Hello There, Guest! Login Register


PL62T sau PL92T

#1
Salutare. M-am decis sa cumpar unul dintre aceste 2 variante Lelit PL62T sau PL92T și sper sa ma ajutați în a decide care este cel mai bun.
De ce pl62t și nu PL92T și invers?
Boiler și thermoblock sau 2 boilere?
Pid sau Llc?
https://espresso.lelit.com/product/15

https://espresso.lelit.com/product/31
 
Reply
#2
1) pid si llc sunt aceasi lucru. Llc este un pid doar un pic mai avansat (are timer integrat si ceva mai multe setari, dar nu este o mare diferență)

2) niciunul dintre ei are termoblock (si este un lucru bun)

3) PL62 are un Heat Exchanger (HX): asta înseamnă ca apa pentru cafea trece prin boiler de abur pentru a se incalzi. Ca defect, este mai greu sa controlezi exact temperatura (se poate, dar este nevoie de practica si un termometru de tip Eric). Dual boiler (DB) are doua boiler separate cu control mai precis ale temperaturi. Singur plus lui PL62 este ca arata mai bine (din parerea mea) dar ca functionalitate, pe hârtie, castiga PL92.

4) acum ceva timp DB erau prea scumpe dar, in ultimele luni, au devenit mai abordabile si, in un viitor nu prea departe, vor fi mașinile cele mai comune pintre advanced users.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
Mulțumesc mult pentru răspuns!

Altceva mai bun, în aceeași suma de bani, adică 4500 - 6000 ron, îmi poți recomanda?
 
Reply
#4
In acest buget, intra si rasnita?
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#5
Eu as merge pe pe pl62t cu un upgrade viitor la padle. Deja Lelit a anuntat kitul care o sa fie compatibil cu toate grupurile e61 lelit.

Ps: cauta pe net HX vs DB.
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#6
Problema la PL62 cu padela este ca ai portul din grupul E61 blocat cu termometrul Eric. Deci alegi ce vrei sa masori temperatura sau presiune.

Mai bine iti iei un Expobar Brewtus DB, cred ca e pe la aceiasi bani.
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#7
(01-05-2019, 18:26)Mesmer Wrote: Problema la PL62 cu padela este ca ai portul din grupul E61 blocat cu termometrul Eric. Deci alegi ce vrei sa masori temperatura sau presiune.
Deja exista pe net hx uri de la lelit cu grup e61, care au pastrat termometrul eric si au mai adaugat un ceas separat pentru profilare.
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#8
4500 - 6000 ron buget pentru espressor.
 
Reply
#9
As zice sa te orientezi spre Brewtus sau PL92T in banii astia.
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#10
Daca deja ai o rasnita capabila, cu acest buget, iti recomand un DB cu Pid: Expobar Brewtus DB (se numește in Europa Expobar Office Leva DB, daca nu ma înșel), Lelit PL92T sau orice alt DB echivalent.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#11
Sa înțeleg ca ceva mai bun decât un DB nu exista, doar sa am grija și de cine îl produce, adică logic sa nu ma arunc spre un Sage Breville...
 
Reply
#12
https://youtu.be/pVrdQ5s0pNY
Honne by Hedone # Lelit pl162 t Bianca # Bravo tools # Kinu m47 phoenix # Duomo 2 wdt # acaia pearl
 
Reply
#13
Salut. Din punctul meu de vedere e foarte simplu. Un HX are o curba de invatare mult mai abrupta, ca si incepator iti trebuie mult mai multa rabdare si mult mai mult timp sa ajung la un nivel de plutire. Cu un DB totul e mult mai usor, setezi temperatura pe PID, si dupa aprox 30 de minute esti good to go. 

Din punctul meu de vedere, daca esti incepator fie treci direct la DB, PL92T sau Brewtus fie iti cumperi un 41TEM ieftin si pe urma, dupa ce ai inteles toate teoria si ti-ai antrenat cat de cat papilele treci pe un HX. Sa incepi cu un HX mi se pare greu.
Echipament actual:Lelit PL92T, Niche Zero
Echipamentul vechi: Lelit PL81T, Gaggia Baby, Saeco Poemia cu PF naked facut la strung, Kinu M47, Lelit PL043MMI, Hario Skerton 
 
Reply
#14
Ciudat este faptul ca DB urile sunt mai scumpe decât HX. Am văzut și filmarea de mai sus, de pe youtube. Avantaje și dezavantaje.
Pe mine ma interesează și ce anume lipseste din acest PL92T sau ce mai mergea adăugat.
Este un aparat complet sau are multe minusuri pentru prețul cerut?
Din câte am înțeles durează max 5 minute sa se încălzeasca și sa îl poți utiliza.
 
Reply
#15
Pai de ce ti se pare ciudat? Ai un boiler in plus, cum sa fie mai ieftin?
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#16
Nu-i spune nimeni că există și single boiler?
"omul nostru" este pe lapte sau nu?
ECM Classika PID, Macap MC4, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#17
Știu ca exista și 1 boiler Smile) dar dacă tot dispun de niște bani, am zis sa iau ceva mai ok, în cazul de față minim DB și timp de așteptare max 5 min, de aici depinde de firma și ce opțiuni are.
 
Reply
#18
Da, la PL92T dupa vreo 5 min poti apasa butonul de brew. Poti face un espresso corect si il poti si reproduce daca porneste dupa 5 min? Categoric NU! Din cate stiu eu nu exista aparat cu care poti sa faci espresso dupa 5 min, oricati bani ai avea.

Ai nevoie de cele 30 de minute sa se incalzeasca TOT aparatul, toate componentele care "isi trag caldura". Degeaba iti zice tie PID-u ca ai 89 de grade in punctul X daca tu in grup si in portafiltrul ai 50 de grade.
Echipament actual:Lelit PL92T, Niche Zero
Echipamentul vechi: Lelit PL81T, Gaggia Baby, Saeco Poemia cu PF naked facut la strung, Kinu M47, Lelit PL043MMI, Hario Skerton 
 
Reply
#19
Repetăm de zeci de ori aceleași "sfaturi" și "pareri".

Mai bine ne-ai spune, (că până la urmă ajungem inevitabil și aici) ce cafea îți place sau unde ai baut o cafea bună pe care ai vrea s-o imiți acasă.
ECM Classika PID, Macap MC4, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#20
Vreau doar sa am ceva bun.
Dar dacă durează 30 min, pentru a face 1 sau mai multe espress ouri... Cred ca ma lipsesc. 
Bănuiesc ca asta se aplica și super automatelor, tot 30 min?
 
Reply
#21
Din câte am înțeles nu exista espressor fie și DB sa se încălzeasca mai repede de 30 min pentru a scoate câteva espress ouri.
Ce știți despre cele super automate? În cât timp se încălzesc pentru a scoate câteva cești?
 
Reply
#22
Cred ca cel mai bine, inainte sa te arunci pe cumparaturi de impuls, este sa citesti cateva lecturi esentiale:

https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/
https://www.espressoman.ro/espressoarele-automate/
https://www.espressoman.ro/care-espresso...oi-restul/

Din pacate un espresso bun facut acasa cere ceva efort si timp. Espresoarele autonomate nu fac parte de acest forum si nu sunt discutate aici.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#23
Unele espressoare cu boiler mic/termobloc necesita mai putin de 30 min. Depinde ce pretentii avem. Daca le bagam la concurs cu super automate, le putem pune la lucru si dupa 10 min, tot scot un rezultat mai bun in ceasca. Daca putem programa pornirea espressorului, nu mai conteaza asa de mult timpul de incalzire.
Un super automat poate incepe lucrul in cca 2min de la pornire, pentru ca lucreaza cu termobloc.
 
Reply
#24
Eu zic ca trebuie sa te hotarasti ce vrei si care sunt prioritatile.
Daca esti dispus sa acorzi ceva timp invatarii si prepararii, e OK, te poti bucura de un espresso bun.
Daca timpul este esential, asta e. Ramai la automat sau la cafenea.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#25
Cu cat un espressor este mai performant, mai fiabil, mai susceptibil de a face o cafea buna, cu atat constructia sa e mai solida, fara piese din plastic, fara furtunuri din alte materiale decat metal (cu exceptia unor zone gen legatura pompa - rezervor - retur). Pentru a mentine constanta (sau cat mai aproape de constanta) temperatura apei ce vine din rezeror si ajunge la cafea, aceste fieratanii trebuiesc sa fie incinse. De aici timpul de 15 minute minim (in cazul grupurilor saturate ori integrate) pana la 30-40 de minute in cazul grupului E61. Daca ai o priza programabila (30 lei) nu mai ai nicio grija, decat sa fixezi seara ora cand vrei sa fie espressorul incins dimineata.

Desi un coleg espressoman (Adrian T) scria candva ca pe modelul PL62 nu sta niciodata mai mult de 15 minute in asteptare, daca vrei o mai mare siguranta a stabilitatii termice si te grabesti des, mai bine iei PL92T, care foloseste grup integrat si care se incalzeste mai repede cu siguranta, avand si boilerele mai mici. Este o oarecare diferenta de pret intre ele (4200 vs 5000) dar dintre aceste doua variante eu zic ca se lucreaza mult mai usor cu DB-ul pentru ca ai fixat temperatura si gata, nu iti mai bati capul cu acest capitol si te preocupi de cafea si tehnica de preparare.

Tot legat de timp, cred ca nu ar trebui sa cazi in capcana specificatiilor de marketing, caci asa si pe un espressor semiautomat scrie de multe ori ca e gata in 3 minute, la fel ca in cazul automatului. Timpii acestia despre care vorbim noi pe forum sunt cei reali, din experienta noastra de atatia ani, nu unii cititi pe manualele producatorilor. Vreau sa spun ca masinile pot face cafea si dupa un minut , dar vei avea dubii serioase asupra gustului din ceasca pentru ca espressorul nu este uniform incalzit, mai ales in cazul unui grup E61.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#26
Legat strict de interior, intre cele doua modele sunt mari diferentele, le am vazut pe ambele desfacute.... mult mai multe furtune de teflon (plastic) la pl 92 t fata de pl 62 t . Stabilitatea termica insa este buna. Cu noul kit de profilare de la lelit Bianca ce se poate monta si pe pl62 t..,.se deschid noi variabile ...
Honne by Hedone # Lelit pl162 t Bianca # Bravo tools # Kinu m47 phoenix # Duomo 2 wdt # acaia pearl
 
Reply
#27
Ca o paranteza, deja profilarea e tricky, daca o mai faci si pe HX...
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)