Hello There, Guest! Login Register


Modificare presiune spre 9 bar sau mai jos (in special pe Gaggia Classic )

#1
am tot citit despre diversele posibilitati de-a modifica presiunea din cea de 12/13 bari catre cea optima de 9 bari pe diferitele tipuri de espressoare ce le detine lumea unele prin operatii mai simple, altele prin operatii mult mai complicate care constau si in inlocuiri de piese/valve care nu sunt tocmai ieftine si necesita si pricepere pe langa un simplu reglaj de OPV;
astfel, in cautarea unei solutii optime, am dat pe forumurile straine peste o solutie UNIVERSALA , valabila si testata pe diferite modele de pompe ULKA (cu care vin ecgipate mai toate GAGGIA-urile)
metoda este simpla, si anume in loc de-a modifica presiunea DUPA pompa, acestia au introdus un VARIAC (o rezistenta tip potentiometru de amperaj mare reglabila) care modifica tensiunea primita de pompa intre anumite limite astfel coborand presiunea de lucru a pompei si generand acea presiune in portafiltru de 9 bari doar prin simpla invartire a unui potentiometru;
e o metoda comoda si valabila pt. orice masinarie si nu necesita cunostinte mari pt. adaptare plus ca si pretul e ft. mic;
voi ce parere aveti?
Lelit PL42TEMD cu PID
 
Reply
#2
ar trebui sa mearga. interesanta solutia. pune un link daca ai sa ma uit si eu acolo. de cat era variacul care-l foloseau ei si ce putere?
 
Reply
#3
(01-04-2012, 20:27)Fane Wrote: ar trebui sa mearga. interesanta solutia. pune un link daca ai sa ma uit si eu acolo. de cat era variacul care-l foloseau ei si ce putere?

linkul unde am citit despre acel variac (rheostat) este urmatorul

http://coffeegeek.com/forums/espresso/ma...319#323319

http://coffeegeek.com/forums/espresso/ma...ods/323294
Lelit PL42TEMD cu PID
 
Reply
#4
astia de aici mai folosesc si "light dimmer" ca sa obtina acest rezultat si unii au obtinut chiar rezultate ok;
acesta fiind acel dispozitiv reglabil care il avem multi pe perete si adjusteaza intensitatea luminoasa a unui bec in a lumina mai tare sau mai slab;
apoi a venit unu cu un comentariu ce m-a pus pe ganduri

"I'm not exactly sure how your pump works, but I worried about using a simple lamp dimmer on my Ulka pump. Lamp dimmers reduce the overall power by chopping the AC wave form, which can occasionally cause extreme resistances in inductors (solenoids) due to the quickly changing voltage. They way I see it, adding pure resistance in line is the safest way to control output. But I may just be overly cautious."

deci se pare ca tot o rezistenta fixa e cel mai sanatos lucru, asta dupa ce obtii valoarea optima de presiune cu una reglabila pe care o scoti si o inlocuiesti cu una fixa;
multi alimentau tot aparatul din asa ceva dar atunci si rezistenta din boiler va primi mai putin si se va incalzi mai greu, astfel ca, doar partea de alimentare a pompei e indicat sa fie reglabila pt. a obtine presiunea dorita fara acele complicatii cu reglajul si schimbatul in multe cazuri a valvei OPV

Lelit PL42TEMD cu PID
 
Reply
#5
Sad 
Nu vreau sa te descurajez a incerca reglarea presiunii prin reglajul tensiunii de alimentare a pompei. Eu am incercat dar n-am reusit Sad

M-am documentat si de aici

N-am avut la indemana un reostat de putere, asa ca am experimentat cu rezistori de valoare fixa. Din pacate pompa facea un zgomot cam suspect si am renuntat la idee fara sa mai aprofundez, am preferat sa montez o supapa reglabila.

Cateva lucruri de care ar trebui sa tinem seama:
1. Pentru varianta asta cred ca ar trebui un manometru montat permanent;
2. Presiunea va fi influentata de variatiile tensiunii de alimentare (de la priza);
3. Prin scaderea tensiunii de alimentare a pompei se schimba si caracteristicile pompei respectiv scaderea debitului;
4. Costul acestei modificari s-ar putea sa fie comparabil cu cel al montarii unei supape reglabile (OPV);
5. Montajul unui reostat sau al unui variator implica probleme de izolare si risc de electrocutare daca nu suntem atenti!
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#6
Salut iubitori de cafea adevarata ,Ce nu vad in acest topic de espressoare este un clasament sau detali despre cei ce detin espresoare de diferite brenduri de espressoare. De exemplu eu si inca doi prieteni detinem espressoare de la krups eu si amici mei zilnic la servici discutam ce combinati de cafea merge mai bine si cit de bine merg masinile eu unul zic cu mina pe inima ca pina nu am avut acest aparat Masina de facut espresso nu stiam ce e o cafea buna si adevarata sint foarte multumit dar ma bate un gind sa mai cumpar unul sa vad cit e de bun [ pate o fi mai bun ]? si care e mai performant il tin la oras iar celalalt il duc la sat ca acolo cind ma duc cu adevarat duc lipsa .. Ma uit cu jin la un Lelit care are boiler de alama dar e scump si la un Gagia care are boiler de inox dar si asta e cam scump Gaggia Baby Twin sau Lelit PL41EM in rest principile de functionare sint acelasi supape de sens elecroventile, regulatoare de presiune schimbatoare de caldura termostate de cuplare decuplare 93 grade rezistente biler da si pompa de 15 bari '' ? - cafea super buna si intretinere usoara .
 
Reply
#7
Gigi, suntem pe un topic dedicat presiunii. Poti crea oricand un nou topic in sectiunea espressoare, despre absolut orice te intereseaza!

Baby Twin este raportat la nivel international ca avand multe probleme de fiabilitate. In plus este promovat eronat ca Dual Boiler, inclusiv de magazinele din Romania, pentru ca nu are decat o cutiuta de aluminiu in care incearca probabil o crestere a temperaturii sau o preincalzire, nu imi dau seama exact...

Krups/DeLonghi au portafiltrele proaste, ori presurizate, ori cu prea mult plastic etc.In plus, pentru ca aceste firme nu au traditie in espresso, nu au mers pe niste dimensiuni standard ale portafiltrelor (58mm de obicei), astfel incat sa-i poti pune o sita mai buna, sa cumperi un portafiltru fara fund sau alte accesorii de la profesionale. De asemenea nici nu se poate vorbi despre reglarea presiunii, neexistand pentru ei conceptul de valva de suprapresiune reglabila. Sa mai spunem si ca in producatorii chinezi e foarte greu sa ai incredere Smile Si cu siguranta mai sunt si alte mici/mari detalii sub carcasa. De exemplu aceiasi cafea avea alt gust la Ufesa si cu totul alt gust la Gaggia Pure (le-am avut pe ambele).
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
Pt. obtinerea presiunii de 9 bari pe Saeco Nina am mers cu succes pe varianta inlocuirii supapei de 16-18 bari, cu una reglabila pt. 9-10 bari. (http://www.orphanespresso.com/14-Adjusta..._3974.html)
Astfel protejez si aparat (garnituri, fitinguri, tuburi samd) de presiuni ridicate.
[attachment=38][attachment=36][attachment=37]
Am incercat si cu desurubarea cap supapa existenta, varianta postata tot pe aici, dar probleme la etanseitate...
 
Reply
#9
Felicitari, pare o treaba facuta profesional! Imi place in special manometrul cu verificarea metrologica la zi.Wink

Foarte buna ideea cu folosirea robinetului de aerisire in dispozitivul de masurare a presiunii, astfel se poate regla pentru o masurare dinamica, adica in timpul curgerii a aprox. 25-50 ml in 25 de secunde.

Espressorul are site presurizate sau nepresurizate? Ai observat imbunatatiri ale gustului sau aspectului?
 
Reply
#10
Espresorul a venit cu site presurizate, dar am luat de la Claudiu (okayo) o sita nepresurizata.
Dupa achizitionarea sitei a inceput si "distractia".
Momentan nu am o rasnita buna si nici tehnica nu o stapanesc, dar am obtinut 60 ml cafea in 25 sec cu un gust net mai bun.
 
Reply
#11
Inteleg ca sita a facut diferenta sau combinat cu scaderea presiunii?
Expobar Office Leva + rasnita DIP DKS-65 + Vst 18gr + pitcher Motta + Hario Skerton Pro + Frenchpress Espro P5
 
Reply
#12
(30-05-2012, 11:44)okayo Wrote: Inteleg ca sita a facut diferenta sau combinat cu scaderea presiunii?

Combinatia a facut diferenta.
Cu sita nepresurizata si modificarea macinarii am obtinut presiuni la cap grup intre 7 si 14 bari.
Nu vrei sa stii cum face aparat la 14 bari!Big Grin
 
Reply
#13
Bună, fiind interesat de modificare presiunii pe un Gaggia Classic am găsit acest clip:
https://www.youtube.com/watch?v=xXoz6Aoykpg&feature=youtube_gdata_player
Ce părerea aveți? A mai experimentat cineva acest lucru?
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#14
Da eu am facut in felul acesta. Pui o sita oarba in portafiltru conectezi pe tzeava de abur un manometru si te joci cu valva pana obtii 10 bari (in timpul extragerii vei avea 9 bari).
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
#15
Oare am nevoie neapărat de manometru? Nu este suficienta rotatia de 90 grade, cum spune cel cu clipul? Spun aceasta, deoarece nu detin manometru.
Iar in ceea ce privește rezultatele, ce părere ai? Am vazut comentarii ca unul se plange ca dupa acea modificare i-ar fi crăpat aparatul... Coincidență?
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#16
Ai nevoie. Eu am rotit mult mai mult de 90. Consecinta sigur. Aici pe forum aproape toata lumea are facuta modificarea asta si nu s-a plans nimeni.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
#17
Mulțumesc, am să încerc Huh
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#18
(14-11-2012, 18:14)Cosmin Wrote: Da eu am facut in felul acesta. Pui o sita oarba in portafiltru conectezi pe tzeava de abur un manometru si te joci cu valva pana obtii 10 bari (in timpul extragerii vei avea 9 bari).

De ce 10 bari si nu 9 ? Parca 9 bari era aclamata pe acest forum presiunea espresso-ului.
Lelit PL81T / Niche Zero
 
Reply
#19
Pai cand pui sita oarba si conectezi manometetru ai 10 bari. In acest caz nu curge apa pe niciunde. In momentul cand faci cafea presiunea scade cu 1bar pentru ca apa curge prin pucul de cafea. Ideea este sa obtii 10 bari cu sita oarba si manometru pentru a avea 9 cand faci cafea.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
#20
In legatura cu presiunea(vibration_pump vs rotary_pump) => http://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2aL3U

P.S. Pentru cei nerabdatori Smile doar prima parte este in germana...
 
Reply
#21
Nu mi se pare logica explicatia italianului:
1 - Chiar daca debitul pompei rotative este de 100 L/h si al pompei cu vibratie 35 L/h, acestea sunt mult peste necesarul de aprox. 7,2 L/h necesar in timpul extractiei.
2 - Ambele espressoare au portafiltre/filtre identice si nu cred ca presiuni de extractie diferite ar produce acelasi rezultat in ceasca.
3 - Cea mai semnificativa imbunatatire a gustului espressoului am simtit-o cand am redus presiunea de extractie, chiar mai mult decat atunci cand am instalat PID-ul Smile
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#22
O sa trebuiasca sa desfac si eu Bezzera Magica sa cobor presiunea de la 12bar la 9-9.5bar (am comandat si kit-ul OPV, am citit pe forum ca e recomandat pentru 9 bar).
Daca cineva a efectuat operatia pe Magica (radudani?) puteti sa-mi dati niste ponturi sau niste link-uri despre cum se demonteaza/monteaza carcasa la Magica? Am impresia ca trebuie sa o iau de jos, acolo ar fi niste suruburi..
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#23
nu am cautat descrieri, iar in youtube gasisem doar un... unboxing Magica; culmea-i ca asta m-a influentat cand m-am decis s-o cumpar si mai tarziu am gasit referinte la un Rocket R58 primit usor busit pentru ca era ambalat 'subtire';
m-am ghidat insa, dupa catalogul de piese (pdf) din situl producatorului; cred ca e suficient;

incerc altfel sa recapitulez (am facut de multe ori operatia, mai uitand cate ceva din secventa, uneori):
- se scot tava (drip tray) si gratarul fata;
- se da jos apoi capacul incalzitor de cani;
- se apuca din lateral si se scoate rezervorul de apa;
- se demonteaza placa superioara - 4 suruburi la colturi;
toate cele 6 suruburi implicate in fixarea carcasei sunt cu cap imbus de M4x12;[attachment=295]
- tubul de silicon de suprapresiune OPV/pompa ramane atarnat in zona;
- se scot cele 4 suruburi de sub placa de baza, 2 in fata cu acces usor prin spatiu eliberat de tava scoasa si 2 in spate;
- raman de desurubat (nu de tot, ar fi greu altfel de lucrat de unul singur la montare...) dinspre interior, cele 2 suruburi pe colturile laterale sus fata; am folosit o surubelnita cu tija lunga si cap pentru biti;
apropo, teoretic, toate cele 6 suruburi ar putea fi lasate putin insurubate in locasele lor - carcasa nu are gauri ci decupari complete; mi se pare mai usor insa sa las in locasul lor numai cele 2 de mai sus;
- se scoate carcasa laterala inspre spatele masinii; ajuta niste tampoane/bureti/prosoape impaturite, puse imediat sub marginile laterale pentru ca, inevitabil, o parte din carcasa eliberata o sa cada... brusc; se evita usor daca se lucreaza cu un ajutor (cooptat dintre 'beneficiarii' masinii);
- se pune la locul sau rezervorul de apa, in masina fara "pereti"; se pune tubul de suprapresiune de la OPV/pompa in rezervor;

toate componentele reglabile sunt direct accesibile, doar cutiuta de control e ascunsa sub boiler, intr-un loc mai putin cald; masina e complet functionala, doar ciclul pressurestat-ului e ceva mai scurt pentru ca si racirea e mai accentuata;

pentru schimbarea OPV-ului (surpression valve) am sa postez niste poze, in plus la cele deja existente in thread-ul despre BZ10.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#24
Foarte multumesc pentru detalii, sunt bine-venite!
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#25
Sunt mai multe topicuri cu scaderea presiunii la 9 bar, preocupare justificata;
poate merita mentionat ca, la Magica si nu numai, manometrul POMPA, indica presiunea imediat langa iesirea din pompa, inainte chiar de surpression valve (OPV);
pe circuitul hidraulic pana la suprafata pucului apare acea cadere de presiune in discutie; valoarea ei nu se poate afla decat cu o proba de presiune direct pe portafiltru;

atunci cand fluxul de infuzare e corect (granulatie macinatura, grosime puc, compresie din tampare) sau mai mic (ristretto), presiunea indicata de manometru ramane aprox aceeasi cu presiunea reglata cu sita oarba, fiind o indicatie aproximativa si in offset a realitatii din portafiltru; parerea mea e ca in cazul Magica diferenta intre ce indica manometrul si ce e in realitate, e mai mica mult de un bar;

cand pucul e slab (granulatie prea mare, grosime prea mica, compresie slaba sau deloc, channeling pronuntat...) fluxul creste mult, OPV-ul nu se mai deschide si presiunea de iesire pompa scade; astfel, cand manometrul pompei indica o presiune mult sub cea cu care s-a reglat cu sita oarba (de ex. 4-8 bar), e vorba de o extractie ratata;

cam aici vad o linie vaga de demarcatie intre a continua tehnologizarea excesiva a masinii, lucrul cu display-uri, grafice si numere, pe de o parte si, pe de alta parte, experimentele empirice, bazate pe consistenta procedurilor, pe calitatea manoperei si a materialelor, centrate pe bautul cafelei Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#26
(19-02-2013, 10:15)mirkios Wrote: da ... m-ai convins ... cat a costat B0111 si de unde?
Mag-pro
Anul trecut prin luna Mai am discutat cu ei, dar ma ajungea in jur la 200 ron( OPV gaggia + B0111).
Asa ca am luat asta la jumate de pret.
 
Reply
#27
inseamna ca un B0111 este aproximativ 30 ron ... i-am intrebat si eu de-o cotatie de pret ... chiar inainte sa-mi raspunzi ... sa vedem ce zic, oricum ma intereseaza de la ei si manometrul ... imi place foarte mult

mi-au raspuns cei de la mag-pro ... foarte prompti, ca de obicei ... din pacate pretul este 69ron/bucata (TVA, inclus) ... asta face ca ambele solutii sa fie la acelasi pret ... doar daca nu cumva au un pret mai bun cei de la saeco-service.ro ... le-am scris si lor dar adresa service@saeco-service.ro da eroare ... in schimb se pare c-am reusit sa le trimit pe vanzari@saeco-service.ro
BEZZERA MAGICA | EUREKA MIGNION SPECIALITA | BEHMOR 2020SR PLUS
 
Reply
#28
(19-02-2013, 11:11)mirkios Wrote: saeco-service.ro ... le-am scris si lor dar adresa service@saeco-service.ro da eroare ... in schimb se pare c-am reusit sa le trimit pe vanzari@saeco-service.ro

Incearca si la service@gaggia.com.ro

http://www.gaggia.com.ro/intretinere.html
 
Reply
#29
Va salut la prima mea postare pe forum!

Ma framinta de mai mult timp o intrebare foarte simpla: de ce nu este posibil ca firme importante in materie, cum este Bezzera, sa furnizeze la comanda aparate cu presiunea la 9 bar? Adica sa aiba acel OPV preinstalat din fabrica? Mi se pare ca poate fi, ca la autoturisme, o optiune pe care clientul s-o plateasca. Inteleg ca toata suflarea espressomana s-a pus de acord cu presiunea de 9 bar si surubareste

Stiu ca ma veti intreba, asa ca va spun din prima ca sint aragazist, adica folosesc genul acela de 'espressor' pus pe flacara.Big Grin

Visul meu s-a cernut pentru Bezzera Unica(nu vreau decit espresso, nu le am cu laptele) si BB005MT. Deocamdata ma uit pe cer sa vad cind imi vor cadea banii necesari.Huh
 
Reply
#30
Salutari iubitorilor de espresso ;, Este cafeaua care ne aduce in fiecare dimineata acea improspatare bucurie si armonie in fiecare sorbitura . Eu personal imi pun bani deoparte pentru viitorul apropiat ; cred ca vor veni si acele espresoare dotate cu regulator de presiune, manometru cu afisaj digital ptr. presiune [ bari si temperatura ] care vor avea un design placut, fara sa mai improvizam acele piduri si manometre ,dar pina atunci ne bucuram de ce avem ,O zi buna.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)