Hello There, Guest! Login Register


Preparare V60

Pentru turnat apa poti merge pe Hario, dar o varianta buna este si de la Klarstein (are si gatul mai subtire). Si era in jur de 250-260 lei, si electric.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Eu am început cu ăsta. Cadou de la Moș Crăciun - așa am aflat eu ce înseamnă pour-over, că pînă atunci nici n-aveam habar că există așa ceva. Băgam capsule în Nespresso și credeam că aia înseamnă cafea. Blush

https://simonascookshop.ro/fierbator-din...ucca-cilio

E foarte scump la Simona. Mă surprinde prețul ăla. Pe amazon.de, sau chiar direct la Cilio, e mult mai ieftin.

E OK, îți faci treaba foarte bine cu el, e construit bine, din materiale bune, se simte bine în mînă, nu arată ieftin în nici un fel (de altfel nici nu este prea ieftin). Sînt totuși unele detalii mărunte care îl deosebesc de unele mai scumpe și cu mai multe pretenții.
Recent mi-am luat inima-n dinți și mi-am luat un Fellow Stagg EKG, care joacă în cu totul altă ligă. A costat dublu, dar a meritat. Nu regret deloc. Dai un ban, dar face.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
In prezent il folosesc pe acesta https://vi.aliexpress.com/item/100500613...pt=glo2vnm
Acum pare-se ca nu mai e disponibil in link, dar trebuie sa fie ceva echivalent, in vasta oferta aliexpress.
A fost sub 250lei si deocamdata nu am ce sa-i reprosez, nu vad ce plusuri practice mi-ar aduce un kettle avand pretul de 7-8 ori mai mare. Am avut cateva zile si kettle electric de la Timemore, dar ceva nu mi-a placut si l-am returnat.
Anterior am utilizat un kettle non electric de la Timemore de 300ml, cu care am avut control ceva mai bun la debite mici, dar un kettle electric e mult mai flexibil pentru controlul temperaturii. La inceput incalzeam apa pe aragaz, apoi un plus a fost acest fierbator https://www.emag.ro/fierbator-electric-b...D2R35XMBM/. Initial, de ajutor a fost si Hario Assist (sunt si alternative), pe care nu l-am mai folosit de mult timp.

Pentru fierbatorul cu gat de lebada din China, am masurat urmatorii parametrii:
- control debit intre 18.5ml/s - 1.35ml/s (limita practica fara sa necesite nu stiu ce atentie este 2-3ml/s)
- timp incalzire apa 800ml de la 20C la 100C 4min45s si 300ml de la 20C la 100C 2min10s

Pentru fierbatorul cu gat de lebada Timemore 300ml neelectric
- control debit intre 12.5ml/s - 1.1ml/s, limite practice

Ca forma utila  a gatului de lebada, pentru controlul turnarii, Timemore castiga detasat (indiferent de varianta electric sau nu).
 
Reply
"Ceva echivalent" eu urmaresc asta...

https://vi.aliexpress.com/item/1005006187909092.html

... nici nu stiu de ce il urmaresc, ca ma simt bine cu incalzire pe aragaz si termometru simplu... Confused
 
Reply
Aparea si la mine in cautari, dar nu-i echivalent, pentru ca are meniul inscriptionat cu caractere chinezesti Big Grin
Altfel l-as fi cumparat pe cel alb.
 
Reply
(03-04-2024, 15:12)Talisker Wrote: Da, e un kit bun, la prima vedere cred ca si eu il am pe acelasi.

S-ar putea ca in unele cazuri sa te descurci si cu o cana electrica pe care o ai deja poate in casa, dar sunt sanse destul de mici sa aiba un fel de cioc propice pentru turnarea de precizie plus debit mic. Eu mi-am cumparat acest obiect https://www.amazon.com/Coffee-Gator-Pour...B018WDAQBE de care sunt foarte multumit. A venit din US pentru ca initial eu voiam musai sa iau ceva ce numai in US se gasea si atunci am mai completat si cu ceva ustensile pentru cafea deoarece costa destul de mult transportul.

Apa din espressor - o idee complet de exclus din mult prea multe motive.
Initial ma gandeam sa iau un kettle din asta la 73 lei (cu cioc de lebada) si sa iau apa din espressor. Zici ca nu e ok? Murdara nu e apa aceea.....la temperatura setata e.....
 
(03-04-2024, 15:59)Mihai L Wrote: Pentru turnat apa poti merge pe Hario, dar o varianta buna este si de la Klarstein (are si gatul mai subtire). Si era in jur de 250-260 lei, si electric.
Ceva de genul asta? E mai ok pt ca poti seta temperatura? Nu de alta dar fierbatoare cu cioc de lebada sunt si la 100 de lei... desi probabil nu din inox Smile
Lelit PL41-TEM; G-Iota DF64 V4; Timemore Black Mirror Nano
 
 
Reply
(03-04-2024, 20:14)vladut50 Wrote:
(03-04-2024, 15:59)Mihai L Wrote: Pentru turnat apa poti merge pe Hario, dar o varianta buna este si de la Klarstein (are si gatul mai subtire). Si era in jur de 250-260 lei, si electric.
Ceva de genul asta? E mai ok pt ca poti seta temperatura? Nu de alta dar fierbatoare cu cioc de lebada sunt si la 100 de lei... desi probabil nu din inox Smile
Fierbatoare electrice, cu cioc de lebada?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Motivul pentru care nu poți folosi apa din espressor este că livrează apa cam încet și peste 50-100ml nu poți să te mai bazezi pe temperatură. Este foarte bun pentru ceai verde, care cere 70-80 de grade. O alternativă ar fi să umpli o latieră câte 50ml de 5 ori, dar deja ai multe lucruri la care să fii atent, nu ai nevoie de o grijă în plus.

Dacă nu vrei să te complici cu turnările specifice unui V60, poți încerca un dispozitiv care face infuzare plus filtrare, cum ar fi Aeropress, Clever Dripper, sau Hario Switch.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
Exista dispozitive chiar si de tip pour-over/filtru, nu infuzare, la care modul cum torni nu are asa mare influenta asupra rezultatului.
La asa ceva nu as mai vedea necesitatea plimbarii apei printr-un ibric intermediar, as turna direct din espressor, daca debitul nu depaseste 10ml/sec. Si atunci nici nu ar mai fi problema racirii apei.
 
Reply
(03-04-2024, 21:04)Mihai L Wrote: Fierbatoare electrice, cu cioc de lebada?
Mi se pare si mie putin ciudat, dar si Hario are asa ceva. O fi avand pe acolo ceva valve...ce sa zic....nu or fi ok?
The Best Electric Temperature Controlled Gooseneck Kettles - YouTube
 
(03-04-2024, 21:30)adrian1 Wrote: Motivul pentru care nu poți folosi apa din espressor este că livrează apa cam încet și peste 50-100ml nu poți să te mai bazezi pe temperatură. .....
Dacă nu vrei să te complici cu turnările specifice unui V60, poți încerca un dispozitiv care face infuzare plus filtrare, cum ar fi Aeropress, Clever Dripper, sau Hario Switch.
Am testat acum apa din espressor cu termometru de barista si am scos cam 250ml intr-o sticla de la prigat.....prima data cu sticla rece au fost 65 grade, a doua incercare 80 si a 3-a 85. Deci nu stiu cat e de ok varianta asta.
Lelit PL41-TEM; G-Iota DF64 V4; Timemore Black Mirror Nano
 
 
Reply
(05-04-2024, 10:52)vladut50 Wrote:
(03-04-2024, 21:04)Mihai L Wrote: Fierbatoare electrice, cu cioc de lebada?
Mi se pare si mie putin ciudat, dar si Hario are asa ceva. O fi avand pe acolo ceva valve...ce sa zic....nu or fi ok?
The Best Electric Temperature Controlled Gooseneck Kettles - YouTube
 
Ziceai de fierbatoare electrice cu gat de lebada la 100 lei. Aia nu exista.
Ala de la Hario (cel simplu, nu electric) este peste 250 lei (variante similara, de 1.2L).

Si nu merge sa scoti cel putin 6-700ml din espressor pentru brew. Nu ai boiler de 10-15L.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Exista ceva asemanator cu pour over utilizand  espressorul. Se numeste sprover, dar espressorul trebuie sa permita reglarea presiunii si a debitului. Pe aliexpress se gasesc gaturi de lebada, gasca ce o fi, electrice cu 250lei, practic nefiind nu stiu ce diferente fata de alea cu pret de espressor ... automat  Big Grin
 
Reply
(05-04-2024, 11:33)edri Wrote: Pe aliexpress se gasesc gaturi de lebada, gasca ce o fi, electrice cu 250lei, practic nefiind nu stiu ce diferente fata de alea cu pret de espressor ... automat  Big Grin

Ba da, sînt convins că sînt diferențe majore, în primul rînd la precizia senzorului de temperatură, apoi la poziționarea acestui senzor, la algoritmul de menținere a temperaturii, la cît de subțiri sînt firele din interior și cît de bine sînt lipite și cît fum vor scoate cînd se vor supraîncălzi, și așa mai departe.
Cît dai, atîta face.
Dar desigur, cu puțin noroc și cu un pic de atenție îți poți face bine treaba cu ele. Înveți cum merg, îți adaptezi modul de lucru la ele și te descurci.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
Da, deci varianta cu apa din espressor pica din cauza temperaturii inconstante pt 300 ml.

Atunci varianta cea mai ok pret/calitate ar fi un drip kettle normal, incalzit pe aragaz si verificat cu termometru?

Sau un kettle electric nu prea scump, dar verificat cu termometru  Wink
Lelit PL41-TEM; G-Iota DF64 V4; Timemore Black Mirror Nano
 
 
Reply
Sau un kettle Klarstein, care ti-a mai fost recomandat, nu prea scump si "cu de toate", care, chiar daca este chinezesc, ca mai toate cu branduri lucioase si rasunatoare, si reclama pe masura, "este verificat" de cei care il au deja si sunt multumiti, nu putini, si unii chiar pretentiosi.
Exista topic separat de kettle-uri, as zce ca devierea asta a poluat deja suficient subiectul prepararii V60.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)