Hello There, Guest! Login Register


Preparare espresso cu Lelit 81T + 043MMI

#1
Salut espresomani!
Revin dupa 3 luni de experienta cu Lelit 81T + 041 mmi si concluzia este ca ma dau batut deoarece:
1-nu am reusit sa calibrez rasnita, am ajuns la 2.1 / 7 grad de rasnire si sunt momente cand stropeste aiurea(botomless)(inteleg ca nu e ceva corect), daca ajung la grad mai fin - 2 - deja nu mai iese cafeaua decat dupa 5 secunde si foarte neagra.
2- imi ramane apa in portafiltru peste cafea, efectiv balteste ( nu cred ca este normal) desi strang portafiltru.
3- la nivel de abur-lapte, desi vazusem cateva videouri pe youtube, am fost ambitios si nu am crezut ca este un punct slab al Lelit, cel putin nivelul acesta mai low - cred ca crema de lape mi-a iesit o data la 10 incercari, desi am incercat sa respect tehnica de fiecare data, pur si simplu cred ca nu are destula putere.

In consecinta, astept cateva sfaturi poate pot redresa situatia, desi tind sa fac un calcul al costului si eventual sa lansez o oferta de vanzare aici. Pachetul ar fi -
- Lelit Pl81T
- tamperul lelit inclus initial 
- nivelator 57 mm Motta
- portafiltru botomless Lelit 57mm
- cana pentru frotare 600 ml
 
Reply
#2
Pot sa impartasesc ceva pareri despre PL41TEM (e tot pe 57mm) - s-ar putea sa fie doar subiective...
  • Prima picatura dupa 5 sec nu imi pare neaparat o problema... tine de gust. Cand extrag 1:1 uneori prima picatura e in secunda 8 sau mai mult.
  • Faptul ca balteste inseamna ca e prea fina macinatura
  • Faptul ca stropeste inseamna ca ai channeling - pot fi mai multe cauze
    • Tampezi prea tare
    • Tampezi usor oblic
    • Nu distribui cafeaua inainte de tampare
  • Esti nemultumit de cana de 600ml... mie insa (nefiind prea avansat in partea cu laptele) nu imi prea iese intr-o latiera de 500ml (care masurata are de fapt 450). Insa iese mai bine intr-un ibricel de vreo 250ml. Nu are suficienta putere. Sunt insa niste "hack"-uri sa pornesti frotarea undeva la 120 de grade si vei obtine putere mai mare a aburului.
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
#3
Salut!

Ce doză folosești si ce cafea? Si asta e destul de important. La mine când bătea apa era din cauza dozei prea mici. Joacă-te in intervalul de 18g +-0.5g in funcție de cafea. Pleacă de la rasnirea cea mai fina și mergi spre grosier pana obții raport de 1:2 in 25-30sec 
Cu laptele e mai greu dar iese. Înainte de a porni rezistenta pentru aburi da drumul la apă 4-5 secunde pe țeava de aburi sa elibereazi spațiu in boiler pentru un abur mai puternic.
Bezzera unica pid | CS-001 | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics
 
Reply
#4
Salut!

Încep cu laptele: eu am un PL41LEM (inferior PL81T) și spumez liniștit 300 de mililitri de lapte într-o cană de 650. Trucul este să purjezi scurt wand-ul imediat după ce a ajuns boiler-ul la temperatura de lucru apoi să-l scufunzi 1-2 milimetri în lapte și să deschizi robinetul cu curaj. Se va crea un vârtej serios la început, te va stropi un pic pe față dar o dată ce se învârte laptele ești bine. Tot ce trebuie să faci apoi e să ții duza cufundată vreo 2-3 milimetri în lapte până ce te frige un picuț cana la mână.

Cu măcinătura și curgerea:

- Ai stropi din cauza unei distribuții incorecte, cel mai probabil. Îți trebuie o scobitoare sau ceva tool bricolat + o pâlnie (dosing funnel) ca să amesteci bine măcinătura înainte de tampare;
- Apa deasupra pucului nu înseamnă mare lucru. Dacă ai gust în cană, asta e tot ceea ce contează. Nici curgerea după 5 secunde nu resprezintă o problemă. Eu așa extrag mereu când am cafea ceva mai verde-n meniu.

Mă rog, nici nu e foarte ofertantă râșnița aceea, deci e posibil ca mare parte din problemă de acolo să vină.

Dacă vrei, pot încerca să te ajut cumva, dat fiind că pe tot scule "low" trag și eu. Dă-mi un semn în privat, dacă e.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#5
Aaa, am uitat. Ca și colegul TVTVTV eu aveam un EM transformat in LEM, deci tu ar trebui să fii peste la extracții cel puțin
Bezzera unica pid | CS-001 | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics
 
Reply
#6
(03-02-2021, 16:18)Dyptorden Wrote: Pot sa impartasesc ceva pareri despre PL41TEM (e tot pe 57mm) - s-ar putea sa fie doar subiective...
  • Prima picatura dupa 5 sec nu imi pare neaparat o problema... tine de gust. Cand extrag 1:1 uneori prima picatura e in secunda 8 sau mai mult.
  • Faptul ca balteste inseamna ca e prea fina macinatura
  • Faptul ca stropeste inseamna ca ai channeling - pot fi mai multe cauze
    • Tampezi prea tare
    • Tampezi usor oblic
    • Nu distribui cafeaua inainte de tampare
  • Esti nemultumit de cana de 600ml... mie insa (nefiind prea avansat in partea cu laptele) nu imi prea iese intr-o latiera de 500ml (care masurata are de fapt 450). Insa iese mai bine intr-un ibricel de vreo 250ml. Nu are suficienta putere. Sunt insa niste "hack"-uri sa pornesti frotarea undeva la 120 de grade si vei obtine putere mai mare a aburului.

Folosesc nivelator motta si tin portafiltrul pe blatul de la mobila, am tampat si usor, dar si tare. Referitor la frotare, am si o cana de 350 ml. nu stiam de hackul la 120 grade, asteptam pana la 135 cand imi dadea ok ul.

(03-02-2021, 16:23)RaduNim Wrote: Salut!

Ce doză folosești si ce cafea? Si asta e destul de important. La mine când bătea apa era din cauza dozei prea mici. Joacă-te in intervalul de 18g +-0.5g in funcție de cafea. Pleacă de la rasnirea cea mai fina și mergi spre grosier pana obții raport de 1:2 in 25-30sec 
Cu laptele e mai greu dar iese. Înainte de a porni rezistenta pentru aburi da drumul la apă 4-5 secunde pe țeava de aburi sa elibereazi spațiu in boiler pentru un abur mai puternic.

cam 16 grame am folosit. pai am ajuns la nivelul ideal, imi scoate 32 ml cafea la 16 grame boabe in 25 de secunde parca ( intervalul dat de aparat). o sa incerc si cu eliberatul de apa 4-5 secunde, nu stiam, multumesc!
 
Reply
#7
Eu nu am reușit sa scot nimic din doza sub 17g și asta doar la anumite cafele, in rest 17.5, 18, chiar spre 19 la cafele prăjite mai ușor

Încearcă cum am recomandat, cu doza pe la 18g si dacă nici așa nu iese, schimbă cafeaua.
Bezzera unica pid | CS-001 | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics
 
Reply
#8
(03-02-2021, 16:26)TVTVTV Wrote: Salut!

Încep cu laptele: eu am un PL41LEM (inferior PL81T) și spumez liniștit 300 de mililitri de lapte într-o cană de 650. Trucul este să purjezi scurt wand-ul imediat după ce a ajuns boiler-ul la temperatura de lucru apoi să-l scufunzi 1-2 milimetri în lapte și să deschizi robinetul cu curaj. Se va crea un vârtej serios la început, te va stropi un pic pe față dar o dată ce se învârte laptele ești bine. Tot ce trebuie să faci apoi e să ții duza cufundată vreo 2-3 milimetri în lapte până ce te frige un picuț cana la mână.

Cu măcinătura și curgerea:

- Ai stropi din cauza unei distribuții incorecte, cel mai probabil. Îți trebuie o scobitoare sau ceva tool bricolat + o pâlnie (dosing funnel) ca să amesteci bine măcinătura înainte de tampare;
- Apa deasupra pucului nu înseamnă mare lucru. Dacă ai gust în cană, asta e tot ceea ce contează. Nici curgerea după 5 secunde nu resprezintă o problemă. Eu așa extrag mereu când am cafea ceva mai verde-n meniu.

Mă rog, nici nu e foarte ofertantă râșnița aceea, deci e posibil ca mare parte din problemă de acolo să vină.

Dacă vrei, pot încerca să te ajut cumva, dat fiind că pe tot scule "low" trag și eu. Dă-mi un semn în privat, dacă e.
Dupa ce ajunge la 135 grade eliberez apa pana ies aburi, inchid, apoi scufund si deschid robinetul.. dar nici vorba de sarit o picatura de lapte din cana ! Smile)) de facut vartej face, mai domol ce-i drept, dar de iesit crema, in nici un caz! sunt dati in care efectiv laptele e neschimbat..si sa tii wandul scufundat de tot in cana si tot s-ar fi transformat in ceva.
Referitor la distribuirea corecta - bat, scutur, nivelez de fiecare data, poate sunt dati cand nu acord atentie.. o sa mai incerc, multumesc!
 
Reply
#9
Ideea e să scufunzi wand-ul cam 2 milimetri în lapte, ca să-i permiți aburului să "tragă" și aer cu el în lapte. Dacă scufunzi wand-ul prea mult, nu vei mai avea aerare și deci vei încălzi efectiv laptele și atât.

Pentru rezultate optime, wand-ul trebuie să intre în cană în unghi, adică așa (nu neapărat prin ciocul cănii). Poziționarea vârfului se face împărțind suprafața laptelui în 4 sectoare egale și "înfigând" wand-ul în centrul unuia dintre ele (adică așa). Ideea este ca aburul să creeze un vârtej care să facă două lucruri: să introducă aer în lapte și în același timp să-l amestece astfel încât aerul să se spargă în bule cât mai fine.

Ține minte că ideea aici nu este să ai presiune imensă. Presiunea mare vine cu prețul unei temperaturi ridicate care nu-ți dă voie să învârți suficient laptele pentru că ți-l încălzește imediat.

Ca sfat, împarte spumarea în două etape: introducere aer și amestecare. Eu fac așa: pun 240 ml. de lapte-n cană, poziționez duza și-i dau bice. Când ajunge lichidul la marcajul de 320 ml., scufund ceva mai mult wand-ul a.î. să am doar amestecare, nu și aerare.

Despre cafea, nu e vorba de nivelare aici. E vorba de amestecare (WDT) cu ceva "tel" de genul ăsta. Eu am unul făcut de mine din 4 bucăți de coardă de chitară (miezul unui mi dintr-un set de 0.12-0.54) și un dop de șampanie. Merge de rupe de un an de zile, ca să zic așa.
Oricum, trebuie să acceptăm că deși PL43 e o râșniță OK, este destul de slabă pentru espresso. Deci clar vei obține doar rezultate așa și așa.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#10
Am acelasi setup ca tine. Nu folosesc WDT / nivelator.
Pasii mei de preparare pentru cafea si lapte sunt exact cum i-au descris colegii mai sus. Rezultatul final este exact cum imi doresc. Latierele pe care le folosesc au 35cl si 50cl. Mie imi place cum explica aici
Nu il vinde, antreneaza-te!
Lelit PL81T | Eureka XL | Ascaso
#PL43MMi
 
Reply
#11
Tot nu ne-ai spus și ce cafea folosești. E destul de important
Bezzera unica pid | CS-001 | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics
 
Reply
#12
1. Cred că înainte de a căuta cauze datorate pregătirii pucului, ar trebui verificat daca nu cumva exista o problema tehnica : valva solenoidala cu 3 cai funcționează corect (descarcă surplusul de apa la oprirea alimentării cu apă a portafiltrului)? -poate fi o cauza tehnica a băltirii apei in portafiltru. Daca tehnic funcționează corect, atunci alte cauze pot fi gradul de râșnire sau chiar și o cafea prea uleioasa.
2. Exista sfaturi pe YouTube, in care se spune că prima picătură de cafea ar fi bine sa curgă după 5-8 secunde de la pornire. Deci, ceeace ți se întâmplă, este un semn bun.
3. Pentru a câștiga experiență în domeniul frotarii iti recomand un experiment simplu și fără a trebui sa arunci mult lapte la chiuveta. Poți lua fie cana de frotare fie un pahar și să pui apa in loc de lapte. Dai drumul la abur si incerci astfel de mai multe ori (cat de puțin sau mult sa introduci ștuțul de frotare in lichid, sau in ce parte a canii sa poziționezi stutul ) pana cand obtii un vortex (vartej) evident in cana. In momentul in care vezi apa rotinduse cu putere, ai ajuns la indemanarea mult asteptata.
4. Referitor la chaneling, nu cred ca poti gresi continu. Incearca si cu o cantitate mai mica de cafea, de exemplu 14g astfel incat sa lasi mai mult spatiu de dilatare a pucului.
Succes si asteptam vesti bune !
 
Reply
#13
(03-02-2021, 16:44)swe Wrote:
(03-02-2021, 16:26)TVTVTV Wrote: Salut!

Încep cu laptele: eu am un PL41LEM (inferior PL81T) și spumez liniștit 300 de mililitri de lapte într-o cană de 650. Trucul este să purjezi scurt wand-ul imediat după ce a ajuns boiler-ul la temperatura de lucru apoi să-l scufunzi 1-2 milimetri în lapte și să deschizi robinetul cu curaj. Se va crea un vârtej serios la început, te va stropi un pic pe față dar o dată ce se învârte laptele ești bine. Tot ce trebuie să faci apoi e să ții duza cufundată vreo 2-3 milimetri în lapte până ce te frige un picuț cana la mână.

Cu măcinătura și curgerea:

- Ai stropi din cauza unei distribuții incorecte, cel mai probabil. Îți trebuie o scobitoare sau ceva tool bricolat + o pâlnie (dosing funnel) ca să amesteci bine măcinătura înainte de tampare;
- Apa deasupra pucului nu înseamnă mare lucru. Dacă ai gust în cană, asta e tot ceea ce contează. Nici curgerea după 5 secunde nu resprezintă o problemă. Eu așa extrag mereu când am cafea ceva mai verde-n meniu.

Mă rog, nici nu e foarte ofertantă râșnița aceea, deci e posibil ca mare parte din problemă de acolo să vină.

Dacă vrei, pot încerca să te ajut cumva, dat fiind că pe tot scule "low" trag și eu. Dă-mi un semn în privat, dacă e.
Dupa ce ajunge la 135 grade eliberez apa pana ies aburi, inchid, apoi scufund si deschid robinetul.. dar nici vorba de sarit o picatura de lapte din cana ! Smile)) de facut vartej face, mai domol ce-i drept, dar de iesit crema, in nici un caz! sunt dati in care efectiv laptele e neschimbat..si sa tii wandul scufundat de tot in cana si tot s-ar fi transformat in ceva.
Referitor la distribuirea corecta - bat, scutur, nivelez de fiecare data, poate sunt dati cand nu acord atentie.. o sa mai incerc, multumesc!
Fii atent. Pune în latiera apa pana la nivelul unde ai avea lapte, pune o picătură de săpun de mana/detergent de vase și apucă-te sa exersezi.
Ar trebui sa procedezi asa:
- purge apa pana iese doar abur
- bagi vârful în latiera în momentul în care dai drumul la abur (gen 5mm cât sa nu stropească)
- cobori ușor latiera pana se aude un fasait destul de fin (nu bulburuci, sau altceva) și o poziționezi undeva într-o parte ca să formeze un vortex.
Cauta pe yt și vezi ce e de făcut, testează cu apa și săpun. O sa reușești pana la urmă, sunt convins.

Referitor la cafea, depinde de care folosești, la light roast țintește spre 30s. Cafeaua trebuie sa iasă neagra, blondirea e semn de subextractie. Faptul ca mai stropește, mai tine și de sită, nu am citit pana la cap dacă ai schimbat-o pe cea stock sau nu.
Primele picături trebuie sa le ai după ce manometrul ajunge la 9bar.daca se întâmplă înainte e foarte posibil sa fie prea grosier măcinată cafeaua/channeling/tampare greșită sau combinație din aceste motive.

Nu ai de ce renunța. Unde stai în București? Poate îți facem o vizită .
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#14
Da, asteptam sa ne comunici ce cafea ai folosit - sortiment, prajitorie, data prajirii
Apoi nu te mai crampona de cum arata pucul, cu apa sau fara apa pe el, lipit sau nu de dus, concentreaza-te doar pe curgere. Cantarirea sper ca e lege, inainte de fiecare espresso.
Daca ai o cafea destul de light, atunci incearca o temperatura de 94 de grade, doza de 18g, amestecare circulara a macinaturii in portafiltru cu o scobitoare, nivelare, tampare. Nu bate cu portafiltrul de masa, pucul nu are nevoie de socuri. Rasnita reglata pentru o curgere de 30-35s pentru 36-40g de espresso.
Daca ai o cafea mai permisiva, solubila, gen Sarkis, Maison du Cafe etc atunci e posibil sa nu ai nevoie de WDT si sa fie totul mai simplu.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#15
(03-02-2021, 18:06)TVTVTV Wrote: Ideea e să scufunzi wand-ul cam 2 milimetri în lapte, ca să-i permiți aburului să "tragă" și aer cu el în lapte. Dacă scufunzi wand-ul prea mult, nu vei mai avea aerare și deci vei încălzi efectiv laptele și atât.

Pentru rezultate optime, wand-ul trebuie să intre în cană în unghi, adică așa (nu neapărat prin ciocul cănii). Poziționarea vârfului se face împărțind suprafața laptelui în 4 sectoare egale și "înfigând" wand-ul în centrul unuia dintre ele (adică așa). Ideea este ca aburul să creeze un vârtej care să facă două lucruri: să introducă aer în lapte și în același timp să-l amestece astfel încât aerul să se spargă în bule cât mai fine.

Ține minte că ideea aici nu este să ai presiune imensă. Presiunea mare vine cu prețul unei temperaturi ridicate care nu-ți dă voie să învârți suficient laptele pentru că ți-l încălzește imediat.

Ca sfat, împarte spumarea în două etape: introducere aer și amestecare. Eu fac așa: pun 240 ml. de lapte-n cană, poziționez duza și-i dau bice. Când ajunge lichidul la marcajul de 320 ml., scufund ceva mai mult wand-ul a.î. să am doar amestecare, nu și aerare.

Despre cafea, nu e vorba de nivelare aici. E vorba de amestecare (WDT) cu ceva "tel" de genul ăsta. Eu am unul făcut de mine din 4 bucăți de coardă de chitară (miezul unui mi dintr-un set de 0.12-0.54) și un dop de șampanie. Merge de rupe de un an de zile, ca să zic așa.
Oricum, trebuie să acceptăm că deși PL43 e o râșniță OK, este destul de slabă pentru espresso. Deci clar vei obține doar rezultate așa și așa.
wow, foarte multe clarificari, desi partea cu aerarea apoi amestecarea am experimentat-o. dar mai insist, multumesc!

(03-02-2021, 19:27)RaduNim Wrote: Tot nu ne-ai spus și ce cafea folosești. E destul de important

am incercat dropshot, dar efectiv nu reauseam sa o beau, foare acra Smile acum am reusit sa iau cafeaua pe care o folosesc cei de la Mitzu, e cafeaua prajita de ei din cate mi s-a zis ( america de sud si etiopia). punga nu are un brand
 
Reply
#16
Moamă, Dropshot acră? Ce anume ai luat de la ei?

Acum serios, și eu vin după 22 de ani de cafea comercială și ness, dar în nici un caz nu mi s-a părut acră cafeaua de la DS. Dimpotrivă, ei prăjesc cumva mediu spre închis.

Ce temperatură folosești pe PID? Lași aparatul să se încălzească cel puțin 20 de minute? Lași și portafiltrul în grup ca să se încălzească odată cu aparatul? La cât timp îți cade prima picătură din sită după ce pornești pompa?
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#17
Eu m-am împăcat foarte bine cu blendurile eclectic de la yume, mai ales India. Îți recomand să le încerci. Dacă dropshot ti se pare acră macină mai fin și crește temperatura, e o cafea foarte bună, am luat și eu.
Bezzera unica pid | CS-001 | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics
 
Reply
#18
SWE, la ce temperatura pe PID incepi extractia cafelei si care este temperatura finala aratata de PID cand opresti extractia?

Ce presiune ai in timpul extractiei?

Scade presiunea la zero intsantaneu, la terminarea extractiei?
 
Reply
#19
Eu zic ca ne-am convins pe forum in 10 ani ca "acreala" asta e atat de subiectiva incat jocul cu temperatura si macinatura e cam degeaba pentru multi useri. Pur si simplu gusturile lor sunt pentru cafele prajite mai intens (sau chiar pentru combinatii de robusta) asa ca trebuie sa se indrepte catre acele prajitorii ce prajesc mai "apasat".
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#20
Eu cred ca "acreala" există doar în primele luni după contactul cu realitatea în ceea ce privește o cafea bună, apoi se transforma in aciditate plăcută, arome, etc. Cel puțin în cazul meu. Mulți am trăit cu convingerea că o cafea "tare" trebuie să fie amară.
Bezzera unica pid | CS-001 | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics
 
Reply
#21
Explicatia acrelii este foarte simpla : 99% din cei care trec la espressoare manuale entry level cu portafiltre nepresurizate, au folosit inainte espressoare manuale cu portafiltre presurizate sau espressoare automate, la care rasnirea era pe planul doi, iar acreala de care vorbim (in cazul unor boabe prajite mediu si cu gust de fructe) se simte oribil in cafelele iesite din aceste aparate. Atunci utilizatorul trece pe cafele prajite mai intens si pe cafele cu arome ciocolatii, formandu-si astfel gustul. Personal, am patit acest lucru. Acreala oribila de care vorbesc s-a transformat intr-o aciditate fructata in momentul schimbarii rasnitei. Totusi trecerea este grea si depinde de preceptiile fiecaruia.
 
Reply
#22
Este ineficient sa faci generalizari pe baza experientelor personale bazate pe gust. De obișnuit, ne putem obisnui cu orice atat cat frecvența este suficient de crescuta, dar daca ne place, este alta discuție.
Cam 2 ani am tot insistat pe cafea proaspat prăjită cu descrieri fastuoase pe punga și am susținut cu buzunarul prajitorii din București (ca și client), insa corpul si gustul m-au facut sa ma întorc la cafelele "italienești". Și investiția in scule "capabile" mi se pare paguboasa si ineficienta pentru un consumator casnic. Asa cum un pasionat foto cu bani isi ia zoom-uri 2.8 doar ca asa au cei pro.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#23
Tocmai de aceea am si spus ca trecerea este grea si se pare ca de cele mai multe ori imposibila. Am senzatia ca multi incearca exact ceea ce a punctat bine Dimitryus, si anume sa urmeze calea pe care unii pasionati o considera justa dar care in realitate pentru altii este dezamagitoare. Sunt derutat fiindca multe persoane care isi achizitioneaza espressoare (zic eu bune), dupa un timp sunt dezamagiti crezand ca gresesc undeva sau aparatura nu este OK. Dar in realitate cum spunea mai sus si Lyvyoo, degeaba ne jucam cu temperatura, macinatura sau alti parametrii, daca cafeau nu este potrivita gustului nostru, este o lupta inutila.

Apropo, Dimytrius, am o singura intrebare la tine (daca cumva ce vad in semnatura este corect) , spune-mi te rog, la espressorul tau Gaggia, ai simtit nevoia sa-i pui PID?
 
Reply
#24
Eu sunt in tabăra depre care vorbea RaduNim, la început a fost super ciudat, abia dupa vreo luna m-am obișnuit cu acreala.
Oricum cred ca la început, mai ales daca nu ai o râșnița care sa echilibreze ea tehnica deficitara, in cele mai multe din cazuri e acreala și nu aciditate.
Acum dupa niște luni de baut atât acreli, cât și amareli, dar și shot-uri de excepție in care am simțit prune uscate, piersica, pepene galben, combinate cu o aciditate plăcută, pot spune ca nu as mai putea sa ma întorc la cafeaua fără aciditate.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#25
Cosminchir, incercand sa fii cat mai obiectiv, care crezi ca ar fi conluzia finala in cazul tau, ti-ai schimbat gusturile sau ti-ai perfectionat tehnica de extractie a unui espresso?
 
Reply
#26
(04-02-2021, 22:05)Dan_R Wrote: Cosminchir, incercand sa fii cat mai obiectiv, care crezi ca ar fi conluzia fianla in cazul tau, ti-ai schimbat gusturile sau ti-ai perfectionat tehnica de extractie a unui espresso?

Mi-am cumparat Honne și apoi am descoperit brew și nu prea mai beau espresso Big Grin
Scuze, credeam ca se subînțelege concluzia, e o combinație de setup, tehnica mai buna și obișnuire cu ceva care la început pare din alta lume, adică cafea ușor acra.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#27
Cum sa renunti la espresso Sad eu am băut la. Mabo un brew plin de arome chiar tare fain dar tot parca era un ceai :Smile, tot un whiskey sex vreau Smile. Nimci nu se Co. Par cu un shot de Espresso, fie el și fără arome de tutti frutti Smile
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#28
(04-02-2021, 22:20)d2florin Wrote: Cum sa renunti la espresso Sad eu am băut la. Mabo un brew plin de arome chiar tare fain dar tot parca era un ceai :Smile, tot un whiskey sex vreau Smile. Nimci nu se Co. Par cu un shot de Espresso, fie el și fără arome de tutti frutti Smile
Motive obiective Florine, adică colesterol mărit, mai bag 1-2 ori pe săptămâna câte un flat white, dar sa stii ca nu resimt lipsa espresso.
As bea mai mult brew, dar încă nu știu care e cantitatea safe, la espresso era simplu, stiam ca daca beau 3 duble trăiesc mai mult Smile
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#29
Pai la brew cred ca poți bea cu kila Smile joke. Da, am înțeles ca e mmai sănătos sa bei brew, eu mai beau câte un aeropress dar încă nu am o a doua rasnita Sad
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#30
Sunt complet pe dinafara cu realizarea cafelei brew. Cum decurge procesul ?
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)