Hello There, Guest! Login Register


Modificare presiune pt. optimul de 9 bari

Eu zic ca 9.
Am avut Lelit pe 12. Am trecut pe Profitec cu 9. Aceeași cafea, aceeași temperatura: alt gust.

Teoria mea: la 9 ai macinatura mai grosiera. La 12 mai fina - ca sa rămâi in timp. (Vorbesc aici de același timp de extracție in ambele variante). Deci ca sa păstrezi timpul și desigur proporția, între 9 și 12 te joci cu macinatura.
De ținut minte ca in ambele ai aceeași temperatura. (Pentru ușurinta exemplului)
In continuare logica a mea îmi spune: temperatura respectiva - aceeași in ambele cazuri - scoate din macinatura mai fina altceva decât din macinatura grosiera. Sau invers..., dar oricum eu ma aștept la o diferența de gust in ceașca.

Desigur rămâne sa mai adaptezi un pic temperatura ca sa cadreze dorințelor in materie. Dar am o presimțire ca in cele doua cazuri gustul va fi diferit.

Poate greșesc.... dar mi se pare logic.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
@Honoriu
Mersi de interventie, se pare ca suntem pe aceeasi lungime de unda.

Am comandat kitul de 9 bar Bezzera si o sa il schimb eu, conform tutorialul prezentat mai sus. Sper ca papilele gustative sa fie multumite de modificare_ Smile). Chiar si la 12 bar, de cand am masinaria(iulie 2018) (bautor cafea din 2010) am reuist sa scot 2,3 double uri ce le batea pe cele din cafenelele de profil, dar doar atat, si oricat am incercat sa le reproduc nu am mai reusit Sad... Acum imi ies cam toate decent de bune, doar ca sunt cam amare si destul de brutale ca prima impresie.

Ideea cu nivelul macinaturii este si logic:
la 12 trebuie mult mai fin ca la 9, pt ca daca aparatul nu functioneaza la presiunea stabilita de OPV, ori ai channeling ori macinatura e prea grosiera si apa trece foarte repede prin ea, oricat de tare ai tampa, sau daca ai mari doza.
Acum pot spune ca la 12 bar pe manometru obtin toate shot-urile baubile spre bune. Ce a fost sub => gunoi

Seara faina!
Bezzera Unica(12 bar stock) + Eureka Mignon Specialita' + IMS
 
Reply
Ca responsabilitate pentru cei care citesc aici - rationamentul potrivit caruia la 9 bar trebuie sa rasnesti mai grosier ca la 12 bar este gresit, pentru ca la o presiune mai mare, rezistenta hidraulica a pucului foarte probabil este si ea mai mare, deci logic ar fi ca la 12 bar trebuie sa rasnesti mai grosier decat pt 9 bar. Debitul prin puc este oarecum optim la 9 bar (nu discutam aici ca randamentul - EY e de multe ori mai mare la 6 bar), la peste 9 si la sub 9 scade debitul prin puc.

"The Illy labs answer is that 9 bar creates the fastest flow through the puck, with more or less pressure creating a slower flow. But this may be dependent on both the overall grind fineness and the proportion of fines to coarse particles.

In any case, the fundamental design idea of espresso, the one that governs its development fron 1900 to now, is to brew a single portion of coffee as fast as possible. The brew speed is dependent on how fine the grind is. A Turkish grind will brew faster, but is too fine for percolation, and an immersion method adds decanting time. In practice, the finest usable percolation grind is at the espresso level, and the consequent brew speed is about 30 seconds, and the consequent pressure 9 bar.

I guess if one can change the proportion of fines and coarse particles, the 30 second brew time would require a different pressure. But when I tried using the fines free, big Ditting, I'd get a gush at the usual grind size, and a self defeating dwell time at finer grinds. 

The tuning of espresso grinders and machines took place over 60 years. It was all trial and error, not science, but over this stretch of time, you can lay odds on it being pretty optimal."

Si inca un citat:

"Specifically, at 11 atm, the concentrations of 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, and 2-ethyl-3,5-dimethylpyrazine are higher. These compounds are generally responsible for bitterness and astringency. 

At 7 and 9 atm, methanethiol and propanal concentrations are higher. At 9 atm, these compounds tend to be slightly higher compared with espresso prepared at 7 atm. Methanethiol is responsible for the "freshness" perception, and propanal is correlated with "fruitiness" generally."

Surse: 1 si 2.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
mda...

Cred ca deja deviem de la subiect si as vrea sa ne oprim aici pt ca umplem paginile degea. Eu doream interventia celor care au avut 12 si au trecut la 9. Parere, gust, etc.

Paragrafele scrise pe alte site-uri deja au fost degustate. La fel cum nu ma pot increde in ele, pt ca sunt scrise de "forumisti", si faptul ca deja mi-am comandat kitul, pot considera topicul meu "Inchis"

Multumesc de interventii!

Seara buna.
Bezzera Unica(12 bar stock) + Eureka Mignon Specialita' + IMS
 
Reply
@claman13, inteleg ca, pentru tine, opiniile "forumistilor" Jim Shulman si Eric Svenson nu sunt de incredere, la fel si rezultatele publicate intr-o revista peer reviewed, in lucrarea "Influence of Water Pressure on the Final Quality of Arabica Espresso Coffee. Application of Multivariate Analysis".

Insa acest topic este unul de interes general, unde contributiile relevante sunt utile pentru toti membri, astfel ca aprecierea ta ca "umplem paginile degeaba" o consider cel putin nepotrivita - poate ca unii membri vor considera informatiile de mai sus "de incredere" si le vor prefera logicii lor intuitive. Sper.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
Am modificat acum de la 12 la 9...am tinut si un shot tras la 12 bari
- trebuie rasnit mai grosier
- a disparut chanelling
- a disparut amareala
- a aprut o dulceata in aftertaste

Opv suna la fel de tare si in 9 si in 12
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Quamar M80E | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
 
Reply
(10-01-2019, 11:19)RobertKovacs Wrote: Am modificat acum de la 12 la 9...am tinut si un shot tras la 12 bari
- trebuie rasnit mai grosier

Interesant. Ai macinat cu Kinu sau cu Quamar-ul?
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
Quamar
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Quamar M80E | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
 
Reply
Single dose sau cu boabe in hopper?
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
Single dose
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Quamar M80E | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
 
Reply
@cradun: Nu ma intelege gresit, dar prin "umplem paginile degeaba" ma refer strict la informatii care 1. se gasesc si in alte sectiuni ale forumului si 2. NU IMI RASPUND la intrebare. Nu am spus ca sunt aiureli, abureli etc, doar ca eu le-am gasit, le-am citit, si ca raspuns la intrebarile mele sunt inutile.

Iti inteleg intentia si o apreciez, dar pe langa aceste observatii, mi-ar fi placut sa imi impartasesti si opinia ta referitor la reducerea presiunii, gust, etc.

Numai bine!
@RobertKovacs Mersi de update!
Bezzera Unica(12 bar stock) + Eureka Mignon Specialita' + IMS
 
Reply
Ok, multumesc. Distributia particulelor in single dose e diferita de cea din rasnirea cu boabe in hopper (cel mai probabil) si de aceea am intrebat.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
(10-01-2019, 12:09)claman13 Wrote: @cradun: Nu ma intelege gresit, dar prin "umplem paginile degeaba" ma refer strict la informatii care 1. se gasesc si in alte sectiuni ale forumului si 2. NU IMI RASPUND la intrebare. Nu am spus ca sunt aiureli, abureli etc, doar ca eu le-am gasit, le-am citit, si ca raspuns la intrebarile mele sunt inutile.

Iti inteleg intentia si o apreciez, dar pe langa aceste observatii, mi-ar fi placut sa imi impartasesti si opinia ta referitor la reducerea presiunii, gust, etc.

Numai bine!
@RobertKovacs Mersi de update!
Discuțiile despre gust sunt foarte complicate fiindcă intervin alte variabile.

Daca vrei un răspuns de tipul da sau ba atunci da e mai ok la 9 bar sau mai jos. Nu am găsit un scenariu care sa ceara peste 9 bar.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
eu scot la 6.5 bar.

ca un exemplu.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
Eu înțeleg ce a scris unul și altul și accept.
Dar: cu același kinu am trecut de l 12 la 9, de la Lelit la Profitec și am fost nevoit sa rasnesc mai fin ca sa ma încadrez in același timp de extracție.
In ceașca am avut alt gust, cu aceeași temperatura setată.

Scuze: grosier am vrut sa zic.... m-am îmbătat pe subiect deja.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
Dupa ce am frunzarit articolul in care au fost detaliate rezultatele unor teste realizate de Michael Cameron, in dec 2017 am deschis acest topic cu scopul de a afla mai multe despre influenta presiunii si a temperaturii asupra extractiilor.

Incurajat de opiniile si experientele colegilor, de la acea data trag de cele mai multe ori in 70-80s, nu mai sus de 7bar si 92-93C cu PI de 10-20s la 0-2bar si post in cazul naturalelor care se blondesc foarte repede, inainte de a atinge proportia de 1:2.
De exemplu din Panama Jurutungo nu am reusit sa scot mai mult de 30g din 17g de macinatura.

Cafelele prajite dark sau extra sunt mai putin pretentioase decat cele "in sange" Smile, singurul parametru care influenteaza major gustul fiind temperatura.
 
Reply
Ce mai trebuie inclus in calcul este ca debitul trimis catre puc, de o pompa vibratoare, este diferit la 12 bar (sub 200 ml/min) fata de 9 bar (peste 200 ml/min), asa cum arata graficul de aici, asa ca gradul de rasnire mai grosier pentru 9 bar e posibil sa fie datorat si acestei diferente de debit.

Mi se pare greu de inteles si de gasit un raspuns, acesta e unul din momentele acelea cand imi pare rau ca nu am excelat la mecanica fluidelor in liceu...

Sau, daca ma gandesc mai bine, diferentele de debit (pt pompa vibratoare, in timpul extractiei, la diferite presiuni configurate prin OPV) nu cred ca sunt relevante, in prezenta unui puc care oricum restrictioneaza debitul. Si deja ajung sa considera si eu ca umplu paginile degeaba.

Mai e de luat in calcul si ca teoria Illy cu 9 bar e valabila pentru un brew ratio de 1:4 (30 ml din 7 g de cafea) si ne complicam si mai mult.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
Salut. La acest model de gaggia, gaggia baby se poate modifica opv-ul. Cineva să mă ajute să îmi explice? Mulțumesc anticipat!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)