Hello There, Guest! Login Register


Prajitoria Cascara Coffee Roastery

#1
Ii spunem bun venit pe forum prajitoriei Cascara Coffee Roastery , dupa o asteptare de un an, timp in care tot am gustat cafele si am incercat sa ii ajut cu feedback constructiv, in primul rand pentru ca mi-a placut mult de tot abordarea lor fata de prajire si selectia de cafele, orientate in principiu spre estompare de bitter si evidentiere parte fructata / florala.
 
Desi sunt in bransa din 2015, au preferat sa isi vada de treaba "in liniste", servind cafele bune in shop-ul de pe Calea Victoriei, iar mai nou pe Mircea Voda colt cu Unirii, si participand la o multime de evenimente cu echipa mobila. Prajitoria in sine se afla localizata in Snagov (nu stiu daca au acces public, poate ne vor spune ei), adapostind un Giessen de capacitate 15 kg, oamenii care se ocupa de prajire fiind Stefan Craciun si Bianca Voicu (owner). In trecut au mai fost la "volanul" Giessen-ului lor si Laurentiu Stefan sau Alin Laiu, de unde si incurajarea de a testa un shot din nou, in caz ca ati facut-o in trecut, pentru a fi la curent cu stilul abordat in prezent.

Acum, ca au hotarat sa isi expuna cafelele ochiului exigent de espressoman, am zis sa retestez si eu o mare parte din portofoliul lor, pentru a avea un punct de plecare si a fi sigur ca si-au pastrat constanta fata de anul trecut.

[Image: VCbPWVU.jpg]

Stilul de prajire abordat este omni, cu o caramelizare suficienta cat sa nu apara bitter nici in cafelele potrivite pentru lapte gen Brazilia si Peru, dar in acelasi timp cat sa se dezvolte cafeaua asa cum trebuie, fara note de underdeveloped (spre iarba, cum poate am intalnit pe unele tentative de light-uri in experientele fiecaruia), predominanta pe majoritatea cafelelor fiind nuanta fructata, sub diferite forme. Mi-a placut mult in abordarea lor ca s-au concentrat pe procesarea spalata (au si naturale misto bineinteles) dar intr-o lume "invadata" de cafele procesate natural, ajunge sa fie o virtute sa oferi cafele clean, corecte, o "spalata cinstita" cum mai zicem noi, selectata cu atentie din marea de cafele verzi spalate si prajita omni astfel incat sa iti si spuna ceva in ceasca. 

Daca aveti capabilitati de profilare pe espressor, exact pe acest stil de prajire veti gasi un teren de joaca numai bun, putand extrage fara frica si shot-uri cu preinfuzie 15 sec. In testele mele m-am axat pe extractii normale, 1:2, de 25-30s din 19g de cafea, folosind rasnite bimodale, asa cum avem majoritatea. Hai sa vedem ce am gasit in cafele:

Kenya Ndundu - pentru mine a fost cea mai buna cafea de la Cascara, fiind amator de fruct si aciditate, insa nu doar de aceea ci pentru ca stilul lor de prajire "a pus" si dulceata iar aciditatea e de fapt un gust suculent, nu pot spune exact  "caisa" asa cum scrie pe eticheta dar oricum in directia aceea de fruct acid care da se se coaca. Fara urme de tomate sau alte accente pe care le mai intalnim uneori pe anumite cafele din Kenya. De notat si cremozitatea, putin atipic pentru o Kenya spalata, dar asta e frumusetea ultimilor ani in acest domeniu, sa gasesti intr-o cafea caracteristici la care nu te astepti, in sens pozitiv desigur.  

[Image: k6i70aS.jpg]

Pe aceeasi linie de cafele fructate pun si Costa Rica San Francisco, iarasi o spalata suculenta, usor florala, dar impresionanta mai mult prin senzatia de suc de mar (gen Golden) ce iti ramane in gura dupa fiecare gura de espressor. Pe acest sortiment am incercat si cateva artificii in profilare, fiind cel mai potrivit dintre toate. Crema densa din poza este pe un shot fara profilare, 1:2, dar rasnita bimodala cu discuri de 64mm (deci nu EK):

[Image: 3FlJ8iO.jpg]

 [Image: uhfNh2r.jpg]


Ethiopia Goro Badessa 

O Ethiopia naturala de data aceasta, de la 2320m altitudine, de la care ar trebui sa va asteptati la o aciditate ponderata dar prezenta, gustul fiind cam cel de pe eticheta, adica zona de ciocolata cu lapte si fructe de padure. Aici chiar nu aveti ce face cu profilarea, extractia pe 6-7 bar fiind exact ce trebuie pentru un shot 1:2 la 91 de grade.

[Image: FZ4iG6w.jpg]

Columbia Guava Banana - n-avea cum sa lipseasca o anaeroba din portofoliul lor si eram gata sa umblu la temperaturi spre mult mai jos, ca sa atenuez fermentul. Am reglat rasnita in functie de primul shot si am ales strategia de a trage in 22 de secunde maxim, 1:2 din 19g, la 90 de grade, 7 bar. Rezulta o anaerobica potolita (daca si boabele sunt de asa natura) fara atac de borhot, din contra cu un finish fructat, ceea ce ar trebui sa cam fie un reper pentru multi spun eu, caci anaerobicele clasice ultrafermentate nu stiu cat viitor mai au. Bravo si pentru abordarea de prajire, dar si tu ca home barista trebuie sa iti pui putin materia cenusie la treaba Smile

[Image: Tig53n9.jpg]
[Image: Y5gvAwv.jpg]

PERU FREDY HUACHOHILLCA - Si cu aceasta procesare spalata chiar ca au dovedit ca stiu sa jongleze pe sarma cu washed-urile, Peru fiind cea mai dulce cafea a lor (exceptand Brazilia), dulceata care nu duce spre ciocolata neagra ci spre ciocolata cu lapte si fructe, nu neaparat foarte departe de Ethiopia naturala de mai sus, desi cu aciditatea estompata. Crema din plin, potrivita pentru combinatiile cu lapte sau pentru gusturile care nu se potrivesc neaparat cu fructele si floricelele dar nici nu vor sa alunece spre bitter

[Image: Yorsf3J.jpg]

Mi-a placut mult si Guatemala dar nu am la indemana poza acum, tot spalata, fiind cumva in sfera de gust a Ethiopiei Goro in sensul de ciocolata cu lapte dar cu un touch de aciditate apartinand unui fruct copt. Nu stiu daca e vorba despre capsuni, cum scrie pe eticheta, caci prefer mereu sa descoper singur fara sa ma las influentat de notele de pe punga, insa sigur e o Guatemala altfel.

Per total cei de la Cascara chiar fac o treaba buna si repet, imi place ca au aceasta abordare spre cafele spalate, clean, pe care sa faci tot posibilul sa le prajesti astfel incat sa spuna ceva in ceasca. Dar cel mai bun verdict va fi de la voi, espressomanii, care cu bune si rele, cu aprecieri si recomandari, veti scrie in acest topic de acum inainte.

Reducerea lor permanenta pentru espressomani va fi de 15%, detalii in topicul dedicat!

Site-ul prajitoriei este: https://cascaracoffee.ro/
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
Salut și bine v-am găsit! Este o mare bucurie pentru noi să ne alăturăm comunitații Espressoman!


Din 2015 am facut o multime de lucruri frumoase, am prajit cafele exceptionale, am gresit, am corectat, am elaborat profiluri de prajire si mai bune, am trecut prin sute de cupping-uri, totul din dorinta de a perfectiona viziunea noastra despre cafeaua Cascara Coffee Roastery. Un singur lucru nu am facut – lipseam de pe Espressoman Smile De acum suntem langa voi si nu doar pentru a va oferi o reducere consistenta ci si pentru a asculta feedbackul vostru si a dezbate orice subiect despre cafeaua Cascara.


Avem două locații in care va asteptam:

-    o cafenea pe Calea Victoriei 134, un loc liniștit, unde te poți relaxa fie pe terasă, fie înăuntru, unde colegii nostri barista pasionati chiar fac o treaba foarte buna, asteptandu-va sa incercati originile noastre pe mai toate metodele de preparare.
[Image: gUxHgJ0.jpg]


-    un pop-up coffee shop sa-i spunem asa, recent deschis pe Bd. Mircea Vodă nr. 30 (vis a vis de Biblioteca Națională, în apropierea Tribunalului), de unde îți poți lua cafeaua preferată în regim „to go” sau poți alege să te bucuri de ea pe terasa amplasată “la etaj” (cu un super view asupra unei zone centrale din capitală).
[Image: SJewhsG.jpg]


Ca o paranteza, in ambele locații, pe lângă preparatele pe bază de cafea, ne-am straduit sa aducem si alte bunatati, alese sau create cu mare grija: limonadă cu fructe proaspete, fresh de portocale, Matcha/Turmeric/Masala Latte și, bineînțeles, cocktail-uri, bere artizanală sau vin, alaturi de tot tot felul de gustari artizanale.


Dar marea noastră mândrie este prăjitoria proprie, locul unde se întâmplă toată magia cafelelor pe care clientii noștri le apreciază. Pentru noi, prăjitoria înseamnă pasiune, organizare, dedicare și profesionalism, deoarece este spațiul în care ne punem amprenta personală în profilul de prăjire aferent fiecărui tip de cafea. Poate suna a cliseu dar credeti-ne ca ne starduim la fiecare sarja sa ne punem in valoare experienta si tehnica de prajire pentru a scoate in evidenta terroir-ul respectivei cafele, cu toate notele sale, asigurandu-ne totodata de constanta prezentei lor pe acelasi lot de cafea verde.
[Image: nyPYpFT.jpg]
[Image: KZeFDEB.jpg]


Prajirea o facem pe comanda dar avem si stocuri in cafenelele noastre. Totusi, ca sa va fie mai usor atunci cand comandati cafea de la noi, va recomandam sa profitati de zilele de prajire si livrare, mai exact – marti si miercuri prajim, apoi joi si vineri ne ocupam de livrarea coletelor catre voi. La cerere putem lăsa pachetul într-una dintre locațiile noastre pentru a putea fi ridicat personal.


Pe lângă toate acestea, suntem activi și în aria evenimentelor. Fie că suntem invitați la evenimente de tip „corporate”, fie că participăm la festivaluri sau diverse adunări sociale, suntem mereu la fel de entuziasmați să împărtășim cu ceilalți pasiunea pentru cafeaua de specialitate și să le oferim clienților o experiență cât mai plăcută. Daca ne intalnim pe undeva sa ne dati de veste pentru ca ne-ar placea ca in momentele de respiro sa stam la o cafea cu espressomanii si sa ascultam opinia voastra! In masura in care aceste evenimente sunt publice, vom mai anunta si aici in thread prezenta noastra.
[Image: uhNmaQ5.jpg]


Abia așteptăm să ne cunoaștem pe parcurs, să discutăm și să vă raspundem la orice curiozitate. Vă așteptăm cu drag la o cafea si suntem curiosi de primele impresii!


Bianca Voicu, fondator Cascara Coffee Roastery
 
Reply
#3
Bine ati venit!

As vrea sa stiu daca gasim si ceva prajit pentru sau potrivit pentru filtru?  Smile
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
#4
(19-10-2023, 10:11)slavic1983 Wrote: Bine ati venit!

As vrea sa stiu daca gasim si ceva prajit pentru sau potrivit pentru filtru?  Smile

Salut. 
Ca recomandare pe filtre as veni cu urmatoarele cafele: - Columbia Guava, Ethiopia, Kenya si Peru. 
Desigur depinde de gust si ceea ce iti doresti tu intr-un filtru. 
Pe mine aceste 4 cafele m-au cucerit in diverse metoade de Brew, V60, Aeropress, Chmex. 
Dar mai degraba as veni cu urmatoarea propunere de a ne vedea in Cafeneua noastra de pe victoriei 134 sa testam impreuna diverse cafele in diverse moduri de brew si retete. Putand sa facem comparati de gramaje, temperaturi de apa, granulatie si modul de extractie. 
Asteptam raspunsul tau si putem programa o degustare in locatia noastra.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)