Espressoman infocat
Bistrita
A aparut Niche Duo… cuțite plane de 83mm, doua seturi incluse in pachet.
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Quamar M80E | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
Espressoman infocat
Bucuresti
Sa nu uitam ca azi e 1 Aprilie
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Bravo Tools, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
Espressoman infocat
Bistrita
01-04-2023, 12:50
(This post was last modified: 01-04-2023, 12:57 by RobertKovacs.)
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Quamar M80E | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
Espressoman infocat
Bistrita
Espressoman infocat
Voluntari
Dacă e păcăleală de 1 aprilie, atunci este una extrem de elaborată. Jos pălăria. Rar vezi una atît de muncită pînă la ultimul detaliu.
Dacă nu e... desfacem șampania?
Aero...
Bucuresti
A cam trecut 1 aprilie si pagina este valida…
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Ce e de sarbatorit, inca o pereche de cutite vanduta la 300 lire ? Adica dublu spre triplu...
Espressoman infocat
Voluntari
02-04-2023, 20:23
(This post was last modified: 02-04-2023, 20:41 by Vlad Soare.)
Două lucruri îmi sar în ochi (mă rog, trei, dacă punem la socoteală și prețul mult mai mare, cu peste 60% mai mare

).
Primul, că nu are discul anti-popcorning. Mă întreb de ce. Popcorningul e același indiferent de forma cuțitelor, adică nu-i ca și cum punînd cuțite plate ai scăpat de el și nu mai ai nevoie să-ți bați capul, nu?
Al doilea, că procedura de calibrare e mult mai complicată.
Edit: a, mai observ ceva. Zice, cînd o desfaci ca s-o cureți, să porți mănuși ca să nu atingi cuțitele cu mîna. De ce oare?
Espressoman infocat
Mioveni
02-04-2023, 20:46
(This post was last modified: 02-04-2023, 20:48 by bobitad.)
eu 2 lucruri nu prea inteleg:
1. de ce rasnitele pentru espresso costa atat de mult? trebuie in principiu sa rasneasca fin si cam atat. ca au mai putin fines sau mai multe e destul de irelevant in espresso. cel putin cu caputul meu si la ce am baut eu, nu cred ca se poate scoate in general espresso bun(sau care sa-mi placa mie) din prajirile astea(mai light) din 2023 si cafelele astea cu aciditate(perceputa) mai ridicata. cred ca espresso e super ok cand e gros si ciocolatiu, medium sau medium-dark.
2.de ce nu cumparati rasnite manuale pentru v60? zp6 costa 200 de euro, la fel si mult hulitul comandante sau kinu simplicity. rasnitele astea in principiu sunt pe viata, rasnirea pentru un v60 e cam 20-30 de secunde si nu va bateti capul cu motoare, porcorn, alinieri si toate cele, mai ales ca multi dintre voi nu va pricepeti. si da poate cu noile cutite si niche aveti 10% mai buna claritate sau cu noul timemore 078, dar poate aveti apa proasta sau turnati aiurea si tot se pierde castigul ala mic. nu ca ar fi vreo referinta Lance Hedrick, dar si thecoffeechronicler au zis ca prefera un zp6 in detimetrul unui ode gen 2, df64 sau ceva ok dar cu cutite nealiniate.
in principiu cred ca un fellow opus pentru espresso si o rasnita manuala pentru pour-over ar trebui sa te duca cat juma de niche si sa nici nu te doara capul. sau un arco 2 in 1, ca unora va place cutitele alea si in filtru.
zp6/v60
Espressoman infocat
Voluntari
02-04-2023, 21:00
(This post was last modified: 02-04-2023, 21:01 by Vlad Soare.)
(02-04-2023, 20:46)bobitad Wrote: 2.de ce nu cumparati rasnite manuale pentru v60?
De lene. Pentru că nu mă văd muncind la manivelă în fiecare dimineață. Chiar nu am chef de așa ceva.

Plus că-mi plac jucăriile electrice și apreciez designul și ingineria dintr-un aparat gîndit și construit cu simțul răspunderii, de cineva care știe bine ce face, așa cum e Niche. Sau Sette, de altfel, în ciuda micilor probleme cu plasticul din cutia de viteze. Îmi plac jucăriile. Iar rațiunea nu e punctul meu forte; obișnuiesc să gîndesc mai mult cu inima decît cu capul.
Espressoman
Bucuresti
@
bobitad - in espresso, e importanta uniformitatea particulelor si pe asta dai (aproape) toti banii. Cu proportia de fines, asta probabil variaza in functie de cafeaua bauta - cafelele dark si medium merg bine pe rasnite cu mult fines, cafelele light pe rasnite cu mai putine fines.
In filtru, da, multi prefera manuale, inclusiv oameni cu experienta mult mai mare ca a mea. Eu personal prefer electricele in brew, aparent, pt mine, o electrica in brew ofera acces la ... mai mult gust, cu risc de putin mai multa amareala, e drept. Lucru care, de exemplu, la competitii, e depunctat, de aia la competitii nu prea am vazut sa se foloseasca electrice.
Ca bautor de espresso, nu sunt de acord cu ce spui. La granulatia aia fina de espresso, e de inteles de ce o rasnita costa mult - ca sa ofere un gust echilibrat, trebuie sa ofere o uniformitate mare a fractiei mari si o cantitate potrivita a fines-urilor (potrivita cu tipul de cafea careia ii este destinata acea rasnita). Lucrul asta pare ca este costisitor de obinut si de aia rasnitele pt espresso costa mult.
Honne, Fellow Ode Lab Sweet, Aergrind, Flair 58, Pavoni
Espressoman infocat
Bistrita
Nu are acel disc, in schimb are un con cu caneluri inainte de cuțite, care eu cred ca forțează boabele spre cuțite. O simulare a forței de apăsare al râșnițelor cu hoperul plin de cafea.
Espressoman
Bucuresti
(02-04-2023, 20:46)bobitad Wrote: cred ca espresso e super ok cand e gros si ciocolatiu, medium sau medium-dark.
Asta de care spui tu e doar o parte a espresso-ului. Si mie imi plac si espresso ciocolatii, insa, cu ceva efort (echipament si ceva experienta), poti avea acces si la o alta lume a notelor in espresso, cea cu note florale si fructate, cu senzatii foarte diferite de ce obtii in filtru.
Espressoman infocat
Mioveni
02-04-2023, 21:18
(This post was last modified: 02-04-2023, 21:34 by bobitad.)
@
Vlad Soare hai man ca eu nu am nici muschi si tot mi se pare usor

cat despre rasnite si inima, las-o pentru femeie, rasnita nu aduce asa multa placere

)
@
cradun cea mai iubita rasnita la ora actuala, pentru espresso, la care majoritatea aspira e fix Niche 0. cam cum crezi tu ca are distributia particulelor? fix foarte ”larga” sau ”wide” fix ca sa fie mai iertatoare si de asta e placuta. Lui Lance nu-i place tocmai din asta, fiindca nu e cea mai ok ca si claritate. dar ghici ce? majoritatea nu cauta claritate in espresso, tu si cu mama espressorului si rasnita vietii nu o sa obtii claritatea si separarea aromelor cum obtin eu in v60. de asta chiar si influencerii care sunt sponsorizati sau lucreaza cu firme de espressoare au zis ca ei beau mai mereu v60. e ok daca unora va place genul asta de espresso din cafele light, mie mi se pare oribil, sau poate nu am gasit eu inca pe cineva sa ma serveasca cu ceva bun.
cred ca majoritatea care fac espresso prefera cafea prajita medie si Niche.
zp6/v60
Espressoman infocat
Corbeanca
(02-04-2023, 21:18)bobitad Wrote: Lui Lance nu-i place tocmai din asta
Cine e Lance asta despre care se tot vorbeste pe aici ? Ca nu inteleg, aici pe forum marea majoritate a celor care au sau au avut Niche zic ca e super ok, dar daca zice Lance inseamna ca nu e ok ?
DUO DE/XL/KINU/BRAVO/KRIBLI
past:SAB HX E61/ANFIM
Espressoman
Bucuresti
02-04-2023, 21:44
(This post was last modified: 02-04-2023, 21:44 by cradun.)
(02-04-2023, 21:18)bobitad Wrote: tu si cu mama espressorului si rasnita vietii nu o sa obtii claritatea si separarea aromelor cum obtin eu in v60
Eu am avut norocul sa am alta experienta cu espresso. Pe langa claritate, un espresso bine preparat aduce si dimensiunea intensitatii notelor.
Contrar a ceea ce ai inteles tu din review-ul lui Lance pt Niche, experienta mea a fost ca Niche Zero ofera multa claritate in espresso. Am folosit-o cu leviere cu arc si am scris de multe ori ca preferam shot-urile cu Niche pentru ca ofera note mai "vii" decat rasnitele cu cutite plate.
Mi se pare o problema cand punctul tau de referinta in lumea cafelei e reprezentat de influenceri si nu de propria experienta. Ce trebuie sa iei in considerare la influenceri e ca obiectivul lor este sa faca audienta si in al doilea rand sa informeze corect.
Espressoman infocat
Mioveni
02-04-2023, 21:51
(This post was last modified: 02-04-2023, 21:59 by bobitad.)
(02-04-2023, 21:34)brotundu Wrote: (02-04-2023, 21:18)bobitad Wrote: Lui Lance nu-i place tocmai din asta
Cine e Lance asta despre care se tot vorbeste pe aici ? Ca nu inteleg, aici pe forum marea majoritate a celor care au sau au avut Niche zic ca e super ok, dar daca zice Lance inseamna ca nu e ok ?
pai tocmai am zis mai sus ca parerea lui Lance Hedrick nu e neaparat de referinta. Dar e o parere a unui tip care e in lumea asta de cafea de ceva vreme. @
cradun sustinea treaba cu claritatea in espresso, iar eu incercam sa-i spun ca Niche e iubita de oameni(poate cea mai iubita) fiindca e usor de folosit si ca pentru cafelele ”normale” de espresso e foarte buna. Iar Lance zicea ca nu-i place tocmai fiindca nu exceleaza la claritate. nici nu a vrut sa posteze graful al distributiei particulelor pe reddit, zicea ca nu-l lasa aia cu laserul...
zp6/v60
Craiova
02-04-2023, 22:13
(This post was last modified: 02-04-2023, 22:14 by renatoa.)
Daca pentru voi ceva vreme inseamna 2 ani... asa sa fie...
Cel putin atat are canalul lui de 'tub, si, coincidenta... este creat imediat dupa ce a devenit world latte art champion.
Iar daca nu v-ati lamurit inca cum e cu mecanismul asta de marketing compus din campionate-campioni-influencereala, sorry, dar va meritati soarta.
Adica daca ai stiut la un moment astral in viata sa faci floricica perfecta, gata te pricepi la tot ce inseamna echipamente in bransa... haida de...
Un pont la care sa reflectati: campionatele astea au si looseri nu? exista niste locuri 2-3, macar... ceilalti sa fie chiar asa de pe dinafara comparativ cu "campionul" de nici unul nu isi deschide canal si nu incepe sa faca review-uri ?
Espressoman infocat
Ardeal
03-04-2023, 04:32
(This post was last modified: 03-04-2023, 04:33 by alex_b.)
Eu folosesc Comandante pentr V60 si pot spune ca e foarte usor si fain de folosit in fiecare dimineata si nu numai.
intre timp am zis sa reexperimentez cu espresso si mi-am lua un 1zpresso J-Max…..noh ce sa zic, inca nu is foarte hotarat ca ma tine brandu sa forjez rajnita….destul de repede rezolv 18 grame (cam 30 sec) doar ca forta depusa e similara cu mutatu canapelei. Cum ziceam inca o folosesc dar s-ar putea sa fiu de acord ca la espresso e nevoie de o rajnita electrica
Craiova
Prespargere intr-un mojar si esti rezolvat... le rontzaie ca pe semintze

Adica numai Honne sa fie smart grinder
Espressoman infocat
Voluntari
Știu că nu e mare lucru să rîșnești manual, dar nu-mi place și pace. Aș face-o facă n-aș avea de ales, însă dacă am...
(02-04-2023, 21:18)bobitad Wrote: @Vlad Soare hai man ca eu nu am nici muschi si tot mi se pare usor
cat despre rasnite si inima, las-o pentru femeie, rasnita nu aduce asa multa placere
)
Eh... ar fi bine, dar inima mea nu funcționează așa.

Dacă aș fi un om înțelept, practic și rațional, aș conduce o Dacie Spring, aia de-o cumperi cu banii de semințe și mergi cu ea pe gratis. Nu m-ar ști toți angajații benzinăriilor din cartier pe numele mic și nici n-aș îngrășa-o pe Clotilde cu o sumă anuală mai mare decît PIB-ul sectorului ei. Dar na, inima a vrut V8 de cinci litri, iar capul era în concediu în ziua aia.

Asta ca să-ți faci o idee cu ce soi de țicnit ai de-a face... Rîșnița nu-i nimic.
Espressoman
Bucuresti
(03-04-2023, 09:54)renatoa Wrote: Prespargere intr-un mojar si esti rezolvat... le rontzaie ca pe semintze 
Adica numai Honne sa fie smart grinder 
Crezi ca prespargerea reduce uzura/forta necesara la cutite?
Intreb pt ca, deocamdata, am ca rasnita la birou Pe Ode. Dar care nu e rasnita de espresso si totusi imi place de ea, nu vreau sa ii stric motorul. In acelasi timp, pana vine Timemore, as incerca-o si ca rasnita de espresso, teoretic cutitele cast ar fi bune pt cafea prajita medium.
Poate fi o varianta de a proteja motorul mai firav pre-rasnind grosier cu Aergrind si folosind Ode pt fractia fina sau ar fi bataie de cap degeaba pentru ca motorul e la fel de solicitat indiferent de rasnire?
Craiova
Sigur va fi solicitata mai putin, cuplul este distanta x forta... particulele fiind mai mici inseamna ca vor trece zburand prin zona de intrare, unde se facea spargerea primara a bobului intreg, si unde bratul fortei este cel mai mic, din motiv de diametru mic... deci cuplul este cel mai mic.
Asa ca vor ajunge rapid centrifugate undeva in zona mediana, unde cuplul e mai mare, datorita razei mai mari.
Doar ca nu stiu cat de grosier e capabil sa sparga aergrind... nici prea fin nu e prea indicat sa introduci un premix, din motive de electrizare banuiesc, am vazut ca se lipeste de cutite si nu avanseaza.
As estima ca o spargere a boabei in 4 este suficienta, si posibil ideala, sa rezulte ceva de marimea boabelor de piper.
Aero...
Bucuresti
Le faci ca pe pastile. Iei bob cu bob si le imparti in 4.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65
Espressoman infocat
Timisoara
(03-04-2023, 10:11)Vlad Soare Wrote: Știu că nu e mare lucru să rîșnești manual, dar nu-mi place și pace. Aș face-o facă n-aș avea de ales, însă dacă am... 
(02-04-2023, 21:18)bobitad Wrote: @Vlad Soare hai man ca eu nu am nici muschi si tot mi se pare usor
)
Eh... ar fi bine, dar inima mea nu funcționează așa. 
Dacă aș fi un om înțelept, practic și rațional, aș conduce o Dacie Spring, aia de-o cumperi cu banii de semințe și mergi cu ea pe gratis. Nu m-ar ști toți angajații benzinăriilor din cartier pe numele mic și nici n-aș îngrășa-o pe Clotilde cu o sumă anuală mai mare decît PIB-ul sectorului ei. Dar na, inima a vrut V8 de cinci litri, iar capul era în concediu în ziua aia. 
Asta ca să-ți faci o idee cu ce soi de țicnit ai de-a face... Rîșnița nu-i nimic. 
Pai si la rasnite e ca la masinile electrice. Cu electrica acasa, eventual in jurul casei, pentru concediu, deplasari mai lungi orice altceva dar electrica nu
Espressoman infocat
Ardeal
(03-04-2023, 14:08)Darsidius Wrote: https://www.youtube.com/watch?v=qpI2EPEtPR8&t=10s
O nu! Au facut-o dubla fata de aia veche
Espressoman infocat
Voluntari
03-04-2023, 14:54
(This post was last modified: 03-04-2023, 14:56 by Vlad Soare.)
Da, și pe mine mă surprinde cît e de mare. Presupun că ăsta-i prețul pentru cuțitele plate de dimensiuni așa mari. Și poate că și motorul a trebuit să fie puțin "umflat" ca să facă față. Recenziile cuțitelor plate third party făcute pentru Zero ziceau că se cam chinuie cu ele și că e foarte lentă, pe cînd aici văd că merge bine-mersi, la fel de repede ca cealaltă. Deci probabil că au umblat și la motor, sau poate la raportul de transmisie.
Întrebarea care se pune este dacă aceste cuțite plate vor face pentru brew o diferență atît de uriașă față de conicele lui Zero încît să merite deranjul și cheltuiala.
Espressoman infocat
Timisoara
Fiind o rasnita asa de cautata, de ce nu se comercializeaza si la noi?
Espressoman infocat
Voluntari
03-04-2023, 14:59
(This post was last modified: 03-04-2023, 15:10 by Vlad Soare.)
(02-04-2023, 21:10)RobertKovacs Wrote: Nu are acel disc, in schimb are un con cu caneluri inainte de cuțite, care eu cred ca forțează boabele spre cuțite. O simulare a forței de apăsare al râșnițelor cu hoperul plin de cafea.
Da, nu observasem acel con. E posibil să aibă un oarecare efect, deși în videoclipul de mai sus văd că țopăie totuși binișor la sfîrșit.
(03-04-2023, 14:58)edri Wrote: Fiind o rasnita asa de cautata, de ce nu se comercializeaza si la noi?
Probabil pentru că Niche nu vrea distribuitori, ci vrea să o vîndă exclusiv pe cont propriu. Nu mai știu pe unde am citit, probabil pe Reddit, zicea cineva că i-a contactat ca să distribuie la el în țară și a primit un răspuns arogant și grosolan care, în esență, zicea "n-avem nevoie de tine și de țara ta".
De asemenea, le convine să vîndă în străinătate prin saitul lor pentru că trișează la TVA. Ți-o vînd în extern fără TVA la același preț la care o vînd intern cu TVA. Tu plătești TVA-ul românesc la import după ce l-ai plătit și pe cel englezesc (pe care însă Niche l-a băgat în buzunar). Un importator n-ar accepta așa o măgărie.