Hello There, Guest! Login Register


Dual Boiler Lelit PL162T Bianca - profilare de debit

#31
(26-10-2017, 16:15)VladP Wrote: ......caci totusi, este vorba de o investitie.

(Yesterday, 01:35)Lyvyoo Wrote:  Hopaa, clip nou in care barista face acel final frumos cu scaderea de presiune din paddle, lucru la care salivam pe GS3 new MP  Smile  (click pe imagine) 

Ar fi bine dar, nu este decat o alta cheltuiala pentru satisfacerea unei alte placeri/pasiuni....

Si eu sunt pe aceeasi directie cu aprecierile lui VladP
Oare, simplu fapt ca poti sa "tai coada" extractiei, incetinind flow-ul curgerii, inseamna ca se realizeaza o profilare de debit/presiune.
Padela, din varful grupului, pare a avea doar rolul unui robinet de la care, pur si simplu, se inchide apa!

Un exercitiu de imaginatie; daca ar fi sa pornim invers, cu robinetul inchis si sa il manevram, usor, de la stanga la dreapta, pentru a incetini debitul, profilarea se pare ca ar fi imposibila deoarece, in clip, se vede ca grupul este construit sa faca preinfuzie (nu a fost modificat; asa arata acel manometru montat in grup).

In opinia mea, ar fi mai potrivit ca aceasta noua aparitie de pe piata sa fie privita cu realism si, daca va ajunge si la noi in tara, importatorul sa ne ofere posibilitatea de a-l testa, pentru a-i confirma sau, de ce nu, a-i infirma capabilitatea de a face o reala profilare. 
In acest moment, din videoclip, nu se vede decat ca avem de a face cu un expresor cu grup E61, la care s-a creat posibilitatea de a domoli debitul la sfarsitul extractiei, atunci cand pucul a saracit in solubile si apa il strabate mai usor. La fel de bine, s-ar putea opri extractia ridicand levierul.
Ce e drept, acest lucru s-ar produce mai rapid, dar este dificil de evaluat conscintele asupra gustului in ceasca, in afara unui test concret.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#32
@VladP
Eu nu am.zis ca modifica presiunea liniar, ci doar ca padela pare ca se misca mai liniar decat la GS3, unde se vede in video si au confirmat si cei de la teste ca e f brusca miscarea mecanica a padelei.

Daca vb de dual boiler asa cum a zis si Liviu flush ul e de incalzire. Chiar si la GS3 flush ul e tot de incalzire, ca tot detii asa ceva.

Go sau no go, testele sa decida. E destul de irelevant videoclipul. Daca totusi restrictioneaza debitul, e o miscare lina, influenteaza presiunea din grup in timpul extractiei, costa doar 1700, e o varianta mult mai buna decat orice DB E61 mai scump decat Expobar. Doar manometrul ala din grup si face toti banii, ca iti arata ce se intampla in extractie.

Deci pt cine e fan E61 DB si are si banii diferenta fata de Expobar, pare mega go la prima vedere pe calculele hartiei. De testat totusi.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#33
(26-10-2017, 19:44)nicusors Wrote: Este ceea ce am eu pe masa de 1 an de zile ... dar a interesat pe asa putini ... 
Dar vad ca Lelitu stirneste pasiuni ... 

Inainte de orice, ma bucur ca ai gasit resursele...psihologice... Smile sa revii in arena leilor. Asa e orice forum, mai ales unde se aduna multe minti luminate Smile

Raspunsul meu se afla la inceputul topicului:
 
(21-10-2017, 16:26)Lyvyoo Wrote: Pretul se zvoneste a fi in jur de 1700E, iar alte date sau fise tehnice nu am deocamdata. Nu sunt adeptul profilarii pe E61, mai ales ca trebuie sa platim 3500E pt asta, dar daca trick-ul acesta  creeaza premise de experimentare, nu m-ar deranja sa primesc profilare "gratis" in pret de DB, fara modificari. De investigat...

Adica oamenii astia vor sa se arunce in lupta cu DB-urile lustruite mai frumos decat Brewtus, cu rotativa si rezervor, boilere de inox, si le-a venit ideea asta cu profilare prin paddle, ca si functie inclusa. O poti folosi ori ba, ea vine in pachet. Pasiunile starnite, inclusiv in mintea mea, vin din faptul ca nu trebuie sa faci nicio modificare suplimentara sau sa cumperi alte piese sau sa stai cu fire intinse sau sa cauti soft-uri si sa sincronizezi cu o pompa ce o vei cumpara din USA, lucruri care pe mine si pe multi ne tin deoparte de experimentarea pe propriul aparat pt ca nu ne pricepem la DIY. 

Tot ce ai facut tu este laudabil, dar trebuie sa fii de acord ca profilarea pe E61 e usor discutabila fata de profilarea pe grup saturat si 100% stabil termic, la virgula, atat timp cat pe testele de temperatura E61 nu are constanta intr-o extractie cap coada. Pentru ca pe SCACE a variat doar 0.2grade, vad Dalla Corte Mini mult mai ok ca si experimente de presiune, preferabil facute de vanzator inainte nu de noi dupa ce cumparam,  pentru ca acolo ai garantia ca nu vei face si o profilare involuntara de temmperatura, ca pe E61. Intrarea in atatea variabile si dublarea profilarilor, poate da nastere altor variabile, si pana le dai de cap se termina punga aia de cafea misto pe care ai dat 150-200 lei / kg. Rezulta ca si profilarea pe acest Lelit este discutabila, din aceleasi motive, dar primind functia asta inclusa in pret, cu o interfata simpla, fara electronica potential nefiabila, suna bine ce sa zic, dar asa cum spunea si Radu Carutasu, testarea prealabila pe un demo unit este nepaarat necesara.

Pe de alta parte, dubiile legate de profilarea de presiune pe E61 au fost dublate si de preturile prohibitive pentru un espressor cu E61 (modificat) pe care le afiseaza in continuare Vesuvius, R60, Andreja Profiles, insotite de multiplele probleme tehnice avute. Pai la banii aia eu as mai negocia si i-as cumpara GS3-ul lui Radu Carutasu SH (daca vreau ceva extraordinar fara batai de cap, straight) sau as cumpara o pompa ca a ta (gear pump) pentru un saturat 100% stabil, ex. DC Mini (daca vreau experimente si ma pricep la tehnica) decat sa dau atatia bani pentru profilare pe E61.

E opinia mea si fiecare suntem liberi sa privim lucrurile in felul nostru, iar dezbaterea ramane deschisa.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#34
Lyvyoo Wrote: ... trebuie sa fii de acord ca profilarea pe E61 e usor discutabila fata de profilarea pe grup saturat si 100% stabil termic, la virgula, atat timp cat pe testele de temperatura E61 nu are constanta intr-o extractie cap coada.
,,, profilare involuntara de temmperatura, ca pe E61.. 

+1 pentru cele ce le spui in intreaga postare,
cu exceptia celor subliniate mai sus, pentru care am totusi rezerva ca nu le-am inteles...

toti cei care-au avut de-a face cu E61 stiu ca are o masa termica remarcabila,
ceea ce il ajuta - as adauga eu - sa 'tempereze' apa de extractie pe o plaja mare de temperatura la intrarea in grup;
daca debitul se mentine in marja uzuala pentru shot-uri normale-ristretto usor, adica in zona 0,6-1,6 ml/sec, temperatura apei de extractie la dus, deasupra pucului este remarcabil de constanta!
si culmea, asta se intampla nu numai la DB-uri, dar si la masinile HX, cum e Magica (Bezzera); desigur la HX-uri, unde apa e mult mai fierbinte la inceput, exista in faza de preinfuzie - debit mare - o 'cocoasa' de temperatura in profil, dar extractia - curgerea adica - se face in temperatura constanta! daca asta inseamna ceva pozitiv Smile
ca ex., mai dau un grafic pentru o secventa de 6 shoturi:
[Image: rVx8lAN.jpg]
se vede ca pentru intervale intre shot-uri de la 126 la 170 sec, temperatura (medie) in extractie, considerand toate cele 6 shoturi, a variat cu 0,4C;
sau, de ex.:
[Image: v7lxd4j.jpg]

unde variatia de temperatura in extractie pentru un shot este de 0,1C...

sunt convins ca orice masina HX cu oarece tuning termosifon/grup E61, are la sweet spot-ul sau, performante asemanatoare, sau mai bune;
se practica de altfel (in home-barista sunt destule exemple din deceniul trecut) si profile usor cazatoare, in asemanare cu cele de spring-levers...


imi permit sa speculez si eu in legatura cu solutia tehnica de profilare la Lelitul in topic:

padela aceea pare sa fie cocotata pe mushroom;
ori in mushroom se afla acel jicleur al grupului;
deci e posibil ca padela aceea sa actioneze un robinet cu ac pentru reglajul fin al restrictiei de debit;
ceva in genul a ce se discuta pe home-barista (Needle valve on E-61 grouphead for flow profiling?) 
eu am facut teste cu 'jiglere' de aragaz, de la 0,5 la 0,86 mm parca; si au fost rezultate (statice, nu dinamice, desigur)
am scris de 2 ori in forum, cu graficele aferente...

acel jicleur restrictioneaza debitul spre supapa de extractie!
cand se ridica levierul grupului, cama impinge in sus tija supapei si deschide calea apei din 'camasa' mushroom-ului (parte din circuitul termosifonului de incalzire a grupului) prin jicleur, apoi prin camera camei, spre circuitul de extractie pana la puc;
jicleurul grupului actioneaza ca restrictor de debit numai pe durata functionarii pompei, in extractie (!)
la inceput, in primele 2-3 sec debitul e mare, 7-8 ml/sec, si restrictorul actioneaza ca un atenuator pentru efectul de ciocan al apei ce navaleste peste puc, in special in cazul pompelor rotative (!) pe urma presiunea creste pe masura umplerii cavitatilor grupului, apare un palier la cca. 4 bar cand se deschide supapa de preinfuzie si apoi presiunea creste pana la cei 9 bari sau cat e setat, pentru extractie;
odata pucul strapuns, apare curgerea propriu zisa, la acei 1-2 ml/sec, functie de rezistenta opusa de puc;
efectul padelei acelea este deci prin ingustarea orificiului de trecere a robinetului cu ac, se provoaca o cadere mai mare de presiune pe robinet: restrictia mai mare de debit pe robinetul padelei reduce debitul si implicit presiunea la nivelul suprafetei pucului; sau ... invers Smile

de remarcat ca acel manometru pe grup, foarte util - cum spunea si razvanMB - exista ca varianta mult mai ieftina in oferta lui Eric Svendson; cu marele avantaj ca se poate schimba in 10-20 sec cu o proba termocuplu, sau cu un termometru... sigur, in intervalele dintre shot-uri;
ok, dar fara padela Smile

(cele de mai sus ref. padela sunt simple si superficiale speculatii; acceptabile zic, intr-un forum)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#35
(27-10-2017, 16:00)radudani Wrote: de remarcat ca acel manometru pe grup, foarte util - cum spunea si razvanMB - exista ca varianta mult mai ieftina in oferta lui Eric Svendson; cu marele avantaj ca se poate schimba in 10-20 sec cu o proba termocuplu, sau cu un termometru... sigur, in intervalele dintre shot-uri;
  

era sigur un espressoman aici care avea in vanzare un adaptor din asta (termomentru + manometru) facut de el.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#36
maki Wrote:... era sigur un espressoman aici care avea in vanzare un adaptor din asta (termomentru + manometru) facut de el. 

nu cred ca adaptorul celui de care vorbesti suporta ambele aparate de masura odata...
si daca le-ar suporta, ar fi o pleasca destul de grea si urata pe muchea nasului lui E61 Smile

ori tocmai de aceea am amintit de oferta Eric, pentru ca el ofera o solutie safe pentru schimbarea usoara a mai multor instrumente de masura in adaptor; se face in 10-15 sec si e ceva ce am facut si eu probabil de peste 50 de ori...(dar schimband o proba termocuplu, cu un termometru)

intr-o masina prosumer obisnuita, cu grup E61, nu exista elemente restrictoare de debit ajustabile pe circuitul apei de extractie si ca urmare, pentru ca presiunea e limitata la o valoare fixa dupa pompa (sau in pompa, daca e rotativa), presiunea are o valoare fixa si deasupra pucului; e un motiv ca sa nu-ti doresti neaparat sa mai investesti, intr-un asemenea caz, si intr-un manometru in grup;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#37
normal ca pe rand, exact ca si ala a lui Eric Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#38
@radudani : foarte interesante graficele de extractie. Singura problema la ele este ca pentru a ajunge la asemenea "perfectiune" as zice iti trebuie o rabdare si o metodologie as spune maniacala, in sensul bun al cuvantului. Mai ales pe un HX. Remarcabil ce ai reusit sa faci si sunt convins ca un astfel de test este remarcabil si unic chiar la nivel de Home-Barista.com, nu mai zic de Espressoman.ro. Doar ca nici marcar un procent infim din utilizatori home barista nu au resursele si determinarea sa descopere "sweet spot" ul unei masini HX. E destul de tricky si pe E61 DB..

Comentariul meu ar fi ca cei care citesc acele grafice de stabilitate termica pe HX E61 sa fie constienti si de conditiile in care au fost obtinute, si mai ales de zecile de ore de experimente. Sper ca nu exagerez, doar vreau sa punctez asa pentru ca simt ca multi home useri vor o solutie cat mai stabila cu cat mai putin efort.

In rest apropos de cum reuseste Lelit sa "profileze", foarte interesanta ipoteza de functionare a paddle ului. Spui de fapt ca nu face o mare profilare, dar marturisesc respectuos ca nu inteleg exact in viata reala, daca solutia tehnica ar fi chiar cea pe care tu o anticipezi, cum anume ar arata profilarea asta intr o extractie. Daca poti face o analogie Lelit paddle cu sa zicem o masina de profilare a presiunii gen Vesuvius ( unde am alege sa zicem un profil in 3 pasi : preinfuzie presiune mica flow ic, pasul 2 presiune 9 bari, pasul 3, presiune redusa la 3 bari.). As fi curios cum crezi ca ar fi in realitate impactul presiunii pe pucul din portafiltru Lelit.

Poate ar fi interesant de inteles de userul care are o idee ce inseamna profilarea presiunii si ar vrea sa inteleaga cu ar fi pe Lelit. Asta ca sa ramanem la speculatii pana cand isi cumpara cineva cu adevarat  si chiar testam Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#39
Eu stau si ma intreb (din cele vazute la Lelit) daca nu cumva este posibil ca orice espressor cu grup e61 sa poata fi modificat prin adaugarea  unui astfel de paddle (relativ usor ca si cum ai adauga un termometru eric) ... ?!
Expobar Brewtus IV DB-R, Cartus 3M, Mahlkonig Vario Home, Tamper dinam Joe Frex, Base Joe Frex Flat 58.5mm, IMS Shower 200um PTFE, IMS Precision Filter 2T, Tidaka Distribution Tool,  TIDAKA 4 M8,5x0,75 , Motta Europa 350ml, Termometru barista, Airscape
 
Reply
#40
(28-10-2017, 01:39)alexac Wrote: Eu stau si ma intreb (din cele vazute la Lelit) daca nu cumva este posibil ca orice espressor cu grup e61 sa poata fi modificat prin adaugarea  unui astfel de paddle (relativ usor ca si cum ai adauga un termometru eric) ... ?!

mai sus la #34, am dat un link la un thread din home-barista; OP-ul propunea o solutie din mai multe variante posibile; e acolo si o sectiune a grupului E61;

dar toate, in ideea de cat mai simplu, prin inlocuirea duzei aceleia standard de 0,7 mm, cu un robinet cu ac (needle valce);
sau, chiar folosind o asemenea duza, careia sa i se dea o conicitate gaurii, in partea superioara si in care sa intre o tija, ajustata complementar cu ac la varf etc.
sigur, calitatea reglajului obtinut cu un asemenea robinet, face deosebirea intre o solutie ieftina si inconsistenta, de amator si o solutie eleganta, a-la Slayer...

nu demult am mai pus intr-un post cele de mai jos, dar asa arata jicleurul, pozitionat deasupra camerei supapei de extractie:
[Image: RwEpR9h.jpg]
si asta-i corpul camerei supapei cu componentele supapei:
[Image: otBQmaz.jpg]

si asa arata o sectiune prin grup (am multe, cu explicatii, odata le-oi ingramadi pe toate intr-un mega post...):
[Image: oDrsDDk.png]

ca idee: in functionare termosifon, apa ce circula dinspre HX/boiler extractie prin cele 2 tuburi, cirgula in grup in spatiul cilindric circular dintre peretele exterior al grupului si peretele camerei supapei de extractie;
in partea superioara a ansambluluii camerei sunt 4 orificii, care fac legatura intre 'camera' circulara a termosifonului si incinta jicleurului; cand se deschide supapa de extractie (prin impingerea tilei de catre ama, la ridicarea levierului) apa pompata acum, vine prin ambele tuburi ale termosifonului si trece prin cele 4 orificii in incinta jicleurului si de acolo prin jicleur, in camera camei si mai departe la dusul grupului etc.
o restrictionare de debit ajustabila se poate realiza de catre oricine cu resurse si abilitati de prelucrare mecanica, in zona de circuit 4 orificii - jicleur

nu pot insa incheia fara sa amintesc opinia mea des exprimata: asemenea facelifturi comerciale sunt un fel de strutocamila pentru batranul E61! el stie sa faca un espresso bun, pe o masina HX, din 1961;
nu-i trebuie un alt viitor, ci un alt... ganditor Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#41
(27-10-2017, 16:00)radudani Wrote:
Lyvyoo Wrote: ... trebuie sa fii de acord ca profilarea pe E61 e usor discutabila fata de profilarea pe grup saturat si 100% stabil termic, la virgula, atat timp cat pe testele de temperatura E61 nu are constanta intr-o extractie cap coada.
,,, profilare involuntara de temmperatura, ca pe E61.. 

+1 pentru cele ce le spui in intreaga postare,
cu exceptia celor subliniate mai sus, pentru care am totusi rezerva ca nu le-am inteles... 

Nefiind inginer, pot vorbi doar pe baza celor vazute, testate si citite, ca si pasionat. M-am referit la faptul ca DB-ul cu E61 nu are cum sa obtina acea liniaritate cap / coada, asa cum teoretic ar putea-o avea un grup saturat bun (si scump). Cu Eric sau SCACE, pe DB-ul cu E61 dureaza cam 10 secunde pana se stabilizeaza temperatura extractiei. 
Graficele puse de tine sunt ok pentru intelegerea conceptului de stabilitate a grupului E61, in sensul poate primar al termenului (repetabilitate aunui profil) nu in sensul secundar la care m-am gandit eu (si multi altii), adica acea liniaritate de la inceput pana la final. Stiu opinia ta despre "stabilitatea in sensul de liniaritate", nu trebuie sa-mi amintesti Smile 

Vom vedea mai exact cand apare in teste, mai ales ca se aude ce Razvan MB isi cumpara SCACE, ca sa ia toate espressoarele de 58mm la teste Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#42
(31-10-2017, 14:28)Lyvyoo Wrote: Vom vedea mai exact cand apare in teste, mai ales ca se aude ce Razvan MB isi cumpara SCACE, ca sa ia toate espressoarele de 58mm la teste Smile 

Scace 58 mm comandat si platit. Doar pt temperatura. Asteptam confirmarea, va veni abia la inceputul lui decembrie, deci de Mos Nicolae incepem testele si de Mos Craciun bagam rezultatele sub brad. Smile Sa vedem cine e cuminte si face extractii constante Big Grin
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#43
incerc niste raspunsuri scurte, in context, problemele au tot fost prin discutii:
Lyvyoo Wrote:... M-am referit la faptul ca DB-ul cu E61 nu are cum sa obtina acea liniaritate cap / coada, asa cum teoretic ar putea-o avea un grup saturat bun (si scump). Cu Eric sau SCACE, pe DB-ul cu E61 dureaza cam 10 secunde pana se stabilizeaza temperatura extractiei. 

alea 10 sec sunt 'furate' de preinfuzie, ele exista oricum la E61, doar ca la E61 cu HX ele se consuma sub o 'cocoasa' de temperatura - apa ce vine de la HX direct, e mult mai fierbinte la inceput!
as deosebi cel putin 3 feluri de preinfuzie in alea 10 sec de inceput shot, ale grupului E61:
- preinfuzie la 0 bar, primele 2-3 sec, cand pompa e la debit maxim si umple 'cavitatile' libere din grup;
- preinfuzie pe rampa de presiune, odata de la 0 la 4 bar, apoi de la 4 la 9 - sau cat o fi reglat;
- preinfuzie in palier la cca. 4 bar (sau pentru cat e calibrat arcul de la supapa de preinfuzie din grup) pana la umplerea cavitatii din 'țurțurele' grupului, unde e supapa de preinfuzie (si cea de evacuare, mai jos);
ceea ce se intampla termic dupa 10 sec, nu e o stabilizare, dupa 'ezitarile' de inceput, ci este pur si simplu profilul de temperatura corespunzator fazei de extractie, de curgere prin puc; si acesta, la majoritatea grupurilor E61 'ingrijit' asezate, este liniar si constant! *

nu stiu ce face grupul saturat in primele secunde ale shotului, dar stiu ca si GS3-ul are un jicleur, deci restrictor de debit...


... acea liniaritate de la inceput pana la final...
Vom vedea mai exact cand apare in teste, mai ales ca se aude ce Razvan MB isi cumpara SCACE, ca sa ia toate espressoarele de 58mm la teste  

cum spuneai: nu ma intereseaza prea mult ideea de profil liniar de temperatura in extractie;
pentru ca in puc oricum nu exista asa ceva! nici de sus in jos, nici de la mijloc spre margini...
si extractia acolo are loc mai jos de SCACE, nu in gizmo-ul de plastic, simulacru de puc al lui SCACE ...

sigur, in mediul profesional al prepararii espresso, un termofiltru SCACE e un mijloc de evaluare cu referire la valori standard; si e relevant la masinile cu pompa, mai putin la cele cu piston**...
kudos pentru asta celor ce-l folosesc! doar sa nu se uite ca SCACE nu face espresso Smile

poate mai greu de acceptat, dar profilul liniar de temperatura al apei livrate deasupra pucului e cel mai usor de obtinut intr-o masina espresso capabila!
nu de el e nevoie in extractie, ci de stabilitate termica; in rest, fiecare masina cu 'amprenta' ei, cu personalitatea ei;

* fragment cu 2 shoturi facute in conditii de temperatura de extractie diferita:
[Image: 29NKFrR.jpg]

** asa arata un profil dupa valori indicate de SCACE pe o masina spring-lever (Bosco), cu ani in urma...:
[Image: rGZh5UW.jpg]
variatia de temperatura pe durata shotului (30 sec) este de cca. 3C, indiferent de temperatura absoluta, care creste de la shot la shot;
variatia de presiune e 'dramatica', de la un (foarte scazut) varf de 6,5 bar dupa preinfuzie, la momentul 13 sec (la ridicarea completa a levierului), la 0 bar la 30 sec;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#44
Discutia despre modificarile propuse de nicusors a fost mutata aici
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#45
Ultimile vesti de la fabrica spun de luna mai pentru lansare.
Pana atunci am mai gasit un clip aici - https://www.youtube.com/watch?v=XmhQMl7yVWU
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#46
Mi se pare mie sau controlul e foarte haotic? Parca e un video desincronizat audio
 
Reply
#47
Nu se compara, dar si pe GS3 MP trebuia sa te obisnuiesti cu paddle-ul si relatia acestuia cu manometrul, prin adaptarea miscarii mainii, mai ales daca vrei repetabilitate. In acest scop nici nu trebuie sa te arunci pe astfel de aparate la profilari gen Strada sau Mina, ci unele mai cuminti, adica preinfuzie dupa preferinte la presiunea dorita pe puc si timpul ales de fiecare, apoi maneta in maxim pentru 7-8 bar sau cat ai reglat din pompa rotativa si pe final miscarea de restrangere a debitului, astfel incat apa sa nu mai spele nervoasa pucul deja saturat. Simplu.

Nu vad acest espressor ca o revolutie, dar ar fi un pas lateral interesant ca si experimentare, mai ales ca pretul se doreste putin mai sus ca Brewtus cu posibilitatea asta de profilare ca si bonus sa spunem. Nu stiu boilerele de inox cum se vor reflecta intr-un SCACE dar vom vedea in mai.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#48
26_2
 
Reply
#49
Eu chiar as fi interesat de rezultatele unor eventuale experimente si de ce nu, poate si de o achizitie; depinde mult si de pret
Profitec Pro 600 | Honne | Bravo tamper & distributor
 
Reply
#50
Depinde ce asteptari ai si ce crezi ca poate aparatul sa-ti ofere.
 
Reply
#51
Se va lansa cel mai devreme in mai
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#52
Daca e sa analizăm piata in momentul de față brewtus e cel mai ieftin db undeva la 6000ron+ fara achiziția de grup, adică vreo 1300euro.

Lelitul vine cu niste chestii puțin peste brewtus, mânere de lemn, finisaje mai bune, boilere din materiale diferite? Dacă mai adăugăm și valva controlabilă de debit/prea putem sa aproximăm un preț de 1700-1800euro. Ăștia s bani de un strega sau dacă ești tigan londinium, aparate cu care faci ce vrea mușchiul tau, la propriu și fivurat.
 
Reply
#53
Daca acest aparat iese in 1500E (ceea ce nu este imposibil), atunci va tremura si Brewtus putintel, caci varianta cu rotativa de Expobar e 1450 parca si nu are rezervor. La 1500E sa ai acel control de debit cu manometru de feedback al presiunii pe puc, boilere de inox, design de top, lemn, pompa rotativa... e chiar greu de batut. iar, argumentele de a da 2000-2500E pe un DB gen Rocket R58 vor scadea dramatic. De fapt, e foarte probabil ca DB-urile astea cu E61 exagerat de scumpe (~2500E) sa intre in frisoane cand va iesi noul Dalla Corte Mini la max. 3000E, exagerat de scump si el dar zice-se intr-o alta liga. Vom vedea.

Publicul de levere e mult diferit de publicul de DB cu PID, deci nu cred ca e vreo concurenta intre un DB de 1800E si un lever de 1600-2000E. Asa sunt opinii ca si un Strietman scoate shot-uri mai bune ca un Marzocco GS3 Smile  Iar colegul nostru Neuromancer a vandut si Strega, a renuntat si la ideea de Londinium si acum e superincantat de Strietman. Deci e totul cat se poate de subiectiv si tine mai mult de "ce partid apartii" decat de o alegere obiectiva intre lever si DB.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#54
Denis, tot arunci cifre aiurea: Londinium e 2,400 EUR fara TVA
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#55
... Londinium ( fosta provincie romana - zona Londrei ) unde Boudica a luat-o pe coaja de la romani ( ac. italieni ) ... din realitatea  istorica putem deduce ce se intampla si in lumea espressoarelor actuale ... Cool ( pentru ca , cei de la Londinium au adus modificari in grupul de erogare ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#56
La 1500 de euro ar fi o alternativa foarte ok chiar daca robinetul pus pe E61 nu face profilare. La aspect macar arata mai bine decat un Brewtus sau un HX in aceeasi bani.
 
Reply
#57
(04-04-2018, 10:22)vladdooo Wrote: Denis, tot arunci cifre aiurea: Londinium e 2,400 EUR fara TVA
Denis ha parlato degli zingari non dei gentiluomini. Il prezzo varia seconda del colore della pelle
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#58
Din punct de vedere teoretic pare o solutie interesanta de profiare pe grupul E61.
Era de ajutor o schema care sa arate cum e plasat restrictorul de debit variabil actionat de maneta...dupa aspectul exterior pare a fi plasat pe ciuperca.
Punctele pozitive:1)reducerea fluxului catre puc teoretic ofera sansa ca bucla de termosifon sa incalzeasa mai eficient grupul reducand off-set-ul intre boiler si grup si in acelasi timp sa asigure si cadere de temperatura in extractie mai mica.2) senzorul de presiune plasat in camera de PI a grupului E61 permite citirea presiunii in ansamblul grup-puc.
Punctele negative:1)acelasi senzor de presiune are darul sa reduca volumul si asa mic al camerei de PI a grupului E61 asta dublata de controlul imprecis al presiunii prin padela plus o eventuala pompa rotativa= efect de "bumped shot" prelungit mai mult decat este cazul.

Ramane de vazut pretul de vanzare; ar trebui sa fie unul decent Big Grin ,pentru ca nu aduce multe solutii ground-breacking(mai degraba o consider o initiativa lenesa de a oferi ceva pe piata masinilor cu optiuni de profilare).
 
Reply
#59
Poate o sa apara si un disassembly care sa lamureasca "misterele Biancai" dar deocamdata pare un simplu robinet monocomanda si un manometru in locul termometrului de grup. Cu alte cuvinte poti alege cand lasi apa sa curga la debit maxim si cand sa o opresti. Dar nu se poate interveni asupra presiunii din timpul perioadei de extractie propriu-zisa.
 
Reply
#60
De ce sa nu poti interveni in timpul extractiei (sau pe final)? Inchizi progresiv robinetul, corelativ unei presiuni mai mici indicate pe manometrul din grup...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)