(18-02-2019, 12:46)Pascalau Wrote: (26-12-2018, 17:58)renatoa Wrote: Cu starter deshidratat de la DM o poti folosi si dupa 3-4 zile.
Prima zi: 15 ml apa peste cele 15g de maia deshidratata, amesteci doar cat sa se umecteze tot praful.
A doua zi: dimineata alti 15 ml de apa, si daca e cald in casa, peste 24 grade, poti cerceta daca au aparut basici pe seara, dupa 12 ore. In caz afirmativ poti trece la o prima hranire cu 15 grame de faina de secara.
Daca ai sub 20 grade in casa, nu vei avea activitate in ziua a doua, asa ca aceasta prima hranire va fi in ziua a treia.
Ziua urmatoare deja poti incepe hraniri normale, 30 apa + 30 faina, rezulta 120g maia care deja ar trebui sa fie activa binisor, cu dublare de volum, si treci la o rutina normala de hranire/utilizare.
Cum o hranesti, mai exact si mai ales cum o folosesti?
Pai tin in frigider putina, ca sa nu arunc, cam 40g de maia din fiecare sortiment de maia, secara si alba...
Sa iti zic cum procedai azi: am scos maiaua alba si am hranit-o in raport de 1:2.5:2.5 adica inca 100g de apa si 100 faina, ca sa rezulte 240g de ceeace o sa gasesti sub numele de preferment in retete. Asta era pe la 1, dupa pranz...
Pe la 3, adica dupa 2 ore, cand devina vizibila activitatea, am separat 40g din amestec, si am pus la frigider.
Restul de 200g l-am lasat sa isi continue cresterea, macar 4 ore.
Pe la 5:30 am pus faina cu apa la autoliza, si am plecat la dentist
Reintors de la dentist am cercetat maiaua, era cam pe varf de crestere dupa 6 ore, nu cred ca mai avea forta sa mai creasca o ora, asa ca la 7 am amestecat aluatul, si acum sta la odihna, sa zicem un fel de a doua autoliza, intre timp scriu aici...
voi pune sarea in curand si framantatul primar.
Dupa care la frigider pe la 8:30... pe la 10 cred ca ii trag un F/S direct in bolul de sticla in care am framantat si in care se petrece aproape tot, si... la culcare.
Dimineata, undeva pe la 5-6 scos din frigider, apoi la trezire 7-8 rasturnat aluatul pe blat, al doilea F/S, dupa 30-45 min in baneton, si dupa alte doua ore in cuptor. Cred ca pe la 10 va fi asta.
Timingurile sunt fooarte aproximative, permisive si largi.