Hello There, Guest! Login Register


Noua rasnita Macap M42M / M42D 2018

#1
*admin edit
Am mutat aici postarile din alt topic pentru a discuta impresiile despre M42M / M42D
Reducerile la aceasta rasnita au alt topic separat de acesta,
adica aici. 

-------------


Unpacking Macap M42M
Sunt fericitul posesor al unui Macap M42M.
Fericit=pentru ca o astept de mult timp.
Daca va interseaza niste poze de la despachetare, le aveti mai jos.
Nu am facut poze la prima rasnire (azi dimineata, devreme), dar rasnirea a fost ok.
Doar ca retentia a fost de 2-3 grame (am cantarit 18g boabe, dupa rasnire am ramas cu 15g cafea macinata, asa ca am completat pana la 18g cafea macinata).
Nu am reglat/dereglat nimic, si am reusit am reusit sa scot cu ratie 1/2 in 29 de secunde (18g cafea macinata - 37g lichid).
Mai astept niste accesorii si, daca prezinta interes, fac poze complete la rasnire/preparare.
Pentru inceput nu imi place hopperul (e de 500g).
Nu ajuta la single dose.
Dar stiam asta de la inceput si mi-o asum.
Asa cum spuneam, si retentia de inceput pare mare.
Dar macinatura e ok, e fina si omogena, iar rasnita e silentioasa.[Image: 4769f2bb7f9beb77f116a6a4134a7ae7.jpg][Image: c56e1f07508697c45cb1b7ad7498d3a9.jpg][Image: 0dbd0668ce4227018939b26d16672051.jpg]
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#2
Incep sa vina fotografii de la posesorii espressomani. Saptamana viitoare o testez si eu la un prieten acasa.

[Image: ELVpN6R.jpg]
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#3
Trebuie gasita o solutie pentru inlocuirea hopperului. Probabil este bun pentru coloana de boabe, dar incurca la single dose. O sa caut...
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#4
Scos si pus tamper acolo (daca incape) . Eu n-am tinut niciodata ditamai hopper-ul pe  K30
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#5

Incerc maine dimineata!
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#6
@MirceaF - cum ti se pare ca sta la capitolul retentie?
Pavoni Europiccola (+mods) / Niche Zero

 
 
Reply
#7
Despre retentie, am scris in celalalt thread in care am vorbit despre Macap M42M la prima impresie: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-Ajutor-alegere-rasnita-maxim-2500-lei?pid=86947&mode=threaded (nu stiu sa pun altfel de link).
Ma rog, ideea era ca la prima rasnire a ascuns 2-3 grame.
Nu eram atent la acest aspect, era normal sa ma intereseze reglaje, macinare, etc., dar din cele 18g de boabe rasnite, mi-a dat 15g de macinatura.
Este destul de neplacut, mai ales ca nu stiu cand iese macinatura aceea in pucul nou.
In afara de retentia initiala, nu am descoperit alte probleme.
Acum bag 18g boabe si primesc 18g de macinatura.
In ansamblu sunt foarte multumit de rasnita (sper sa nu fie doar prima impresie, ca la orice lucru nou).
Imi place foarte mult reglajul, ai o scala generoasa si usor de folosit, cu mare precizie.
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#8
2 3 grame retentie la prima rasnire mi se par rezonabile. Felicitari pentru achizitie. S-o folosesti cu placere  Smile
Pavoni Europiccola (+mods) / Niche Zero

 
 
Reply
#9
Multumesc! Doamne ajuta!

(22-02-2018, 19:47)Lyvyoo Wrote: Scos si pus tamper acolo (daca incape) . Eu n-am tinut niciodata ditamai hopper-ul pe  K30


Am incercat cu tamperul si merge, dar nu aluneca pana jos in palnia rasnitei si nu as vrea sa il zgarii, sau sa zgarii acea portiune a rasnitei (am tamper de 58.5, e posibil ca unul de 58 sa intre mai mult).
Dar am capacul in care pun boabele pentru cantarire si se potriveste perfect pentru astuparea palniei rasniteit.
Mai jos poze cu ambele variante.
[Image: 2aed6d0aa0dd5d1e470ebb2bdc93d48a.jpg][Image: 1cfecf5014ecae9890406b8540ae2331.jpg]
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#10
Cred ca e mai buna varianta cu tamperul. Ca sa arunce mai putin boabele.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
(23-02-2018, 11:03)fmmirel Wrote: 2 3 grame retentie la prima rasnire mi se par rezonabile. Felicitari pentru achizitie. S-o folosesti cu placere  Smile

Pai Sette, care se mandrea de la proiectare cu retentie zero (cu pretul constructiei din plastic) tot are 1-1.5g retinere prima oara. Pe K30 la mine am 2.5g prima oara (16.5  din 19g). Deci 2-3g prima oara, se incadreaza exact in plaja minima de retentie a majoritatii profesionalelor, exceptiile fiind putine si avand pretul lor.

In loc de cos poti pune si ceva de prin casa care pica fix pe gaura, poate apasand putin boabele. Pe K30, colegul VladP mi-a recomandat asa ceva (dar tot tamper folosesc Smile  )
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#12
Face bulgarasi? Macap M4D avea probleme la acest capitol.
 
Reply
#13
A mea nu face bulgarasi
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#14
O sa ne mutam aici cu discutia despre solutii de inlocuire a cosului de boabe, unde sper sa gasim solutii in continuare.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#15
Cu siguranta, din tot ce am vazut, tamperul este cea mai la indemana si cea mai frumoasa solutie. Ma intreb doar daca un tamper de 58 (fix) ar intra pana jos pe “gatul” rasnitei.
Cel de 58,5 (pe care il am eu) intra foarte putin, pana exact deasupra gaurilor laterale prin care ar trebui sa iasa suruburile ce ar trebui sa fixeze hopperul.
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#16
Vad ca lumea inca nu posteaza informatiile cu adevarat importante despre rasnita.

Cum rasneste? E zgomotoasa? Cum e macinatura? Ce gust are in ceasca? Poti dezvolta note florale, ciocolatii, etc?
Sunteti multumiti de gustul din ceasca?

Multumesc anticipat!
Macap MC42 Stepless, Kinu M47, Magica, VST 18, IMS Competizione 22.
 
Reply
#17
Am avut Mahlkonig Vario Home si Hario Skerton.
Cand am ramas in pană, i-am rugat pe cei de la Claro sa imi rasneasca pe Mahlkonig EK43 si pe Quamar (nu stiu ce model).
Acum am Macap M42M.
E devreme sa ma pronunt (cred ca mai corect e sa ma intrebi peste 6 luni).
Dar pentru mine este rasnita perfecta:
- e f silentioasa (mai silentioasa decat cele pe care le-am enumerat, poate la nivel de EK43, datorita constructiei robuste) - totusi la fiabilitate probabil nu se pot compara cele 2, EK43 nou am inteles ca se ridica la aproape 3000 de euro
- reglajul e fantastic, rotesti cate putin parghia de reglaj si se regleaza foarte exact
- macinatura e omogena
- retentia initiala este mica (asa cum s-au exprimat si ceilalti colegi)
Repet: corect este sa ma intrebi peste 6 luni daca sunt multumit.
La momentul acesta sunt subiectiv si probabil tind sa imi justific achizitia.
Dar pot sa iti spun ca sunt foarte multumit de achizitie.
Nu cred ca as fi putut cumpara altceva care sa imi satisfaca mai bine cerintele.
Si mai trebuie sa avem in vedere ca e un produs nou, cu 2 ani garantie...
Despre notele florale inca nu pot sa vorbesc.
Dar pot sa iti spun ca am baut espresso aproape la fel de bun ca cel facut de “Raducanu” (STIG de cafea, parafrazand un coleg de forum).
Nu ma refer la “gustul de cirese” sau “aroma de flori de mac” (poate exagerez).
Dar obtin o extractie corecta, usor acida si cu gust plin (asa cum imi place mie), insa asta tine de mai multi parametri:
- reglarea macinaturii
- ratia pe care reusesti sa o obtii in cele 29-30 de secunde de extractie (depinde ce vrei sa scoti, ideal este intre 1/1 si 1/2, eu obtin frecvent 1/1,7 sau 1/1,8, intelegand prin asta ca introduc in espressor 18g cafea macinata si obtin 18x1,8g lichid)
- cafeaua folosita (daca e de specialitate, prajire, vechime, etc.)
- espressor, site, temperatura si presiune
- ultimul, dar nu cel mai putin important, este cat de “antrenate” sunt papilele gustative sa recunoasce notele pe care le mentionezi
Ca si exemplu, din tot ce povestea “Raducanu”, eu reuseam sa disting doar aciditatea diferita obtinuta cu aceeasi cafea, aceeasi macinatura, dar temperaturi de extractie diferite.
Analizand ofertele existente pe piata, as fi putut alege intre Mk Vario si Sette 270 - 270w.
Poate Ceado, Honne, etc
As fi putut urca si mai mult la pret, dar nu cred ca as fi putut gasi ceva mai mult in ceasca.
Sper sa nu fiu dezamagit peste ceva timp...
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#18
De cateva zeci de ani, Macap-ul si-a pastrat anumite plusuri - fiabilitatea, robustețea, sistemul de reglaj pe melc extrem de fin, calitatea macinaturii. Insa au ramas clasici cumva si nu si-au pus problema retentiei, cosurilor de boabe  foarte mici, culorilor siropoase,  display-ului mai elegant, reglajului stepless pe M2M, aspectului mai estetic. Cateva dintre caracteristici s-au achimbat incepand cu Host2017, design-ul pe m42D fiind chiar misto, aparand stepless-ul pe m2m dupa o mie de ani si cam atat. Au publicul lor se pare...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#19
Excelent MirceaF ! Exact ce asteptam in materie de impresii la prima utilizare. Povestim peste 6 luni Smile)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Macap MC42 Stepless, Kinu M47, Magica, VST 18, IMS Competizione 22.
 
Reply
#20
Am și eu M42M de o săptămână. Am fost, din păcate, prea ocupat pentru a-i acorda atenție, astfel că am folosit-o strict pentru necesități, 2 duble/zi, fără alte teste, experimente, dozaje etc.

Primele impresii:
- ambalaj corect, protectiv in partea producătorului.
- aspect de rașniță profesională
- robustă, grea.
- nu are floricele, forme speciale, nu punctează la impresia artistică și nici nu urmărește asta; o caracteristică Macap, din ce văd la alte modele.
- ușor de pus în funcțiune, simplu de reglat. La mine a venit setată undeva între filtru si French Press, dar se lucrează ușor cu melcul de reglaj.

- retenție inițială, prima râșnire: 17,8 gr din 20. După două scatoalce părintești au rezultat 18,9 gr. E destul de incomodă de manevrat în scop de... căpăcire pentru a reduce retenția per shot, în comparație  cu rașnițele mai mici. Pe mine nu mă preocupă în mod special retenția. Acum nu, la începuturi, da.

- Am lucrat ocazional și cu alte râșnițe, dar greul l-am dus cu o Lelit PL043MM. Nu există comparație între ele, sunt din categorii diferite. Nu sunt foarte pretențios și mi-am înfrânat mereu tentativele de upgrade de-a lungul anilor. Pe mine m-a mulțumit fosta râșniță, dar diferențele la gust sunt clare încă de la prima extracție corectă. Începând de la curgere, echilibrul shot-ului, corp, complexitatea gustului, totul se modifică. Nu sunt impresii sau povești menite să-ți autojustifice cheltuiala. Orice reținere am avut vizavi de oportunitatea investiției, ținând cont de râșnița de la care am plecat, desigur, s-au spulberat după prima ceașcă.

- Nu pot să vorbesc acum despre identificarea aromelor specifice. Folosesc momentan un amestec gata cumpărat compus din Brazilia + Columbia + 5% India Kapy Royale, care este o robusta de top. În plus, cafeaua este împinsă spre full city, nu este genul de amestec + profil de prăjire care să producă un buchet de arome. Mie îmi place mult, este cafeaua care îmi dă kick-ul necesar de dimineață, mai dură, mai aspră. Genul de cafea pe care nu doar o savurezi, ci o și simți.

- râșnița este (foarte) silențioasă. Chestie de interpretare, dar am curaj să râșnesc la 3 dimineața dacă e nevoie. Nu voi deranja. Mai mare scandal face espressorul.
 
- nu bulgărește, cel puțin deocamdată

- Mă enervează coșul mare și sistemul de lucru cu el. Mereu rămân boabe deasupra separatorului mobil din capac și e enervant să-ți tot bagi mâinile în coș, pentru a le împinge în camera de râșnire.
Din lipsă de timp, folosesc coșul, poate mă și obișnuiesc.

- Tot din lipsă de timp, n-am apucat să studiez dacă se poate mări (și cum) timpul de râșnire. La nivel 4 (maxim) în sistem dublu click, îmi râșnește între 15,2 si 15,9 grame + 0.6/0,9 ce mai scot din căpăcire. Practic, timpul maxim de râșnire e de 12 secunde, din ce văd. Mi-ar plăcea să-l ridic, dacă se poate,  puțin mai sus.

- mă enervează că fac mizerie cu portfiltrul fără fund în special, la râșnirea on demand. Sunt obișnuit să distribui cafeaua în timpul râșnirii, nu să astept cuminte să facă moț. Ori n-am eu dexteritate, ori e mai greu de rotit portfiltrul în timpul râșnirii, ținând și butonul apăsat continuu. Când nu am făcut mizerie, am oprit râșnirea prin rotirea portfiltrului. Mai văd.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#21
Cos mare? A mea Fiorenzato F64E e de 1,5 kg Smile

Foarte faina reglarea cu ajutorul melcului.
Quick Mill QM67, tamper Lelit PL100 plus, latiera 350 ml inox, rasnita electrica Fiorenzato F64E, 
 
Reply
#22
(27-02-2018, 16:35)octav Wrote: Cos mare? A mea Fiorenzato F64E e de 1,5 kg Smile

Hopperul nu e doar mare (evident, nu se compara cu cel de 1,5kg - are “doar” 500 de g), dar mai mult incurca inelele de plastic din interiorul lui (probabil sunt utile la rasnirea on demand).
Insa e imposibil sa rasnesti single dose cu acest hopper.
Asa cum spune si colegul sms, trebuie sa cauti boabele ascunse pe dupa inele, ceea ce e incomod.
Eu am renuntat la hopper, pun boabele (cantarite) direct in palnia metalica a rasnitei, iar deasupra pun tamperul (conform pozelor anterioare).
Nu prea mai arata a rasnita (fara hopper), dar isi face treaba foarte bine!
Rancilio Silvia (cu PID)/Macap M42M/Portafiltru naked/VST 20g/Sita dus IMS/Tamper 58.5 Etolia
Past: Mahlkonig Vario/Hario Skerton/Saeco Poemia
 
Reply
#23
Atentie, pe M2M mi-a semnalat cineva o precizare aiurea in manual, care nu stiu daca se regaseste si pe M42M:

[Image: Zk33VI8.jpg]

La cat de vechi sunt in domeniu (din 1930 parca), nu stiu cum au putut sa scrie asa ceva. Poate au prea mare incredere in ei dar eu nu as lua sfatul asta de bun, mai ales ca boabele din epoca aceasta si din partea noastra de Europa, sunt mai tari dupa cum stiti in epoca 3rd wave, si atunci exista posibilitatea sa fortati foarte mult reglajul / mecanismul 

Eu zic altfel - pe nicio rasnita nu va riscati sa mergeti spre fin cu motorul oprit. Poate dupa ceva timp de acomodare, in regim single dose, daca vreti doar asa o ajustare milimetrica, hai, mai merge. DAr altfel ajustarea spre fin as recomanda sa se faca DOAR cu motorul pornit!!!
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#24
Nu mi se pare deloc anormal. Respecta un standard de securitate/siguranta, de aceea cred ca au scris asa. Teoretic, niciun standard de securitate a muncii nu ar putea avea o norma care sa permita ajustarea unor asemenea reglaje cu utilajul in functiune. Daca in timpul reglajului spre fin, se ating cutitele si se sparg, iar o aschie poposeste cumva in retina utilizatorului, atunci cam incepe distractia daca nu ar avea o asemenea interdictie in manual.
Ca nu ne convine noua sa stricam cutitele si apreciem ca riscul de accident este mic si ni-l asumam, este cu totul alta poveste...
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#25

Ai putea incerca sa-i povestesti unui strungar cum sa faca operatiunea asta... ?
Ce te faci daca hoperul e plin? Si apropierea se face doar daca spargi boabele ramase intre cutite? Adica fortand mecanismul de reglare, de pilda?
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#26
1. Daca strungarul isi regleaza strungul dupa manualul unei rasnite, nu as vrea sa-l cunosc Smile
2. Rasnitele cu sisteme de reglaj asa sensibile/instabile, nu mai sunt de multi ani in vizorul meu si nu stiu ce as face. Dar sunt sigur ca as gasi o solutie.. Smile
3. Cand vreau sa stabilesc punctul zero, nici eu nu respect asemenea interdictii si imi reglez rasnitele spre fin intotdeauna pornite. In alte situatii, pentru reglaje fine, pt a modifica timpul de curgere cu cateva secunde, o fac mereu cu rasnita oprita, tocmai pentru ca am hopperul mereu plin, eu folosind metoda on demand. La ale mele nu e o problema acest aspect.
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#27
La reglaje fine e OK si cu ea oprita. Dar daca de la V60 (sau chiar French Press!!!) treci la ibric, e mai complicat cu ea oprita.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#28
Ce parere aveti despre ciclul de operare?
[Image: INZhqmj.jpg]
 
Reply
#29
Cred ca este o recomandare ca sa se spele pe maini in caz de fortari, la fel si ce discutam mai sus, cu reglatul rasnitei M2M cu motorul oprit. Eu m-am jucat cu ea marti  (n-am avut timp inca sa astern cateva vorbe) si am mers repetat in cicluri de rasnire mai lungi (nu stiu cate secunde exact dar cel putin 10) , in scopul de a vedea dupa cate rasniri iese tot. N-am avut niciodata vreo intrare in protectie.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#30
Salutare, as vrea sa achizitonez rasnita M42M dar locuiesc in Marea Britanie si nu au modelul acesta, doar pe ebay iar ebay-ul nu mi este atat de sigur am patit-o cu ceva minor si nu mai vreau sa am de a face cu acest site. Ma gandesc ca sigura varianta e sa o comand prin intermediul familiei in Romania si sa o trimita ei prin curierat. Sau sa o comand din Italia.
Aveti alte ideei ? Multumesc.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)