Hello There, Guest! Login Register


Noob de noob si sfaturi

#61
pun man si la 100 si vad ce iese. cu capac recunosc ca n-am facut pana acum. cat despre crusta, ti-am zis, e ditamai subiectul, eu citesc de obicei mult, dar m-am apucat sa citesc si despre cafea, unii zic ca e bine sa tii crusta cat mai mult ca nu se pierde caldura asa usor, altii zic ca e e bine sa lasi crusta ca cica extractia e mai buna asa, desi eu credeam inversul. si vorbim de studii, nu de nu stiu cine care scrie pe internet. 

pun aici si tabelul asta, poate ajuta pe viitor, cam ce setari in functie de rasnire pentru diferite rasnite(comandante, c2,ode, baratza: https://tastinggrounds.com/learn/grind-sizes

tu ai zis 25 pe comandante, eu cred ca la 25 pe comandate e 21 pe timemore c2, cel putin din ce zic baietii astia.
 Medium-CoarseA medium-coarse grind is somewhat gritty like a rough sand.
THINK: Chemex or Clever Dripper
Approximate Settings apropo, tu nu scazi temperatura apei in functie de prajeala, ca majoritatea asa fac. daca au ceva mai bine prajit scad si la 90 grade.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#62
LAsa-le dracu de setari ca fac spume la gura. Macina mai grosier, cum am zis, daca iese amara, macini mai grosier. simplu.

Ca zice timemore sau comandante ca X click ii de presa franceza cui ii pasa? cu ce doza, cu ce cafea, dar si mai important, tu faci immersie, unde macinatura nu are importanta pentru ca nu se infunda brewerul, si daca e grosier nu are importanta ca lasi 7 minute apa pe cafea. Esti prea capos si te prinzi in date, cu ce zice producatorul.

Ia de exemplu rahatul de ODE, producatorul zice sa macini la 4-6 pt brew, si oamenii se plang ca nu pot macina suficient de fin pentru brew la primul model de cutite lansate... daca producatorii ar sti ce fac ar fi bine.


Si ca sa vezi ce face internetul:

Patrick Rolf macina la 35-40 clickuri pe comadante pt 12 grame de cafea cu 200ml apa
Scott Rao macina la 18 clickuri pe comandante pt 12 grame de cafea cu 200ml apa

Cum e posibil?
 
Reply
#63
Tabelele sunt pur orientative. Tu ai un gust azi pe o cafea, la o săptămână, din aceeași pungă, e posibil sa fii nevoit sa ajustezi. Du-te spre ce îți place ca gust. După ce schimbi punga si/sau tipul de cafea va trebui sa ajustezi râșnița din nou. Din ce-mi amintesc Milkey Way e pentru espresso. Nu e prăjită chiar light. Vezi ce cauți într-o ceașcă de cafea și încearcă mai multe tipuri de prajeli/boabe.
De la Dropshot etiopiile mi s-au părut tare gustoase pe v60, Mabo, Sloane, Guido (aveau prăjeli pentru filtru odinioară), ai de unde alege.

PS. I-ar mi-a făcut-o Tapatalk, nu aveam postarea lui @Darsidius altfel nu ma repetam
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#64
am inteles man ce zici, eu ziceam sa fac corelarea intre comandante si timemore c2. dar am inteles ideea ta cu macinatul mai gros si timp mai mare.oricum eu experimentez si ajustez.

@vlaicu am si un bale mountain, dar mai astept ca are doar 3 zile. la milky way n-am avut probleme, cafeaua efectiv a iesit super delicioasa, la fel si morning ninja. Cea de la Sloane mi-a dat batai de cap, dar am rasnit-o mai gros si e ok si asta.

pai probabil Patrick Rolf macinand asa coarse, are un timp de extractie mai mare. peste 4-5 minute.
Scott Rao probabil are un timp mai scurt de extractie, fiindca oricum pana o sa curga toata cafeaua aia, rasnita asa fin o sa dureze de 2 sau de 3 ori mai mult decat la celalalt. poate foloseste si apa prima data si dupa cafea.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#65
(17-09-2022, 16:45)cradun Wrote: @adiszep - cam asa arata senzorul, relativ la kettle. Ajunge doar in partea superioara, se pare ca Stagg e mai inalt decat Hario, pt care e facut termometrul.

[Image: rWcntWt.jpg]

@cradun am refacut testul și, la mine cel puțin, rezultatul este același. Ai poze mai jos

[Image: WpHxZbJ.jpg][Image: B84j5ef.jpg]
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#66
deci a iesit azi si cafeaua de la Sloane buna. aprope de fierbere apa, macinatura coarse, timp 5 minute. mai complexa, mai buna, am simtit si cocosul. era si mai ok, dar am facut-o pentru nevasta si ea pune cafea fara numar, i-am facut-o la 1:12 desi ea vroia 1:10. eu sunt mai normal cu 1:14, 1:15.

in alta ordine de idei, mi-am comandat si v60. nu am inca kettle gooseneck, deci o sa fie distractiv, sa vedem ce iese. ce tehnica e mai iertatoare, deocamdata stiu de 3, hoffman, tetsu si osmotic flow.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#67
Salut,

Intervin si eu cu experienta mea, fiind intrigat de metoda lui @Darsidius cu Clever-ul.
Pana acum am folosit metoda lui Hoffman cu cafeaua adaugata peste apa la 100C, amestecat sa se umezeasca toata, apoi la min 2 sparta crusta si la 2:30 pus peste server. Rezultatele cu aceasta abordare au fost bune, dar de multe ori nemultumitoare. Rasnire 3.0.0-3.3.0 pe kinu, timp de curgere 45 sec - 1 min.
Am testat intre timp metoda cu cafeaua prima, apa la 100C peste si lasat 7 min dupa care pus la scurs.
Rezultalele au fost din prima net superioare celeilalte variante. Momentan am testat pe 4 cafele, care le facusem anterior cu tehnica "veche" si mai e loc de imbunatire.
Aici am inceput cu rasnirea la 3.5.0 pe kinu si la 2 din cele 4 cafele filtrul s-a infundat si dupa 2 min au ramas aprox 30ml acolo. Deci voi merge si mai grosier.
Dupa aceste prime rezultate cred ca voi ramane la metoda asta, aromele fiind mult mai clare si mai bine definite.
Profitec Pro 600 + Honne | Kinu M47 Phoenix + Clever~Aeropress~Picopresso~Bialetti Moka
 
Reply
#68
pentru mine, cel mai bine a iesit cu reteta de la european coffee trip. cu 4-5 minute. rasnit grosier, cam inceput de french press. la 2 minute sparg crusta si astept pana la 4-5. acum am si o cafea mai medium dark. a lui Darsidius merge mai bine cu cele light. apa depinde de prajeala, la cea light e 97 la cea dark 95-96.

hoffman incearca sa faca retete cat mai simple si mai rapide, omul de rand nu are chef dimineata inainte de plecat la munca pentru retete de 7 minute. cel putin asa cred.
poate ne spune si o reteta pentru v60. @Darsidius

la kinu e alta problema cred, dar incearca mai grosier, desi cred ca o sa ai parte de acelasi rezultat cu infundarea filtrului.

apropo voi ce filtre folositi? pana acum foloseam moccamaster, dar raman fara in curand si am luat unele albe tchibo din carrefour, alea erau cele mai scumpe. 8 ron/80 buc.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#69
Pentru lenesi sau comozi (nu o luati ca o rautate):

vedeti cum torn si ce fac, timer pe cantar. Apa sub 90C daca e cafea medie sau dark.

https://www.instagram.com/p/CWVH5w2jbgb/

https://www.youtube.com/watch?v=6Ag0fCFbgeI&t=1047s


2 -3 minute dureaza sa curga lichidul dupa 7 minute de asteptare la clever. Asa e reteta, daca o sa rasnesti foarte grosier o sa iasa cafeaua mai fara corp insa dulce. E obligatoriu sa folositi apa la 100C si sa puneti capacul pe clever.

Metoda e defapt un french press de 7 minute cu filtrare, ca sa nu ai silt/mal in cana. Se focuseaza pe dulceata si arome. Nu are aciditatea unui v60. Pentru persoanele care nu suporta aciditate e o metoda foarte simpla, buna si bullet proof, nu poti sa dai gres, pentru ca nu conteaza cum torni, nu conteaza temperatura (dai apa in fierbere intr-o oala) si nu ai nevoie de rasnite sau filtre fancy.


V60 e un pic mai sensibil, sunt multe variabile, chiar daca la prima vedere nu pare. Pentru un brew mai traditional pe v60 recomand standout:

https://www.youtube.com/watch?v=t_ndptPs8j8

Nu faceti magaria sa rasniti fin.

PS: cel mai bun sfat la v60, bagati filtru in con, turnati apa de la robinet in con cu debit mare, si filtru se lipeste total de con. asta e cel mai bun sfat pentru consistenta la v60.
 
Reply
#70
2 3 minute scurgerea, pentru cat lichid?
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#71
am facut si primul v60. cu cafeaua de la sloane, guatemala amate. 19-20g la 300 apa, pe la 95-97 sa fi fost. macinat 20 pe timemore c2. cu fierbator de 50 ron. am folosit metoda lui Tetsu 4:6. ma asteptam sa fie dezastru, dar a iesit chiar buna spre surprinderea mea. e greu sa torni cu chestia aia incet, dar m-am straduit. nu cred ca am avut channeling. a iesit cafea tare desi dupa culoare credeam ca o sa fie naspa.

deci pe viitor trebuie un kettle cu goosneck. am gasit un timemore fish de aragaz, de 300ml pe la 135 ron. 300 e cam putin, dar daca imi curat filtru cu apa calda cum zice Darsidius, e destul pentru mine.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#72
Am decis sa nu mai mai zgarcesc la fierbator si am cumparator un Timemore electric. orice as fi facut, cu cele de aragaz si cu termometru, ajungeam la 280 ron. Asa ca am mai plusat 250 si l-am luat pe asta. Am vazut ca are reglarea aia de temperatura cam aiurea cu ”swipe”, dar nu cred ca o sa fie o problema. La Klarestein am citit prea multe plangeri si am zis sa nu-l cumpar. 

Pur si simplu imi place foarte mult ce iese pe V60, e ok si pe Clever dar parca e mai multa complexitate pe v60.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#73
mi-a venit si mie acuma EKG Fellow, ce sa zic, arata excelent , e foarte bine construit, referitor la debit e ca porcu  Big Grin  nu ma asteptam sa curga asa lent. Deci adios sa il folosesc la alte lucruri decat espresso presa manuala si V60 care voi experimenta in perioada urmatoare.

[Image: jq8O6IS.jpg]
 
Reply
#74
Pastreaza bonul, la 10-15 luni se duce la garantie.
 
Reply
#75
(23-09-2022, 19:34)Darsidius Wrote: Pastreaza bonul, la 10-15 luni se duce la garantie.

noh
nu ma pot si eu bucura un pic
 
Reply
#76
sa l stapanesti sanatos @alex_b. Si Timemore e cam la fel de incet, EKG are 17ml/s iar Timemore 18ml/s.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#77
Ms mult si tu cand iti va veni, uite si setup-ul meu inclusiv sterilizatorul de biberon

[Image: AoaCrV4.jpg]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)