12-10-2023, 17:31
Ii spunem bun venit pe forum prajitoriei Cascara Coffee Roastery , dupa o asteptare de un an, timp in care tot am gustat cafele si am incercat sa ii ajut cu feedback constructiv, in primul rand pentru ca mi-a placut mult de tot abordarea lor fata de prajire si selectia de cafele, orientate in principiu spre estompare de bitter si evidentiere parte fructata / florala.
Desi sunt in bransa din 2015, au preferat sa isi vada de treaba "in liniste", servind cafele bune in shop-ul de pe Calea Victoriei, iar mai nou pe Mircea Voda colt cu Unirii, si participand la o multime de evenimente cu echipa mobila. Prajitoria in sine se afla localizata in Snagov (nu stiu daca au acces public, poate ne vor spune ei), adapostind un Giessen de capacitate 15 kg, oamenii care se ocupa de prajire fiind Stefan Craciun si Bianca Voicu (owner). In trecut au mai fost la "volanul" Giessen-ului lor si Laurentiu Stefan sau Alin Laiu, de unde si incurajarea de a testa un shot din nou, in caz ca ati facut-o in trecut, pentru a fi la curent cu stilul abordat in prezent.
Acum, ca au hotarat sa isi expuna cafelele ochiului exigent de espressoman, am zis sa retestez si eu o mare parte din portofoliul lor, pentru a avea un punct de plecare si a fi sigur ca si-au pastrat constanta fata de anul trecut.
Stilul de prajire abordat este omni, cu o caramelizare suficienta cat sa nu apara bitter nici in cafelele potrivite pentru lapte gen Brazilia si Peru, dar in acelasi timp cat sa se dezvolte cafeaua asa cum trebuie, fara note de underdeveloped (spre iarba, cum poate am intalnit pe unele tentative de light-uri in experientele fiecaruia), predominanta pe majoritatea cafelelor fiind nuanta fructata, sub diferite forme. Mi-a placut mult in abordarea lor ca s-au concentrat pe procesarea spalata (au si naturale misto bineinteles) dar intr-o lume "invadata" de cafele procesate natural, ajunge sa fie o virtute sa oferi cafele clean, corecte, o "spalata cinstita" cum mai zicem noi, selectata cu atentie din marea de cafele verzi spalate si prajita omni astfel incat sa iti si spuna ceva in ceasca.
Daca aveti capabilitati de profilare pe espressor, exact pe acest stil de prajire veti gasi un teren de joaca numai bun, putand extrage fara frica si shot-uri cu preinfuzie 15 sec. In testele mele m-am axat pe extractii normale, 1:2, de 25-30s din 19g de cafea, folosind rasnite bimodale, asa cum avem majoritatea. Hai sa vedem ce am gasit in cafele:
Kenya Ndundu - pentru mine a fost cea mai buna cafea de la Cascara, fiind amator de fruct si aciditate, insa nu doar de aceea ci pentru ca stilul lor de prajire "a pus" si dulceata iar aciditatea e de fapt un gust suculent, nu pot spune exact "caisa" asa cum scrie pe eticheta dar oricum in directia aceea de fruct acid care da se se coaca. Fara urme de tomate sau alte accente pe care le mai intalnim uneori pe anumite cafele din Kenya. De notat si cremozitatea, putin atipic pentru o Kenya spalata, dar asta e frumusetea ultimilor ani in acest domeniu, sa gasesti intr-o cafea caracteristici la care nu te astepti, in sens pozitiv desigur.
Pe aceeasi linie de cafele fructate pun si Costa Rica San Francisco, iarasi o spalata suculenta, usor florala, dar impresionanta mai mult prin senzatia de suc de mar (gen Golden) ce iti ramane in gura dupa fiecare gura de espressor. Pe acest sortiment am incercat si cateva artificii in profilare, fiind cel mai potrivit dintre toate. Crema densa din poza este pe un shot fara profilare, 1:2, dar rasnita bimodala cu discuri de 64mm (deci nu EK):
Ethiopia Goro Badessa
O Ethiopia naturala de data aceasta, de la 2320m altitudine, de la care ar trebui sa va asteptati la o aciditate ponderata dar prezenta, gustul fiind cam cel de pe eticheta, adica zona de ciocolata cu lapte si fructe de padure. Aici chiar nu aveti ce face cu profilarea, extractia pe 6-7 bar fiind exact ce trebuie pentru un shot 1:2 la 91 de grade.
Columbia Guava Banana - n-avea cum sa lipseasca o anaeroba din portofoliul lor si eram gata sa umblu la temperaturi spre mult mai jos, ca sa atenuez fermentul. Am reglat rasnita in functie de primul shot si am ales strategia de a trage in 22 de secunde maxim, 1:2 din 19g, la 90 de grade, 7 bar. Rezulta o anaerobica potolita (daca si boabele sunt de asa natura) fara atac de borhot, din contra cu un finish fructat, ceea ce ar trebui sa cam fie un reper pentru multi spun eu, caci anaerobicele clasice ultrafermentate nu stiu cat viitor mai au. Bravo si pentru abordarea de prajire, dar si tu ca home barista trebuie sa iti pui putin materia cenusie la treaba
PERU FREDY HUACHOHILLCA - Si cu aceasta procesare spalata chiar ca au dovedit ca stiu sa jongleze pe sarma cu washed-urile, Peru fiind cea mai dulce cafea a lor (exceptand Brazilia), dulceata care nu duce spre ciocolata neagra ci spre ciocolata cu lapte si fructe, nu neaparat foarte departe de Ethiopia naturala de mai sus, desi cu aciditatea estompata. Crema din plin, potrivita pentru combinatiile cu lapte sau pentru gusturile care nu se potrivesc neaparat cu fructele si floricelele dar nici nu vor sa alunece spre bitter
Mi-a placut mult si Guatemala dar nu am la indemana poza acum, tot spalata, fiind cumva in sfera de gust a Ethiopiei Goro in sensul de ciocolata cu lapte dar cu un touch de aciditate apartinand unui fruct copt. Nu stiu daca e vorba despre capsuni, cum scrie pe eticheta, caci prefer mereu sa descoper singur fara sa ma las influentat de notele de pe punga, insa sigur e o Guatemala altfel.
Per total cei de la Cascara chiar fac o treaba buna si repet, imi place ca au aceasta abordare spre cafele spalate, clean, pe care sa faci tot posibilul sa le prajesti astfel incat sa spuna ceva in ceasca. Dar cel mai bun verdict va fi de la voi, espressomanii, care cu bune si rele, cu aprecieri si recomandari, veti scrie in acest topic de acum inainte.
Reducerea lor permanenta pentru espressomani va fi de 15%, detalii in topicul dedicat!
Site-ul prajitoriei este: https://cascaracoffee.ro/
Desi sunt in bransa din 2015, au preferat sa isi vada de treaba "in liniste", servind cafele bune in shop-ul de pe Calea Victoriei, iar mai nou pe Mircea Voda colt cu Unirii, si participand la o multime de evenimente cu echipa mobila. Prajitoria in sine se afla localizata in Snagov (nu stiu daca au acces public, poate ne vor spune ei), adapostind un Giessen de capacitate 15 kg, oamenii care se ocupa de prajire fiind Stefan Craciun si Bianca Voicu (owner). In trecut au mai fost la "volanul" Giessen-ului lor si Laurentiu Stefan sau Alin Laiu, de unde si incurajarea de a testa un shot din nou, in caz ca ati facut-o in trecut, pentru a fi la curent cu stilul abordat in prezent.
Acum, ca au hotarat sa isi expuna cafelele ochiului exigent de espressoman, am zis sa retestez si eu o mare parte din portofoliul lor, pentru a avea un punct de plecare si a fi sigur ca si-au pastrat constanta fata de anul trecut.
Stilul de prajire abordat este omni, cu o caramelizare suficienta cat sa nu apara bitter nici in cafelele potrivite pentru lapte gen Brazilia si Peru, dar in acelasi timp cat sa se dezvolte cafeaua asa cum trebuie, fara note de underdeveloped (spre iarba, cum poate am intalnit pe unele tentative de light-uri in experientele fiecaruia), predominanta pe majoritatea cafelelor fiind nuanta fructata, sub diferite forme. Mi-a placut mult in abordarea lor ca s-au concentrat pe procesarea spalata (au si naturale misto bineinteles) dar intr-o lume "invadata" de cafele procesate natural, ajunge sa fie o virtute sa oferi cafele clean, corecte, o "spalata cinstita" cum mai zicem noi, selectata cu atentie din marea de cafele verzi spalate si prajita omni astfel incat sa iti si spuna ceva in ceasca.
Daca aveti capabilitati de profilare pe espressor, exact pe acest stil de prajire veti gasi un teren de joaca numai bun, putand extrage fara frica si shot-uri cu preinfuzie 15 sec. In testele mele m-am axat pe extractii normale, 1:2, de 25-30s din 19g de cafea, folosind rasnite bimodale, asa cum avem majoritatea. Hai sa vedem ce am gasit in cafele:
Kenya Ndundu - pentru mine a fost cea mai buna cafea de la Cascara, fiind amator de fruct si aciditate, insa nu doar de aceea ci pentru ca stilul lor de prajire "a pus" si dulceata iar aciditatea e de fapt un gust suculent, nu pot spune exact "caisa" asa cum scrie pe eticheta dar oricum in directia aceea de fruct acid care da se se coaca. Fara urme de tomate sau alte accente pe care le mai intalnim uneori pe anumite cafele din Kenya. De notat si cremozitatea, putin atipic pentru o Kenya spalata, dar asta e frumusetea ultimilor ani in acest domeniu, sa gasesti intr-o cafea caracteristici la care nu te astepti, in sens pozitiv desigur.
Pe aceeasi linie de cafele fructate pun si Costa Rica San Francisco, iarasi o spalata suculenta, usor florala, dar impresionanta mai mult prin senzatia de suc de mar (gen Golden) ce iti ramane in gura dupa fiecare gura de espressor. Pe acest sortiment am incercat si cateva artificii in profilare, fiind cel mai potrivit dintre toate. Crema densa din poza este pe un shot fara profilare, 1:2, dar rasnita bimodala cu discuri de 64mm (deci nu EK):
Ethiopia Goro Badessa
O Ethiopia naturala de data aceasta, de la 2320m altitudine, de la care ar trebui sa va asteptati la o aciditate ponderata dar prezenta, gustul fiind cam cel de pe eticheta, adica zona de ciocolata cu lapte si fructe de padure. Aici chiar nu aveti ce face cu profilarea, extractia pe 6-7 bar fiind exact ce trebuie pentru un shot 1:2 la 91 de grade.
Columbia Guava Banana - n-avea cum sa lipseasca o anaeroba din portofoliul lor si eram gata sa umblu la temperaturi spre mult mai jos, ca sa atenuez fermentul. Am reglat rasnita in functie de primul shot si am ales strategia de a trage in 22 de secunde maxim, 1:2 din 19g, la 90 de grade, 7 bar. Rezulta o anaerobica potolita (daca si boabele sunt de asa natura) fara atac de borhot, din contra cu un finish fructat, ceea ce ar trebui sa cam fie un reper pentru multi spun eu, caci anaerobicele clasice ultrafermentate nu stiu cat viitor mai au. Bravo si pentru abordarea de prajire, dar si tu ca home barista trebuie sa iti pui putin materia cenusie la treaba
PERU FREDY HUACHOHILLCA - Si cu aceasta procesare spalata chiar ca au dovedit ca stiu sa jongleze pe sarma cu washed-urile, Peru fiind cea mai dulce cafea a lor (exceptand Brazilia), dulceata care nu duce spre ciocolata neagra ci spre ciocolata cu lapte si fructe, nu neaparat foarte departe de Ethiopia naturala de mai sus, desi cu aciditatea estompata. Crema din plin, potrivita pentru combinatiile cu lapte sau pentru gusturile care nu se potrivesc neaparat cu fructele si floricelele dar nici nu vor sa alunece spre bitter
Mi-a placut mult si Guatemala dar nu am la indemana poza acum, tot spalata, fiind cumva in sfera de gust a Ethiopiei Goro in sensul de ciocolata cu lapte dar cu un touch de aciditate apartinand unui fruct copt. Nu stiu daca e vorba despre capsuni, cum scrie pe eticheta, caci prefer mereu sa descoper singur fara sa ma las influentat de notele de pe punga, insa sigur e o Guatemala altfel.
Per total cei de la Cascara chiar fac o treaba buna si repet, imi place ca au aceasta abordare spre cafele spalate, clean, pe care sa faci tot posibilul sa le prajesti astfel incat sa spuna ceva in ceasca. Dar cel mai bun verdict va fi de la voi, espressomanii, care cu bune si rele, cu aprecieri si recomandari, veti scrie in acest topic de acum inainte.
Reducerea lor permanenta pentru espressomani va fi de 15%, detalii in topicul dedicat!
Site-ul prajitoriei este: https://cascaracoffee.ro/
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan