Welcome Back Log In Create Account

Lelit PL41TEM vs Lelit PL41PlusT PID vs Ascaso Steel UNO Professional PID

OFF: "Columbia veche de o luna", defapt, este prajita acum o luna, nicidecum, veche !

Reply
Daca sunt multumit: Da.
Nu am insa termen de comparatie cu alt espressor.
Cred ca si mai multumit sunt de cafeaua consumata (proaspat prajita).
Cred ca, daca dispui de suma necesara, poti merge pe un espressor mai scump fara sa gresesti. Ma gandesc la stabilitatea temperaturii apei din boiler in timpul extractiei, precum si intre doua extractii succesive.
Pentru mine Ascaso este suficient, deoarece fac doua cafele zilnic si eventual patru in zilele de week-end.
Daca pot sa te mai ajut cu ceva, spune-mi. Am mai vorbit la telefon si cu un alt coleg de forum care avea aceleasi nedumeriri.

Reply
Multumesc de raspunsuri!

Si pentru mine ar fi suficient, nici eu nu consum multa cafea. As prefera totusi ca gustul cafelei sa fie sublim (dar probabil ca orice upgrade as face acum de la Philips-ul meu s-ar cunoaste).

Ai reusit sa-i schimbi presiunea la 9 bari?
Lelit PL41TEM |  Lelit PL43MM

Reply
Bun venit pe forum jordy!

Marturisesc ca acum as merge pe grup E61 nu neaparat pe electric, pentru faptul ca ai posibilitatea sa atasezi un termoemtru Eric sa citesti temperatura apei la grup, exact inainte de contactul cu cafeaua. Grupul electric se incalzeste putin mai repede, dar nu te lasa prin niciun trick/tuning sa citesti temperatura. Dar daca vorbim de HX cu grup E61, ar trebui sa te intinzi pana la un minim de 1100E unde se afla Magica si Lelit PL62, cele mai ieftine HX-uri. Daca este efortul prea mare atunci ramai in zona aceasta de versus PL41PlusT PID sau Ascaso Steel Uno PID, caci au boilerul ceva mai maricel (300ml) si 58mm la grup.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(16-12-2013, 23:13)jordy Wrote: Ai reusit sa-i schimbi presiunea la 9 bari?

Nu a fost nevoie. Importatorul m-a asigurat ca presiunea este reglata.

Reply
(16-12-2013, 00:03)jordy Wrote: vreau sa fac un upgrade major de la un Philips Saeco HD83xx.

Desigur, e nevoie si de un buget precizat, caci altfel fanteziile espressomanilor vor zburda pe campie :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
:)) greu de spus. Inca mai incerc sa ma obisnuiesc cu sumele. Sa zic ca acum as alege Ascaso UNO pt ca are boilerul mai mare, de 325 ml. Dar nu e definitiv.

Dintre cele cu grup E61 ce imi recomanzi? Variante mai ieftinute as prefera daca ai :)

Reply
(18-12-2013, 15:55)jordy Wrote: :)) greu de spus. Inca mai incerc sa ma obisnuiesc cu sumele. Sa zic ca acum as alege Ascaso UNO pt ca are boilerul mai mare, de 325 ml. Dar nu e definitiv.

Dintre cele cu grup E61 ce imi recomanzi? Variante mai ieftinute as prefera daca ai :)

ups ....am gresit
multumesc hateganul
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco

Reply
BZ10 nu are grup E61.

Reply
Azi am vorbit cu importatorul despre Ascaso si mi-a zis ca nu se poate schimba presiunea la 9 bari pentru ca nu are pompa rotativa. Doamna cu care am vorbit nu stia sa-mi dea mai multe detalii, mi-a spus si dansa ce i-a fost spus la randul ei :)

Acum nu stiu ce in directie sa o mai iau. Parca ma atrage Bezzera UNICA, dar parca e cam scump. Din ce am citit aici pe forum pare sa fie un aparat foarte bun din categoria din care face parte.

Tre sa mentionez ca nu intentionez sa mai fac vreun upgrade la espressor dupa ce o sa-l achizitionez pe cel nou. As vrea sa aiba de la inceput cam tot ce ii trebuie pt o cafea buna. Numai ca termenul cafea buna nu poate fi cuantificat si in bani. Spre exemplu Gaggia Classic costa aprox 300 eur, Bezzera UNICA ajunge pe la aproape 900, deci nu cred ca poti spune ca ultimul face cafeaua de 3 ori mai buna. Totul cred ca depinde de cat de antrenate sunt papilele tale gustative. Din punctul asta de vedere am renuntat sa mai prepar cafeaua la al meu Saeco pentru ca mi se pare ca imi bat joc de cafeaua proaspat prajita de Contego/Florescu si macinata la al meu Lelit PL43MM.

O sa mai studiez un pic piata pana una alta.

Reply
Referitor la presiune, a fost o discutie pe alt topic, exact pentru aceeasi nedumerire. Poti citi aici.

Practic niciun aparat SBDU mic nu vine cu presiunea reglata la 9bar. Dar asta e ultima problema, in fata rasnitei, a calitatii cafelei si prajirii acesteia, a respectarii pasilor de preparare etc. Reglajul se poate face acasa prin slabirea unui surub, la fel si pe Gaggia si pe unele Lelit. Discutia poate continua pe acel topic.

In cazul alegerii unui espressor superior, eu mereu am fost de parere ca se merita mai mult banii dati pe un HX decat pe un SBDU cu E61 si PID. Poate sunt si alte argumentatii pe aici, dar daca tot faci un efort destul de mare pana la urma, pana aproape de 1000E, mai bine, mai pui 100 si stii ca nu vei mai face upgrade (decat daca iti doresti un DB cu PID de 1500E).

Bugetul fiecaruia decide si e greu sa ne jucam noi cu banii tai. Dar daca vrei sa ramai in aceasta zona de SBDU cu PID si boiler mediu, cam intre Ascaso Steel PID si Lelit PL41PlusT PID se da lupta. Altfel, daca vrei sa sari la alt nivel care sa merite suma mare investita, atunci Bezzera Magica sau Lelit PL62 sunt cele mai "ieftine" alternative, ambele costand 1100E, cu avantajul pentru forum la Bezzera ca iti este scazuta presiunea la 9bar, iar la Lelit ca primesti un pachet de accesorii de 200E. Daca marimea conteaza, PL62 e mai compact putin decat Magica 22*40,5*35,5 cm vs 30*42.5*41.5 cm. Sunt curios de primele review-uri internationale la PL62, caci e destul de proaspat in zona HX. Magica e lansata de mai mult timp. Apoi peste 1100E incep sa mai apara Rocket, Vibiemme, Expobar etc. dar pe masura ce creste pretul te apropii de Brewtus la 1500E si incep sa incolteasca alte idei, despre DB vs HX :)

Reply
Eu nu recomand la incepatori HX-uri !!! Din multe motive. Experienta, bani, la inceput inca nu stii ce si cum vrei si daca te tine pasiunea. Cafea buna faci si SB ieftine. La fel e si la rasnite.
Dupa ce inveti sa faci cafea pe gaggia/lelit, te-a prins virusul rau de tot si te simti provocat de un HX, da, poti face pasul.
Daca ai bani cacalau, direct DB. Mai ales daca esti mai atehnic, fara timp, etc...
Cred ca e mai sanatos asa pentru buzunarul tuturor, mai ales pe segmentul SH care aproape lipseste. Abia gasesti ceva care sa nu fie tarat prin 10 maini si 3 tari vestice. In felul asta din ce in ce mai multa lume o sa isi permita aparate bunicele si poate dispar mizeriile alea ce sunt prin magazine acuma. Zic si eu...

Reply
Da, cu HX-urile iti trebuie ceva experienta ca sa le stapanesti la adevarata lor valoare.

Reply
Multumesc mult de sfaturi. Cred ca m-am mai luminat un pic. Am citit si celalalt topic.

Am observat la espressorul meu ca gustul cafelei se schimba in rau cu cat ma apropii de cifrele magice. Spre exemplu, cu cat mai marunt rasnesc cafeaua, apare un gust acrisor sau amar care e predominant, acoperind celelalte arome. Nu am reusit sa ma apropii de 30 ml in 25 sec, dar cred ca voi face acest experiment maine dimineata. Eu am crezut ca asta se intampla din cauza presiunii care e prea mare. Desi cafeaua fiind prea marunta si temperatura prea mare, ma gandesc ca ar putea avea acelasi efect.

Pana la urma tot va trebui sa schimb masina.

Referitor la inertia termica din timpul extractiei, daca s-ar pune apa calduta in bazin, nu s-ar putea corecta un pic scaderea temperaturii?

Reply
Nu, presiunea presiunea face lucruri mult mai subtile decat crezi acum :) Problemele tale vin de la calibrarea rasnitei cu espressorul (apropo de care ai? pune la semnatura), de la cafea, tampare, sita presurizata eventual, tehnica per total. Presiunea are importanta pe care a subliniat-o radudani foarte bine in acel topic, dar nu are rolul de a transforma radical un shot asa cum o fac elementele de mai sus.

Reply
jordy, pune-ti echipamentele in semnatura daca vrei sa primesti un raspuns bun !

Reply
(19-12-2013, 22:42)jordy Wrote: Referitor la inertia termica din timpul extractiei, daca s-ar pune apa calduta in bazin, nu s-ar putea corecta un pic scaderea temperaturii?
Eu am facut asa.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic

Reply
Misto modificarea. Felicitari!

Mi-am pus obiectele la semnatura. Am depresurizat portafiltrul ca sa stiti sa nu-mi mai recomandati depresurizarea lui :). O sa va zic maine rezultatele continuarii experimentului cu calibrarea dintre rasnita si espressor.

Luand in considerare modificarea lui Pascalau, cred ca orice SB cu PID ar fi o varianta buna de achizitie :)

Reply
Azi pot spune ca aproape mi-a iesit un espresso. Multumesc mult de sfaturi. Asa se intampla cand citesti prea mult si experimentezi prea putin. Ajunsesem intr-un interval de rasnire unde dupa cateva incercari, am tras concluzia ca, cu cat macin mai fin, cu atat iese mai prost espresso. Se pare ca m-am inselat si 4 rotiri spre fin m-au scapat de gustul amar. Deh, incepatorii astia … :D

Reply
(21-12-2013, 01:55)jordy Wrote: ... am tras concluzia ca, cu cat macin mai fin, cu atat iese mai prost espresso. Se pare ca m-am inselat si 4 rotiri spre fin m-au scapat de gustul .
Prea fin, inseamna blocata pompa.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Se vede ca spaniolii se tin de treaba si am scapat asta din vedere. Ascaso Steel Uno PID a ajuns la versiunea 3, si vad ca s-a lucrat mult la detalii mici, care adunate dau o impresie mult mai buna fata de Lelit PL41PlusT, in gama de 3000 de lei. Site-ul american 1st-line.com le sintetizeaza foarte bine:

Raman cu o intrebare. Vad ca s-a renuntat la solutia izolarii boilerului din V2, in favoarea nichelarii. De ce oare? Ce rol are nichelul in aceasta situatie?

[*]There is increased cup height between portafilter spout and drip tray to 3.35"

[*]The lateral removable water reservoir allows easy access for refill and cleaning without moving moving machine away from overhead cabinets. It also allows you view the water level.

[*]The featured cool touch and multi-directional steam wand allows brief handling for moving an internally piping, hot wand.

[*]The rubber protector over wand allows holding the wand for longer periods of time (we do not know of any cool touch wand will allow you to hold the wand for more than 5 seconds continuously)

[*]The steam wand is made of stainless steel, unlike chrome over brass found on other machines

[*]The 325 cL brass boiler is plated with nickel and incorporated with a professional grade 3-way solenoid valve

[*]The professional-grade 58 mm portafilter handle was designed and manufactured with a 10° tilt for ergonomic handling

[*]The non-slip grip on portafilter handle offers a feel of professionalism in the home

[*]A solid aluminum tamper is included with the accessory kit

[*]Highly polished filter baskets with micro-fine smooth holes offer superior extractions over standard baskets

Reply
as dori sa stiu de la voi daca merita diferenta de 1000ron in achizitionarea unui ascaso steel uno prof. in schimbul lui lelit 41tem pid. ce are mai ''profesional'' in comparatie cu lelit?

multumesc.
AVX DB1X, DF64 gen 2.5

Reply
[Image: steel-2017-uno-PF-PID-BW.jpg]

In 2017 l-au schimbat pe nenea Ascaso Steel PID, facandu-l mai frumos (negru mat), cu opv reglabila din exterior, cu site precision (cele pe care le pun forumistii pe Lelit), cu un PID mai elegant multifunctional, daaar, eliminand boilerul de 300ml si inlocuindu-l cu un thermoblock cu teava de inox si corp de aluminiu. Plus inca 200E la pret, ajung aproape in zona HX. Pacat...

Specificatii aici 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)