Si acum vin noutatile
Astazi s a montat regulatorul de debit original XT pe Studio. Video ul il gasiti aici, sper sa mearga :
https://drive.google.com/drive/u/0/folde...L7tcWGGW-j
Dupa ce gasim o solutie finala si eleganta de gaurit panoul superior de inox si montarea unui surub elegant gen cel de mai jos, cred ca putem sa lansam "pe piata" solutia tehnica. Va fi probabil disponibila montarea kitului pe cele existente si va fi optional pe cele noi.
Per ansamblu acest upgrade va duce Studio la nivelul XT, espressorul comercial de la Dalla Corte care la momentul actual este cel mai usor de folosit si de inteles espressor in ceea ce priveste extractiile, din gama lor, bineinteles. Va fi un upgrade ca va oferi utilizatorilor medii si avansati extrem de multe optiuni, tocmai pe cafelele dificile, prajirile medii, medii usoare si omniroast uri.
Retetele de extractie recomandate sunt de asemenea foarte simplu de urmarit si implementat:
Omniroast sau prajire medie usoara : setare debit intre 3-5 g/sec
Prajire medie usoara - medie - setare debit intre 5- 8g
Prajire medie - medie inchisa - 8-12 g pe secunda.
OBSERVATIE IMPORTANTA : debitele de mai sus sunt cele masurate la liber, de flowmeterul DC si afisate in timp real pe display ( se vede in video) , fara portafiltru cu cafea in grup. NU SUNT DEBITELE DE EXTRACTIE, inregistrate din momentul in care a inceput sa curga espresso in ceasca. Acele debite sunt si ele inregistrate de espressor, si incep de la 0.5g si se termina undeva intre 2.5 si 3 g/sec la extractii intre 25-30 secunde.
Singura limita va fi pe cafelele prajite de filtru pe care s ar dori extractie espresso sau omniroast urile acolo unde rasnita nu ajuta. Daca rasnita ajuta prin calitatea macinaturii ( distributie de particule si suprafata de contact ) cu 3g pe secunda se vor rezolva extrem de usor si elegant majoritatea omniroasturilor.
Cumva acel mod il face pe Studio extrem de versatil si imperecheat cu o rasnita competenta, se poate depasi in mod facil nivelul extractiilor espresso din cafenele de specialitate de top. Sunt extrem de putine cafenele de specialitate unde la ora actuala baristii au posibilitatea tehnica sa ajusteze debitul si astfel sa amplifice randamentul extractiilor pe cafelele cu prajiri mai usoare. Corectiile se fac in mod normal din calitatea macinaturii, temperatura si reteta.
Urmatorul pas este sa schimbam manometrele intre ele, pentru a putea vizualiza presiunea din grupul de extractie in timp real, pe partea frontala a espressorului. Momentan in fata manometrul indica presiunea din boilerul de aburi, prea putin interesant. Probabil ca pana la final de saptamana reusim urmand din ianuarie sa oferim kit ul de conversie celor interesati.
Ar fi excelent daca am gasi suport in cadrul comunitatii pentru a merge si mai departe cu automatizarea, in sensul in care sa facem 2 pasi de debit intercomutabili. In Germania au reusit, daca aveti idei, suntem 120% deschisi sa incercam!