Hello There, Guest! Login Register


Primul aparat de cafea dar și primul upgrade

#1
Information 
Ideea este să ne aducem aminte de experiența cu primul aparat de cafea și de motivul primului (sau următoarelor) upgrade. Poate ar fi de folos unora care pășesc pe acest drum, mai ales acum în vremuri de restriște.

Pe când nici nu știam de acest forum, ca prim expresor (pe lângă nostalgie mă apucă și jena), am avut o plasticărie ordinară care nici măcar nu avea pompă. Genul de aparat care - culmea - e listat și acum cu tupeu pe situri la secțiunea "esspresoare", ce costă 100 - 150lei. Credeam că dacă îmi aduc Lavazza (măcinată) din Italia beau o cafea bună. Îți dai seama ce grosier este măcinată dacă trece prin puc aburul creat doar de o amărâtă de rezistență...

Prima greșeală m-a făcut s-o comit pe următoarea, luând a II-a plasticărie, dar de data aceasta cu pompă, parcă se chema Ariete Picasso, însoțit și de-o râșniță Graef. Deja citeam forumul și am început să comand cafea boabe.

A III-a variantă a fost un Lelit fără PID (nu mai știu exact de ce n-am ținut cont de sfatul lui Liviu de a lua TEM-ul) și am continuat experimentele, schimbând totodată și râșnița cu un Macap pe care îl mai folosesc și acum.

Abia acum, la a IV-a sculă mă consider un esspersoman mediocru. Dar, fiecare cu povestea lui.
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#2
1. Espressor poemia si cafea lavazza macinata
2. Acelasi espressor dar cu pf nepresurizat si cafea macinata de la shop
3. Lelit 41tem +sette 270, cafea proaspat prajita
4. Sper : dual boiler + sette 270w , dupa ce imi upgradez boxele Big Grin
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#3
Multi doritori de cafea buna se lovesc: de ce am nevoie, uau cat costa, ceva ieftin si bun?
Toti vor maxim efect cu putin deranj, asta nu exista, citeam pe forum o chestie tare a unui coleg cafea buna fara un pic de efort nu exista. 
Revin primul aparat a fost nici nu stiu cum sa ii spun un multifuncțional cu cafea filtru si un fel de espressor care nu avea pompa ci functiona ca un bialleti, apoi am luat un delonghi, am dat de forum am luat un lelit 41 tem de la un forumist din sibiu(God bless him) apoi am zis lelit e ptr amatori si am trecut in liga mare cu un bezzera profesional, am schimbat si 4 rasnite acum sunt la a 5a.
Recomandarea mea e sa investesti cu cap banii si nu inainte de a asculta sfaturile celor mai batrani in cafea.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#4
Ariete Roma de luxe. Espressor cu rasnita incorporata. Cumparat sh cu 250 de lei. Am desfacut doar doua surubuiri la rasnita pt a putea sa o setez mai fina. Il folosesc inca in locatia de weekend si pot spune ca da niste cafele ff bune. Pacat ca nu s-a spus mai nimic despre el, dar consider ca poti scoate din el cafele cel putin la nivel de Gaggia Classic. De luni pana vineri folosesc, dupa cateva schimbari, Rancilio Silvia cu PID si rasnita San Marco sm92
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
#5
1. Gaggia dose, sita presurizată și eram mândru că beau Lavazza sau Davidof
2. Gaggia classic - cumpăram cafea de la the coffee shop măcinată , după care a urmat instalare pid și achiziție râșnița compak k3 touch , am descoperit single Origins
3. Isomac tea și compak k6 acum, pe viitor mă gândesc să schimb râșnița , nu cred că am nevoie de dual boiler

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
ExpobarBrewtusIV, NicheZero
 
Reply
#6
Salut,

M-am apucat de cafea relativ recent; o tot consideram ca pe o chestie ce-ți creaza dependență și care îți poate afecta organismul prin creșterea tensiunii arteriale, etc.

1. Am început cu french press și am tot incercat cafele măcinate gata ambalate. Îmi plăcea o single origin de la mega, Panama, cred.

2. Apoi, la birou un coleg avea un dolce gusto și am ajuns să cumpăr pastile. Am luat si pentru acasă unul la o promoție (10 cutii și pocnitoarea gratis). Era net superioara cafelei de la dulap. De aici un calcul mi-a atras atenția asupra faptului că plăteam ~200ron/kg pe cafea măcinată cine știe când și ambalata în plastic iar asta a declanșat cautarea si introducerea mea pe acest forum.

3. Acum 2 ani+ de black fraierday am luat un lelit pl41tem. Fără rasnita. Am rezistat o săptămână nereușind să fac nimic cu el. Am comandat o ascaso i1 și, de atunci, am inceput călătoria în lumea minunată a cafelei proaspăt prăjite. O bună perioadă am consumat băuturi pe bază de lapte si, desi era un SDBU, mi-au plăcut enorm.
Dacă eu eram destul de subiectiv, ceilalți din jurul meu mi-au spus foarte clar că bautura făcută cu el este mult mai bună decat ce beau ei la Starbucks / Gloria, etc, "cafenele" pe care în trecut le consideram etalon. Fix de aici am realizat mizeria cu care suntem serviți în majoritatea restaurantelor din țară sau de prin concediu. Am ajuns sa numar secundele unei extractii in cafenelele de specialitate sau să urmăresc tehnicile de preparare a pucului.

3.b La nici doua luni după am transmis boala colegilor asa că am pus mâna de la mâna și am luat un Gaggia Classic la birou. Un alt coleg a putut imprumuta un dip dku65. Ulterior 2 dintre ei și-au luat acasă pachete gen pl41tem cu rasnita lelit sau expobar leva și vario home. Gaggia-ul a ajuns la mine ca espressor de weekend într-o altă locatie unde a ajuns și pinguinul de la dolce gusto.
Mereu am avut impresia că lelit-ul este mai stabil iar blondirea apare ceva mai tarziu decât pe gaggia. Dar, gustul era oarecum același.

4. La ~1 an după am cumpărat de pe forum un Nuova Simonelli Oscar II. A urmat OPV, manometre, presostat, jiglerele de pe termosifon, elsctrovalva pentru alimentarea directă la rețea (prin filtru BWT, a apărut si el cam pe lângă NS). A fost un espressor bun si foarte stabil termic. Singurul minus era că nu avea flow restrictor pe circuitul de extracție și trebuia să fiu atent cu flush-urile, riscam să golesc boilerul de brew. Pe abur este cel mai puternic HX pentru acasă pe care l-am întâlnit până acum având duza profesională de competiție cu 4 găuri.
De-abia după OPV am putut face cafea la el iar gustul era diferit. Era evidenta stabilitatea termică prin consistenta lichidului în ceașcă, gustul apropiindu-se de ceea ce beam im cafenele. Dacă între 41tem si gaggia diferențele erau minore, între ns si gaggia erau mari. Aș putea compara fenomenul cu al unei persoane care și-a reînnoit rețeta la ochelari iar acum vede BINE.

5. În noiembrie am luat un pachet de la un alt coleg espressoman format din Lelit Mara și PL72 Williams. Mi-a luat o lună și jumatate să fac alegerea între oscar si mara; nici acum nu sunt 100% convins de alegere. Ambele au plusuri și minusuri.
Intre astea doua parcă aromele sunt mai evidente pe lelit și, cu eric montat, îmi e mai usor să identific plaja de temperatură folosită în timpul extracției. Totodată am impresia ca NS a fost conceput pentru cafelele italiene din jurul temperaturii de 88 — 89 de grade fiindu-mi greu să îl ridic mai sus.

Pe viitor tânjesc la un espressor cu profilare (Bianca sau Crem One) sau, de ce nu, DC Studio / Marzocco Linea mini.
Ca rasnita tot trag către Niche Zero (am făcut de vreo 3x comandă după care m-am răzgândit).

Pentru travel am un Cafflano Kompresso luat de pe forum si o rasnita kinu din prima generație.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#7
Misto topic  Idea

Am inceput in 2008 cu Ufesa 7140 de 250 lei, o chinezarie luata pentru ca vanzatoarea de la Carrefour mi-a zis sa nu iau Delonghi de 150 lei pentru ca are nu stiu ce pompa de aburi slaba, ce nu scoate 15 bar Smile E bine totusi ca nu plecasem setat pe automate si capsule. Ajuns acasa am cautat info si am ajuns la acel semiautomat Ufesa. Fara rasnita pentru ca nici nu puteai concepe asa ceva la ora aia...
Convins de citirea in graba a unor forumuri de afara, am luat totusi o rasnita la scurt timp, un Moulinex cu lama Smile) Ba chiar am si facut "scandal" la Domo ca nu se simte la mana ascutita lama si am cerut retur sau schimbare lama. Mi-au dat alta lama Smile)) Dupa vreo cinci intrari in service cu Ufesa, am zis ca e timpul de altceva.

Asa am trecut la Gaggia Pure + vechea rasnita Gaggia MM Steel  Smile  Fiind vecini de stand la un eveniment m-am intalnit cu Paul Ungureanu de la Boiler care facea espresso acolo cu Flori Vlaicu, si le-am spus despre pasiunea mea incipienta in cafea si despre rateurile zilnice de acasa, comparativ cu ce faceau ei acolo. A doua zi am adus rasnita acolo si abia atunci am realizat ca la maxim de fin nu poate scoate o curgere cremoasa. 

Imediat am sunat la service Gaggia si am chemat contra cost un tehnician acasa sa imi modifice rasnita sa macine mai fin , pentru ca citisem eu asta pe un forum afara iar domnul de atunci (Victor) banuia ca se poate. Si a mers, rasnita putea sa macine pudra, dar avea trepte mari. 
De atunci a pornit cu adevarat cautarea espresso-ului perfect! Putine sunt senzatiile legate de lucruri care iti raman memorate in suflet o viata. Cred ca extrem de multi espressomani au si azi in memorie, ca si mine, momentul acela absolut magic cand reglezi rasnita si iti curge in sfarsit un espresso cremos, ca la carte. Il pot asimila doar cu momentul cand am descoperit berea artizanala IPA  Smile 

Citind mai mult si in acelasi timp crescand topicul de pe Softpedia alaturi de alti entuziasti, am schimbat rasnita spre Cunill Tranquilo, o profesionala foarte ok atunci dar cu o retentie foarte mare si nevoie de pensulare masiva. 

"Microbul upgrade" era deja instalat si am trecut repejor la rasnita Vario Home pentru ca doream retentie mica si simplificare de manopera, iar espressorul a devenit un HX, BZ10. Mai departe, cand am intrat in topicuri mai complexe si dezbateri serioase, mi-am dat seama ca BZ10 nu e de viitor caci avea grup electric si eu nu puteam sa cunosc niciodata temperatura la care fac cafea si nici nu ii puteam atasa celebrul termometru de grup Eric.  

Am trecut astfel la Expobar Brewtus, care pentru mine si pentru multi de pe forum a fost o revelatie. POate din motive cumulate nu neaparat din cauza upgrade-ului, tin minte ca imediat cum l-am adus acasa am facut o cafea dintr-o Columbia parca si am ramas masca si eu si sotia. Era cu totul altceva. Acum dand timpul inapoi banuiesc ca imbunatatirea evidenta a venit de la timpul mai mare de preinfuzie specific grupului E61 (chiar usor marita pe Brewtus) si de la o temperatura setata mai exact pe PID.

Am mers mai departe si am schimbat rasnita, dupa cativa ani in care personal am fost foarte multumit de gust si retentie. Trecerea a fost brusca, la Mahlkonig K30, o rasnita profesionala celebra luata la o ocazie rara de la un barista foarte ok. Am fost multumit de ea insa curiozitatea si anumite informatii scrise de Titus / Frank Durra pe Home Barista, m-au indemnat sa schimb cutitele si sa pun unele "cat mai unimodale", el spunand ca ar fi varianta cea mai apropiata de EK43... Am descoperit ca erau de filtru de la rasnita ProM. Totusi nu am considerat ca trebuie sa aliniez K30-ul cu noile cutite, desi ar fi trebuit, si in urma trecerii spre cafele light, greu de extras chiar si la maxim de fin, am decis sa vand cutitele intai si apoi K30.

Si asa am ajuns la Honne, o rasnita pe care si acum o consider o capodopera a rasnirii single dose (bimodale). Am fost si sunt extrem de multumit de alinierea sa, putand extrage cafele dintre cele mai "verzi" si mai ciudat prajite. 

Cum in 2018 se vorbea la nivel mondial de aparitia unui game changer in materie de espressoare, Lelit Bianca, m-am luat si am citit mult despre profilare, m-am jucat cu Dalla Corte Mina ca sa inteleg pe o masina avansata ce inseamna sa modifici debitul, apoi am rezervat Bianca si prima bucata din RO a fost a mea Smile Fata de Brewtus era o schimbare radicala de functionalitate, constructie si design. Si despre Bianca pot spune ca este upgrade-ul de la care nu ma voi misca prea curand decat, poate, atunci cand espressoarele cu profilare de debit vor avea traducatoare de debit la grup, care sa ajute un computer sa controleze si sa profileze cu adevarat debitul de apa trecut prin puc, nu pana la puc. Totul la un pret decent, asemanator Bianca, cu reprezentanta in RO, cu fiabilitate dovedita, cu teste clare facute alaturi de comunitatea noastra.

Langa rasnita bimodala Honne, am pus de curand (inca in teste, probe, dubii, imprietenire, "renovare") si o rasnita unimodala EK43S, avand astfel un spatiu de manevra destul de larg in descoperirea gusturilor unei cafele. Deci nu va fi o batalie ci o completare.

Grija mare la ce va doriti caci s-ar putea sa vi se intample!  Tongue
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
Oare câți "fug de rup pământul" după povestea lui Liviu? Smile
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#9
Primul aparat de cafea a fost un Delonghi ce se prezenta a fi un espressor insa fara pompă, era de fapt un fel de filtru care semana mult cu ceea ce obtineam cu un moka pot. Cafeaua venea macinata la punga, fara diferente mari de gust, chiar daca luam si cafea "scumpa".
Cand s-a hotarat sa "moară" rezistența am decis ca era momentul pentru un "upgrade" asa ca am dat o raita prin auchan si am luat tot un Delonghi ecc nu mai stiu de care, cu pompa, cu presiune 15 bari. Pesemne ca eram fidelizat inconstient al acestei mărci. Cafeaua a oscilat intre macinata si boabe. A sosit si prima rasnita. O prea-frumoasa Bosch cu lamele cu auto oprire. Desi citisem despre tehnica espresso cu secundele si cantitatea, ceva nu-mi dadea, desi "tampam" cu tamperul inclus (cel agatat de aparat). Asta se intampla cam cu 4 ani in urma.
Cafeaua a inceput sa se schimbe, odata cu deschiderea unor cafenele de specialitate care vindeau si cafea. Insa rezultatele erau contrare experientelor de la ei.
Descoperind forumul, am descoperit ca exista sita nepresurizata pt acel Delonghi, asa ca am facut ceva modificari dar care mi-au demonstrat ca a incerca sa faci un espresso cu acel aparat este ca si castigul la lotto.
Deruland puțin...a sosit in casa, prin grația unui prieten, un Gaggia classic care parea din alta ligă, insa ceva nu se potrivea : rasnita.... Asa ca, studiind pe aici, am luat o Mignon specialità care m-a propulsat intr-un autodeclarat barista casnic. De atunci am schimat cafelele, trecand prin experientele cu diverse grade de prajire.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#10
Da, exact acel Delonghi l-am avut și eu prima oară. Are și plasticăria respectivă rolul ei, demonstrează perfect zicala: "orice șut în fund e un pas înainte" Smile
ECM Classika PID, DF64 Gen 2, Kinu.
 
Reply
#11
Prima "mare" achizitie dupa ce m-am angajat a fost un super automat de la Delonghi. Foarte jmecher! L-am luat la reducere, de la vreo 5000 de lei si nu am platit decat 2500. Face cappucino. Face esspresso. Rajneste. E tot ce vrei de la un aparat de cafea. Apesi pe buton si iti da bautura mult fagaduita.
Cu timpul am realizat ca exista cafele mult mai bune decat cele din supermarket( aceleasi nume, dar cafele mai scumpe, din alea de bei la restaurant). Jmecherie, ce sa mai. Asa a inceput pasinuea mea de cafea. Si cautand o cafea mai buna am dat de aceasta comunitate minunata de unde am aflat de o cafea extraordinara(si faptul ca este esential sa fie proaspat prajita): PapaJaques. Cand a ajuns, i-am prezentat prietenei mele cea mai buna cafea pe care avea sa o bea vreodata. Am desfacut punga( mirosul era blana, mai ca aveam o erectie), am turnat toata punga in hopperul aparatului si am apasat pe buton. Cafea arata vis! Gustul era ca al unui vin de tzara uitat cateva zile in soare. Mare mi-a fost dezamagirea si oricat am incercat sa o repar cum citisem pe forum, prin rajnire sau cronometrarea timpului de curgere, cafeaua tot acra ca soacra era.
Asa ca am asteptat vreo 2 ani, in agonie, pana de curand, inainte sa ajunga covid in tara si am achizitionat de la milanezi un aparat care desi are o atitudine a sa, proprie, imi da in sfarsit cea mai buna cafea pe care am baut-o acasa.
Bezzera Unica Pid/ Eureka Mignon Zero
 
Reply
#12
[Image: R9FDYRN.jpg]
50 ani de intr-o imagine.
 
Reply
#13
(19-04-2020, 18:22)nyekk Wrote: [Image: R9FDYRN.jpg]
50 ani de intr-o imagine.


Da, frumos. Cel puțin o mie de cuvinte.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)