Espressoman infocat
Bucuresti
Salut, doresc achizitionarea unui pachet compus din Lelit Mara X care ar insemna un efort financiar considerabil comparat cu ce as putea sa fac cu acesti bani daca i-as orienta spre alte hobby-uri.
Pentru nevoile basic de baut cafea folosesc un moka pot, un wacaco nanopress si zilnic cafea facuta la automatul de acasa care e un fel de semi ciorbita.
Avand in vedere ca irosesc cafeaua de specilitate cu asemenea jucarii, curiozitatea mea e ce as putea scoate cu Mara X + Specialita/Libra in comparatie cu ce beau la Origo care pentru mine e momentan etalonul.
Daca la Origo cafeaua ar fi de 10, voi ce nota ati da espresso-ului care va iese acasa?
In ceea ce ma priveste, investitia ar fi justificata doar daca as reusi acasa o cafea de 8,5. Avand in vedere ca nu am mai folosit un aparat semiautomat, probabil o perioada lunga nu as avea ceva decent in ceasca, insa ideea ca exista loc de imbunatatire m-ar face sa continui cautarile.
M-am orientat catre Mara X pentru ca urmarind forumul am observat ca majoritatea care incep cu Anna ajung sa il schimbe dupa 6-12 luni de folosire din cauza diferitelor limitarilor.
Ps. Imi place sa beau macchiato si flat white
Espressoman infocat
Milano
Pentru acestea doua as zice 9-9.5/10 asta pentru ca laptele îți va mai tempera din unele greșeli pe care le-ai putea face în prepararea espresso-ului. Plecând de la premiza ca înveți sa faci laptele

.
Ca idee, cred ca as da lejer un 8 unui Cappucino făcut pe un Gaggia classic dacă nu mai sus, folosind o cafea care se pretează pentru asta. Aici vorbesc strict de rezultatul din ceașcă. Prepararea durează și implica mulți pași, în varianta utilizării unui SBDU. ceea ce nu e cazul la MaraX. Știu ca puțina atenție este necesară având selectata prioritatea către brew pentru că presiunea din partea de abur coboară la un moment dat destul de mult. Cei cu MaraX pot detalia, eu am avut MaraS cu un control al temperaturii strict pe abur.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Ce îmi place la MaraX este opțiunea să treci în mod prioritar frotare, respectiv să îl faci HX clasic, cu flush. Plus că mai poți cumpăra și robinetul de control al debitului ulterior, pentru prăjiri ușoare.
Gaggia Baby Millennium, Macap M2M stepless, Eureka Mignon Manuale, Kinu M47, Aeropress, V60, Timemore B75
Espressoman infocat
Slobozia
de ce iti place aceasta optiune? cand ai vrea sa folosesti asa ceva?
Lelit MaraX | DF64 | Timemore Black Mirror
Past: Lelit PL81T Grace
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Ca sa vezi cum e un HX clasic, cu flush.
Gaggia Baby Millennium, Macap M2M stepless, Eureka Mignon Manuale, Kinu M47, Aeropress, V60, Timemore B75
Espressoman infocat
Slobozia
m-ai inchis, bravo. e foarte bun acest mod atunci
Lelit MaraX | DF64 | Timemore Black Mirror
Past: Lelit PL81T Grace
Espressoman Administrator
Bucuresti
Daca tot esti cu gandul la evitarea upgrade-urilor mai bine tine cont si de rasnita, alegand cutite de minim 64mm, mai ales ca pe MaraX nu ai o plaja generoasa de setari de temperatura ca pe un dual boiler deci nu poti interveni prea mult pentru a corecta nuantele de amar sa zicem. Asa ca e cu atat mai bine sa ai o "plecare buna" din rasnita, in functie si de buget, cu o claritate cat mai mare a gustului si arome mai bine reliefate. Din ce am gustat cu un coleg de forum anul trecut cand povesteam in forum, DF64 scotea mult mai clar si mai fructat fata de Specialita, diferenta de diametru fiind 64 vs 55. La fel si fata de Macap (58mm), intr-o alta degustare. Si mai departe, upgarde si mai tare va fi inlocuirea cutitelor de 64 (de pe DF64 spre exemplu) cu SSP-uri, care sunt si ele de 3 feluri in functie de preferinte.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30
Espressoman infocat
Bucuresti
Din ce am vazut pe Youtube e o diferenta foarte fine de gust intre DF64 si Specialita, dar ce nu-mi place la DF64 e mizerie pe care face. Nu mi-ar placea din punct de vedere al work flow-ului.
Espressoman infocat
Bucharest
Atunci poti sa te orientezi catre o rasnita Eureka XL.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
Espressoman infocat
Bucuresti
In cazul in care m-as mai intinde cu bugetul, as putea sa rog un prieten din UK sa-mi incorporeze in bagajul de cala o Niche Zero. Vad ca are cutite de 63mm. Imi place cum arata si am citit doar de bine pe Youtube despre ea.
Nu stiu daca pompeaza foarte mult in marketing sau chiar e de luat in seama.
Espressoman Administrator
Bucuresti
O hotarare de luat ar fi daca mergi pe single dose sau on demand, depinde cat de sensibil vei fi la retentie.
In functie de rabdare, luna viitoare ar trebui sa intre in Romania si Timemore Sculptor 78s sau o poti gasi pe kickstarter. DF83 de asemenea mai este o optiune buna sau tot de la 64mm in sus Ceado E5P etc.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30
Espressoman infocat
Pitesti
(25-05-2023, 20:46)Meeshoo Wrote: Din ce am vazut pe Youtube e o diferenta foarte fine de gust intre DF64 si Specialita, dar ce nu-mi place la DF64 e mizerie pe care face. Nu mi-ar placea din punct de vedere al work flow-ului.
DF 64 nu face asa mare mizerie, e un compromis foarte mic.
ECM Puristika + DF64 SSP MP
Espressoman infocat
Bucuresti
22-08-2023, 22:05
(This post was last modified: 22-08-2023, 22:21 by Meeshoo.)
Au trecut aproape 3 luni si inca nu m-am decis in legatura cu ce mi-ar placea de la o rasnita.
Ma incanta ideea de body si texture pe care le ofera Niche Zero (nu am gustat, dar am citit foarte mult pe reddit), insa nu mi se pare justificabila diferenta de pret intre pretul de lista si pretul pe care ar trebui sa il platesc pana la ușa mea din Romania.
DF64V ar putea sa incline spre mai mult body/texture regland RPM-ul in cazul in care as vrea sa experiementez o cafea mai densa?
Din ce am citit, Eureka XL are 1650RPM, iar DF64 are 1400RPM. Din datele astea as spune ca DF64V ar trebui sa faca mai mult fines la turatie maxima.
Aero...
Bucuresti
(22-08-2023, 22:05)Meeshoo Wrote: …insa nu mi se pare justificabila diferenta de pret intre pretul de lista si pretul pe care ar trebui sa il platesc pana la ușa mea din Romania…
Adica te referi la TVA…? Pai si la Metro au pretul fara TVA, dar la casa trebuie sa-l platesti daca vrei produsul.
(22-08-2023, 22:05)Meeshoo Wrote: Din ce am citit, Eureka XL are 1650RPM, iar DF64 are 1400RPM. Din datele astea as spune ca DF64V ar trebui sa faca mai mult fines la turatie maxima.
In principiu cantitatea de fines creste cu turatia. Pe aceleasi cutite.
Daca Eureka are turatie mai mare… Teoretic e invers.
Ar conta insa si cutitele.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bucuresti
Readuc la viata putin thread-ul asta.
De obicei, in Romania, se practica reduceri de Black Friday pentru aparate semi-automate si rasnite?
Am ajuns in finala cu Niche Zero vs Eureka Mignon Single Dose si ma intrebam ce sanse am sa gasesc Eureka Mignon Single Dose la un pret bun de BF in Romania. Deja stiu ca voi comanda espressorul de pe un site din afara in zona acelei date, dar parca nu vreau sa astept apoi si dupa rasnita (mai ales daca e Niche Zero).
Espressoman infocat
Satu Mare
(20-10-2023, 18:09)Meeshoo Wrote: Readuc la viata putin thread-ul asta.
De obicei, in Romania, se practica reduceri de Black Friday pentru aparate semi-automate si rasnite?
Am ajuns in finala cu Niche Zero vs Eureka Mignon Single Dose si ma intrebam ce sanse am sa gasesc Eureka Mignon Single Dose la un pret bun de BF in Romania. Deja stiu ca voi comanda espressorul de pe un site din afara in zona acelei date, dar parca nu vreau sa astept apoi si dupa rasnita (mai ales daca e Niche Zero).
Am profitat anul trecut de reducerile de BF, deși aveam de gând să intru în horă anul acesta în primăvară :-))
Din păcate nu am găsit reducerile, care deobicei sunt aici
https://www.espressoman.ro/black-friday/
Fă-ți un buget, ia în calcul că unele magazine oferă posibilitatea achiziționării în rate (depinde de banca la care ai/nu ai cont), nu te grăbi, deobicei durează mai multe zile decât în alte părți, întreabă comunitatea/vânzătorul pt recomandări, vezi și Stone Mine, Bellezza Bellona și altele care se încadrează în buget. Dacă bine țin minte, unele magazine au oferit o extrareducere la achiziționarea unui pachet format din espressor și râșniță. Încă odată, nu te grăbi.
Crem One Profiler, Nuova Simonelli MDH
Espressoman infocat
București
De asemenea vezi că este pe forum o Eureka single dose și cu SSP la vânzare , poate te tentează
Espresso:Stone Mine & Eureka Mignon Specialita/ Felicita Arc
Brew: Comandante C40
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu zic ca o sa găsești. Eureka SD - vezi la Tastecrafters. Au avut-o și anul trecut la promoție de BF.
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g