Hello There, Guest! Login Register


Preparare espresso cu Lelit 81T + 043MMI

#31
A doua râșnița+cafea prăjită pentru filtru.
Imi plac cafelele lui Bogdan, cumpar regulat de la el, dar cafeaua prăjită omnirost din punctul meu de vedere e sub cea prăjită special pentru filtru, ma refer la claritatea aromelor.
Cu amărâtul meu de Kinu reușesc sa scot un brew mai aromat decât am baut la Mabo, râșnit cu EK43.
Când vine însă vorba de espresso cele mai pe gustul meu shot-uri au fost cu cafeaua lui.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#32
Este foarte importanta distincția între sub și supra extracție. Sub extracția este acru de corcodușe, fruct necopt. Espresso de valul trei bun are aciditate de fruct copt, mar ionathan sau portocala. Supra are o aciditate rea, de acid de baterie, de stomac, toxica, astringenta. Observați ca nu am vorbit de amar, tocmai pentru ca în cafeaua prăjită sub mediu este mult mai puțin prezent decât în cea stil italian, pe care s-a definit espresso inițial.
Deci când espresso e acid e posibil sa fie de supra. Cum verificam asta? Reducem cantitatea extrasa, adică oprim cu 5 secunde mai devreme. Dacă dispare sau diminua aciditatea rea atunci eram în supra, și facem modificări în consecință. Începătorii au probleme în a diferenția cele doua tipuri de aciditate și pot trece de la supra la super supra extras. Și apoi cred ca trebuie schimbate sculele.


Sent from my JNY-LX1 using Tapatalk
Brasilia Club; Quamar T80; Feld 2.
 
 
Reply
#33
(04-02-2021, 21:44)Dan_R Wrote: Apropo, Dimytrius, am o singura intrebare la tine (daca cumva ce vad in semnatura este corect) , spune-mi te rog, la espressorul tau Gaggia, ai simtit nevoia sa-i pui PID?
Band preponderent cafele solubile si prajite mai bine, nu prea vad utilitatea unui pid, mai ales pe un boiler mic. Probabil ii voi monta unul, doar așa, sa vad daca are vreun rol pe un Gaggia Classic.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#34
Salut din nou si scuze pentru inactivitate! In primul rand, multumesc celor care mi-au raspuns, o sa pun in practica sfaturile! forumul este dificl de urmarit mai ales ca replyul nu apare la raspunsul initial...

Deeeeci,  am incercat cafeaua de la Dropshot( atat acasa cat si la ei) dar efectiv era prea acra pentru mine si ma "zgaria" pe gat. Ulterior, am baut o cafea de la Mitzu coffee shop si am reusit sa achizitionez si eu blendul lor. Cu toate astea, cafeaua facuta la ei cu putin lapte Bardezzi(nu cel UHT) mi se pare geniala, in schimb acasa nu am reusit sa ajung la acelasi gust indiferent de ajustari, tind sa cred ca este din cauza spumei de lapte pe care acasa nu prea o reusesc deoarece, persoana care face espressoul in cafenea nu prea acorda mare atentie - nu pune nici pe departe 18 g boabe cafea, uneori nici nu curata portafiltru de la espresoul anterior  Smile .
 
Reply
#35
Buna asta, deci reteta succesului unui espresso/cappuccino e sa fii cat mai neglijent ? Big Grin
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#36
Am trecut si eu pe la Mitzu. As zice ca la pret sunt cei mai scumpi pe care i-am vizitat iar atentia pe care o acorda la prepararea cafelei e aproape deloc.

Eu pe 43MMI tin granulatia la 4 iar in functie de cafea scad sau cresc foarte putin. 18g cafea, 36g lichid in 25 de secunde de infuzie. De mentionat ca am preinfuzia activa si las aparatul 20-25 de minute la incalzit dupa care las putina apa fierbinte sa treaca prin portafiltrul gol.
Acel gust de acru de care spui il pateam pe Bezzera-ul de la munca la inceput. Eram dimineata primul si ma apucam sa imi fac cafeaua imediat ce acul indica temperatura de functionare. Dupa masa cand faceam a doua cafea nu avea deloc gust de acru. Apoi am cautat si am gasit explicatia cu incalzirea si nu am mai avut problema asta.
Lelit PL81T | PL43MMi | Ascaso
 
Reply
#37
(12-02-2021, 13:20)Cosminchir Wrote: Buna asta, deci reteta succesului unui espresso/cappuccino e sa fii cat mai neglijent ? Big Grin

nuu, voiam sa subliniez ca la ei iese cafeaua buna fara o atentie sporita Smile)

(12-02-2021, 13:40)Okta43 Wrote: Am trecut si eu pe la Mitzu. As zice ca la pret sunt cei mai scumpi pe care i-am vizitat iar atentia pe care o acorda la prepararea cafelei e aproape deloc.

Eu pe 43MMI tin granulatia la 4 iar in functie de cafea scad sau cresc foarte putin. 18g cafea, 36g lichid in 25 de secunde de infuzie. De mentionat ca am preinfuzia activa si las aparatul 20-25 de minute la incalzit dupa care las putina apa fierbinte sa treaca prin portafiltrul gol.
Acel gust de acru de care spui il pateam pe Bezzera-ul de la munca la inceput. Eram dimineata primul si ma apucam sa imi fac cafeaua imediat ce acul indica temperatura de functionare. Dupa masa cand faceam a doua cafea nu avea deloc gust de acru. Apoi am cautat si am gasit explicatia cu incalzirea si nu am mai avut problema asta.
wow, la granulatie 4 nu era deloc cremoasa la cafeaua de la Mitzzu, parca era ok la cea Dropshot.
sincer, nu am folosit inca preinfuzia, mi-ar fi de ajutor sa imi spui pasii pentru a o activa Big Grin inca nu am citit manualul.
O sa tin cont si de cele 25 de minute de incalzire prealabila, merci!
 
Reply
#38
(12-02-2021, 14:14)swe Wrote:
(12-02-2021, 13:20)Cosminchir Wrote: Buna asta, deci reteta succesului unui espresso/cappuccino e sa fii cat mai neglijent ? Big Grin

nuu, voiam sa subliniez ca la ei iese cafeaua buna fara o atentie sporita Smile)
Eu nu am fost niciodată la ei, așa ca nu știu cum prepara, din cate gr, etc
Dar nu cred ca nu au un gramaj fix la câta cafea pun, fiindca fără gramaj fix nu poți sa oferi repetabilitate. Daca imi place cafeaua ta, a doua zi, ma aștept sa beau una la fel, nu mai intensa, sau mai puțin. Vb acum despre aceasi origine

Nu uita de apa, și ea este o variabila importantă.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#39
Daca bei latte-uri atunci trebuie sa inveti sa faci si acasa o crema de lapte asa cum trebuie pentru ca una este un cappuccino facut din spuma aerata alta este un cappuccino facut dintr-o crema fina. Abia atunci poti incepe sa faci comparatii mai apropiate, cu precizarea ca si espresso-ul trebuie sa fie placut pentru tine. Daca ai probleme cu aciditatea in cafea, atunci urca temperatura spre 95 de grade (96 chiar), extrage un espresso cremos de 25-30s, apoi toarna un strat de crema de lapte. Abia din acest punct poti avea o imagine mai exacta.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)