Vad ca Miruna este din orasul meu natal, Focsani, unde pot confirma ca nu exista cafenele de specialitate, mai ales datorita influentei italiene (foarte multi sunt plecati la munca in Italia ori s-au reintors de acolo) deci o cafenea de specialitate nu stiu cati sorti de izbanda ar avea.
Deci Miruna, nu se pune problema daca exista un espressor semiautomat la nivel de automat ci ca automatele in sine nu sunt espressoare si nu fac espresso ori cappuccino adevarate ci surogate, datorita llimitarilor tehnice, in special de rasnita. Link-ul dat de mine mai sus cred ca explica foarte bine.
Din ce spui pare ca iti doresti un espresso / cappuccino in adevaratul sens al cuvantului or aceste preparate pot fi facute doar cu un semiautomat si o rasnita, separate. Daca ai pomenit de Delonghi PrimaDonna Elite banuiesc ca ai un buget peste medie pregatit, deci cu atat mai mare va fi paguba cumpararii unui automat, care in caz de nepotrivire de caracter nici valoare de revanzare nu are. Si nu ma refer la aceasta marca sau model ci la TOATE automatele. Acest gen de espressoare sunt un compromis pentru cine nu doreste sa isi aloce un minut doua pentru a prepara corect un espresso ori un cappuccino si se multumeste cu o cutie digitalizata care aduce uneori design dar in niciun caz calitate a prepararii, asa cum poti bea intr-o cafenea de specialitate, fie ea si italiana daca preferi cafelele prajite mai tare.
Asa la o cautare rapida cam asta ar fi modalitatea de preparare la un semiautomat:
Prima data trebuie sa te intrebi daca ti se pare grea operatiunea? Deci vei pune portafiltrul sub rasnita, iti cade cantitatea cantarita, presezi cu un tamper metalic cafeaua in potrafiltru, apoi montezi potrafiltrul in espressor si apesi un buton. Daca a curs prea repede vei da rasnita mai fin, daca abia a picurat dai rasnita mai grosier. Oricum reglajul rasnitei il faceai si la un automat. Bineinteles ca mai sunt si subtilitati dar asta inseamna in mare sa faci un espresso. Daca vrei latte-uri, dai drumul la teava de aburi peste laptele din latiera din inox si cu putin exercitiu obtii o crema ca in cafenea. Asta-i tot.
Daca alegi un espressor peste 1000E vei putea face continuu aceste treceri de la espresso la cappuccino. Sub 1000E espressoarele au un singur boiler si trebuie sa astepti un minut dupa fiecare espresso pt ca apa din singurul boiler sa se suprainfierbante si sa se faca aburi. In acest timp crema de espresso se mai lasa putin... Dupa ce ai terminat un cappuccino, daca vrei iar espresso trebuie sa lasi espressorul la racit putin cateva minute pentru a se stabiliza inapoi la 92 de grade sau cat preferi. In general si fiabilitatea si stabilitatea termica a espressoarelor peste 1000E sunt mai ok decat a celor sub, poate cu unele exceptii.
Mai ai nevoie si de o rasnita, care costa intre ~200E una entry level si 400E una medie. Apoi vin altele si altele...
Scopul tau va fi sa bei acasa cam asa ceva:
Lucrul acesta se poate intampla doar daca te lepezi de automate si alegi calea cea dreapta
Iar daca vorbim de cappuccino, aceasta e in general calitatea unei spume pe un automat (sec. 24)
si aceasta este crema (deci crema nu spuma ca de detergent) pe un semiautomat de 1700 lei, nu mai zic de altele mai scumpe: