Hello There, Guest! Login Register

Prajitoria Dropshot Coffee Roasters ( Bucuresti )

Am zis sa bag si eu my 2 cents vizavi de ultimile cafele incercate de la Dropshot.

Ma bucura ca avem si noi un prajitor local, care se joaca cu astfel de origini si le si nimereste!

Iar pt cine ajunge la Chisinau gaseste cafeaua lor la MIRO Cafe si la LUNO Cafe, pe aceeasi strada
Smile 

Columbia Gingerbread Experimental
  • O nebunie de cafea cu o procesare experimentala.
  • Cardamon si condimente numai bune de pus in biscuiti si tot felul de tarte.
  • Seamana foarte mult cu Milky Cake de la DAK.
  • Prajita light, merge de minune pe filtru. Pe espresso inca nu am gustat-o.

​​​​​​​Columbia Candy Land Experimental
  • O alta cafea cu o procesare experimentala.
  • O explozie de bomboane si zefir cu aroma de capsuni.
  • Aceasta seamana cu Candy Crush-ul de la DAK.
  • Prajita light, merge de minune pe filtru, dar si pe espresso (gustat la NOI Tineretului)
[Experiente personala, nesponsorizata Angel ]
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | [b]1Zpresso ZP6 de vanzare[/b]

Reply
Tot Milky trasă pe echipamentul secundar cea mai bună extracție mi s-a părut: 97 grade pe Bezzera sunt echivalentul a 91-92 pe profitec. Din păcate nu are offset. 18 in 38 out 30s, la 25g am scăzut ușor spre 6 bari. Mai nou amestec 1 litru de Bucovina cu 2 de Aqua Carpatica, ca să mai reduc nivelul de bicarbonat( in cantitate prea mare sa zicem peste 100 mg/l estompează din aciditate, dulceață espresso devine “blând”)
[Image: YnOXizi.png][Image: bTFauW6.jpeg]
Profitec700Drive|BezzeraUnica+CS|DF83|BentwoodVertical63|KinuM47|Acaia|OreaV4&Cafec|ForceTamper|PullmanBasket
Ex: Bellona EurekaSd Comandante NicheZero OdeV2 Atom75 DF64 Zp6

Reply
Salutari, cateva idei legate de Milky Way : 

Vad ca multe extractii sunt in zona de ratie 1:2. Chiar daca este blend, are o prajire medie spre light, cu o solubilitate buna insa fiind totusi lejer, recomand explorarea unor ratii de 1:2.2 sau 1:2:3, adica 20g IN - 44-46 OUT. Va genera mai mult echilibru, claritate, complexitate. 
La fel as recomanda temperaturi mai ridicate, 92 93 grade, macar de test.

Altfel, felicitari pentru aparatura si folosirea refractometrului @tektbar . Daca modifici un pic reteta, cresti temperatura, lungesti un pic ratia si mentii timpul cu extractie in 25-28 de secunde, chiar si fara profilare, la ce echipamente ai , poti obtine un Extraction Yield cu Milky Way de minim 21%, posibil chiar si 22%, e o cafea solubila. S ar putea sa fie si mai interesant gustul. 

Altfel, sper ca acordati minim 14 zile de la data prajirii, cuptoarele Loring pe care le folosim sunt recunoscute ca favorizeaza prospetimea cafelei pe o durata de minim 3 luni insa maturarea dureaza chiar si 21 de zile la anumite cafele.
Espresso : Dalla Corte STUDIO, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3, Kompresso
Brew : Timemore B75, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Salutare,

Vreau sa va zic ca sunt vrajit de aroma Columbia Candy Land Experimental, mai ales la primul contact cu ele care a fost o punga de 250g luata pe la inceputul lunii Decembrie. Atat de mult mi-a placut inca am intrat repede pe site sa comand o punga de 1kg, mi-era frica sa nu se vanda toata prea repede. Smile

O folosesc ptr espresso cu lapte(100ml inainte de spumare), din experimentele mele am reusit sa obtin cel mai echilibrat gust ce pune in valoare aromele ei printr-un shot destul de rapid, in jur de 35s(10s preinfuzie de ascaso), ratrie 1:2.5 la o temperatura de 95 grade.

O singura chestie pe care nu pot sa o explic este ca boabele din punga inițială de 250g aveau MULT, muult mai multa aroma si parfum decat cele ce au venit in punga de 1kg. S-a schimbat ceva la procesul de prajire/batch de cafea in luna Decembrie?
[Image: 9fsYXWKm.jpeg]

Columbia Gingerbread Experimental:
Am sperat sa fie din aceeasi categorie ca cea mentionata mai sus...in mare ptr ca au nume similare Biggrin .
A venit un colet nou acum cateva zile si nu sunt foarte impresionat de boabele aste, nu se simte nici o aroma aparte, nici mirosul boabelor nu impresionează.

Dupa 4 incercari de espresso nu pot sa zic ca am obținut un gust vrednic de pretul pe care il au(da stiu ca nu gustul e ce da pretul).
Am folosit 94 grade, ratia clasica 1:2, 35s s(10s preinfuzie de ascaso), Are cineva niste recomandari de preparare ptr espresso pe care le pot incerca?

PS: Ptr cine e inca in dubii legat de Candy land, eu am incercat-o la o saptamana dupa ce m-am intors din Japonia unde bausem la Glich Coffee un flat white cu boabe Columbia Huila - El Diviso, varietate Ombligon...50g 122lei, cu o aroma super complexa, le consider cele mai bune boabe pe care am avut pana acuma placerea sa le gust. Si Candy Land-ul din punga aia de 250g nu erau foarte departe ca si complexitate. It's a damn bargain ptr ce ofera...mai ales daca mai reusesc sa prind boabe similare cu prima punga de 250g. 
[Image: cMyjWnJm.jpeg]
Ascaso Steel Duo PID / Niche Zero ----- Gaggia Classic 2015 / Mazzer Super Jolly

Reply
(23-01-2025, 10:57)Solozaur Wrote: Salutare,

Vreau sa va zic ca sunt vrajit de aroma Columbia Candy Land Experimental, mai ales la primul contact cu ele care a fost o punga de 250g luata pe la inceputul lunii Decembrie. Atat de mult mi-a placut inca am intrat repede pe site sa comand o punga de 1kg, mi-era frica sa nu se vanda toata prea repede. Smile

O folosesc ptr espresso cu lapte(100ml inainte de spumare), din experimentele mele am reusit sa obtin cel mai echilibrat gust ce pune in valoare aromele ei printr-un shot destul de rapid, in jur de 35s(10s preinfuzie de ascaso), ratrie 1:2.5 la o temperatura de 95 grade.

O singura chestie pe care nu pot sa o explic este ca boabele din punga inițială de 250g aveau MULT, muult mai multa aroma si parfum decat cele ce au venit in punga de 1kg. S-a schimbat ceva la procesul de prajire/batch de cafea in luna Decembrie?
[Image: 9fsYXWKm.jpeg]

Columbia Gingerbread Experimental:
Am sperat sa fie din aceeasi categorie ca cea mentionata mai sus...in mare ptr ca au nume similare Biggrin .
A venit un colet nou acum cateva zile si nu sunt foarte impresionat de boabele aste, nu se simte nici o aroma aparte, nici mirosul boabelor nu impresionează.

Dupa 4 incercari de espresso nu pot sa zic ca am obținut un gust vrednic de pretul pe care il au(da stiu ca nu gustul e ce da pretul).
Am folosit 94 grade, ratia clasica 1:2, 35s s(10s preinfuzie de ascaso), Are cineva niste recomandari de preparare ptr espresso pe care le pot incerca?

PS: Ptr cine e inca in dubii legat de Candy land, eu am incercat-o la o saptamana dupa ce m-am intors din Japonia unde bausem la Glich Coffee un flat white cu boabe Columbia Huila - El Diviso, varietate Ombligon...50g 122lei, cu o aroma super complexa, le consider cele mai bune boabe pe care am avut pana acuma placerea sa le gust. Si Candy Land-ul din punga aia de 250g nu erau foarte departe ca si complexitate. It's a damn bargain ptr ce ofera...mai ales daca mai reusesc sa prind boabe similare cu prima punga de 250g. 
[Image: cMyjWnJm.jpeg]

Salutare si multumiri pentru incredere. Felicitari pentru atentia la detaliile de extractie si respectul pentru preparare. Sunt cateva aspecte de mentionat aici care pot fi ade ajutor pentru a explora noi perspective de preparare pe cafelele deosebite, in special cele prajite omniroast : 

1. preinfuzie : 35 de secunde e un timp destul de lung, cu exceptia scenariului in care ai o preinfuzie programata cu pauza de livrare a apei. Chiar si asa, cand incerci orice cafea noua, recomandare este sa nu o folosesti, sa incerci o extractie cu debit constant, intr un 23-27 sec, ratie 1:2.2, 93 grade, presiune 7-8 bari. Dupa aceasta extractie se poate evalua gustul si pot fi aplicate anumite tehnici avansate printre care si preinfuzia, cu un scop bine predefinit, de a regla anumite elemente de extractie, de a amplifica anumite arome. Recomand aceasta abordare deoarece orice prajitorie face QC ul pe metode clasice, pe care le foloseste toata lumea si cafelele ar trebui sa iasa bine standard, metodele avansate fiind complementare, nu neaparat esentiale in a obtine extractii decente. 

2. In teorie, cofermentarea boabelor Candyland este destul de constanta si variantiile ar trebui sa fie minimale, totusi pot exista, fiind o metoda experimentala artizanala. Las cateva poze surprinse in toamna 2024, cand l am vizitat pe Edwin, asa am inteles si noi cat de multa munca poate fi cu aceste procesari care uneori sunt usor discreditate de comunitatea specialty. Ele raman o "specialitate" si executate corect, pot adauga valoarea segmentului. Din pacate sunt si multi fermieri care realizeaza superficial aceste cofermentari cu fructe si evident scad "reputatia" procesarii in ansambul ei. Chiar si in procesul de prajire este exrem de important sa balansezi aromele rezultate din cofermnetare, pentru a nu crea perceptia de "chimic, adaugat artificial" notelor puternice de fructe. Exista mereu frumusete in detalii si putinele cafele cofermetate pe care le curatam, sunt atent selectionate si prajite astfel incat sa prezentam pozitiv aceasta categorie amatorilor. 
In cazul tau, cand ai o perceptie de diferenta de arome, presupunand ca ai respectat mereu aceeasi reteta la loturi diferite, recomand sa le scrii colegilor de la suport si sa ti trimita o mostra pe care o poti compara. Pot fi dferente de la loturi de procesare, de la fermier, pot fi diferente de la transformarea cafelei in depozit la noi, poate fi uneori, desi rara, o variatie de prajire, pot exista cauze si suntem mereu deschisi sa le identificam si sa le rezolvam. 

[Image: S3T6aGb.jpeg][Image: ryYRBvW.jpeg][Image: xK19AuK.jpeg]

3. Gingerbread este o procesare experimentata folosind culturi lactice si dubla fermentare cu soc termic, specifica lui Diego Samuel Bermudez. Din acest motiv si aromele mai subtile. Totusi, noi le gasim in mod frecvent si relativ usor, insa un mic pont poate fi reteta. Recomandam o ratie mai lunga si extractii rapide si aromele for fi extrem de usor de identificat, daca apa este rezonabila ca specificatii. De exemplu ratie 1:3, timp de extractie 18-22 secunde. Dupa gust, se poate comprima, dar nu recomandam ratii de 1:2 niciodata pt acest timp de cafea. 
Stiu ca inca nu avem aceste informatii prea bine reflectate pe webiste insa vom remedia aceste aspecte in viitorul apropiat astfel incat sa aveti un punct de plecare bun.

Cateva poze cu laboratorul lui Diego une am gasit cele mai avansate echipamente si metodologii de procesari experimentale: 
[Image: JOAK2v4.jpeg][Image: VyYb4gH.jpeg][Image: dmuainU.jpeg][Image: gdBRPf3.jpeg][Image: rYLQuSP.jpeg]
[Image: nGdNWEv.jpeg][Image: ELFbPfs.jpeg][Image: SCq5NQY.jpeg]

4. As recomanda sa explorati si blendurile premium experimentale Amandin si Bombon, sunt pozitionate mai accesibil ca pret si au note interesante, care ar putea fi foarte apreciate in consumul zilnic. De asemenea, pot spune ca am securizat loturi cofermentate interesante, cu banane si hamei ( pe care le am gasit extrem de placute si complexe) . Sunt sanse sa implementam cofermentari si din Ethiopia, am degustat cofermentari cu portocale, banane si cardamom si le am gasit interesante, urmeaza sa primim mosrele finale si daca ne decidem sa cumparam, le vom introduce probabil pana in vara. 

5. Nu in ultimul rand, daca sunteti amatori de cafele rafinate, as recomanda sa vizitati selectia Pearls de pe https://dropshot.coffee/collections/rare-pearls 

Saptamana ce vine lansam pachetele economice, de 1 kg si 500 g si cunoscatorii vor fi placut surprinsi de accesibilitatea lor. 

Eu personal sunt fermecat momentan de Pink Bourbon ul lui Wilton Benitez, il prajim in sarje mici de 3 kg pe Loring si speram sa crestem volumele pentru ca interesul este mare. Chiar este o cafea pe care recomand sa o incercati macar o data, extrem de usor de preparat pe orice aparat sau metoda, este un omniroast universal ( acopera si espressoarele automate). In contextul in care cafeaua specialty entry level se tot scumpeste, este interesant sa degustati si cafelele considerate "scumpe" pentru ca merita un mic rasfat periodic :) 

[Image: U7HQqhG.jpeg]

Reply
O mica clarificare legata de preinfuzia folosita de mine: e limitata de ce poate al meu Ascaso Steel DUO: 5s full pressure 5s pauza si apoi incepe sa curga apa. Timerul incepe contorizarea inca de la inceput, deci acei 35s totali sunt 5s apa 5 pauza si apoi diferenta ramasa de 25s pentru extractia finala. 

Merci mult pentru sfaturi Razvan, nu m-am gandit la aceast aspect cand vine vorba de dialing fara preinfuzie, o sa tin cont de asta pe viitor ?. 
Am aplicat indicațiile tale ptr Gingerbread azi, fara preinfuzie si a iesit intradevar cel mai bun gust de pana acuma, multumesc! 
Am notat si ce e de facut pe viitor daca mai apare variatie mare de gust la aceleasi boabe.

Suntem fani pearls, preferata din cele incercate pana acuma a fost Colombia Juicy Strawberry, o nebunie!
Ascaso Steel Duo PID / Niche Zero ----- Gaggia Classic 2015 / Mazzer Super Jolly

Reply
(27-01-2025, 14:42)Solozaur Wrote: O mica clarificare legata de preinfuzia folosita de mine: e limitata de ce poate al meu Ascaso Steel DUO: 5s full pressure 5s pauza si apoi incepe sa curga apa. Timerul incepe contorizarea inca de la inceput, deci acei 35s totali sunt 5s apa 5 pauza si apoi diferenta ramasa de 25s pentru extractia finala. 

Merci mult pentru sfaturi Razvan, nu m-am gandit la aceast aspect cand vine vorba de dialing fara preinfuzie, o sa tin cont de asta pe viitor ?. 
Am aplicat indicațiile tale ptr Gingerbread azi, fara preinfuzie si a iesit intradevar cel mai bun gust de pana acuma, multumesc! 
Am notat si ce e de facut pe viitor daca mai apare variatie mare de gust la aceleasi boabe.

Suntem fani pearls, preferata din cele incercate pana acuma a fost Colombia Juicy Strawberry, o nebunie

O mica observatie, nu mai stiu exact cum merge preinfuzia la Ascaso, va trebui sa fac un refresh. Totusi, 5 secunde full flow inseamna in mod cert saturarea spatiului de aer liber si oarecum sanse mari sa demareze saturarea pucului, sub o oarecare presiune. Asta inseamna ca depasesti deja etapa de preinfuzie, probabil dupa secunda 3. As recomanda sa programezi doar 2 sec primul pas, apoi sa te joci cu secundele de pauza pe al doilea pas, cand opresti debitul. In acest caz vei avea sigur o lipsa a presiunii si o preinfuzie reala, fara riscul de a demara o extractie incompleta pe care ulterior o pui pe pauza ca sa o reiei dupa secunda 10. 

Nu stiu daca am reusit sa transmit exact ceea ce as fi dorit insa in afara de shoturile fara preinfuzie pe care le recomand, daca folosesti preinfuzia as zice sa incerci metoda de mai sus. Teoretic poti obtine mai multa dulceata si mai putina aciditate, daca asta e de dorit de la cafea. Dar poate si "inchide" aromele, daca cafeaua este deja solubila, adica usor de extras. Decriptarea potentialului si "range-ului" cafelei printr o extractie "conventionala" este un prim pas strategic, exploratoriu. Ulterior, parametrii precum preinfuzia, temperatura si ratia pot fi aplicati pentru a amplifica sau corecta anumite segmente ale profilului aromatic si notele de gust.

Reply
Razvan, te rog sa oferi o alternativa la Fan Courier.

De cand a ramas unicul curier, mi-a mancat sanatatea. 
Datele de urmarire difera in aplicatia mobila vs web, livrarea de la 48h in sus, sms-urile cu intervalul de livrare nu vin intotdeauna si oricum nu sunt respectate de curieri. 
Ultima livrare a depasit orice limita (a fost ridicata marti si livrata tot marti, dar dupa o saptamana). Nu dau detalii, dar a fost ceva asemanator cu Procesul lui Kafka.
Stiu ca ai avut probleme cu DPD, dar daca GLS sau Sameday nu ti-au creat necazuri, apeleaza la ei.

Folesesc si EasyBox-ul la cantitati mici, dar lunar am 2 comenzi de cate 4-5kg la adresa.
PL81T, Mahlkonig Vario, Mignon Specialita, Hario TCA-2, FP

Reply
(29-01-2025, 18:40)mida Wrote: Razvan, te rog sa oferi o alternativa la Fan Courier.

De cand a ramas unicul curier, mi-a mancat sanatatea. 
Datele de urmarire difera in aplicatia mobila vs web, livrarea de la 48h in sus, sms-urile cu intervalul de livrare nu vin intotdeauna si oricum nu sunt respectate de curieri. 
Ultima livrare a depasit orice limita (a fost ridicata marti si livrata tot marti, dar dupa o saptamana). Nu dau detalii, dar a fost ceva asemanator cu Procesul lui Kafka.
Stiu ca ai avut probleme cu DPD, dar daca GLS sau Sameday nu ti-au creat necazuri, apeleaza la ei.

Folesesc si EasyBox-ul la cantitati mici, dar lunar am 2 comenzi de cate 4-5kg la adresa.

Hey, am notat asta. Stiu ca se lucreaza la alternativa la Fan, ramane un brand solid din ce inteleg de la colegii mei. Din pacate se pare ca toate firmele de curierat au zone in care nu au "acoperire" performanta, se pare ca sunt variatii mari de "prestanta" intre marile regiuni ale tarii la acelasi brand. Din acest motiv incercam sa implementam ceva bun in perioada urmatoare, probabil nu va mai dura mult, sunt deja tratative. 

La noi mereu a fost prioritara calitatea livrarii, nicidecum pretul, pe acest criteriu alegem firmele de curierat. In continuare neseriozitatea anumitor livratori este de departe factorul nr 1 de stress pentru noi, in relatia cu clientii finali, pentru ca suntem nevoiti prea des sa ne implicam direct in a "impinge" coletele care raman blocate in tranzit, facand presiuni la curieri. 

Uneori constat cu parere de rau ca multe discutii pe care le avem cu clientii se axeaza pe livrare, ar fi mult mai frumos sa alocam acest timp pentru a face recomandari sau a furniza detalii interesante precum varietaluri, procesari si retete de preparare :)

Reply
Sortimentul "morning ninja" prezinta particularitati similare cu ce ati amintit mai sus legat de pastrarea prospetimii?

Am cumparat o astfel de punga si desi are deja o luna de la prajire, se simte destul de fresh, cel putin raportat la ce am mai baut pana acum de la alte prajitorii la acest termen. Nu stiu cum o prepara cei care o beau des, dar mie mi-a placut cel mai mult in ratie 1:1.
Lelit Anna, William

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)