Hello There, Guest! Login Register


Prima experiență cafea de specialitate

#31
(14-06-2019, 14:05)remusmarian Wrote: Dar cand mai dăm rateuri, mai ales noi mai începători, in loc de a le arunca pe chiuvetă, cum am putea savura licoarea?

Cu lapte.
Acasa: Lelit PL91T, Honne, Wilfa Svart, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale, AeroPress, V60
Birou: Lelit PL92T, Lelit PL72, Kinu M47
 
 
Reply
#32
(14-06-2019, 14:05)remusmarian Wrote:
(14-06-2019, 13:55)bogdan_geor Wrote:
(12-06-2019, 16:16)remusmarian Wrote: Apropo. Cand va întâlniți cu un gust sărat sau amar profund cu ce " corectati " gustul?
Am incercat Zahar vrut Demerara, Miere de salcam si sirop de agave.

dar nu e mai bine sa corectezi extractia decat sa “corectezi” cu zahar/miere/siropuri?

general vorbind, gustul sarat vine de la subextractie iar cel amar fie de la supraextractie, fie de la cafea prajita prea mult.

exista o gramada de informatie pe forum pt corectarea extractiilor plus training gratis cu @Raducanu

ma gandesc si eu la alternative... ca altfel ajungem ca la starbacs Smile
Asta da, am inteles cum in mare trebuie corectate extractiileSmile.
Dar cand mai dăm rateuri, mai ales noi mai începători, in loc de a le arunca pe chiuvetă, cum am putea savura licoarea?


toata lumea da rateuri, nu s a alocat rateul doar la incepatori Smile

mai dai la chiuveta, pierzi 20 de g dar castigi experianta.
mai faci unul corectand in directia potrivita, vezi ce se intampla... mai faci unul... fara trial & error nu cred ca se poate invata ceva.
GS/3 AV | EK-43s | K30 | Comandante | VST 15/18/20g | Bravo Tools | Acaia Lunar
 
Reply
#33
Salutare, 

Daca pot sa imi dau si eu cu parerea Smile) :
​​​​​​1. Gustul sarat este unul din gusturile care indica o extractie necorespunzatoare. Nu inseamna nici ca e sub extras, nici ca e supra extras. Ambele situatii, functie de cafea, grad de prajire, rasnita, espressor, pot da gust sarat.
2. Din puntc de vedere "mathematic", gustul bun al unei extractii inseamna gasirea relatiei potrivite intre acel EXT si acel TDS. TDS inseamna cantitatea, in procente, de solubili dizolvati, din cafeaua Macinata (solida) in apa, in timp ul extractie. Adica, cât anume, BUNE si RELE, a luat apa cu ea. TDS mic, nu e bine, apa a luat prea putine. TDS mare nu e bine, apa a luat prea multe. Acest parametru se masoara DOAR cu refractometrul.
EXT, EXTRATION YIELD, inseamna TDS inmultit cu brew ratio (acel 1.2...1.3, etc). Daca in urma extractiei ai masurat un tds de 10%, la un espresso si ai avut o Ratie de 1.2, iaca ai un yield de 20%. In grafic, conform hârtii SCA (specialty coffee association). Dar aici vb de un gust bun, din punct de vedere mathematic (cifre). Si asa ceva nu poti masura acasa fara refractometru.
Ce spune de fapt harta data de @Cip, e fix joaca cu acesti parametri (chiar dc nu ii stii in cifre, ptr ca nu ai refractometrul). Scazi sau cresti tds si yield pana obtii un gust placut tie. Ce inseamna sa le variezi? Cresti sau micsorezi doza de cafea solida (17, 17.5, 18 gr), variezi Macinatura, variezi cantitatea de cafea lichida, practic acel brew ratio (1.2, 1.2,5, 1.3), variezi temp espressorului. Vezi ce iese. 
Spuneai ca ai gasit gust sarat la extractii lungi. Scurteaza extractia, atât in grame cat si in timp. Vezi ce iese. In functie de asta vezi dc ai avut sub sau supra extractie. Modifica initial doar un parametru, de exemplu Macinatura, si vezi in ce sens se imbunatateste extractia, apoi poti ajusta si alti parametri in aceeasi directie. Nu umbla la toti parametrii deodata, ptr ca nu vei sti care anume ti-a cauzat rezultat ul, fie ca acesta e bun sau rau. 
3. Am vazut ca ai mentionat PNG, ca si origine. Indonesia si PNG, pot avea aceste "probleme" ca si gust, in timp ul extractii lor. E mai greu de lucrat cu ele in Prajirea light, si dc nu ai un espressor performant. 
4. Tinand cont de faptul ca tu esti relativ nou in Nisa asta de home barista si cafea light roast (cel putin asa am inteles eu), e posibil ca gustul tau sa nu fie Inca calibrat pe aceasta noua abordare. Si, pana re educi gustul, multe cafele prajite light, sa ti se para sarate, acre, etc. Prajitoria aleasa de tine nu prajeste cel mai Light posibil, in sensul in care sunt prajitorii la noi, si mai ales prin afara, care prajesc mult mai Light de atât. De aici intrebarea de mai sus, a unui alt coleg forumist, care te intreba "cat de light?". De principiu numele prajitoriei da indicii clare despre stilul si gradul de prajire. 

In concluzie:
1. Incearca prajiri diferite. Din zona 3rd wave coffee, dar diferite. Nu sari (dau doar un exemplu aici), de la prajire gen Starbucks la una light. Ia-o treptat. 
2. Incearca origini diferite, abordate diferit. Vezi si alte prajitorii, cu alte stiluri. Ce place altora poate nu e ok ptr tine, si invers. 
3. Joaca-te cu parametrii enumerati mai sus. Nu exista o reteta standard (iei 18 gr, scoti 40 in 30sec la 92 de grade). Ar fi bine sa fie asa de simplu. Smile 

Spor,
Prajitor Coffeetool
 
Reply
#34
Si, ar mai fi un parametru ce nu este prins in harta de mai sus, temperatura apei de extracție. Pentru mine, și cu siguranță și pentru restul comunității de espressomani, este un parametru foarte important. În cazul meu, pentru cafelele blonde, 3W sub 92°C nu pot extrage, avand speranța ca in ceașcă să fie un rezultat pe gustul meu; așa cum pentru cafelele 1W nu pot sari de 92°C.
ECM Classika PID & Eureka Mignon Specialita / Gaggia Classic 2015 & MDF
 
Reply
#35
Mi-am marcat postarea lui @Andrei@ClaroCafe si am citit-o abia acum, caci n-am avut timp... Sunt mereu  placut surprins sa vad prajitorii cum isi aloca timp si pentru astfel de explicatii tehnice, scrise pe intelesul tuturor. Acesta e un mare plus atat pentru ei ca imagine dar si pentru noi forumistii, caci avem ocazia sa analizam lucruri tehncie, de finete. Un mare Bravo din partea mea  si le asteptam pe urmatoarele Smile
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#36
Am fost placut surprins din primele thread-uri citite pe acest forum de implicarea prajitorilor in comunitatea aceasta.
Eu va multumesc, m-am mai luminat, ca in orice domeniu perseverența e mama succesului.
Bănuiesc că pentru toți a fost un pic greu la inceput, de la a apăsa un buton si a iesi cafeaua, la citit,măcinat,preparat,extrasSmile
Ținând cont de tot ce ati spus, am facut urmatoarele:
Am pornit pe o Rwanda.
Am mentinut 18g, si temperatura de 93. Am pornit pe un raport de 1.2, plecând de la foarte fin la măcinat grosier.
Cel mai bun rezultat l-am obținut cu o macinatura mai mare, 18g in, 40g out, in aprox 25 sec. Nu chiar parametri perfecți dar gustul a fost cel mai pe placul meu.
Acum am cateva origini, Rwanda, Burundi, Brazilia, El Salvador si Ethiopia si ma împac cel mai bine cu Brazilia, cred ca e cea mai "iertatoare"Smile

O zi faina,
Remus
PL41TEM; Xeoleo 
 
Reply
#37
Iaca. Felicitari. Smile
Prajitor Coffeetool
 
Reply
#38
Extractia fie cu tine Smile

Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, BWT filter, ibric, nivelator mota, multa vointa!


 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)