresso ideal : )
... aici lumea pare sa indrageasca Baratza Sette, Niche Zero, espressoarele Lelit.  

foarte adevarat!
singura problema ce o vad e chestia cu nearticulatu' - nu e un espresso, ci e espresso-ul
ideal, perfect - tot aiai-i; ca nu e!

iar in legatura cu indragitul, poate o lectura mai atenta te ajuta sa distingi intre statistica si evangheliizareSmile
astfel, Sette (lucrez de 2,5 ani cu asa ceva, zilnic cca. 6 single dose...) este doar destul de raspandita, dar sunt putini cei ce o agreeaza sincer; exista acea reticenta: durabil, all metal vs. plasticaraie...

peste tot in jurul nostru predomina plasticul, de la 'gumele' masinii, la melcul de ultem al slow juicer-ului!
se prefera varia afisaje si electronicaraie, ca adevarata necesitate intru valorificare (mai) nou aparutei cafele de specialitate... nu tot platicaraie peste tot?! in loc de cupru si alama, boilerele 'moderne' sunt trase-n inox; si inca izolat in plastic; doar n-o fi in lemn lacuit... Smile etc.


bototom line: sette nu e buna pentru ca sunt altele mai bune!
asa se spune, desi eu nu pot gasi o reprezentare usor de intuit pentru acel 'mai bun';
dar asta e problema mea...

LE
si nu, nu e sette cea mai raspandita rasnita in dotarea celor din forum!
toata lumea cred, stie care rasnita e cea mai raspandita Smile
________________________________________________________________________________________
strega_mod, minima_flow_ctrl(ecm), la_pavoni_mil_pro, sette_270, macap_m7, casadio_enea, prajitor_diy
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)