Eu am apelat la un strungar. I-am dat sita si omul mi-a facut adaptarile. Se mai gasesc adaptari de genul si pe un site din Germania ( acolo am gasit eu ).
O sa ma interesez.
Dacă producătorul include în pachet 2 tipuri de site de ce ar include doar un singur tamper, cel sita dubla.. Și nu și CV el pt sita single..
d2florin, unii producatori includ si tamper pentru single insa asta nu inseamna ca e varianta optima.
De exemplu Gaggia include in pachet un tamper negru de plastic cu doua fețe. Cea mica are cam 39mm, deci insuficient pentru sita single care are aprox 41,5.
Totusi poti rezolva cu un tamper facut fix cum vrei tu la colegul kamasi, recomand.
Insa, iarasi, nu e o garantie ca iti vor iesi shot-urile single bune sau foarte bune si mai ales in mod repetabil.
Practic daca vrei neaparat sa ajungi acolo trebuie sa incerci multe site si rasniri. Bafta!
19-12-2020, 12:48 (This post was last modified: 19-12-2020, 12:49 by renatoa.)
3dprintul nu rezista la 15 kgf apasare, mi-a confirmat si @kamasi cand a fost vorba odata de un tamper custom.
Poate sa il faci cilindru masiv, nu clepsidra/ciuperca... si sa plachezi suprafata de apasare cu un disc de metal.
3d printu e un mit... ca se pot face din ele obiecte cu alta menire decat sa vezi ca se imbina bine intr-un prototip, fara sa mai treci prin stadiul costisitor de matrita. Sau decorative. Adica de privit, nu de supus la efort.
Decat sa apesi cu grija sa nu se rupa, mai repede gasesti un strungar sa iti faca unul. M-a costat 20 lei sa imi faca o talpa pentru un maner deja existent.
(18-12-2020, 00:09)d2florin Wrote: Da, clar, chiar acu ma gândeam cu ce o sa tampez
Intoarce tamper-ul invers si tampeaza cu grija. O sa functioneze pana comanzi unul custom.
In privinta tamparii lasa deoparte forta cu care apesi (19,14kgf, 10,83kgf, etc. ). Apasa, drept, pana pucul incepe sa opuna o rezistenta ferma. Astfel devii consistent in tampare si mai elimini o variabila.
De exemplu, daca vrei sa strangi un surub cu o bormasina la care poti sa controlezi rotatiile (Makita, etc.) reglezi bormasina a.i. dupa atingerea punctului de strangere aceasta se invarte in gol. Procedeaza la fel si cu tamparea (fara artificii de rasucire sau alte interventii).
Spor!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
Salutare,
Am măcinat 8g de cafea în sita single, exact cum mi a zis Cip, am tampat și cu tamoerul pt sita dubla și cel pt sita single. Cafeua s a întins peste toata sita adica nu a încăput fix în forma de pâlnie. Dar spre surprinderea mea a curs ok, chiar tre sa macin mai grosier..
20-12-2020, 12:10 (This post was last modified: 20-12-2020, 12:13 by bogy.)
Ai incercat sa pui 10g sau chiar mai mult, rasnit astfel incat sa ai o curgere de 30s. In felul acesta cafeaua tampata va depasi conul sitei si vei putea tampa cu tamperul normal (cel mare).
PS Eu pentru sita single cu care a venit aparatul (7g), folosesc aprox 12g de cafea medium-light.
20-12-2020, 12:31 (This post was last modified: 20-12-2020, 12:31 by renatoa.)
Da, la fel si eu pentru sita single de Mini Gaggia, chiar mai mult, in intervalul 12.5-13g mi se propteste tamperul in inceputul de conicitate. Nu am idee cum este gandita tamparea pentru 7g la sita aia...
De sitele astea vorbesc, ambele au aceasi inceput de conicitate care impiedica tamperul sa coboare. Cea din dreapta accepta un pic peste 16g totusi.
Contează destul de mult cafeaua și aparatul folosit cu sitele respective.
Sitele cu 700+ gauri se potrivesc mai bine cu o cafea prăjită ceva mai light, care cere o măcinătură mai fină. Pentru o cafea prăjită ceva mai tare s-ar potrivi o sită cu mai puține găuri, respectiv o suprafață perforată mai redusă.
20-12-2020, 14:59 (This post was last modified: 20-12-2020, 16:24 by Adrian@.)
Rasnesc manual cu Felgrind, ceva mai fin 1-1,2 si folosec sita de 14-16 gr de mini gaggia, pt ca cea originala a aparatului este de 18-20 gr. Si am apreciat ca este prea multa cafea de consumat
Echpamentul este un manual lever
Multumesc
Cafea proaspat prajita 1-7 zile
Fain dar și sita are conul perfect, adică încape cafeaua acolo și poți Tampa pe când la lelit este un rotund pierdut
Dacă as găsi asa o sita pe 57 mi as lua.