Hello There, Guest! Login Register


Prăjitor homemade, cu pat de aer cald

(13-10-2018, 21:59)dev Wrote: Dincolo de irelevanta pozelor, data de parametrii de fotografiere și condițiile de iluminat total diferite, cred că cel mai mult contează calitatea boabelor și accesul nostru ca prajitori casnici la boabe de calitate.
Știu că este un post vechi dar am realizat cat de mare adevăr spui aici. Gene s-a transformat într-un prăjitor de top iar rezultatele din ultimul timp sunt impresionante. Totul pentru că am avut acces la o cafea verde de calitate. Începând cu Kenia de la Renato (despre celelalte 2 nu vreau sa vorbesc) și continuând cu mai recentele Columbia, Guatemala și Tanzania dintr-o altă sursă. Am luat cafea de la toți distribuitorii de verde din țară. La Bestcoffee am avut o experiență excepțională cu o Columbia de 75 lei verde, Cup of excelence, care la comanda următoare a fost jalnică. Am comandat in continuare, din încăpățânare aproape tot ce era mai bine cotat atât de la ei cât și din alte surse dar greu am putut bea rezultatul. Singura prăjire acceptată era intensă, extra dark, unde rezultatul era o cafea amăruie cu gust de ars. M-am gandit mult că lipsa de control in prajire poate distruge o cafea bună dar acum am realizat că o cafea buna cu un control atent (vizual și olfactiv) al prăjirii pe Gene poate oferi un rezultat de calitate în ceașcă. Pe Columbia am puțină ,,afumătură". Guatemala am dus-o puțin prea sus ca temperatura și are o urmă de amarui dar Tanzania este genială!!! Oricum, toate cafelele din ultima sursa sunt excepționale (chair si o Brazilia Santos) iar gustul la primele doua este evident viciat de erorile mele de prăjire.

Așadar de unde luam putem cumpăra constant o cafea verde de calitate la preturi decente???
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
Poate ar fi bine sa scrii in topicele respective despre toate, si la mine si la Best... nu ma supar, prefer feedback-uri realiste despre cafele, ca nu le pot testa pe toate, sa stiu ce recomand daca sunt intrebat.
Si nu ar fi rau ce e bun sa pomenesti in topicul de surse de "verde".
 
Reply
Nu ai de unde sa cumperi cafea verde proaspata, de calitate la pret decent. Prajitoriile de afara cu care am discutat eu mi-au oferit preturi apropiate de prajita. 

Ar merge explorat si ebay-ul daca se gasesc mai multi care sa imparta transportul:

https://www.ebay.co.uk/str/Lalico-Coffee...7675.l2563
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
(18-01-2019, 16:44)renatoa Wrote: Poate ar fi bine sa scrii in topicele respective despre toate, si la mine si la Best... nu ma supar, prefer feedback-uri realiste despre cafele, ca nu le pot testa pe toate, sa stiu ce recomand daca sunt intrebat.
Si nu ar fi rau ce e bun sa pomenesti in topicul de surse de "verde".
Dacă nu vreau sa vorbesc nu o fac pentru că nu sunt vreun profesionist in ale prajirii și pentru că nu vreau să greșesc punând în dificultate pe cineva care se străduiește să aducă o cafea de calitate la preturi decente când s-ar putea ca tocmai eu să fiu cel care nu a știut sa abordeze o cafea mai dificilă. Despre experiența de la Best am vorbit la timpul respectiv numai pentru că am făcut comanda pentru aceeași cafea, am platit același preț, am primit cu totul altceva. Am înțeles de la un prăjitor că nici acolo nu este neapărat vina lor. Ei au primit la rândul lor alta cafea sub aceeași eticheta. Se întâmplă des din păcate iar la noi se aruncă rebuturile cu care s-au ars importatorii de pe afară.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
In consecinta nu ne ramane decat sa prajim ceea ce ne este accesibil, atat financiar cat si logistic, acceptand toate bunele si relele care pot iesi din recolte sau ferme in jurul sau sub 80 de puncte. 

Intr-o oarecare masura sunt de parere ca o cafea mai greu abordabila, sau de o calitate inferioara, te va forta sa controlezi prajirea foarte fin, crescandu-ti astfel experienta procesului si imbunatatind prajirile viitoare.

O verde de calitate, din experienta mea de pana acum, va produce o cafea prajita buna sau foarte buna permitand o marja de relaxare a procesului de prajire destul de mare, de la lent spre tare, tare spre lent, inainte de 1C, aproape de 2C, etc.

Eu am decis sa cumpar minim 3kg dintr-un sortiment, considerand ca dupa 15 sarje de abordari diferite pe acelasi sortiment, pot determina daca eu sunt de vina sau cafeaua are vreun cusur.
Kinu M47 | AeroPress | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
Eu m-aș băga la 4-5 kg de pe ebay dacă mai sunt și alți doritori.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Par neuniform prajite. Gustu cum e?
 
Reply
Dev daca doresti o calitate mai buna la cafeaua verde, incearca sa vorbesti cu cineva sa gasesti saci de 20-30kg care au fost vidati imediat dupa recoltare. Aia isi pastreaza cel mai bine aromele.

Nu stiu unde sa cauti, dar te poti orienta dupa saci vidati. Sau intrebi de data recoltei, ca tot intra pe piata cafeaua de la noua recolta, care oricum daca e 2018 recoltata- toamna-iarna atunci cu siguranta este buna cateva luni.
 
Reply
Ce sa fac cu 20-30kg?

Eu nu am nicio problemă cu calitatea cafelei adusă de Renato in afară de faptul că detaliile despre origine, procesare, recolta sunt cam vagi și nu prea știi la ce sa te aștepți.

Etiopia de mai sus e acidă, fructata și exact ce căutam.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Sa faci group buy la un sac vidat. E mult mai bine.
 
Reply
Ce etiopia e @dev?
Kinu M47 | AeroPress | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
(18-01-2019, 19:07)dev Wrote: ...in afară de faptul că detaliile despre origine, procesare, recolta sunt cam vagi și nu prea știi la ce sa te aștepți.

Copilu care nu plange... cand mi s-a cerut am furnizat detalii mult mai amanuntite decat ce pun on topicul cunoscut.
 
Reply
(18-01-2019, 19:40)Laddu Wrote: Ce etiopia e @dev?
Guji washed.

(18-01-2019, 18:29)r1r2000 Wrote: Par neuniform prajite. Gustu cum e?
Ca să ajungi la uniformitate trebuie mers ceva mai sus cu temperatura.

Acid, floral, fructat că o africană buna.
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Cei are prajiti acasa pe pat de aer cald sau popper, (sau cantitati mici 100-150g), cand notati inceputul 1C? Prima boaba care pocneste sau 2-3 simultan?
Kinu M47 | AeroPress | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
Poate sa inceapa si fara sa il auzi, iti arata RoR-ul clar momentul.
Problema mai mare este cand il opresti Wink
 
Reply
Ok, atunci presupunand ca se aude clar si raspicat si ca nu ai Artisan sau alte soft-uri sa-ti arate RoR.
Kinu M47 | AeroPress | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
Cum bine zici mai sus... din momentul cand il auzi "clar si raspicat".
Ma tem insa ca raspicarea asta indica ca ai intrat un pic cam agresiv in FC, si nu e acelasi lucru sa intri cu RoR 10 sau cu RoR 6...
Ok, nu ai Artisan, dar ai ceas, si urmaresti schimbarea la fata... un indiciu ar fi si cat este perioada de caramelizare, as zice ca sub 30% din total e prea scurta... si cat de rapid se termina FC, sub un minut s-ar zice ca ai intrat ca acceleratu in gara...
 
Reply
Pentru cei care se mai incumeta pe viitor intr-o constructie din asta, vreau sa semnalez un vas de la ikea, care deschide o nous perspectiva asupra simplitatii constructiei... trebuie doar sa i se taie fundul, montat hotgunul si e cam gata, avand pana si palnia incorporata, nu trebuie sa mai cautati shaker-ul potrivit.
Este din sticla termorezistenta, are 8.5 cm diametrul interior, bun pana la 300 grame fara sa il mai extinzi suplimentar.

https://www.ikea.com/ca/en/catalog/products/90279719/

Informatia este luata dintr-o constructie de pe HR.
 
Reply
Și cupla de BT unde o pui?

Este și la noi:

https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/90279719/
factory g106, baby+pid+dimmer+bpm+opv, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Bagata pe sus, lipita de perete in doua puncte cu banda kapton.
Sau chiar incercat data o gaura, sunt freze cu diamant de 2mm ca un burghiu obisnuit, imersata in apa operatia este la indemana oricui cu un dremel capabil de 10.000 rpm.
 
Reply
Am acasa o bucata.
Diametrul min. interior, sub dop, aprox. 55mm, iar tubul de incalzire de la heatgun are 38mm. 
Daca diferentele sunt mari, s-ar putea ca boabele sa stagneze intre tub si sticla.
Trebuie gasit o solutie ca imbinarea sa fie conic si sa nu afecteze miscarea circulara a boabelor.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
si acea imbinare sa nu fie rigida, ca diferentele de dilatare termica sa nu duca la crapatul sticlei. destul de multe batai de cap... Sad
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, prajitor DIY fluid bed cu TC4, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
Patit Big Grin 
https://youtu.be/tRvCNzrr7H0?t=583
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
As pune un capac perforat jos, facut din sita chiuveta ca asta, se gasesc si de 55 mm.
Adica echivalentul capacului shaker.

Si sub sita asta, umplut spatiul dintre hotgun si sticla cu silicon de 1200 grade, care va absorbi diferentele de dilatare.

Designul original avea o piesa adaptoare printata 3D din ceramica.
Dar la fel de bine se poate face un mulaj din ceramica de modelat, de la magazinele de olarit artizanal.
 
Reply
(22-03-2019, 13:00)renatoa Wrote: Bagata pe sus, lipita de perete in doua puncte cu banda kapton.
Sau chiar incercat data o gaura, sunt freze cu diamant de 2mm ca un burghiu obisnuit, imersata in apa operatia este la indemana oricui cu un dremel capabil de 10.000 rpm.

http://www.nsk-dental.com/pdf/catalog/la...ua_lux.pdf
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, prajitor DIY fluid bed cu TC4, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
https://www.emag.ro/search/Freza+diamant...t-priceasc
 
Reply
http://www.novoroaster.eu/n199_Coffee-Roasters.html
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)