Hello There, Guest! Login Register


Presiune scazua Lelit PL41TEM

#1
Salutare!
De aproximativ 3 luni am achizitionat pachetul Barista Home Premium. Am folosit exclusiv cafea de specialitate si apa ce provine in urma filtrarii printr-un sistem cu osmoza inversa. De asemenea am facut backflush saptamanal cu pulycaff conform instructiunilor.
In ultimul timp am o problema cu aburul si anume ca laptele nu se mai invarte in cana in timpul spumarii, rezultatul fiind un lapte cald fara spuma. Nu exclud tehnica gresita, dar inainte se simtea ca aburul pune "forta" asupra laptelui. Acum pare doar un fas plictisit.
Urmeaza sa il duc in garantie, dar am zis sa va intreb si pe voi ce parere aveti. Multumesc in avans!
LE: Aparatul in cauza este un Lelit 41TEM
 
Reply
#2
Ai făcut procedura de reumplere a boilerului după fiecare utilizare a aburului?

Ce temperatura este afișată pe PID când deschizi robinetul de abur?

Nu este recomandat să faci backflush cu detergent mai des de odată pe lună. Săptămânal sau la câteva zile poți face doar cu apă.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#3
Multumesc pentru reply!
De obicei, folosesc aburul doar pentru o spumare. Rareori pentru 2 si il las mereu sa se aprinda becul portocaliu, iar temperatura afisata este de 134 grade.
 
Reply
#4
(23-01-2024, 20:00)adrian1 Wrote: Nu este recomandat să faci backflush cu detergent mai des de odată pe lună. Săptămânal sau la câteva zile poți face doar cu apă.

La pagina 40 zice așa : [Image: 730d6c5df70eb9831a2a8b3c999f0dfd.jpg]
FRED PL043MMI feat ANNA PL41TEM
 
Reply
#5
Este mai eficient să deschizi robinetul de abur înainte să se aprindă becul, urmărind afișajul temperaturii, deoarece becul aprins înseamnă că rezistența este oprită.

Astfel, când începe să clipească afișajul de temperatură (pe la 108-110) deschizi o secundă robinetul ca să scoți apa de pe țeava de abur și urmărești temperatura în continuare. La 120 deschizi robinetul și începi treaba. Ideea este să fii sub 124-125 astfel încât rezistența să nu se oprească.

Orientativ, relația temperatură-presiune este 112C = 0.5 bar, 120C = 1 bar, 134C = 2 bar

Atenție! După fiecare sesiune de utilizare a aburului trebuie să faci procedura de reumplere, adică să pui aparatul pe modul de apă caldă, apoi pornești pompa și deschizi robinetul de abur, urmărind să curgă apă într-un flux continuu. Dacă nu reumpli boilerul, riști o uzură prematură a rezistenței sau chiar arderea ei.

100 de cafele într-o lună înseamnă 3 pe zi. Era cineva care a desfăcut sita de duș la fiecare lucrare d-asta săptămânală și după un an a blocat un șurub din placa de dispersie, pentru că filetul ăla de alamă nu este chiar infailibil.

Nu spun că nu trebuie să avem grijă de lucruri, doar să fim moderați.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#6
Dupa fiecare utilizare dadeam drumul la robinetul de abur, apoi la pompa pana curgea apa prin teava de abur. Apoi opream robinetul si comutam pe modul cafea, cu pompa pornita in continuare. Abia apoi opream aparatul. O sa incerc sfaturile tale. Multumesc!
 
Reply
#7
Eu pe la 106 grade deschid robinetul 2-3 secunde, apoi il inchid, pun latiera dar fara sa ma grabesc si pe la 115 incep spumarea. Temperatura trece de 120 si ramane acolo oarecum in echilibru pana termin.
Daca incep mai tarziu, se strica echilibrul si scade pe la 110 unde nu prea mai este presiune, dar nici nu e chiar asa slab cum zici tu.

Urmareste putin temperaturile, fa cateva probe(poti si cu apa) si vezi la ce temperatura e optim pentru tine sa incepi spumarea asa incat sa nu scada temperatura sub 120.
Pot fi diferente mici intre aparate si nici nu stiu daca offsetul de la pid se aplica si la abur. Eu am 5 grade parca...
Daca la 120+ nu ai presiune, atunci e ceva infundat sau defect.
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity
 
Reply
#8
Filtrul cu osmoza are si remineralizare? Banuiesc ca da, pentru ca nu e sanatos să bem apă cu duritate zero. Ai masurat ce duritate ai dupa aceasta remineralizare?
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#9
Ai încercat să începi spumarea la 120grC așa cum te-au sfătuit colegii? Dacă da, a fost vreo diferență de presiune sau are același comportament? La eliminarea apei calde pe stut, tot fără presiune este? Daca nu s-a schimbat nimic, ceea ce poți încerca fără să pierzi garanția, este să demontezi la început stutul din capăt și să vezi dacă nu este înfundat, și apoi tot ansamblul prin desurubarea piulitei care îl leagă de robinet și să verifici dacă nu este înfundată țeava.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#10
Revin cu rezolvarea in cazul meu. Dan_R a avut dreptate. M-au sfatuit cei de la service sa curat varful detasabil de la tubul de abur. Cu toate ca dupa ce terminam spumarea il curatam si lasam sa iasa abur, s-a infundat partial, automat scazandu-i din debit. Va multumesc tuturor pentru ajutor!
 
Reply
#11
Trebuie sa-l lasi sa scoata apa…
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
Da. Il lasam pana scotea apa. M-am exprimat incorect.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)