Hello There, Guest! Login Register


MaraX / PL41TEM+Niche

#1
Salutare espressomani,

Vin cu o intrebare, o rugaminte si poate o provocare in acelasi timp, stiu ca a mai fost dezbatuta ideea de sute de ori. Am rasfoit forumul, urmaresc bursa de ceva timp dar inca nu m-am lamurit complet.

Imi doresc un prim setup, care sa poata duce in medie 2 flat-white pe zi pe langa care e posibil sa se mai adauge in unele zile 2 espresso. In functie de cat imi permite timpul, vreau sa invat sa ma joc cu crema de lapte.

Momentan folosesc o rasnita Hario Mini Slim Pro impreuna cu o Bialetti Brikka iar pentru lapte, pompez la french-press.

Variantele pe care le am acum in minte sunt:
- MaraX cu Kinu M47 si la urmatoarea infuzie de capital, probabil ca as trece la NicheZero
- PL41TEM cu NicheZero

Bugetul actual ar fi undeva in zona MaraX.
Dream setup ar fi MaraX cu Honne (pasarea malai viseaza)...

M-ar ajuta sfaturi, pareri si orice tip de feedback care ar putea sa faca putina lumina.
Merci!
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#2
Eu am PL41TEM...este un aparat onest, scoate shoturi OK pentru incepatori(oricum cu mult peste orice plasticaraie chinezarie vandut la pret de aur) dar este greoi munca cu el mai daca faci si frotari de fiecare data, stiu ca si eu fac destul de des...este un intreg procedeu, cativa pasi de urmat pe care trebuie sa le urmezi cu sfintenie... Si eu sunt in procedura de schimbare 41TEM-ul fiindca daca esti tipul aventuros in lumea cafelei, repede te plafonezi cu acesta, este un aparat bun, onest, calitativ chiar, dar cu metehnele sale prin prizma constructiei.

Cu Mara X e alta viata, are un boiler mare, de unde ai parte de aburi cat vrei, plus are  grup E61, are si un PID mai special care stabilizeaza chiar frumos aces single boiler cu E61. Eu iti zic, categoric sa te orientezi spre Mara X si Kinu...si cum ai infuzie la buget, iti cumperi o rasnita automata de care vrei (Niche Zero daca vrei). 

Alegere usoara!
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#3
(23-06-2020, 14:28)Lookie Wrote: dar este greoi munca cu el mai daca faci si frotari de fiecare data, stiu ca si eu fac destul de des...este un intreg procedeu, cativa pasi de urmat pe care trebuie sa le urmezi cu sfintenie

Care ar fi pasii aia? Sunt curios, ca si eu am lelit-ul de vreo 8 ani, dar nu mi s-a parut greu sa-l folosesc. Poate fac eu ceva gresit, de aia intreb.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#4
Salut,

Eu detin Lelit PL41TEM de un an de zile, cred ca pentru 2 flat/zi este in regula, asta este cazul si la mine, uneori foar espresso. In ceea ce privește rasnita, plecand de la Macap M2M stepless si ajungand la Niche Zero pot sa iti spun ca sunt diferențe notabile, atat de consistenta cat si de gust. Eu personal as redirecționa o parte buna din buget catre o rasnita CAT mai buna capabila espresso si apoi restul catre aparat, asta as face acum daca as fi avut bugetul tau. Spor la alegerea cea mai înțeleaptă pentru tine!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#5
(23-06-2020, 17:11)IonutMihail Wrote: Salut,

Eu detin Lelit PL41TEM de un an de zile, cred ca pentru 2 flat/zi este in regula, asta este cazul si la mine, uneori foar espresso. In ceea ce privește rasnita, plecand de la Macap M2M stepless si ajungand la Niche Zero pot sa iti spun ca sunt diferențe notabile, atat de consistenta cat si de gust. Eu personal as redirecționa o parte buna din buget catre o rasnita CAT mai buna capabila espresso si apoi restul catre aparat, asta as face acum daca as fi avut bugetul tau. Spor la alegerea cea mai înțeleaptă pentru tine!

Rasnita, si mai buna decat Niche Zero? Din cat am reusit sa ma documentez, NZ sta foarte bine la pretul platit pentru ceea ce primesti. Un dezavantaj pe care-l vad este livrarea, Septembrie 2020.

Mersi de raspuns!
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#6
Si eu as merge pe Mara-X si kinu din doua motive:
- mai devreme sau mai tarziu o sa vrei ca bautura preparata de tine sa meaga cu tine in concediu/birou, etc, si vei dori sa ai o rasnita capabila de asa ceva. Pe langa asta, se cauta ca painea calda, nu cred ca o sa pierzi ceva la ea.
- Am avut PL41TEM, e o diferenta intre un HX si SBDU-ul cu PID. Posibil sa fi fost la inceput si sa nu fi ajuns sa-l inteleg pe deplin dar mereu aveam impresia ca blondirea apare prematur, gustul de acasa era diferit de cel de la birou (aceeasi cafea, kinu ca rasnita, la birou La spaziale).

Pe de alta parte, mereu auzim ca espresorul este accesoriu la rasnita Smile. Nu spun ca e gresit dar consider ca pachetul Mara-X/Kinu ofera mai mult decat PL41TEM/Niche zero.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#7
Subscriu la ce a zis vlaicu. Eu am in acest moment un Lelit PL92T/Elizabeth si Kinu Phoenix si sunt f multumit de rezultatele obtinute. Urmatorul pas e Niche Zero (urmeaza sa vina luna viitoare). Asta e primul tau scenariu Smile

P.S. este si un Lelit Elizabeth la vanzare in acest moment.
Lelit Elizabeth PL92T V2 | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Bravo tools 
 
Reply
#8
(23-06-2020, 17:21)vlaicu Wrote: consider ca pachetul Mara-X/Kinu ofera mai mult decat PL41TEM/Niche zero.

Dpdv al gustului in ceasca, experienta mea e invers. E61 e aproape identic cu 41TEM, folosind aceeasi rasnita. Iar intre Kinu si o rasnita electrica buna, diferenta e maricica, din ce am experimentat eu.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#9
(23-06-2020, 17:17)sNap7 Wrote:
(23-06-2020, 17:11)IonutMihail Wrote: Salut,

Eu detin Lelit PL41TEM de un an de zile, cred ca pentru 2 flat/zi este in regula, asta este cazul si la mine, uneori foar espresso. In ceea ce privește rasnita, plecand de la Macap M2M stepless si ajungand la Niche Zero pot sa iti spun ca sunt diferențe notabile, atat de consistenta cat si de gust. Eu personal as redirecționa o parte buna din buget catre o rasnita CAT mai buna capabila espresso si apoi restul catre aparat, asta as face acum daca as fi avut bugetul tau. Spor la alegerea cea mai înțeleaptă pentru tine!

Rasnita, si mai buna decat Niche Zero? Din cat am reusit sa ma documentez, NZ sta foarte bine la pretul platit pentru ceea ce primesti. Un dezavantaj pe care-l vad este livrarea, Septembrie 2020.

Mersi de raspuns!
Consider ca Niche Zero este suficientă, vei fi multumit de ea, e posibil sa ma fi înțeles gresit. Vroiam sa spun ca eu as fi alocat cel putin 50% pentru rasnita si restul pentru aparat. Eu doar fac paralela intre ce am avut, respectiv Macap M2M stepless si acum Niche Zero, ultima fiind din alta liga. Spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#10
(23-06-2020, 17:04)kum Wrote:
(23-06-2020, 14:28)Lookie Wrote: dar este greoi munca cu el mai daca faci si frotari de fiecare data, stiu ca si eu fac destul de des...este un intreg procedeu, cativa pasi de urmat pe care trebuie sa le urmezi cu sfintenie

Care ar fi pasii aia? Sunt curios, ca si eu am lelit-ul de vreo 8 ani, dar nu mi s-a parut greu sa-l folosesc. Poate fac eu ceva gresit, de aia intreb.
Sau poate ca nu am anii necesari rodarii, convietuirii cu acest aparat, dar mi se pare greoi cand faci shoturi si  frotari multiple, sau dimineata te grabesti... In primul rand boilerul este mic, daca esti foarte indemanatic poti sa frotezi doua pitchere de 350 ml, dar sincer al doilea iese deja rasuflat, cu tot cu pasii respectati  de un coleg de forum, cum sa incepi frotarea inca de la 120 grade inainte sa se aprinda luminita etc. Apoi trebuie sa pompezi manual apa in ea, lasi aburii sa iasa, deschizi maneta de aburi, dai comuti pe apa calda, dai drumul la pompa pana ce iese apa,  iarasi astepti sa se incalzeasca smd. Daca cumva frotezi inaintea shoturilor de cafea...pentru minimum 5 minute aparatul ramane destabilizat termic...asta pe testate. Cum am zis, este un aparat bun pentru un shot-doua, dar workflovul cu ea, mai ales daca mai ai si musafiri este foarte inceata si migaloasa. La gust probabil nu sunt diferente mari, desi oriunde citesti despre tema gustului, nimeni nu afirma ca cei care isi cumpara aparate mai scumpe ar fi doar niste snobi si arunca cu miile de euro in plus doar sa aiba aparate mai frumoase si pe hartie mai capabile.

Da, consider si eu ca rasnita conteaza mult si stiu fiindca am inceput cu PL43MMI si nu scapam de gustul de bitter/amar nicicum, desi am schimbat Offsetul la 41TEM conform celor discutate pe aici, luam in calcul cam orice se putea...au fost mici diferente dar mici de tot. De cand am trecut la Eureka Atom 75,  bitterul a scazut cu 80% din gust, in anumite cazuri chiar de tot... Totusi nu as crede cu aceleasi setari un MaraX sau un Bianca ar scoate fix acelasi gust ca si un 41TEM. 
Plus eu poate ca sunt un om caruia ii plac ca lucrurile sa se intample cursiv, repede si cumva logic (ca la un Elisabeth sau Bianca de ce nu) ca la un double boiler de orice fel pana la urma, unde boilerele se umplu automat, fara sa fi nevoit sa le umpli manual si sa ai sabia lui Damocles peste capul tau daca uiti de exemplu acest lucru...

Aparatul in sine (41TEM) nu este de vina ca are o contructie total manuala si este un pic instabila termic in anumite situatii, de cand o am, beau cele mai bune cafele ce le-am facut acasa si nu numai. (doar la anumite cafenele cu nume am baut intr-adevar ceva mai bun dar este si normal). Eu am dat un sfat viitorului posibil proprietar prin prisma particularitilor acestui aparat luate din propria experienta si facand comparatie cu ceva mai complex cum ar fi un Mara X si al usurintei in folosire.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#11
Oarecum off-topic, dar imi permit sa dau un sfat pt a reduce instabilitatea termica in cazul in care frotezi inainte de shoturi sau chiar pt a reduce timpul intre shoturi. In momentul in care temperatura este sub cea setata pt brew opreste aparatul si porneste-l din nou. 
Instabilitatea este data de modul oarecum sinusoidal in care functioneaza PID-ul. In momentul in care scade brusc temperatura el incepe sa incalzeasca brusc. "D" din PID este raspunzator cu anticiparea  evolutiei temperaturii. "Daca scade brusc trebuie sa cresc brusc, si de aici timpul mai mare de revenire. Prin resetarea PID-ul intra intr-un ciclu de incalzire normal.
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
#12
Bun sfat.
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#13
Citesc des despre instabilitatea termica si boiler-ul de volum relativ redus al PL41TEM si recunosc, este chiar ceea ce m-a facut sa iau in considerare si utilaje dintr-o clasa mai mare.

Am inca dubii (doar din ce am citit) referitoare la capacitatea PL41TEM de a trage 2 shoturi consecutive si frotare ulterioara Confused

Cum de nu a recomandat nimeni Elizabeth in loc de MaraX?
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#14
Cum s-a mai spus de multe ori aici PID iti ofera doar aceeasi temperatura de pornire. Sfatul de mai sus priveste doar reducerea timpului de asteptare pana la revenirea temperaturii la valoarea setata.
Stabilitatea de care se vorbeste atat este cea a temperaturii in timpul extractiei. Clar ca un boiler mult mai mare, un hx, un grup e61 are o scadere de temperatura mult mai mica decat un boiler relativ redus de pe 41TEM.

Ceea ce nu inseama ca de pe acesta nu poti obtine niste shoturi f bune! Dovada atatia posesori care sunt f multumiti de el.
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
#15
Eu am observat în 8 luni de când am lelit ca scoate shot uri f faine, depinde acum și de cafeaua care o faci cât și f mult depinde de reglarea rasnitei sa ii găsești acel sweet spot, sa vezi curgerea. Am avut o cutie de la barbera și am aruncat o toată, nu știu cum pot bea anumiți oameni asa ceva, pur și simplu nu am putut gusta nici o înghițitura... M am întors în secunda 2 la un Peru la 100 RON kg f fain Smile am băut 2 la rand Smile)).
Referitor la consecventa eu fac 2 espresso și le gust pe ambele.. Nu simt diferența, am un sette 270.
Inca o data clar Audi e mai bun decât un vw...
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#16
(23-06-2020, 21:48)MihaiN Wrote: Oarecum off-topic, dar imi permit sa dau un sfat pt a reduce instabilitatea termica in cazul in care frotezi inainte de shoturi sau chiar pt a reduce timpul intre shoturi. In momentul in care temperatura este sub cea setata pt brew opreste aparatul si porneste-l din nou. 
Instabilitatea este data de modul oarecum sinusoidal in care functioneaza PID-ul. In momentul in care scade brusc temperatura el incepe sa incalzeasca brusc. "D" din PID este raspunzator cu anticiparea  evolutiei temperaturii. "Daca scade brusc trebuie sa cresc brusc, si de aici timpul mai mare de revenire. Prin resetarea PID-ul intra intr-un ciclu de incalzire normal.

Multumesc de sfat, e binevenit!
Si eu am scos chiar zilele acestea niste shoturi foarte OK la gust si prezentare cu materie prima de la Yume. E un aparat calitativ de altfel si imi pare bine si astazi ca am dat de siteul espressoman si nu am cumparat ceva plasticaraie cu nume "mare" cand eram acolo. Eu cred ca aici vorbim doar de nuante intre aparate bune de felul lor.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#17
(23-06-2020, 22:54)Lookie Wrote: Eu cred ca aici vorbim doar de nuante intre aparate bune de felul lor.

De-ar fi doar atât, n-ar fi greu deloc, dar mai sunt și 3000 Ron între ele.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#18
(23-06-2020, 23:05)sNap7 Wrote:
(23-06-2020, 22:54)Lookie Wrote: Eu cred ca aici vorbim doar de nuante intre aparate bune de felul lor.

De-ar fi doar atât, n-ar fi greu deloc, dar mai sunt și 3000 Ron între ele.
Colegul, cred ca aici tu trebuie sa te documentezi despre fiecare in parte, Lelit PL92 si MaraX ce înseamnă întreg proces de acomodare si preparare unui espresso cu avantaje si dezavantaje. Toti colegii mai experimentați o sa susțină ca PL92 este mai user-friendly si MaraX fiind ceva mai nou, grup E61 necesita o acomodare mai lunga. E clar ca ambele sunt o varianta mai buna decat PL41TEM, dar daca problema este de pret sfatul meu rămâne acelasi, o rasnita mai buna + PL41TEM. Eu personal nu sunt deacord sa pui alaturi unui MaraX o rasnita manuala cum e Kinu, chiar daca sunt sigur că este super ok, dar tot cred ca nu se poate ridica la asteptarile unei rasnite electrice in pretul 2000 lei +. Bafta in alegerea corecta pentru tine!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#19
"Totusi nu as crede cu aceleasi setari un MaraX sau un Bianca ar scoate fix acelasi gust ca si un 41TEM."

Nu, nu poate scoate acelasi gust, dar e extrem de apropiat, dovedit cu testare blind. 

Ce voiam sa spun e ca, de la 41TEM in sus si pana la grupuri saturate, diferenta dpdv al gustului intre espressoare este mult mai mica decat diferenta data de rasnite.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#20
Am inteles, e bine de stiut  Az .
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#21
(24-06-2020, 10:28)cradun Wrote: "Totusi nu as crede cu aceleasi setari un MaraX sau un Bianca ar scoate fix acelasi gust ca si un 41TEM."

Nu, nu poate scoate acelasi gust, dar e extrem de apropiat, dovedit cu testare blind. 

Ce voiam sa spun e ca, de la 41TEM in sus si pana la grupuri saturate, diferenta dpdv al gustului intre espressoare este mult mai mica decat diferenta data de rasnite.

Eu cred ca rezultatele acelui test blind nu ar mai trebui aduse in discutie. Probabil ai ramas cu o parere subiectiva, aflandu-te chiar tu la butoanele Lelitului, dar trebuie sa fim obiectivi si sa realizam ca acel asa-zis test a fost doar o joaca, un pretext de a ne intalni si poate un motiv de ceva promovare a marcilor Lelit si Hone. S-a scris la acel moment despre irelevanta acelui test, raducarutasu reusind sa explice cel mai bine, in stilul sau diplomatic.
Pe scurt, reamintesc faptul ca nu s-a stabilit reteta opitima pentru niciunul dintre aparate, ci doar s-a reglat rasnita cat de cat, folosindu-se aceeasi macinatura si aceeasi doza pe ambele espressoare. Evident ca nu asa se stabileste o reteta si impreuna cu nerespectarea unor standarde prea ridicate a modalitatii de lucru, in acea atmosfera relaxata, rezultatele au fost in majoritatea lor covarsitoare, foarte slabe. Dupa ce ca au fost atatea esecuri "in ceasca", ele au fost oricum degustate de un "juriu" cu gusturi total neantrenate, peste 80% din asa-zisi jurati, fiind persoane la inceput de drum, foarte multi nici macar nedetinand un espressor. Cu toate astea, a fost o joaca frumoasa si o intalnire a espressomanilor mai mult decat placuta, dar nici vorba de vreun rezultat relevant Lelit vs E61.

Pe de alta parte, ca tot se recomanda incepatorilor espressoare din clasa 41TEM, imi permit sa imi spun si eu parerea:
Aceste recomandari se bazeaza in special pe nivelul scazut al pretului, un incepator trecand mai greu peste un anumit prag psihologic al unui pret de peste 1000euro. Dar, realitatea este ca aparatele din gama 41TEM pot da rezultate cat de cat multumitoare, imperecheate cu o rasnita buna, in mainile unui espressoman cu abilitati de la mediu in sus, care stapaneste bine cunoasterea tuturor variabilelor si a influentelor lor in ceasca si are si un gust antrenat cat de cat. Un incepator nu isi va da seama de un offset prost reglat, de gustul ce il poate modifica pornind extractia de la o anumita temperatura, de a modifica doza cu un gram in plus sau in minus, de a corecta subextractia datorata in special caderilor reale de temperatura ale grupurilor acestor aparate si nu a informatiilor irelevante citite pe displayul pid-ului, etc, etc.
Lucrul cu aceste aparate necesita foarte multa lectura si o curba de invatare foarte mare, cu multa cafea stricata si rezultate mult sub mediu, pe care multi ajung sa le ridice la nivel de standarde, neavand elemente de comparatie. In opinia mea, in afara de pret, absolut nimic altceva nu face ca aceste aparate sa fie recomandate incepatorilor.

In consecinta, daca exista buget si puterea de a depasi pragul psihologic de 1000 euro, cred ca recomandarea optima pentru un incepator, ar fi un DB cu E61 si termometru de grup, acestea reducand cu foarte mult curba de invatare si atingerea unor rezultate bune, destul de repede. Cel mai ieftin ar fi Brewtus, pentru ca un HX nu as recomanda nici macar unui dusman, daramite unui incepator, nici macar acel MaraX care imbunatateste putin stabilitatea temperaturii, dar nici pe departe suficient ca sa poata fi manuit confortabil, mai ales de cineva neexperimentat, care crede ca 2 grade nu sunt asa importante.., cand defapt sunt "capitale".

Cred ca mai bine li s-ar explica celor la inceput de drum, ca la un buget redus, insatisfactiile si prelungirea curbei de invatare sunt cu atat mai mari, cu cat bugetul scade. Comparatiile dintre espresoare din gama sub 500 euro si gama peste 1000 euro, este doar un furt al propriei caciuli, la fel cum cineva la un targ auto si-ar tot cauta motive pentru care un Logan de sub 10000euro ofera cam aceeasi calitate, siguranta si confort ca un autoturism de peste 30 - 40000 euro.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#22
Imi ridic palaria in fata acestui raspuns. Desi ma consider si eu un incepator si nici banii nu ma dau afara din casa, dupa multe discutii personale cu persoane care au experienta vasta in viata de barista, si din propriile observatii pana la urma fiind foarte interesat de tema, daca esti dispus sa investesti si cel mai important, te intereseaza peste masura aceasta tematica, cam tot la concluziile colegului de forum @KrisssKros am ajuns. Acum ca nu pornesti dintr-o data cu un aparat de 5-10 000 euro e alta treaba, dar trebuie sa acceptam aceste concluzii fie ca ne plac sau nu, avand sau neavand asemenea aparate din varii motive.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#23
(24-06-2020, 12:14)KrisssKros Wrote: Cred ca mai bine li s-ar explica celor la inceput de drum, ca la un buget redus, insatisfactiile si prelungirea curbei de invatare sunt cu atat mai mari, cu cat bugetul scade.

Ce ai spus mai sus, este motivul pentru care nu m-am decis intre 41TEM si MaraX. Faptul ca un shot bun pe 41TEM  si frotarea, necesita mai multa atentie, timp si pricepere. Frustrarea ca urmare a fail-urilor s-ar putea sa faca mai putin relevanta diferenta de pret  Smile  Foarte fain raspunsul tau, multumesc!

Lucrurile s-au complicat, in acelasi timp simplificandu-se. Posibil ca un 41TEM cu NicheZero face treaba mai buna decat MaraX cu Kinu, dar achitizionarea NicheZero ca inlocuitor pentru Kinu intr-un viitor apropiat e mai putin costisitoare atat ca timp cat si financiar, decat vanzarea 41TEM si achizitionarea MaraX.

Sa fie chiar atat de negru dracul cu un HX ca MaraX fata de PL92T?

Later edit: multumesc pentru raspunsuri si feedback! Sper ca incepand de vineri sa fiu fericitul posesor al unui MaraX.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#24
Eu cred ca acel test a fost remarcabil. Faptul ca majoritatea eram neantrenati si nu am putut observa in mod facil deosebirile il face cu atat mai valid pt entry level. Observatiile lui RaduCarutasu (cred ca si radudani a scris ceva despre lipsa de validitate a testului) raman valide pt abilitatea de a face fine tuning fiecarui aparat pt a obtine un sweetspot, dar asta nu stirbeste cu nimic valoarea acelui test, pentru ca, dc aprox 10 oameni nu au observat diferente majore intre shot-urile provenind de la aparate diferite, concluzia e evidenta.

@KrisssKros, ok, am retinut pozitia ta. Cand mai fac trimiteri la acel test, in recomandarile pt cumparare, voi preciza ca nu toata lumea e de acord cu validitatea acelui test, desi eu il apreciez ca fiind valid pt diferenta de calitate in ceasca intre cele 2 espressoare.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#25
sNap7 Wrote:... Imi doresc un prim setup, care sa poata duce in medie 2 flat-white pe zi pe langa care e posibil sa se mai adauge in unele zile 2 espresso. In functie de cat imi permite timpul, vreau sa invat sa ma joc cu crema de lapte.

e-n puterile tale sa adaugi sau nu si opinia mea:

suna banal, dar pentru frotare lapte pentru espresso, in prezent cele mai bune rezultate le dau tot masinile espresso traditionale cu boiler de abur saturat! nu expresoarele de supermaket cu termoblocuri!
cu cat e mai mare boilerul (cu apa si vapori), cu atat mai mare e masa termica a masinii si de aici si stabilitatea sa termica nativa;
care ajuta la extractia espresso consistenta calitativ;
si sigur, o pseudostabilitate termica se poate atinge si electronic si electric, in inox, ceramica si plastic...
pentru masinile de casa se compromite mereu volumul acestor boilere, incercand o compensare cu putere mare de incalzire, sau in ultimul timp si presiune mai mare (deci temperatura mai mare);
dar nu costa la fel sa asiguri in siguranta 2 bar intr-un boiler de abur de 1,8l, sau intr-unul de 4-5 l;

Strega mea are 2l, iar Minima 2,3l
de fapt, nu stiu de masini de casa mai noi, care sa aiba un boiler de abur cu volum mai mare! 
la boilere mici cu masinile de casa, aburul nu rezulta din eliberarea sa dintr-un volum tampon in boilerul sub presiune, ci din fierberea apei supraincalzite, atunci cand presiunea scade! cu cat mai multa apa supraincalzita, cu atat mai mult abur!
1 ml apa supraincalzita se transforma la scaderea temperaturii/presiunii in, pana la 1700 ml volum abur!
aici, de obicei, amintesc de acel boiling liquid expanding vapor explosion (BLEVE), adica, de ex., un boiler de 12l  (o masina multigrup comerciala la care crapa/se fisureaza boilerul) cere de-odata, prin trecerea apei in vapori in fractiuni de secunda, cca. 20 m3 de spatiu! asta se cheama explozie fara foc; ok, poate fi completata si cu foc, doar e atata interactiune chimica in lume Smile

bottom line: daca vrei o masina cu abur puternic uita-te comparativ la volumul efectiv al boilerului de abur si la puterea elementelor de incalzire;
la  volume mici si abur slab, mai ajuta si viteza jetului de abur: numar si diametru gaura orificii duza;
si apropo de titlul thread-ului: asa cum s-a mai citat pe-aici din home-barista, MaraX nu e o masina care sa exceleze in abur, decat daca-i aduci boilerul la temperatura maxima cu un flush (!); altfel e loterie si oricum 1,8l inclusiv elementul de incalzire si HX inseamna un volum scazut de apa pentru abur!
dar cam asta-i situatia la masinile de casa; doar spring-levers-uri mai spre comercial, au volume impresionante pentru casa (4-5l)...
Lookie Wrote:Imi ridic palaria in fata acestui raspuns. ...
cu speranta ca accepti o gluma, imi pun intrebarea daca stii reclama aia cu qfort: 'de cate ori ridic palaria, de-atatea ori o pun la loc'... Smile

@KrisssKros: ce ai spus mai sus este OK, orice om fara vreun bias comercial, plin de bune intentii si experienta gandeste cred la fel!
eu de ex., am sustinut mereu ca a invata pe masini entry level, deci pe calea grea, nu ar trebui sa fie o optiune pentru cei incepatori care se autoidentifica drept pasionati!
oricum, ceea ce m-a facut sa intervin, sunt zicerile tale despre HX, in dulce si buna traditie de forum:
KrisssKros Wrote:... un HX nu as recomanda nici macar unui dusman, daramite unui incepator, nici macar acel MaraX care imbunatateste putin stabilitatea temperaturii, dar nici pe departe suficient ca sa poata fi manuit confortabil, mai ales de cineva neexperimentat, care crede ca 2 grade nu sunt asa importante.., cand defapt sunt "capitale".

ai lucrat cumva cu MaraX? ai masurat vreodata temperatura in si pe puc?!
stii probabil ca temperatura ajunge sa se stabilizeze undeva intr-o sectiune orizontala prin puc, abia dupa ce curge suficienta apa ca sa ridice temperatura pucului, care pleaca de undeva de la temperatura camerei! si odata stabilizat termic in extractie, pucul 'pierde' cca. 5C pe verticala, intre cele 2 suprafete orizontale ce-l delimiteaza;
temperatura asta e ceea ce conteaza in extractie, acolo unde solubilele solide sunt dizolvate din particulele de macinatura!
ca toate povestile cu temperatura din boiler afisata pe ceva display, sau cea afisata de un termometru cu raspuns lent (1sec) montat in grupul E61, sunt in primul rand destinate domolirii unor pretentii apropiate de OCD, specifice espressomanului pasionat in cautarea unor marcaje ale propriului status!?

pe forumurile de specialitate am intalnit multe afirmatii incorecte dupa opinia mea, facute de mari personalitati;
dar cand un om cu experienta lui Jim Schulman zice ceva despre stabilitatea termica a lui MaraX, sunt atent si, in acest caz chiar ii respect si impartasesc opinia! am cateva mii de fisiere cu masuratorile profilelor de temparatura in extractie, si pe un HX cu E61 si pe un DB... acum cateva zile scriam prin forum undeva, a n-a oara ca am publicat mai demult tot pe-aici, profilele termice ale unor extractii succesive: 5-6 extractii cu profile practic identice, cu diferente sub 0,2C! pe un HX... profilele erau inregistrate cu o proba Omega montata intr-un adaptor Eric, in grupul E61 si se culegeau cateva zeci de valori pe secunda...
si tot asa cum scriam pe-aici, pentru un timing bun al extractiilor, faceam urmarirea valorilor nu in grup (unde valorile ridicate foloseau documentarii extractiei dupa terminarea sesiunii espresso, ci pe tevile termosifonului, la iesirea din HX si la iesirea din grup! iesirea din grup, adica asa cum face MaraX automat, cu PID-ul!
cu toate ca nu am pus mana (inca?) pe un MaraX, am deci toate motivele sa respect cele concepute de cei de la Lelit si sa cred ca MaraX este un HX cu totul deosebit ca performante! folosit cum trebuie! nu cu termometre de grup si alte gadget-uri de impodobire masina!
iar treaba cu temperatura la HX-uri, cu cele 2 grade, e in general adevarata si ar trebui considerata cu luciditate, ca o aproximatie de lucru!
facem shoturi la temperatura normala, mai calde, sau mai reci;
lucram cu cafea (proaspata) prajita mediu, usor sau tare etc.

nu cred ca foloseste nimanui o disputa pe tema asta, dar invit pe cei impotriva, daca sunt animati de bune intentii, sa se gandeasca vorbind de precizii comparative, unde anume masoara temperatura aia care-i asa de fixa la o masina fata de alta!

dar sigur, astea sunt opiniile mele si suntem aicii iintr-un forum unde, sper, opiniile diferite nu sunt tratate cu extremismul revolutionar al lui 'cine nu e cu noi, e impotriva noastra!'

ramanem lipiti de tehnologie, ametiti de stereotipurile de marketing si ne e mai greu sa intelegem cum e posibil de ex., sa fii pasionat de... locomotive cu abur si... mocanite, cand azi, piloti profesionisti (sau piloate, cum se zice?) mor in experimente in masini terestre, cu peste 900Km/h...
cum e posibil sa ne placa o vechitura de masina espresso cu piston, sau un HX, oribilul, instabilul HX cu flush-urile si aburii lui! HX-ul care se gaseste in aproape toate masinile espresso, iar cele comerciale sunt si azi tot HX-uri in marea majoritate!
nu e oare vorba de un 'marketing divide'!? 
parc-ar fi chestia aia cu 'four legs good - two legs bad'   Smile
cine ne spune asta? 'napoleon' - purcelul? sau 'snowball' - purcelul...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#26
(24-06-2020, 12:44)sNap7 Wrote:
(24-06-2020, 12:14)KrisssKros Wrote: Cred ca mai bine li s-ar explica celor la inceput de drum, ca la un buget redus, insatisfactiile si prelungirea curbei de invatare sunt cu atat mai mari, cu cat bugetul scade.

Ce ai spus mai sus, este motivul pentru care nu m-am decis intre 41TEM si MaraX. Faptul ca un shot bun pe 41TEM  si frotarea, necesita mai multa atentie, timp si pricepere. Frustrarea ca urmare a fail-urilor s-ar putea sa faca mai putin relevanta diferenta de pret  Smile  Foarte fain raspunsul tau, multumesc!

Lucrurile s-au complicat, in acelasi timp simplificandu-se. Posibil ca un 41TEM cu NicheZero face treaba mai buna decat MaraX cu Kinu, dar achitizionarea NicheZero ca inlocuitor pentru Kinu intr-un viitor apropiat e mai putin costisitoare atat ca timp cat si financiar, decat vanzarea 41TEM si achizitionarea MaraX.

Sa fie chiar atat de negru dracul cu un HX ca MaraX fata de PL92T?

Later edit: multumesc pentru raspunsuri si feedback! Sper ca incepand de vineri sa fiu fericitul posesor al unui MaraX.

Ca sa poti anula diferentele dintre un setup sau altul ai nevoie de experienta. Dincolo de extuziasmul posesorilor, early adopters sau influenceri, orice aparat aflat la prima iteratie va avea probleme. E un fel de lege nescrisa in orice domeniu.

Si inca un aspect, daca vei ramane in zona cafelei prajite solubil, vei simti foarte rar note sublim definite si explozie de arome. Un aparat cu grup E61 si HX plus o rasnita conica, sunt facute sa lucreze cu un anumit tip de prajire si sa ofere, in mare, acelasi spectru de gust. Daca asta crezi ca vrei, atunci e alegerea corecta.
 
Reply
#27
Ni știu daca e ok sau nu, eu acum am un lelit 41 tem e ok dar cu frotarea e mai anevoioasa, dacă ar fi sa fac upgrade ce ar fi mai ok , da ți mi un nume de aparat Smile. Nu vreau Marax. Folosesc cafea prăjită proaspăt medium.. Maxim 1500 euro. Just a name it is enough. Fac maxim 2 3 shot uri o data. Nu ma deranjează sa fac un flush înainte. Am priza programabila.
M am pierdut în discuțiile de mai sus...
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#28
Nu știu de ce dar eu Brewtus IV am în cap ca și upgrade când va veni timpul. Smile
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#29
(24-06-2020, 21:00)d2florin Wrote: Ni știu daca e ok sau nu, eu acum am un lelit 41 tem e ok dar cu frotarea e mai anevoioasa, dacă ar fi sa fac upgrade ce ar fi mai ok , da ți mi un nume de aparat Smile. Nu vreau Marax. Folosesc cafea prăjită proaspăt medium.. Maxim 1500 euro. Just a name it is enough. Fac maxim 2 3 shot uri o data. Nu ma deranjează sa fac un flush înainte. Am priza programabila.
M am pierdut în discuțiile de mai sus...
Ms

Lelit pl41tem froteaza excelent, poți face latte art liniștit
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#30
Din discuțiile de mai sus, am înțeles așa:
- manevrarea 41TEM e mai anevoioasă și nu excelează la frotare- MaraX e un utilaj foarte bun pe stabilitate termica și bun pe abur
​​- varianta ideala ar fi Brewtus

Am ales MaraX pt că Brewtus e scump (și din ce înțeleg si cam gălăgios), ținând cont că am plecat de la 41TEM.
Sper că o perioada buna de timp, MaraX mă va tine ocupat.

Venind de la Bialetti, trecerea va fi oricum foarte mare.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)