(24-09-2017, 22:37)CatalinH Wrote: (22-09-2017, 09:53)VladP Wrote:
O rasnit capabila sa genereze o macinatura unimodala va produce un espresso cu o separatie a aromelor si o profunzime a gustului care nu poate fi egalata de o macinatura bimodala.In schimb nu poate produce un shot cu corp bogat,un alt neajuns este nevoia unei masini capabile sa produca o preinfuzie lunga cuplata cu o macinatura mult mai fina.
.......
Cand am citit randurile de mai sus m-am speriat!
Am crezut ca m-am ars la limba si nu mi-am mai dat seama ce beau.

Glumesc, desigur!

Doresc insa ca, plecand de la fermitatea concluziei din chenar, sa fac cateva precizari.
Faptul ca, in opinia ta -asa cum ai precizat in alt post- "o rasnita capabila sa genereze o macinatura unimodala va produce un espresso cu o separatie a aromelor si o profunzime a gustului care nu poate fi egalata de o macinatura bimodala" nu inseamna ca rezultatul din ceasca in care s-a realizat extractia cu prima macinatura va fi mai bun decat cel din o a doua ceasca cu un lichid realizat cu cealalta macinatura (bimodala).
Repet, K30 nu este o rasnita conceputa pentru a rasni unimodal, dar cine o are poate verifica cat de mult se modifica comportamentul acesteia la rasnire, atunci cand boabelor li se aplica 3-4 pufuri cu apa(RDT).
Micsorarea cantitatii fractiei foarte fine (finess), se realizeaza pana aproape de disparitie iar dimensiunile fractiilor macinaturii realizate sunt atat de apropiate incat este dificil, cu ochiul liber, sa se observe prea multe diferente.
Am asociat acest rezultat ca fiind foarte asemanator cu ceea ce am gasit descris ca fiind macinatura unimodala si tinand cont de faptul ca, cu ceva timp in urma, am macinat cafea cu aceeasi rasnita la sediul importatorului, dupa care am ales sa plec acasa, pentru teste, cu K30.
Toate acestea sunt in contrast cu macinatura obisnuita, realizate pe boabe uscate, fara a fi pulverizate cu apa, unde finess-ul este evident, murdareste podul palmei la frecarea cu degetul, iar fractia mare este evident mai mare decat in primul caz.
La acelasi grad de rasnire, o extractie realizata cu prima macinatura curge suvoi, necontrolat, in timp ce, cu cea de a doua extractia decurge in parametri normali.
Regland rasnitele si adaptand retetele de extractie pentru curgeri normale, rezultatele in ceasca, desi arata ca provin de la aceeasi cafea, au nuante de gust diferite.
Este si normal ca sa fie asa, doar ca eu am revenit la gustul obtinut cu macinatura neuniforma, bimodala.
Cum mi-am explicat eu, mie, ce se intampla si, de ce am ales in acest fel?
Este evident ca dintr-o macinatura cu granulatie cat mai uniforma, fara finess, extractia nu poate avea decat trei directii:
-subextractie (cand macinatura este prea mare si curgerea este prea rapida)
-supraextractie (cand macinatura este prea fina si blocheaza curgerea)
-extractie corecta (cand macinatura are dimensiunea adecvata unei curgeri in parametri).
Deci totul se deruleaza in alb si negru, bine sau rau, corect sau gresit.
Cand avem o extractie corecta inseamna ca din fiecare particula se extrag in mod aproximativ egal, cantitati din din aproximativ aceleasi uleiuri si substantele volatile aflate in macinatura.
De aici si o claritate mai mare a aromelor insa cu o intensitate diminuata.
Lichidul extras are mai putin corp, este mai apos, iar intensitatea gustului sufera.
Precizez ca am mai observat si ca lucrurile nu stau exact la fel in cazul boabelor proaspat prajite, insuficient degazate cand, gustul este alterat de continutul mare de CO2 din cafea, care reactioneaza pe durata extractiei cu aerul si da acea crema abundenta cu gust intens amarui, bitter.
La cafelele prajite light, 3rd wave, suficient degazate sau mai vechi (4-5 saptamai) rezultatele nu mai sunt atat de multumitoare.
Lipsa finess-ului, a fractiei fine, lasa pucul fara liant iar curgerea, de multe ori devine greu de stapanit.
Este nevoie de alte doze, de rasniri mai fine, de schimbarea sitelor samd, adica de modificari ale retetei de preparare care sa diminueze efectele lipsei finess-urilor.
In cazul rasnirii bimodale, lucrurile se simplifica in aparenta, din cauza cresterii in complexitate a caracterului extractiei.
Si in acest caz avem de a face cu cele trei tipuri de extractie, subextractie, supraextractie si extractie normala.
Apare o diferenta majora insa in modul in care se produce extractia corecta, in parametrii normali de durata si cantitate.
Pe durata curgerii, in puc, avem de a face cu toate cele trei tipuri de extractie, produse simultan.
Fractia de tip finess se supraextrage, cea grosiera de dimensiuni maxime se subextrage iar cea medie se extrage normal.
Rezulta o combinatie de lichide, cu caracteristici diferite de gust, de consistenta si corp care au ca rezultanta gustul final din ceasca.
Chiar daca nu la fel de clar ca cel din macinatura unimodala dar, cu siguranta mai complex, mai bogat si mai intens.
Calitatea rasnitei confera o anumita calitate macinaturii realizate iar echilibrul proportiilor intre finess si fractia grosiera conduce la calitatea finala a extractiei, la realizarea echilibrului si a complexitatii cafelei din ceasca.
Am experimentat in ultimul an si cateva luni ambele variante de gust si, dintre cele doua, am revenit la cel produs de macinatura bimodala.
Cu cutite conice, chiar daca rezultatele sunt diferite, respecta cam acelasi tipar. Diferenta consta in faptul ca finess-ul nu dispare in asa mare masura atunci cand se aplica RDT.
Si in aceasta situatie gustul este mai bogat fara RDT, situatie in care se produce mai mult finess.
Se pare ca aceste fractii fine areprezinta sarea din bucate!
Cam multe scrise pentru concluzia ce urmeaza.
in opinia mea, bazata pe experimentari si comparatii proprii, nu se poate vorbi despre faptul ca
"O rasnit capabila sa genereze o macinatura unimodala va produce un espresso cu o separatie a aromelor si o profunzime a gustului care nu poate fi egalata de o macinatura bimodala" si asta deoarece nu poate fi pus semnul de egalitate intre extractiile realizate din macinaturi diferite.
Daca mai tinem cont si de preferintele diferite ale consumatorilor, lucrurile intra intr-o cu totul alta zona de dezbatere.