Hello There, Guest! Login Register


Noob de noob si sfaturi

(11-12-2023, 00:36)Darsidius Wrote: lucAh si inca ceva, cafelele cu note de verdeata sunt la moda, nu le suport nici pe alea. Pt ce naiba as vrea o cafea cu gust de ciorba, dafin, coriandru, sau aberatii gen ienupar.

asta m-am gandit si eu, de ce ai vrea cafea cu gust de piper cu finish de vanilie. presupun ca pe comandante, care blenduieste aromele, iese mai bine, fata de zp6, unde aromele sunt mai puternice si nu e asa mult dulce.
oricum, daca rasnesc piper nu miroase asa de tare ca atunci cand rasnesc cafeaua asta de la dak. efectiv miroase in toata casa si la rasnita zici ca am rasnit condimente nu cafea, mi-e frica sa nu ramana mirosul in cutitSmile

in fine, eu cautam cafele din afara, ca sa vad si eu diferentele fata de cei din tara, imi alesesem cafelele de la Coffea Circulor si ma mai uitam la altii, asa am dat de Fathers, iar in timp ce scrolam la ei pe site si sa vad tarifele pentru livrare(care erau cam ciudate si mari), am vazut ca a adus si Razvan Pgg. Asa ca am decis sa o iau de la el, ca sa gust si eu Etiopia ca in trecut(inca nu am deschis-o). Si am zis sa iau si Milky Cake, ca are reviewuri bune.
zp6/v60 
 
Reply
Dacă vrei să încerci cafele din afara României încearcă pe Kofio , au taxa de livrare mica (7 euro cred) iar daca treci de 100 euro e gratis. Îți vine in 3 zile.
Espresso:Stone Mine & Eureka Mignon Specialita/ Felicita Arc
Brew: Comandante C40 
 
Reply
multumesc, dar nu o sa-mi fac un obicei din a face asta. Efectiv e doar ca sa gust, sa vad si sa compar.
sunt prajitorii decente si la noi si se tot deschid din ce in ce mai multe. Eu cred ca si ai nostrii stiu sa prajeasca, poate nu asa light ca nu ar avea sens financiar, dar destul de ok incat sa iasa ceva bun in ceasca. Desigur, unii o fac mai bine altii mai prost, unii au preturi mari degeaba, s.a.m.d.

Mie nu mi se pare prajitul asta al cafelei, vreo super mega inginerie, e efectiv temperatura/timp, ca sa zici ca doar ”aia din afara” cunosc secretul. Faptul ca in faza de dezvoltare unul din Romania o tine 20 de secunde mai mult(stiu ca e mai mult de discutat), nu o sa faca cafeaua aia foarte diferita.
zp6/v60 
 
Reply
Cred ca "aia din afara" au acces mai direct la cafele verzi de calitate, vand mai mult, sunt mai in fatza la rand, pot negocia mai bine pretul, etc. Nu cred ca cei din tara de la noi, ma refer la cei care inca mai sunt si pasionati, pe langa gestionarea afacerii, au competente mai reduse decat ceilalti la prajit cafea.
Legat de milky cake, mie imi place, cea prajita pentru filtru. E o cafea destul de echibrata, aromele difera in functie de reteta, temperatura, nu te loveste o aroma dominanta indiferent de metoda de preparare.
 
Reply
Am cam terminat Columbia si mai am un pic din Etiopia de la Fathers. Ca si nota, ei nu folosesc pungi cu supapa, asa ca ideal ar fi sa aplicati ce zicea CoffeaCirculor si sa deschideti punga de seara sa iasa CO2-ul si dimineata sa faceti cafeaua. Nu stiam de ce prima mea cafea nu a avut gust, despre supape vs fara supapa, habar n-am, cred ca sunt ”team” supapa. Daca nu aveti ce face puteti citi la el, un ghid de bune practici si de ce a ales sa nu foloseasca supapa: https://coffeacirculor.com/pages/guide
Despre prajire, as spune ca nu e asa light ca altii, dar eu nu beau culori.

Etiopia: Afine la patrat si cred ca al 2lea gust e de cheescake. Ce sa zic, e ceva de genul clasic, cred ca e ca Bale Mountain care o aveau dropshot. Sincer, imi place mai mult etiopia care e acum la dropshot, cea yellow cherry, cat si ce au avut roastery29 in trecut. E ok, e clasic, dar nimic special.

Columbia Inza chiar a fost super ok. Dulce chiar si pe zp6 si are gust de ceva bun. Desi sunt ok cu aromele de pe pachet si cred ca-s folositoare, asta e o cafea prea ciudata ca sa o descriu, ceva gen citrice si dulce. Culmea e ca e tot castillo, tot din Cauca ca Milky Cake de la Dak. Deci se poate si ceva ”normal/deosebit” din Columbia si fara ”prelucrari”.

[Image: VpRjoWo.jpg]
zp6/v60 
 
Reply
(27-12-2023, 22:55)bobitad Wrote: ..... un ghid de bune practici si de ce a ales sa nu foloseasca supapa: https://coffeacirculor.com/pages/guide....
Multumesc pentru link, interesante abordarea si concluziile lor. Mi-ar place sa vad la cat mai multe prajitorii astfel de informatii legate de abordarea lor in prajirea, stocarea cafelei, retete, etc.
 
Reply
The Barn- Honduras Caballero-spalata. Am vrut sa iau cafeaua asta fiindca de obicei Tim Wendelboe e ”fan” si o are de foarte multi ani. 

Prajirea The Barn este omni. Este ”varianta” Catuai. E o cafea dulce, cacao, nuga, alune. Cum am mai zis si in trecut mie imi plac cafelele astea mai simple, stii ce o sa primesti si sunt placute.

Cred ca tipul care o cultiva a zis-o cel mai bine, de pe siteul lui Tim Wendelboe: ”like Moises would say “it is a sweet and uncomplicated coffee that I can drink a lot of cups of every day.”

Acum, merita 80-90 de ron? Eu as zice ca seamana cu cafele de 50-60, care-s asemanatoare, profil simplu, dulci si ciocolatii. La noi, parca doar la Mabo am gasit-o la 68 RON, dar varianta naturala, aceesi producatori.
[Image: Hp3bsq3.jpg]
zp6/v60 
 
Reply
Daca nu ai sesizat diferente fata de alte cafele mai ieftine, ori n-ai preparat-o corespunzator, ori nu simti diferentele. Pentru ca diferente cu siguranta exista in abordarea prajirii la fiecare prajitor.
Dar sunt banii tai aici, este strict decizia ta.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
A venit si vremea lui CoffeaCirculor:

Peru Jujuma- o cafea destul de banala. El o pune pe la 85.75, eu as zice ca e intre 84-85. E o cafea pe care eu as da cam 40 de ron. De exemplu, Guatemala del Valle, care e o cafea de 85, mi se pare mai buna, eu am luat-o prajita de roastery29, dar e si la dropshot cu 60 ron/500g cu reducerea, nu stiu cum e prajirea, dar cred ca e aceeasi cafea.
asta de la nenea Ivica, clar nu, clar nu la pretul ala, cabalero e mai ok as zice, desi si aia e o cafea de 86.

Ecuador- Finca Cruz Loma Sidra, o cafea de 90,25. In primul rand nu am mai gustat sidra pana acum. Ce sa zic, e genul de cafea mai florala, mai subtila, mai altfel decat majoritatea cafelelor, as spune ca duce mai mult spre o geisha. Mi-a placut oarecum, desi tipul asta de cafea nu e neaparat genul meu de cafea. Dar, sunt cafele subtile care-mi plac mai mult ca asta si costa jumatate.

Acum, din partea mea puteti crede orice, in caz ca sunteti tentati sa ziceti ca nu stiu sa fac cafea, ca apa nu e ce trebuie, s.a.m.d. Dar in principiu rasnesc cu zp6, torn de 5 ori(de obicei cand oamenii au sa zicem o panama geisha din alea best of panama, folosesc genul asta de retete, cu 3-4 turnari) si am si abaca si hario japoneze. Apa e 60gh cu 60kh, dar chiar si cu kh-ul mai mare tot a iesit jucy. Deci, daca e cineva care are in ceasca o reprezentare cat mai fidela a cafelelelor astora, ala sunt eu.

Cu ocazia asta s-a incheiat si experimentul cu cafele de afara. In principiu daca ai bani, poti sa iei linistit din afara ca or sa fie cafele decente. Mie nu mi s-au parut ceva extraordinar, dar nici nu am luat chestii scumpe.  
Eu cred ca daca esti atent si stii de la cine sa cumperi de la noi, poti avea cafele chiar mai ok la preturi mult mai mici. Depinde si cu cine compari, ca sunt si la noi prajitorii care nu stiu sa prajeasca pentru filtru, care sunt si scumpe, dar dintr-un motiv anume, oamenii tot raman surprinsi cand primesc punga ca nu prea le iese nimic. Raman la roastery29, dar as vrea sa incerc si Arusha si mai sunt cativa de la noi pe care as vrea sa-i incerc. Sunt curios de loturile noi de Costa Rica- Perla Neagra si noile Etiopii, avand in vedere ca 2023 cica a fost mai ok ca si vreme.

E o discutie de purtat si despre sustenabilitate si platit fermierii la pretul corect si poate de asta anumite cafele din afara sunt mai scumpe. Tim Wendelboe de exemplu, care o face corect de cand lumea, s-a imprietenit cu Cabalero, cu Elias, de unde cumpara de foarte multi ani. I-a mai invatat una alta si plateste mai mult, aia ii acorda tratament preferential, isi alege loturile, chiar si marimea boabelor, cum si unde usuca cafeua, plus ca se duc si in vacanta impreuna. In Etiopia, a strans bani si i-a cumparat unui tip o moara ca sa nu mai stea la coada. Deci na, pentru chestii de genul e ok sa platesti mai mult, mai ales ca mana de lucru devine mai scumpa si vremea devine mai ciudata.


[Image: tTx63xk.jpg]
zp6/v60 
 
Reply
Deci nici o diferenta? sortare mai buna la boabe, prajire mai buna = arome mult mai puternice in punga, arome mai puternice in brew?


Eu vad doua posibilitati aici:
a. lumea exagereaza putin cand vine vorba de cafele pt ca se lasa influentat de ce se scrie in media- adica daca vede ca 1-2 spun de bine ia si el si se lasa influentat fara sa aiba o parere obiectiva- Daca se apuca 3 oameni sa posteze de bine de o cafea pe cum arata cafeaua mea de azi, acea cafea o sa fie cumparata imediat de multa lume- influenta, fear of missing out, a vrea sa fi inclus intr-un grup/experiment.

b. tu cumperi cafele si pornesti cu stanga pt ca le "judeci" imediat dpdv al pretului. Adica un fel de best buy/cost per 100g. Adica din start ai o prejudecata la adresa unor cafele doar din cauza pretului. Cafeaua de la 87 la 89 puncte nu este de 20-30-40% mai buna, nu functioneaza asa. Ultimele 5% procente sunt cele mai scumpe dpvd finaciar, dar si greu de obtinut. In varianta b, eu mai zic ceva, cat de mult stai sa faci dial in la o cafea noua? sau ai o reteta pe care o incerci, si eventual mai modulezi 1 chestie la al doilea brew- gen grad de rasnire si aia e?

Ai probat cu o apa doar cu Ca, sau una doar cu Mg, sau ai probat o reteta cu granulatie mai fina dar 3 turnari? sau ai probat un 90 sau 96C, de exemplu mie imi e foarte greu sa judec o cafea pe care o iau de la un prajitor, fara sa-i fac ori un cupping, ori sa o trag de 5-10 ori pe 2-3 rasnite. Abia apoi iti pot zice cam ce functioneaza.

Cat despre pret, sunt oarecum de acord cu tine, insa doar pana intr-un punct:
a. unele tari au salariile si costurile mult mai mari- asta nu are nimic de-a face cu a compara cafea prajita in tara a si tara b. Nu functioneaza... cumpara cafea din Elvetia sau prajita in Bulgaria, aceasi ferma, vezi diferenta, poate sa fie si dubla la pret. 
b. pe masura ce esti mai cunoscut, si ai si anumite premii sau proiecte in palmares (Ivica are relatii directe cu fermierii, are procesari facute de el de fermentare, cumpara anumite loturi foarte rare, investe bani in proiecte locale de resurse, apa etc) si mai are si niste premii in palmares - spre exemplu multi dintre nordicii care participa la brewers cup folosesc cafea de la el, asta iti aduce faima si poti sa urci preturile. Urcand preturile creezi un efect in care lumea iti vrea cafeaua pt ca pret mare=calitate.

Lumea care cumpara nu stie de 29roastery sa cumpere de la ei si nu de la Ivica. Si inca ceva, desi doar cei care prajesc sunt interesati de asa ceva. Ma indoiesc ca gradul de prajire a lui Ivica este similar cu roastery29. In Romania sunt extrem de putini cei care prajesc light, pentru ca nu asta doreste publicul/clientul.

Ca idee: Tim Wendelboe la mine pe colormetru are 110-115 unitati (prajire filtru) 106-108 unitati -prajire espresso.
Mabo are 100 unitati prajire omni, si tind sa cred ca pe aici se invart majoritatea prajitorilor cu cateva exceptii. Au fost multe concepte de prajiri super light in Romania, dar nu functioneaza. Lumea nu mananca fructe naturale acre in Romania, pana si capsunile le mananca cu zahar si asta spune tot. Alimentatia are un rol important cu preferintele gustului cafelei, cam in toate tarile.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
pai eu n-am man 2-3 rasnite si nici nu ma joc cu Mg, si Ca, ca nu vreau. Daca cafeaua iese buna de unde iau eu de obicei cu rasnita si apa asta, nu o sa ma dau peste cap pentru nea Ivica. Cafeaua a iesit cam cum scria pe pachet. La asta din Ecuador a fost mai ciudat, ca e o cafea ciudata ca si gust si produce chiar mai mult fines ca etiopiile. De exemplu(poate ma insel eu), dar la CofeaCirculor, tu cand bei cafeaua ar trebui sa simti chestiile de la Flavor nu de la Aroma. Iar apa a fost 93-94, cam asta recomanda omul(93-96), parca am incercat si 95). Pot sa-i fac si reteta lui cu 3 turnari, dar cam stiu ce o sa iasa, cam ce-mi iese mie dar cu mai putina aroma, de asta nu m-am agitat sa incerc.

Cat despre prajire, The fathers prajeste cam cum prajesc si astia la noi, omni light. La BARN prajirea a fost omni din ala mai spre espresso(defapt oamenii n-au ascuns asta).

Dak si CofeaCirculor mi s-au parut ca prajesc light, ala cam cum arati si tu.

Eu nu am zis ca au fost cafele proaste, The fathers mi-au placut foarte mult. si da, compar mereu cu cati bani dau de obicei, ca na, numele meu de familie nu e Tiriac. Cat despre pret, fiecare si-l pune cum doreste, eu am vrut sa fac experimentul pentru mine si pentru cei care nu au bani sa dea multi bani pe cafea si cred ca aia au cafea din ”alta lume”.
zp6/v60 
 
Reply
Eu stiu ca aroma produce gustul, daca te tii de nas sau esti racit adios/canci gust. Pt mine o cafea prajita cum trebuie are in primul rand multa aroma la rasnire, si in cana. E adevarat ca am un miros foarte bun, poate din cauza asta. Pt mine gusturile din cafea vin de la arome, cand iti zic ca are gust de capsuni inseamna ca miroase a capsuni.

Eu ma bucur ca incerci si alte cafele, si prezinti aici ce ai descoperit, ajuta si pe altii.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
(29-01-2024, 14:16)bobitad Wrote: pai eu n-am man 2-3 rasnite si nici nu ma joc cu Mg, si Ca, ca nu vreau. Daca cafeaua iese buna de unde iau eu de obicei cu rasnita si apa asta, nu o sa ma dau peste cap pentru nea Ivica...
In cazul asta eu m-as feri sa dau verdicte…
OK, daca a iesit foarte bine da, poti spune. Sau daca este clar cu defecte (arsa, cu ulei pe boabe desi era de filtru, etc).
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Recunosc si ca am fost ”dereglat” in ultimele 2 saptamani. Am avut gripa, de nici nu puteam sa ma dau jos din pat, nici nu am baut cafea o saptamanaSmile

Dar mi-am revenit si sunt din nou pe treaba. Poate asta din Ecuador, e pe placul cuiva si o crede cea mai buna cafea din lume. Ce trebuie sa inteleaga lumea e ca ”mai buna” e un termen relativ si pentru fiecare poate insemna altceva. Poate unu gusta panama geisha si i se pare mediocra, ca lui ii place cafeaua dulce si simpla. Astea mai scumpe sunt de obicei mai florale, mai complexe, cu gusturi de genul ”musetel”, s.a.m.d.
Eu am incercat sa le compar cu ce am mai baut, adica le-am pus pe caprarii: cafele simple de genul dulci cu cacao/caramel(84-86)
Cafele mai complexe si mai subtile(86.5-90)

Cum e Peru asta, eu am mai baut genul asta de cafele(84-86 cu cacao/caramel/prune si ceva fructe uscate), fie ca sunt din Honduras, Brazilia, Columbia, El Salvador, Guatemala, s.a.m.d. Si in capul meu am zis, ok e mai buna ca aia, mai proasta cu cealalta, pe aia am dat atat, pe asta am dat atat si am tras concluziile.
zp6/v60 
 
Reply
Dacă ceea ce scrie pe punga ar fi și în ceasca în ce privește aromele acest forum nu ar avea nici jumătate volumul pe care îl are azi. Din păcate ceea ce scrie pe punga ca o sa se regaseasca în ceasca face ca placebo sa funcționeze în 90% din ceea ce simțim  cand bem cafeaua. Pentru cei care nu sunt asa credincioși nu funcționează și de aici apar discuții și nemulțumiri. ?
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
E cel putin discutabil. Alta apa, alta temperatura, alta rasnita… Schimba radical gusturile.
Eu am patit asta cu o cafea foarte buna. O stiam, am baut acasa cateva zile si apoi am plecat la munte, iar acolo era o apa dura. A iesit ceva extrem de rau la gust.
In cazul asta este OK sa spun ca era proasta cafeaua si scria gresit pe punga aromele…?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Observ că tot asociezi punctele cafelei cu arome și note de degustare. Punctele se referă la calitatea cafelei, dacă are defecte sau nu.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
Punctele se refera la aroma, gust, aciditate, corp, iar restul tin de boabe/prajire (uniformitate, defecte, per total). Deci primele 4 tin de prajire, insa un prajitor nu poate face mare lucru daca materia prima nu e buna.

Da, poate strica masiv gustul unei cafele, sa o faca afumata sa o faca corpolenta si dulce si atunci pierde din notele florale/herbal (nu ierboase mai mult spre ceaiuri) pierde din aciditate si asa mai departe. Asta inseamna ca are scor mic la aciditate si automat punctajul este mic. ori are scor mic uniformitate ca are defecte.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
(29-01-2024, 14:52)DanCo Wrote: Dacă ceea ce scrie pe punga ar fi și în ceasca în ce privește aromele acest forum nu ar avea nici jumătate volumul pe care îl are azi. Din păcate ceea ce scrie pe punga ca o sa se regaseasca în ceasca face ca placebo sa funcționeze în 90% din ceea ce simțim  cand bem cafeaua. Pentru cei care nu sunt asa credincioși nu funcționează și de aici apar discuții și nemulțumiri. ?

acum depinde si ce faci, eu vorbesc de filtru, si de rasnite care iti dau o oarecare claritate, iar apa sa fie cam aia din standardele SCA. dar, intr-o mare proportie, la cafelele obisnuite, as zice ca gasesti ce zice ala pe pachet. sunt si cafele ciudate in care si cu pistolul la cap mi-ar fi greu sa spun aromele. ai de exemplu ”sidra”, unde de obicei o gasesti doar in Ecuador si efectiv e ciudata ca si gust.
oricum, cam toti au aceleasi descrieri, ca schimba un fruct cu altul, e cam acelasi lucru. de exemplu Kenya fie e cu gust de tomate mai mult, fie mai putin, etiopia fie ai afine fie ai piersica(de obicei la spalate).

@adrian1 la scorul SCA la asta se refera: gust si complexitate, nu doar calitatea cafelei. ca asa poate o Columbia comodity arata mai bine ca o Etiopia de 90, ca si marime boabe, defecte si toate cele.

articol: https://www.eraofwe.com/coffee-lab/en/ar...nthusiasts
zp6/v60 
 
Reply
Poate ai vazut-o dar poate sunt care nu au vazut asta. Prima data am vazut-o acum ceva ani. 

Chiar am o postare veche pe instagram prin 2020 cand compar o cafea cu apa la 0-60 si 110 tds, gustul a fost total diferit, si asta in cupping.

Asta de pe site-ul coffea circulor, deci departe de recomandarile SCA care sunt 80-150TDS.

"Water recommendationsUse water with balanced mineral content to optimize flavor and character. Keep Total Dissolved Solids (TDS) between 10-50 ppm or mg/l. We advise a temperature between 93-95°C for the best brewing experience. Target values the following values.
=50%Calcium (Ca)0.9 mg/lSodium (Na)1.7 mg/lSilicon Dioxide (SiO[sub]2[/sub])1.4 mg/lPotassium (K)0.3 mg/lMagnesium (Mg)0.2 mg/lSulfate (SO[sub]4[/sub][sup]-[/sup])<7.0 mg/lChloride (Cl-)2.5 mg/lNitrate (NO[sub]3[sub][sup]-[sup])[/sup][/sup][/sub][/sub]0.1 mg/lFlouride (F-) (NO_3-)<0.1 mg/lpH6.2 "
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
am vazut ce apa recomanda. Nu stiu nici asta cu ”gust total diferit”, probabil daca ai schimbari mari gen, apa cu Ca mult vs apa fara Ca, doar Mg, atunci o sa le observi.

Eu unul am zis standard SCA, ca sa fie pe acolo. Personal, mie chiar imi place apa cu duritate mai mare(fata de 60 cat am acum), iar aciditatea dupa parerea mea(si nu numai), trebuie sa fie intr-o plaja acceptabila(30-60). Acum, mie unul nici macar nu-mi place cafeaua prea acida si daca ai multa aciditate e oarecum greu sa o ”integrezi” in ceasca, incat sa nu fie perceputa ca amareala.

Dar ce as putea spune, ca Ivica a zis ca prajeste ca sa fie cafeaua acida(nu-mi imaginez ce face, nu baga asa mult caldura sau w/e) si intradevar, cafeaua e ”juicy” si se plimba pe limba

Intr-o zi cu soare am zis ca o sa fac un test cu apa de diferite duritati si aciditati, deocamdata mai astept. Eventual unele langa altele ca sa fie mai simplu.
zp6/v60 
 
Reply
Scriu si eu randurile astea chiar in timp ce beau o ceasca din Ecuador Sidra. Am mai avut in trecut cafele de prin toata lumea pentru ca recunosc imi place sa incerc si nu vreau sa ma limitez doar la ce gasesc pe plan local. Un alt aspect pe care doresc sa il mentionez din start este ca nu cosinder ca am cele mai antrenate papile gustative, stiu ce imi place si ce nu, dar de aici la a exprima in arome mai greu. Ce pot spune cu siguranta este ca la cei de la Coffea Circulor este ca mereu mirosul din punga a fost cel mai intens si deosebit ( si aici nu includ infuzatele ). Recunosc Peru nu a oferit o experienta pentru filtru, pentru espresso mi-a placut mai mult, dar Ecuador chiar este o cafea interesanta pentru filtru, de la miros la aroma din ceasca. 

As mai cumpara a 2-a oara? Poate ca nu in viitorul apropiat dar asta nu din cauza pretului pentru ca asa cum spunea si colegul Darsidius mai sus este vorba despre prajitorii cu viziuni diferite si tari diferite( Vezi La Cabra sau April - ambele au preturi pe care multi le-ar considera mari dar ambele companii au viziunile lor si incerc sa ma bucur de cafeaua de la ei fara a incerca sa justific prea mult pretul). 

In final, ceea ce as vrea sa aduc eu in prim plan este ca mai bine incerci sa te bucuri de acea cafea fara sa incerci sa ii justifici pretul pentru ca cel mai probabil a 2-a oara nu o vei mai cumpara.
Espresso:Stone Mine & Eureka Mignon Specialita/ Felicita Arc
Brew: Comandante C40 
 
Reply
ma bucur ca-ti place Ecuador Sidra, e intradevar o cafea mai aparte. acum, ca sa adaug si putin context la ce am facut si cum am gandit.

probabil o sa iau intr-o zi si panama geisha, doar ca sa vad cum e si nu o sa-mi para rau de bani. dar exercitiul asta, cu cafele din afara, a fost si pentru ca pornise pe forum un ”trend” in care doar cafelele din afara erau bune si culmea erau si ieftine. Acum, banuiesc cam de unde luau oamenii aia cafea(din Romania) si la cine se raportau, dar am vrut sa vad cu ochii si gura mea, ce si cum. iar comparatiile si ce am scris pe aici, a fost ca sa vada si cei care nu-si permit, ca nu pierd asa mult cum cred, ba chiar pot sprijini prajitoriile de aici si pot lua cafea mai buna, la un pret mai mic. 

Adica, e o linie subtire intre pasiune, snobism si prostie in lumea asta a cafelei de specialitate, iar din cand in cand mai postez si eu pe aici si-mi dau cu parerea. cat despre preturi, conteaza, ca doar nu traim in vid.

Eu de La Cabra nici macar nu as lua, cam toata lumea la unison au zis ca au cafea mediocra, prajita aiurea. Stiu ca @Darsidius zisese si el cam acelasi lucru. De exemplu, daca citesti pareri pe net o sa vezi ca parerile mele nu-s asa de deplasate despre CofeaCirculor. dar na, tu nu bei pareri de pe net, dar informatia ajutaSmile
zp6/v60 
 
Reply
Idea cum ca nu sunt bune cafelele din Ro si alea de afara sunt mai bune a plecat si este adevarata si tine de gradul de prajire. Nu toti au conice si macina sa faca 5 turnari. Sunt multi cu rasnite plate aliniate scumpe, care fac filtru si care rasnesc mult mai fin decat o faci tu, si toarna cu agitatie mica bloom+2/3 turnari.

Daca o sa faca asta pe cafea din Ro pe majoritatea nu ies baubile. Asta e diferenta, dupa ce iei coffea circulor, april, the picky chemist si tragi asa, e foarte greu sa-ti mai convina cafele dezvoltate. Plus ca sunt multi care exact asta cauta, aciditate, note de citrice, cafeaua sa fie vie, exploziva in sensul de acid.

Daca merita sau nu merita, cred ca nu are loc intr-un hobby intrebarea asta. Merita sau nu merita cand faci o investitie, cand iti ceva pt tine ca hobby nu mai exista asemenea intrebari. Adica tu vrei sa-mi zici mie ca merita sa cumperi espressor de 2000-5000 euro cu rasnita de 2000 euro, sa incalzesti 1 litru de apa sa faci 1 cafea de 30g odata pe zi? 

Ex: am luat 1 kg de Panama Geisha Auromar washed 520 lei kg verde. Foarte clean, crisp, jeleu de lamaie, curmale soft, smochine. O cafea simpla daca o iei ca arome si intensitate. Are si niste note florale usor amarui gen narcise (de la aroma).

Acum de 520 lei luam lejer 5 kg de ethiopia. A meritat Panama daca o iau asa? evident ca nu, a meritat ca experienta.

Exista un grup de oameni care is pe discord, cu echipamente scumpe, care nu suporta cafea prajita tare. Daca nu e light, sau are vreo urma de caramelizare, prajita omni, ori gust maroniu nu o cumpara, o detesta. De asta cumpara de afara. Cofea Circulor e la limita, la fel si Dak si acum Kaffa, toate sunt usor mai dezvoltate decat Sumo, Amoc, TPC, Bani, etc.  E exact la fel ca la mancare, unii manca rare, altii vor well done.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
dar am mai zis de gradul de prajire si am zis ca majoritatea din Romania le prajesc mai mult ca piata lor e cafeanaua proprie si alte cafenele, iar oricum piata home-userilor face 90% espresso. Dar asta e alta discutie si nu-si are rostul aici. eu zic ca nu conteaza asa mult, prajirea daca e facuta un omni-light vs light-ul lui Tim, de exemplu. 


Nu sunt de acord ca daca mi-as schimba rasnitul si tehnica o sa iasa ceva extraordinar, CofeaCirculor, rasneste mai coarse ca mine. Cum nu sunt de acord ca zp6-le meu nu poate sa faca cafea la fel de buna ca Timemore-ul tau sau mai buna ca un ode sau sa fie pe acolo cu MP-uri sau apropriat de un Pietro. 

Sunt unele lucruri, ca asta cu cafelele, la care a trebuit sa incerc ca sa vad, dar ce zici tu sunt 100% sigur ca nu e adevarat. Inca o data, eu n-am nici o emotie sa vina cel mai barista cu apa custom cu rasnita weber, cutite ulf, cu tehnica vietii si eu cu ce am si sa dam la 10 oameni sa guste si sa aleaga un castigator. Nu de alta dar am gustat de la anumite cafenele, cu ek43 si atat mie cat si nevestemii ni s-a parut rezultatul oribil. poate om fi noi ciudati...
zp6/v60 
 
Reply
@bobitad

https://www.youtube.com/watch?v=hldtZnN5KPo
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
salutare. multumesc de link. oarecum asta a cam fost singurul canal la care m-am mai uitat, mai ales cand am luat cafea de afara. ca na, upgradeuri nu vreau si nu are rost sa ma uit la reviewuri de produse. 

deci, asteptam si eu reviewul si stiam ca o sa-l posteze zilele astea. daca la celalalte 2 ecuadoriene, caturra si cea anaeroba, impresiile au fost slabe, atat ale lui cat si a celor care comentau, asta ma asteptam sa-i placa, dar cum a zis si el, poate asteptarile au fost prea mari.

dar na, impressile au fost de cafea ”mid”. eu deja am uitat-o, daca ma intreaba cineva cum a fost cafeaua asta cred ca o sa-i zic, era interesanta, ”musetelul” s-a simtit si in rest a avut un fel de gust si gustul a fost cam putin. 

interesant e ca pe final, nu prea i-a iesit. cum am zis si eu, e o cafea ciudata, produce destul de mult fines si e ”schimbatoare”. la inceputul anului, cred ca in prima saptamana, m-am uitat la Tim Wendelboe(are un interviu cu o tipa din Arabia si podcastul) si ascuntandu-l pe el vorbind despre faptul ca pentru o prajire uniforma si cat mai consistenta, isi alege loturile, ii pune sa le usuce dupa indicatiile lui si ii mai pune sa le sorteze in functie de marime, am realizat si eu ca noi luam cafeaua din copaci(stiu ca-s prost).

Dar spun asta fiindca sigur v-ati intrebat de ce cafeaua de azi nu e la fel ca cea de ieri. Desigur, cateodata gresim la preparare si sunt multe alte lucruri care intra in ecutia asta, dar eu am realizat, ca unele cafele pot proveni din copaci bolnavi, altii sunt batrani, altii au umbra, altii stau in soare. In Etiopia ai 1000 de sateni diferiti care aduce fiecare recolta lui, in America de Sud, ai diferite tipuri de cafea, au pornit cu ceva, dupa care au pus hibrizi in speranta ca o sa reziste mai bine si ai un mix de mai multe tipuri de cafea. Conteaza si cum e uscata, il ascutam pe ala din Panama(am uitat numele, dar produce geishe din alea scumpe) ca baga umidificatoare. deci da, cafeaua e diversa.
zp6/v60 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)