Welcome Back Log In Create Account

Lever machine vs orice altceva.

Salut, 

Tot ma uitam de o vreme ca as incerca un alt espressor, decat cel pe care il am. De care intr-un fel sunt multumit. 
Am stabilit si un buget de 4-6000 ron sa zicem, de care nu prea vreau si nu am cum sa sar. Ca preferinte 1-2 espresso, nu beau/bea familia lapte de loc, daca vreau cafea mai lunga atunci americano. Espresso in general im place sa fie intre 35-40grame si medium roast in general. Ca si la topicul de rasnite, cum citesc mai mult cu atat ma bag mai mult in ceata. 
Optiunile la care m-am uitat si nu aruncati cu pietre ca sunt unele total opuse ca tehnologie:
- E61 , Torre pierino - cel mai ieftin e61 ce am gasit cu pid
- e61 de la ecm, bezzera , quick mill carola, si altele, la care vad posibilitatea de flow control. Dar cu flow control impreuna 6-7000 de roni, deci bugetul la maxim.
- ma uitam la un upgrade de Turin legato 2, Profitec Go, quick mill pop up, lelit pl91t. Cu diferite avanteje/dezavantaje, si bugete diferite.
- Dar cumva as vrea sa intru in lumea aparatelor Lever, unde sunt n varinte, la diferite bugete. Imi place "hibridul" Bezzera strega, sau profitec pro800, dar bugete mult peste ce am. 

Si m-am gandit si la urmatoarea varianta: ramane Lelitul pl41em pe care il detin, e ok, are lipsuri, l-am luat la un pret foarte bun, de ar fi sa il dau mai departe probabil as primi bani de nimica pe ea.
Ce ar fi sa ii adaug un gaggiauino kit? toate dezavantajele le-as corecta, informatii gasesc putine deocamdata, dar nici nu m-am bagat inca intens in cautare. Si atunci lelitul ramane in familie.
Iar dintr-o diferenta mai mica, un la pavoni (una din multele variante), cu care m-as putea juca, experimenta, intra in lumea leverelor.

Ce nu imi place la La Pavoni ( si sa ma contraziceti eventual), se pot obtine gramaje de 35-40? Ce alte alternative ar fi la bugete mai mici ( degeaba ma uit la olympia cremina, sau londinium cu bugete mult mai mari). Exlud varianta de lever fara incalzire, adica apa incalzita in kettle si alti pasi suplimentari. Sa ramana un la pavoni, elektra micro casa, sau orice altceva cu care aveti experienta.

Mersi.
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  

Reply
Poate ar fi bine sa iti clarifici ce intelegi prin lever machine...
Ce ai enumerat este mult prea divers ca sa le indesi pe toate in categoria asta.
Vrei feeling-ul (si controlul) extractiei manuale, prin apasare, sau la ce te-ai gandit cand ai ales titlul?
Pentru mine, daca o masina are pompa, o maneta prin peisaj e doar de decor, nu o face lever masina aia.

Daca vrei musai cu boiler electric, nu te mai obosi sa citesti ce urmeaza.

La bani care eu tot ii consider prea multi, exista si un lever accesibil la Olympia, pe langa Cremina.
Au zis sa ii dea o sora mai mica si portabila, asa ca au alintat-o doar ... Mina Smile
Cum ziceam, fara incalzire electrica a apei.

Iar daca vrei sa vezi cat de jos poti merge cu bugetul, pana la limita saracului absolut, exista un topic de leviere (adevarate), in care poti citi in ultimele postari cat de multumit sunt de ultima achizitie, care mi-e si rusine sa ii trec pretul aici. Dar care nu as da-o pe un pavoni in nici un moment. Si care poate chiar si 60 ml, asa extrag de regula, cam 50-60.

Reply
(03-10-2025, 15:10)tavasz Wrote: Salut, 

Tot ma uitam de o vreme ca as incerca un alt espressor, decat cel pe care il am. De care intr-un fel sunt multumit. 
Am stabilit si un buget de 4-6000 ron sa zicem, de care nu prea vreau si nu am cum sa sar. Ca preferinte 1-2 espresso, nu beau/bea familia lapte de loc, daca vreau cafea mai lunga atunci americano. Espresso in general im place sa fie intre 35-40grame si medium roast in general. Ca si la topicul de rasnite, cum citesc mai mult cu atat ma bag mai mult in ceata. 
Optiunile la care m-am uitat si nu aruncati cu pietre ca sunt unele total opuse ca tehnologie:
- E61 , Torre pierino - cel mai ieftin e61 ce am gasit cu pid
- e61 de la ecm, bezzera , quick mill carola, si altele, la care vad posibilitatea de flow control. Dar cu flow control impreuna 6-7000 de roni, deci bugetul la maxim.
- ma uitam la un upgrade de Turin legato 2, Profitec Go, quick mill pop up, lelit pl91t. Cu diferite avanteje/dezavantaje, si bugete diferite.
- Dar cumva as vrea sa intru in lumea aparatelor Lever, unde sunt n varinte, la diferite bugete. Imi place "hibridul" Bezzera strega, sau profitec pro800, dar bugete mult peste ce am. 

Si m-am gandit si la urmatoarea varianta: ramane Lelitul pl41em pe care il detin, e ok, are lipsuri, l-am luat la un pret foarte bun, de ar fi sa il dau mai departe probabil as primi bani de nimica pe ea.
Ce ar fi sa ii adaug un gaggiauino kit? toate dezavantajele le-as corecta, informatii gasesc putine deocamdata, dar nici nu m-am bagat inca intens in cautare. Si atunci lelitul ramane in familie.
Iar dintr-o diferenta mai mica, un la pavoni (una din multele variante), cu care m-as putea juca, experimenta, intra in lumea leverelor.

Ce nu imi place la La Pavoni ( si sa ma contraziceti eventual), se pot obtine gramaje de 35-40? Ce alte alternative ar fi la bugete mai mici ( degeaba ma uit la olympia cremina, sau londinium cu bugete mult mai mari). Exlud varianta de lever fara incalzire, adica apa incalzita in kettle si alti pasi suplimentari. Sa ramana un la pavoni, elektra micro casa, sau orice altceva cu care aveti experienta.

Mersi.

Salut,

Poți scoate din Pavoni lejer 35-40 g out însă este un espressor care necesită răbdare și o curbă destul de lungă de învățare .Pe lângă toate astea, ai nevoie de predictibilitate fiind un lever manual, astfel ca vor fi necesare destul de multe investii în accesorii suplimentare, unele mai ieftine, altele destul de costisitoare. Eu unu nu aș folosi niciodată un Pavoni stock, cumpărat de pe undeva deoarece riști să intri într-o buclă destul de mare de trial & error..
Dar espressorul oferă multă satisfacție odată stăpânit și înțeles, iar cafelele, împreună cu o rasnita foarte bună, sunt excelente..Avantajul cel mai mare este fiabilitatea pe termen lung, și controlul absolut în timpul extracției .. te poți juca mult cu diverse profile de extracție, site IMS de diverse mărimi până la 20g, și bineînțeles temperaturi diferite de extracție .
Dacă vrei Pavoni te poate ajuta @TudorP; nu găsești în altă parte sfaturi mai bune, și espressoare mai customizate decât le face el. Eu am deja 2 aparate cumpărate de la el și sunt un client mulțumit.
Pavoni Esperto by Coffe Sensor • Kinu Classic
Ceado Hoop Brewer • Comandante C40 MK4

Reply
Ai grija cu levierele, sunt boala grea :)
Strict ontopic ,ai putine variante. Singura pentru care bag mana in foc ca iti scoate 40 g,si bifeaza tot ceea ce cauti,nu prea o gasesti - Zerowatt C707. Ma refer la o singura miscare de levier,fara fellini,etc.
Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da e sa experimentezi cu cat mai multe leviere ,personal am evitat Peppina pana cand am gasit una in stare buna ,si o am de 2 ani. Acelasi lucru e valabil si cu Caravel,la inceput nu mi-a placut foarte mult,acum am unul pe care il pastrez si il readuc in rotatie destul de des. Nu te limita la cantitatea pe care ai mentionat-o ,si vei avea surprize placute.

Reply
Vă salut . Caut un espressor automat pentru acasă. https://jurastore.ro/z10-ea-aluminium-black. Bugetul petru el e aici, dar caut ceva și în price range mai mic dacă se poate dar să fie foarte bun pentru casă. ( nu e pentru mine espressorul). Cred ca sunt și variante mai ieftine bune bune dar nu le știu. Mulțumesc mult

Reply
De la leviere la automate e cale lungă. 
Pe aici nu prea se vorbește de automate. 
Cum zicea colegul @renatoa "ai fluierat in biserică"
Vibiemme Domobar Levetta (Piccolo) + Coffee Sensor Flow Device + PID REXC100 | Rasnita AVX CG301 | Skywalker Alpha roaster.

Reply
Multumesc de sfaturile si recomandarile voastre. Intre timp am mai citit si pe forum ce am gasit ontopic si offtopic youtube si altele. Sunt convins ca levierele sunt o boala grea si stiu ca o sa imi placa daca ma bag. Ceea ce totusi nu vreau, este sa incalzesc apa separat. Da stiu probabil are un farmec si acel flow, dar nu pentru mine.
Stiu ca si costurile se vor duce in sus, ca un la Pavoni nu inseamna strict doar aparatul. M-am uitat si la ce upgradeuri si costuri implica, si ok, sunt impacat cu ideea.
Deocamdata teoretic strict raman la pavoni din n motive, motive care ma atrag sa detin una. O sa incep sa urmaresc piata SH, am si prietenii espressomani in Suedia si periodic apar pe marketplace la preturi foarte bune. Nu renunt pana atunci nici la Lelitul meu.
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)