Misto topic
Am inceput in 2008 cu Ufesa 7140 de 250 lei, o chinezarie luata pentru ca vanzatoarea de la Carrefour mi-a zis sa nu iau Delonghi de 150 lei pentru ca are nu stiu ce pompa de aburi slaba, ce nu scoate 15 bar
E bine totusi ca nu plecasem setat pe automate si capsule. Ajuns acasa am cautat info si am ajuns la acel semiautomat Ufesa. Fara rasnita pentru ca nici nu puteai concepe asa ceva la ora aia...
Convins de citirea in graba a unor forumuri de afara, am luat totusi o rasnita la scurt timp, un Moulinex cu lama
) Ba chiar am si facut "scandal" la Domo ca nu se simte la mana ascutita lama si am cerut retur sau schimbare lama. Mi-au dat alta lama
)) Dupa vreo cinci intrari in service cu Ufesa, am zis ca e timpul de altceva.
Asa am trecut la Gaggia Pure + vechea rasnita Gaggia MM Steel
Fiind vecini de stand la un eveniment m-am intalnit cu Paul Ungureanu de la Boiler care facea espresso acolo cu Flori Vlaicu, si le-am spus despre pasiunea mea incipienta in cafea si despre rateurile zilnice de acasa, comparativ cu ce faceau ei acolo. A doua zi am adus rasnita acolo si abia atunci am realizat ca la maxim de fin nu poate scoate o curgere cremoasa.
Imediat am sunat la service Gaggia si am chemat contra cost un tehnician acasa sa imi modifice rasnita sa macine mai fin , pentru ca citisem eu asta pe un forum afara iar domnul de atunci (Victor) banuia ca se poate. Si a mers, rasnita putea sa macine pudra, dar avea trepte mari.
De atunci a pornit cu adevarat cautarea espresso-ului perfect! Putine sunt senzatiile legate de lucruri care iti raman memorate in suflet o viata. Cred ca extrem de multi espressomani au si azi in memorie, ca si mine, momentul acela absolut magic cand reglezi rasnita si iti curge in sfarsit un espresso cremos, ca la carte. Il pot asimila doar cu momentul cand am descoperit berea artizanala IPA
Citind mai mult si in acelasi timp crescand topicul de pe Softpedia alaturi de alti entuziasti, am schimbat rasnita spre Cunill Tranquilo, o profesionala foarte ok atunci dar cu o retentie foarte mare si nevoie de pensulare masiva.
"Microbul upgrade" era deja instalat si am trecut repejor la rasnita Vario Home pentru ca doream retentie mica si simplificare de manopera, iar espressorul a devenit un HX, BZ10. Mai departe, cand am intrat in topicuri mai complexe si dezbateri serioase, mi-am dat seama ca BZ10 nu e de viitor caci avea grup electric si eu nu puteam sa cunosc niciodata temperatura la care fac cafea si nici nu ii puteam atasa celebrul termometru de grup Eric.
Am trecut astfel la Expobar Brewtus, care pentru mine si pentru multi de pe forum a fost o revelatie. POate din motive cumulate nu neaparat din cauza upgrade-ului, tin minte ca imediat cum l-am adus acasa am facut o cafea dintr-o Columbia parca si am ramas masca si eu si sotia. Era cu totul altceva. Acum dand timpul inapoi banuiesc ca imbunatatirea evidenta a venit de la timpul mai mare de preinfuzie specific grupului E61 (chiar usor marita pe Brewtus) si de la o temperatura setata mai exact pe PID.
Am mers mai departe si am schimbat rasnita, dupa cativa ani in care personal am fost foarte multumit de gust si retentie. Trecerea a fost brusca, la Mahlkonig K30, o rasnita profesionala celebra luata la o ocazie rara de la un barista foarte ok. Am fost multumit de ea insa curiozitatea si anumite informatii scrise de Titus / Frank Durra pe Home Barista, m-au indemnat sa schimb cutitele si sa pun unele "cat mai unimodale", el spunand ca ar fi varianta cea mai apropiata de EK43... Am descoperit ca erau de filtru de la rasnita ProM. Totusi nu am considerat ca trebuie sa aliniez K30-ul cu noile cutite, desi ar fi trebuit, si in urma trecerii spre cafele light, greu de extras chiar si la maxim de fin, am decis sa vand cutitele intai si apoi K30.
Si asa am ajuns la Honne, o rasnita pe care si acum o consider o capodopera a rasnirii single dose (bimodale). Am fost si sunt extrem de multumit de alinierea sa, putand extrage cafele dintre cele mai "verzi" si mai ciudat prajite.
Cum in 2018 se vorbea la nivel mondial de aparitia unui game changer in materie de espressoare, Lelit Bianca, m-am luat si am citit mult despre profilare, m-am jucat cu Dalla Corte Mina ca sa inteleg pe o masina avansata ce inseamna sa modifici debitul, apoi am rezervat Bianca si prima bucata din RO a fost a mea
Fata de Brewtus era o schimbare radicala de functionalitate, constructie si design. Si despre Bianca pot spune ca este upgrade-ul de la care nu ma voi misca prea curand decat, poate, atunci cand espressoarele cu profilare de debit vor avea traducatoare de debit la grup, care sa ajute un computer sa controleze si sa profileze cu adevarat debitul de apa trecut prin puc, nu pana la puc. Totul la un pret decent, asemanator Bianca, cu reprezentanta in RO, cu fiabilitate dovedita, cu teste clare facute alaturi de comunitatea noastra.
Langa rasnita bimodala Honne, am pus de curand (inca in teste, probe, dubii, imprietenire, "renovare") si o rasnita unimodala EK43S, avand astfel un spatiu de manevra destul de larg in descoperirea gusturilor unei cafele. Deci nu va fi o batalie ci o completare.
Grija mare la ce va doriti caci s-ar putea sa vi se intample!