(04-09-2016, 15:32)Gheorghe Wrote: Nu stiu de ce aveti o parere asa proasta despre parjitorele DIY dar cred ca gresiti.
Eu sunt incepator si am multe de invatat dar sunteti convinsi ca ceilalti colegi cu DIY beau cafea proasta ??? Partea amuzanta ca automatele de cafea sunt urate dar se viseaza la automate de prajit. Pe de alta parte....faceti bine sa va cheltuiti banii. Trebuie sa traiasca si altii de pe urma pasiunii noastre .
Fiind tot la sectiunea Hottop iata si opinia mea.
Nu am spus nicaieri ca am o parere proasta despre prajitoarele DIY si nici ca cei care prajesc folosind astfel de instalatii beau cafea proasta.
Cafeaua este abordata prin prisma gustului acesteia, iar gustul, fiind o chestiune personala, nu poate fi analizat pentru a fi criticat. Asta nu inseamna ca nu poate fi educat si dezvoltat
Cele mai multe interventii au venit din partea unor adepti sau chiar posesori de prajitoare DIY care au formulat numeroase puncte de vedere legate de inutilitatea si de ineficienta cheltuirii unor sume de bani pentru achizitia de cuptoare de la producatori specializati.
La fel de numeroase au fost si postarile care arata ca masurarea parametrilor prajirii, temperatura si timpul, sunt un moft iar abordarea prajirii diferentiat, functie de soi, altitudine sau procesare este o complicare inutila.
Dupa sute de pagini citite, multe discutii cu prajitori profesionisti si dupa sute de prajiri am ajuns sa am propria experienta si propriile opinii in zona prajirii acasa.
Pot sa-ti exemplific cu faptul ca o cafea Malawi, care mie imi place foarte mult are gust complet diferit, chiar daca o prajesc in aceeasi durata totala de timp, insa dezvoltarea o fac diferit: cu cca 8-9 gc/min fata de 12-13 gc/min. Una imi place, cealalta nu.
Obtinerea variantei care este buna implica masurari destul de precise si o oarecare pricepere.
Daca un aparat DiY este construit in asa fel incat sa permita un control asupra procesului, atunci se pot realiza cu acesta profile care sa evidentieze specificul de gust ale soiurilor de cafea.
Jos palaria pentru cei ce poseda priceperea, rabdarea si timpul pentru a construi asa ceva.
Altfel boabele sunt doar tratate termic si nu preparate prin prajire.
Cafeaua este un aliment care trebuie preparat inainte de consum.
La o materie prima de calitate, principalul ingredient, care face diferenta intre un preparat de top si unul banal, este doar.....regimul termic si modul in care acesta este aplicat boabelor. Nu avem altceva la dispozitie pentru a "găti" cafeaua.
Te amuza faptul ca, desi nu sunt agreate automatele de cafea, visam la automate de prajit.
Aici, scuza-ma ca o spun direct, te inseli!
Hottop-P nu este un automat de prajit. Este un cuptor care a fost proiectat in asa fel incat sa memoreze profilele de prajire care raspund cerintelor utilizatorilor.
Memorarea se face prin introducere de catre operator a unor parametri pe care i-a experimentat in prealabil si care l-au convins . In timpul prajirii se poate interveni asupra marimii acestor parametri si se poate schimba profilul de prajire dupa dorinta.
In concluzie aparatul devine un automat doar daca asa vrea utilizatorul. Acesta este insa un mare avantaj deoarece prajirea devine un proce reproductibil, profilul putand fi recreat ori de cate ori se doreste.
Cat despre faptul ca altii traiesc de pe urma pasiunii noastre, oare noi nu traim de pe urma nevoilor altora !
Prajiri reusite tuturor, indiferent de modul in care o face fiecare!