Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL92T

#1
Intrucat am primit pe PM mai multe intrebari de la colegi de pe forum cu privire la PL92T, o sa incerc sa ofer niste raspunsuri cu privire la lucrurile care nu sunt evidente din specificatiile producatorului. Sper sa am timp in weekend de niste experimente, cine e interesat de subiect si are propuneri poate sa le sugereze aici. Ca si materiale pt. experimente am la dispozitie un termometru digital (inregistreaza temp. in cam ~5s), un multimetru cu sonda de temperatura, cafea, lapte, apa. Pt. documentare pot fotografia sau filma si pune pe youtube daca considerati util. Desi sunt si eu curios, voi rezista tentatiei si nu voi desface aparatul Smile
 
Reply
#2
Salut!
Ce rasnita utilizezi?
Esti multumit de ceea ce obtii?
Daca faci doua - trei cafele, una dupa alta, obtii acelasi gust?
Te descurci cu frotatul? Cam cat iti ia sa faci 2 - 3 latte? (sau Flat...etc)
Si inca ceva - cu ce compari?

Multumesc!
Acasa: DC Studio, Compak E8 + OE Funnel, Bravo Tools
Delegatie: Kinu M47, Cafflano Kompresso si Aeropress
 
Reply
#3
Rasnita e Sette 270Wi, si da, sunt foarte multumit de ce obtin. Unul din motive e ca odata ce ai reglat parametrii extractiei: cantitatea de cafea, gradul de rasnire, temperatura apei, timpul de preinfuzie si durata de extractie si daca mai ai si un tamper dinamometric, nu prea mai ai ce sa faci ca sa gresesti. Apesi un buton la rasnita, tampezi pana tamperul face clic, apesi un buton la espressor si gata. Indiferent ca fac eu sau sotia cafeaua, iese exact la fel de fiecare data. 2 cafele una dupa alta ies identic, 3 una dupa alta am facut dar nu le-am gustat Smile 
Am o latiera de 600ml cu care fac 2 latte. Nu m-am cronometrat, dar cred ca nu imi ia mai mult de 3 minute facutul cafelei + frotat + turnat, asta in conditiile in care nu prea am experienta cu frotatul si latte art intrucat nu obisnuiesc sa beau cu lapte. Totusi am incercat de cateva ori si am fost foarte surprins ca mi-a iesit destul de ok pt primele incercari. Cu siguranta ma voi antrena, e foarte spectaculos sa iti servesti musafirii cu asa ceva.
 
Reply
#4
Nu stiu cum ar putea cineva sa isi dea seama daca exista preincalzire in timpul extractiei, dar asta ar fi extrem de interesant de vazut.

Vad ca dozarea pentru single si double e time-based. E bine si asa: "Note. If a brewing time (see the chapter 6.3) for the coffee switches (2) or (3) has 
been specifically programmed in the menu machine parameters, the coffee dispensing will 
automatically stop once the programmed time has been reached."
 
Reply
#5
Daca PID-ul ar arata temperatura curenta a boilerului in loc de aia presetata, ai putea sa iti dai seama. Iti arata temperatura curenta doar dupa ce il pornesti, si doar pt. boilerul de cafea. Dupa ce boilerele ajung la temperatura de lucru, iti arata doar temperatura pe care ai setat-o. Asta e o chestie cam aiurea, am cautat sa vad daca se poate cumva schimba din setarile "secrete" ale PID-ului, dar nu am reusit sa imi dau seama.
 
Reply
#6
Exista un singur test pe care ai putea sa il faci la care ma gandesc. O conditie ar fi sa ai un termofiltru DIY. Cu boilerul de abur pornit stim ca are un profil termic de extractie liniar. Testul pe care ai putea sa il faci ar fi sa inchizi boilerul de aburi si sa verifici cu termofiltrul DIY daca profilul ramane liniar sau daca este descendent.

Sigur, un termofitru DIY nu e simplu de facut. Sau poti folosi cafea in care bagi sonda K a multimetrului, insa acea sonda va creste mult riscul de channeling. E ceva bataie de cap, dar nu ma pot gandi la alta metoda de testare.
 
Reply
#7
(20-12-2018, 22:37)andrei_0 Wrote: Daca PID-ul ar arata temperatura curenta a boilerului in loc de aia presetata, ai putea sa iti dai seama. Iti arata temperatura curenta doar dupa ce il pornesti, si doar pt. boilerul de cafea. Dupa ce boilerele ajung la temperatura de lucru, iti arata doar temperatura pe care ai setat-o. Asta e o chestie cam aiurea, am cautat sa vad daca se poate cumva schimba din setarile "secrete" ale PID-ului, dar nu am reusit sa imi dau seama.

Uite aici cum se schimba la PID Bianca, sunt sanse bune sa fie la fel:

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...8#pid96768

Pe scurt, schimbi valoarea TR din 0 in 1.
Brewtus IV | Eureka Olympus 75
 
Reply
#8
Super informatii, @Mesmer, ar fi foarte usor de facut testul daca ar merge cum zici tu.
 
Reply
#9
Am schimbat TR din 0 in 1 si merge. Acum arata temperatura masurata, nu cea setata. Mersi @Mesmer.
 
Reply
#10
După ce am schimbat TR din 0 in 1 setez temperaturala pe pic  93 ajunge după un timp la 93 dar nu se stabilizează, tot urca si coboară, pana la 99-100 si revine la 93. Asa face si la voi?
Lelit pl92t Elisabeth+Rasnita Hone by Hedone. 
 
Reply
#11
După 15 minute ar trebui sa se stabilizeze.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#12
Da, asa face si la mine, am setat temperatura la 96 si temperatura afisata de pid imi fluctueaza intre 95 si 101 de parca n-ar avea PID ci un termostat obisnuit. Sper ca parametrul ala nu are ca efect si dezactivarea PID-uli Smile
 
Reply
#13
Nici după 30 min nu sa stabilizat, poate un coleg care are acest model imi spune setarile celorlalți parametri din meniul de fabrica al pidului. Ma gandesc ca asta ar putea fi cauza.

Se pare ca rezistența de încălzire nu este controlată cum trebuie, cand scade sub temperatura setată pe pid cuplează prea mult timp si urca temperatura prea mult. Cand de fapt ar trebui să cupleze scurt cât sa tina temperatura setată pe pid.
Lelit pl92t Elisabeth+Rasnita Hone by Hedone. 
 
Reply
#14
Si eu m-am gandit la aceeasi cauza, si la mine am descoperit ceva ciudat. Parametrii PID pt. cafea sunt:
KPc=20 KIc=0 KDc=20
Si aialalti:
Bc=30 Ec=10.
Ce mi se pare suspect e faptul ca KI = 0. Inseamna ca e anulata componenta integrala, ceea ce face controllerul sa functioneze intr-un regim PD, nu PID. Asa cum merge acum, banuiesc ca parametrul KP e prea agresiv si sistemul intra intr-un regim oscilatoriu. Probabil l-au setat asa sa se incalzeasca repede. O sa ma joc in weekend cu el, exista metode de tuning ale parametrilor si o sa vedem ce iese.
 
Reply
#15
Tipul cu clipul cu masurarea temperaturii are niste informatii despre setarile pid-ului (scroll in jos pt info in engleza):

http://prokofe.ru/plugins/forum/forum_vi...p?203037.0
 
Reply
#16
Presupun ca te referi la astea:
Quote:KPc: Allowed values 0÷99.9
Factory setting: 20
Up value, when this value increases, the coffee boiler heating element heats more frequently in the ascent phase, therefore it generates more inertia which means more degrees than the value set by the user.
On the contrary, if you decrease this value, the heating element heats less frequently in the ascent phase, therefore it generates less inertia which means less degrees than the value set by the user.
KIc: Allowed values 0÷99.9
Factory setting: 0
Maintenance value, it increases the cycles of activation of the coffee heating element when it’s in stand-by mode.
KDc: Allowed values 0÷99.9
Factory setting: 20
Down value. Increasing this value, LCC display activates the coffee heating element more frequently when the boiler is in the descent phase, if the value is increased, more impulses are given, therefore it decreases a little bit less.
Nu au nici un sens, presupun ca sunt traduse de un ageamiu non tehnic din italiana in engleza.

Da nu-i problema, ca eu stiu ce inseamna si ce fac parametrii aia Big Grin
 
Reply
#17
Nu are un autotune?
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#18
Nu are autotune, l-am tunat manual. Nu am avut foarte mult timp sa fac teste, am determinat parametrii pe hartie si pe urma i-am ajustat manual. Am ales un compromis intre stabilitate si timp de revenire si deocamdata am ramas la valorile urmatoare:

KP = 0.7, KI = 0.03, KD=15.

Sunt surprins ca parametrii default din fabrica sunt atat de aiurea pusi, e si normal ca depasea cu mult temperatura setata.
 
Reply
#19
Am modificat si eu parametri si este mult mai bine, acum fluctueaza + - un grad in jurul valorii state pe pid mersi andrei_o ?.
Lelit pl92t Elisabeth+Rasnita Hone by Hedone. 
 
Reply
#20
In timpul extractiei, cu boilerul de aburi oprit fluctueaza la fel de putin?
 
Reply
#21
El se refera la fluctuatia afisata de PID in stand by. S-ar putea reduce mai mult oscilatiile, dar e greu de facut fine tuning pt. ca temperatura afisata e fara zecimale. Daca reduci KP un pic atunci temperatura in idle e mai stabila, dar timpul de revenire e mult mai mare. Pt mine parametrii astia sunt ok, oricum tot termosistemul are o inertie termica suficient de mare astfel incat temperatura medie sa fie aia pe care ai setat-o. 

In timpul extractiei e alta treaba

Oricum, m-am mai gandit si nu prea vad cum ar putea sa se alimenteze boilerul de cafea cu apa din boilerul de abur in timpul extractiei cat timp merge pompa. S-ar putea sa se intample asta la preinfuzie, pt. ca preinfuzia se face la 3 bari si pompa nu merge, si nu cred ca in boilerul de cafea sunt 3 bari, asa ca banuiesc ca presiunea vine din boilerul de aburi. O sa opresc boilerul de aburi sa vad ce se intampla la preinfuzie. Cand merge pompa, presiunea facuta de pompa in circuitul de brew (9-10 bari) e mult mai mare decat presiunea din boilerul de aburi, deci n-ar avea cum sa intre apa din boilerul de aburi in  ala de cafea, mai degraba invers
 
Reply
#22
In video-ul de la Lelit se arata un circuit hidraulic si se specifica faptul ca pt apa calda care curge prin hot water wand, se deschide o valva cu doua cai si apa din boilerul de abur ajunge in boilerul de brew. Dar nu spun nimic daca asta se intampla si in timpul extractiei sau nu.

Cu boilerul de abur oprit, functia de preinfuzie am citit ca e oprita.

Inteleg ce zici cu diferenta de presiune.
 
Reply
#23
In timpul extracției vine apa rece din rezervor supapa de la boilerul de abur fiind închisă. Ea e deschisa doar in timpul preinfuziei. Am văzut în clipul rusului că temperatura sta foarte stabilă fara preinfuzie.

Întrebarea ar fi următoarea: cum arata temperatura cu preinfuzie in condițiile in care in boilerul de brew intra apa la 100+ grade in timpul preinfuziei.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#24
Asa cum am promis, am pus o intrebare fabricii si se pare ca scenariile de aici s-au adeverit.

Managerul tehnic mi-a raspuns astfel, repetand ca privirea cu atentie a clipului este elocventa:



"Anyway, the pressure value of the pre-infusion it depending by the steam temperature setting you programmed.
Yes the brew boiler is connected with the steam boiler and only during the pre-infusion phase, we mix hot water from steam boiler in the brew boiler." 

Deci din cate imi dau eu seama ne aflam in fata unei simple dar inteligente inovatii in domeniul masinilor dual boiler de talie mica. Din ce inteleg eu, in modul espresso poti regla temperatura boilerului de aburi, iar in functie de asta va creste sau scade presiunea de aburi din el. Ca si pe alte masini. Dar obtinand confirmarea ca boilerele sunt legate intre ele, cu o valva solenoid la mijloc, aflam din clip si din precizari ca setand timpului de preinfuzie la X secunde, pompa NU va porni si se va putea face preinfuzie la debit mic, in functie de presiunea de aburi din boilerul de aburi. Presiune care este reglabila si ea, in functie de temperatura setata! Deci si debitul de apa din preinfuzie va fi reglabil, prin corespondenta presiune / debit.

Daca lucrurile stau asa,atunci avem in fata o super masina pentru pretul sau, ce poate sa faca o profilare basic practic, fara alte artificii gen profil descrescator pe final sa zicem sau monitorizare presiune pe puc ca pe Bianca.  In mod normal, controlul preinfuziei in timp si debit (filosofia Slayer in sens larg, fara legatura tehnologica) este primul si cel mai important lucru care poate modifica gustul unei cafele, in conditii de rasnita buna, cafea buna medium - light, mana cat de cat antrenata. De asemenea controlul debitului preinfuziei, din ce am vazut pe Bianca, este cel mai bun antitod  pentru channeling, dupa WDT.
Bineinteles ca nu orice cafea are nevoie de preinfuzie, totul tinand de gusturi. 

Asteptam experimente mai multe pe topic! Viitorul suna bine.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#25
Stii de ce imi aminteste toata treaba asta? (modelul de functionare prezent pe lelit pl92t).

De dippere, de La pavoni. Faci preinfuzie cu presiunea de boiler (0.7-1.3 bar).

Sau mai bine zis, boilerul de abur nu este doar pentru abur, ci acum e si pe post de boiler de preinfuzie la presiune joasa.

La fel va fi si Londinium C.

Nu este o chestie rea deloc, doar ca nu e tot una cu presiunea la 0 bar de care zicea si Radudani. Ca e diferenta de gust intre 1 bar si 0 bar la preinfuzie, habar nu am. Oricum aplauze pentru aparat la banii astia.
 
Reply
#26
Am intrebat pe cel care a facut video-ul cu masurarea temperaturii la PL92T si a spus ca valva intre boilerul de aburi si boilerul de brew este inchisa pe perioada functionarii pompei (era logic, asa cum a explicat @andrei_0, dar am zis sa intreb), deci nu avem preincalzire in timpul extractiei. De altfel se pare ca nici nu e necesara, profilul fiind liniar.

Poate in debutul extractiei sa fie nevoie de un flush. Spun asta pentru ca, in studiul celor de la Auber cu Rancilio Silvia, temperatura a ajuns in punctul maxim dupa 4, 5 secunde de la inceputul extractiei. E posibil ca asta sa fie cauzata de constructia grupului la Rancilio Silvia, oblic fata de boiler sau sa fie cauzata de masurare, dar mi se pare destul de important de gestionat, sa nu ai apa la temperatura ceva mai mica in prima parte a extractiei.

Interesant Londinium C, similar ca functionare cu EMCAL, dar cu grup de 58. Multumiri pentru mentiune, @Zwanger.
 
Reply
#27
Silvia nu e un ring grup clasic, deci nu prea poate fi extrapolat. Silvia mi se pare un design nereușit pe partea de grup și de aici dificultățile pe partea de stabilitate.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#28
Se poate ca grupul (care este enorm la Rancilio e o bucata mare din alama care merge si in spate spre valva de eliberare apa) sa atinga o temperatura mai mare in standby iar la pornirea extractiei apa care vine amestecata de sus sa preia cateva grade din acest dispersion plate, iar dupa cateva secunde sa ajunga la echilibru?

Ma gandesc si altfel, perioada ca tot ansamblu sa atinga temperatura de echilibru este mare, nu va ganditi ca in 15 minute totul este egal. Teava prin care trece apa la ring group este si ea foarte aproape de rezistenta.  Sunt diferente de temperatura in boiler de sus pana jos.

Poftim aici grup:

[Image: fm6jEev.jpg]
 
Reply
#29
"sa preia cateva grade din acest dispersion plate, iar dupa cateva secunde sa ajunga la echilibru"

Si eu vad asa, doar ca cred ca dispersion plate este mai putin cald, grupul fiind "in exterior" fata de un ring group "integrat" cum sunt Venus, Silvano si cred ca si PL92T.
 
Reply
#30
Salut. Având în vedere ca ai PL92T de câteva luni, dacă s-ar putea, ce anume ai schima sau adaugă la el? Cu ce altceva ai putea înlocui PL92T în acest buget sau puțin peste?
Ce anume te nemulțumeste la el?
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)