Hello There, Guest! Login Register


Magica vs Rocket Apartamento

#1
In urma unei experiente neplacute cu un Piccolo de pe ebay.de, am reusit sa il returnez si, de banii pierduti cu transportul, am castigat convingerea ca vreau un espressor nou, nu SH. Imi place ideea de HX si imi asum bataia de cap Smile

Normal, ma tenteaza si Strega, insa e putin peste buget si, daca am tot visat atata la grupul E61, zic sa nu sar aceasta etapa Smile In plus, vorba aia, "levier am si la E61" Smile

Asa ca am de ales intre Rocket Appartamento si Bezzera Magica. In mare, sunt evidente diferentele dintre ele, de marime de boiler (nu cred ca influenteaza regimul de extractie, la cate shot-uri extrag eu pe zi, 2, 3), de manometru de presiune de extractie, insa sunt interesat daca are cineva experiente negative sau pozitive cu Rocket, ca despre Magica sunt multe informatii pe forum Smile
 
Reply
#2
Salut, pentru o exclude eroarea provocata de espressor din procesul de prepare a unei cafele iti recomand calduros sa te reorientezi sau sa iei macar in considerare expobar db (chiar e comanda de grup in derulare).

Constanta asupra calitatii intre shoturi este evidenta la db fata de hx. Bineinteles asta nu inseamna ca pe hx nu extragi cafele bune, insa metoda de invatare este mai lenta, mai greoaie si implica unele modificari pentru a "a merge" de fiecare data pe acelasi traseu. Ca sa mergi pe aproximativ acelasi traseu iti trebuie o serie de modificari pe hx, unul simplu si comod ar fi adaugarea unei sonde care sa inregistreze temperatura de extractie din grup. Asta implica sa te conectezi cumva cu un calculator si sa monitorizezi valorile, pana ii prinzi miscarile.

Poti sa nu faci asta, insa nu o sa ai cafele similare/la fel, pentru ca variatiile exterioare pot fi mari, nu e aceasi umiditate/temperatura in casa, nu o sa lasi mereu la incalzit aparatul acelasi timp, nu o sa faci exact acelasi flush si multe altele. Pentru comoditate si rezultate mergi pe ceva sigur. Daca iti place sa bricolezi, experimentezi, sa faci multe shoturi si sa compari, incearca hx.
 
Reply
#3
Multumesc pt info. Sunt pretioase, cu atat mai mult ca vin din partea unui utilizator de Magica Smile

Sunt destul de incantat de teste si curios de rezultatul lor, asa ca imi imaginez ca un HX mi se potriveste, de asta m-am oprit la aceste doua modele.
 
Reply
#4
(23-09-2017, 20:11)Denis Wrote: ....iti recomand calduros sa te reorientezi sau sa iei macar in considerare expobar db
... variatiile exterioare pot fi mari, nu e aceasi umiditate/temperatura in casa, nu o sa lasi mereu la incalzit aparatul acelasi timp, nu o sa faci exact acelasi flush si multe altele
...  Daca iti place sa bricolezi, experimentezi, sa faci multe shoturi si sa compari, incearca hx.

cradun: "sunt interesat daca are cineva experiente negative sau pozitive cu Rocket"
cam asta era intrebarea/rugamintea, nu? ce rost are sa-l duci pe camp cu db-urile...
e un pattern care se tot repeta pe forum: vine cineva sa intrebe ce rasnita sa-si ia; dar una electrica, sotia lui nu agreaza ceva manual etc.; ei bine, invariabil se ajunge la sfatul cu Kinu Smile

a, si pentru a intelege totusi ca deosebirile DB/HX pot fi cel mult in ceasca, e de retinut ca si un DB, cu fenomenul acela de 'nas rece' la grupul E61 (la HX-uri problema nu e critica, pentru ca apa din bratul superior al HX-ului are 110-115C, nu 96-98C ca la DB-uri...) poate avea probleme reale de consistenta:
aici, pentru un VBM DB PID, se arata experimental ca pe parcursul unei zile ('temperatura in casa'), PID-ul indica o temperatura constanta pe care o mentine, in timp ce grupul in punctul Eric, are o variatie de 1C, functie de o variatie de cca. 3C in camera!
 
(23-09-2017, 21:24)cradun Wrote: Multumesc pt info. Sunt pretioase, cu atat mai mult ca vin din partea unui utilizator de Magica Smile

Sunt destul de incantat de teste si curios de rezultatul lor, asa ca imi imaginez ca un HX mi se potriveste, de asta m-am oprit la aceste doua modele.

ok, mie mi se par relevante, mai mult decat pretioase, dar asta e opinia mea Smile

altfel, +1 cu determinarea pentru HX-uri!
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#5
(23-09-2017, 23:42)radudani Wrote: ok, mie mi se par relevante, mai mult decat pretioase, dar asta e opinia mea Smile

Ok, poate fac exces de gratitudine uneori si imi dau seama ca poate fi putin deranjant (ca orice exces), insa, ca sa ma impiedic putin de cuvinte, in acest stadiu, orice informatie relevanta e si pretioasa, pt mine Smile

Din diverse surse (cred ca poza cu boilerul de la Magica e a ta, radudani), vad ca HX-ul la Magica e asezat longitudinal, pe cand la Appartamento e asezat vertical:

La Magica:
https://www.home-barista.com/forums/user...sure_1.jpg

La Rocket Appartamento:
https://www.bellabarista.co.uk/media/cat...ternal.jpg

Inteleg eu de aici ca, in incercarea lor de a micsora dimensiunile espressor-ului, au folosit un HX ceva mai mic - pare logic ca, daca e asezat vertical, e mai mic? Cu consecinte de necesitate de flush mai redus si de revenire mai greoaie a HX-ului dupa extractie la o temperatura potrivita pentru urmatorul shot?
 
Reply
#6
cradun Wrote:... Din diverse surse, vad ca HX-ul la Magica e asezat longitudinal, pe cand la Appartamento e asezat vertical
... Inteleg eu de aici ca, in incercarea lor de a micsora dimensiunile espressor-ului, au folosit un HX ceva mai mic - pare logic ca, daca e asezat vertical, e mai mic? Cu consecinte de necesitate de flush mai redus si de revenire mai greoaie a HX-ului dupa extractie la o temperatura potrivita pentru urmatorul shot?

retin 2 probleme de aici:
(1)
chestia cu amplasarea si forma diferita a schimbatoarelor de caldura la cele 2 masini;
prin 2013, ziceam:
"acest design de schimbator 'pahar' e ceva specific prosumer-elor Bezera (Galateea Domus, Giulia, Mitica, Strega chiar) zice-se si Pasquini (Livia), dar in general putin raspandit la altii;
permite probabil un control mai bun in uniformizarea amestecului cu apa rece;
cat priveste amplasarea pe orizontala in jumatatea inferioara a boilerului, care si acesta e orizontal, aici da, imersia totala in apa - in cazul Magica - ajuta la stabilitatea termica"

diferenta specifica dintre cele 2 HX-uri ar fi nu atat amplasarea lor, cat faptul ca HX-ul la Magica e particular, ramas probabil unic la masinile Bezzera, printre masinile prosumer cunoscute: este un recipient inchis la un capat si cu capac la celalat capat, in care avem cele 3 conexiuni hidraulice (tevi...): iesire calda termosifon, intrare rece termosifon, injectie de apa rece, care de fapt se face adanc in interiorul recipientului HX printr-un tub de teflon;
asa arata:
[Image: v0NX5ds.jpg]
si asa arata injectorul de apa rece:
[Image: JeaWSoC.jpg]

recipientul (miniboiler, cca. 170 ml) se afla de regula sub nivelul apei din boiler, deasupra tuburilor elementului de incalzire; se poate vorbi mult despre felul cum aceasta particularitate a HX-ului la Bezzera, favorizeaza o stabilitate termica, o memorie termica mai lunga, un regim termic mai cald in debutul extractiei etc.

la Rocket, schimbatorul pare unul clasic, o incinta cilindrica deschisa la ambele capete si amplasata inclinat in plan vertical in boilerul de abur; iesirea calda termosifon e sus, in timp ce intrarea rece termosifon e jos, impreuna cu intrarea injectorului de apa rece; teava schimbatorului de caldura e partial in imersie in apa, cat si in abur, ceea ce favorizeaza un transfer termic mai rapid in portiunea in imersie in abur, dar un start in extractie mai rece; capacitatea de tuning a masinii pare mai mare, atat (a) prin nivelul apei in boiler, cat si prin (b) lungimea tubului injector in HX;
nivelul apei in boiler: nivel ridicat => suprafata HX expusa aburului, mai mica - recuperare mai lenta, dar abur mai bun! nivel mai scazut => suprafata HX expusa aburului, mai mare - recuperare mai rapida, dar abur mai slab!

care din cele 2 design-uri e mai bun?
nu stiu, pentru ca n-am lucrat cu Rocket, dar as putea specula ideea ca Bezzera ofera masini prosumer orientate pe o operare cat mai usoara; si cert este, HX-ul in forma de boiler mic ajuta la asta;
iar comportamentul ei de mixer (Dan Kehn de la HB) o fac mai economica in exploatare prin posibilitatea suprimarii flushurilor dintre shoturile succesive;
dar cati o utilizeaza fara flush-uri si cu pauze de 2-3 min intre shoturi...

(2)
ceva nelamuriri cu ultima fraza citata mai sus:
- nu imi pare ca asezarea oblic in plan vertical a HX-ului deschis, sa permita a-l face mai mic;
din contra, tubul mai rece al termosifonului intra in partea de jos a boilerului si are un traseu mai lung ceea ce adauga la volumul total si la dimensiuni; chiar cred ca realizarea Bezzera e mai mica in dimensiuni!

- HX-ul dispus pe verticala boilerului nu are drept consecinta flush mai redus, revenire mai greoaie pentru urmatorul shot!
nu, de fapt e chiar invers! tubul HX dispus pe verticala are in permanenta o portiune in imersie in abur saturat si chiar daca atat aburul cat si apa au aceasi temperatura, aburul are un coeficient de transfer al caldurii mult mai mare decat apa; ca urmare, HX-ul cu imersie partiala in apa isi 'revine' mai repede, e mai 'dragon' in comportament; flushurile necesare sunt mai lungi!
__________________________________________________________________________
strega, minima, sette, prajitor
 
Reply
#7
Multumesc!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)