Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL41LEM - ceva intrebari si nedumeriri

#1
Buna ziua espressomani!
Sunt un nou membru pe forum ce a urmat sfaturile gasite aici (pt care va multumesc mult) si sunt mandrul noul posesor al unui Lelit PL41LEM si al unei rasnite Lelit....Fred (parca ii zice).
Nu sunt sigur ca fac bine ceea ce fac cand prepar cafeaua, asa ca m-am gandit sa va cer ajutorul.
Motivul pt care nu sunt sigur ca fac bine este ca am doua LEDuri aprinse, si la inceput aveam doar unul.

Vedeti poza atasata va rog pt mai multe detalii. [Image: Y3wqpCZ]
https://ibb.co/Y3wqpCZ

1) pornesc aparatul si il las vreo 5 min
2) dau drumul sa curga putina apa prin el
3) prepar cafeaua - inainte cand preparam cafeaua, era doar primul led albastru de sus aprins. Acum e si al 2lea, ca in poza.
4) comut al 2lea comutator pe spuma pt steamer pt a putea face crema de lapte. Moment in care se stinge ledul albastru al 2lea, sta un pic si apoi se aprinde iar. Cand se aprinde iar ma apuc de spuma.
5) cand am terminat spuma sterg cu carpa teava de la steamer, suflu un pic de abur prin ea si apoi mai frothez un pic o cantitate de apa curata in latiera pt a curata steamerul.
6) apoi revin din nou cu butonul 2 pe pozitia de cafea, si ii dau drumul un pic sa curga apa un pic prin el (si sa nu ramana presiune in aparat ??). Moment in care intai iese abur pe acolo pe unde trebuie sa iasa cafeaua, si dupa aproximativ 10 secunde iese apa.

Astept parerile voastre ca presimt ca ceva nu fac bine.
Va multumesc mult!
 
Reply
#2
Salut si bine ai venit in lumea espresso!
Si eu am tot Lelit41 LEM.
Este normal sa se aprinda din cand in cand si a doua lumina de semnalizare. Ea se aprinde cand porneste rezistenta care incalzeste apa in boiler. Prima lumina este asociata alimentarii espressorului (la modelul acesta).

Ca sfaturi:
1. Lasa aparatul sa se incalzeasca mai mult, neaparat cu portafiltrul montat, cel putin 10-15 min.
2. In functie de felul cafelei, modul de prajire si altele (despre care mai gasesti informatii pe forum), la unele extractii este bine sa pornesti extractia cand se aprinde lumina din mijloc (pentru cafele prajite mai bine - temperatura mai apropiata de 88 de grade C), la altele imediat dupa ce se stinge semanlizarea respectiva (pentru cafele prajite mai putin prajite- temperatura mai apropiata de 96 de grade C). Se poate face si "temperature surfing" daca vrei sa o controlezi mai bine in timpul extractiei.
3. Dupa ce mai avansezi, poti sa montezi un PID pentru controlul temperaturii.
4. La frotarea laptelui, asteapta sa se incinga bine apa in boiler ca sa faca abur cum trebuie si frotezi intr-o etapa, nu intrerupi frotarea ca sa astepti sa se mai formeze abur. Vezi ca sunt clipuri despre etapale frotarii pe youtube (temperatura laptelui, tipul laptelui, pozitia steamerului, vartej, zgomot in timpul frotarii, temperatura la care trebuie sa mai ridici latiera si cand trebuie sa opresti frotarea).
5. La baza unor bauturi cu lapte, sta un espresso de calitate. Concentreaza-te pe extractia espressoului corect.
6. E bine ca elimini aburul din boiler inainte sa extragi espresso, dar sa si astepti aprinderea/stingerea semnalizarii de temperatura, functie de ce am scris la punctul 2. Dupa ce golesti apa din boiler, dureaza putin pana apa revine la temperatura ideala extractiei.
7. Bucura-te de o cafea buna!!! Tongue
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#3
Wink 
(15-01-2019, 12:17)cristi_fir Wrote: Salut si bine ai venit in lumea espresso!
Si eu am tot Lelit41 LEM.
Este normal sa se aprinda din cand in cand si a doua lumina de semnalizare. Ea se aprinde cand porneste rezistenta care incalzeste apa in boiler. Prima lumina este asociata alimentarii espressorului (la modelul acesta).

Ca sfaturi:
1. Lasa aparatul sa se incalzeasca mai mult, neaparat cu portafiltrul montat, cel putin 10-15 min.
2. In functie de felul cafelei, modul de prajire si altele (despre care mai gasesti informatii pe forum), la unele extractii este bine sa pornesti extractia cand se aprinde lumina din mijloc (pentru cafele prajite mai bine - temperatura mai apropiata de 88 de grade C), la altele imediat dupa ce se stinge semanlizarea respectiva (pentru cafele prajite mai putin prajite- temperatura mai apropiata de 96 de grade C). Se poate face si "temperature surfing" daca vrei sa o controlezi mai bine in timpul extractiei.
3. Dupa ce mai avansezi, poti sa montezi un PID pentru controlul temperaturii.
4. La frotarea laptelui, asteapta sa se incinga bine apa in boiler ca sa faca abur cum trebuie si frotezi intr-o etapa, nu intrerupi frotarea ca sa astepti sa se mai formeze abur. Vezi ca sunt clipuri despre etapale frotarii pe youtube (temperatura laptelui, tipul laptelui, pozitia steamerului, vartej, zgomot in timpul frotarii, temperatura la care trebuie sa mai ridici latiera si cand trebuie sa opresti frotarea).
5. La baza unor bauturi cu lapte, sta un espresso de calitate. Concentreaza-te pe extractia espressoului corect.
6. E bine ca elimini aburul din boiler inainte sa extragi espresso, dar sa si astepti aprinderea/stingerea semnalizarii de temperatura, functie de ce am scris la punctul 2. Dupa ce golesti apa din boiler, dureaza putin pana apa revine la temperatura ideala extractiei.
7. Bucura-te de o cafea buna!!! Tongue
Salut Cristi si multumesc frumos pt reply!
Deci inteleg ca nu fac ceva gresit, si nu stric aparatul, corect? 

Am atasat intreba

In legatura cu ce ziceai mai sus:

4. La frotarea laptelui, asteapta sa se incinga bine apa in boiler ca sa faca abur cum trebuie si frotezi intr-o etapa, nu intrerupi frotarea ca sa astepti sa se mai formeze abur. Vezi ca sunt clipuri despre etapale frotarii pe youtube (temperatura laptelui, tipul laptelui, pozitia steamerului, vartej, zgomot in timpul frotarii, temperatura la care trebuie sa mai ridici latiera si cand trebuie sa opresti frotarea).
-- imi recomanzi te rog unul, doua linkuri? Am vazut destule pe net, dar nu prea imi iese cum fac ei. Mai ales partea cu turnatul si coffee art.

5. La baza unor bauturi cu lapte, sta un espresso de calitate. Concentreaza-te pe extractia espressoului corect.
-- extrag din 17-20 grame de cafea - dublu shot - 60 ml de cafea, in 35 de secunde sau din 7-9 grame - single shot - in 25-35 secunde 30-40 ml. E OK?

6. E bine ca elimini aburul din boiler inainte sa extragi espresso, dar sa si astepti aprinderea/stingerea semnalizarii de temperatura, functie de ce am scris la punctul 2. Dupa ce golesti apa din boiler, dureaza putin pana apa revine la temperatura ideala extractiei.
-- adica astept sa se aprinda ledul 2. Apoi pornesc, dureaza vreo 10 secunde cat pufaie aburul pe acolo unde se monteaza portafiltrul (ca nu il pufaie pe steamer), si apoi incepe sa curga apa pt espresso tot pe unde a eliminat aburul. Asa patesc eu cel putin. E corect?

Multumesc mult!
 
Reply
#4
(15-01-2019, 17:37)320i24vv Wrote:
(15-01-2019, 12:17)cristi_fir Wrote: Salut si bine ai venit in lumea espresso!
Si eu am tot Lelit41 LEM.
Este normal sa se aprinda din cand in cand si a doua lumina de semnalizare. Ea se aprinde cand porneste rezistenta care incalzeste apa in boiler. Prima lumina este asociata alimentarii espressorului (la modelul acesta).

Ca sfaturi:
1. Lasa aparatul sa se incalzeasca mai mult, neaparat cu portafiltrul montat, cel putin 10-15 min.
2. In functie de felul cafelei, modul de prajire si altele (despre care mai gasesti informatii pe forum), la unele extractii este bine sa pornesti extractia cand se aprinde lumina din mijloc (pentru cafele prajite mai bine - temperatura mai apropiata de 88 de grade C), la altele imediat dupa ce se stinge semanlizarea respectiva (pentru cafele prajite mai putin prajite- temperatura mai apropiata de 96 de grade C). Se poate face si "temperature surfing" daca vrei sa o controlezi mai bine in timpul extractiei.
3. Dupa ce mai avansezi, poti sa montezi un PID pentru controlul temperaturii.
4. La frotarea laptelui, asteapta sa se incinga bine apa in boiler ca sa faca abur cum trebuie si frotezi intr-o etapa, nu intrerupi frotarea ca sa astepti sa se mai formeze abur. Vezi ca sunt clipuri despre etapale frotarii pe youtube (temperatura laptelui, tipul laptelui, pozitia steamerului, vartej, zgomot in timpul frotarii, temperatura la care trebuie sa mai ridici latiera si cand trebuie sa opresti frotarea).
5. La baza unor bauturi cu lapte, sta un espresso de calitate. Concentreaza-te pe extractia espressoului corect.
6. E bine ca elimini aburul din boiler inainte sa extragi espresso, dar sa si astepti aprinderea/stingerea semnalizarii de temperatura, functie de ce am scris la punctul 2. Dupa ce golesti apa din boiler, dureaza putin pana apa revine la temperatura ideala extractiei.
7. Bucura-te de o cafea buna!!! Tongue
Salut Cristi si multumesc frumos pt reply!

Cu placere!

Deci inteleg ca nu fac ceva gresit, si nu stric aparatul, corect? 

La frotare nu este normal sa il frotezi din mai multe etape, ci, odata inceputa frotarea, o duci pana la capat.

Am atasat intreba

In legatura cu ce ziceai mai sus:

4. La frotarea laptelui, asteapta sa se incinga bine apa in boiler ca sa faca abur cum trebuie si frotezi intr-o etapa, nu intrerupi frotarea ca sa astepti sa se mai formeze abur. Vezi ca sunt clipuri despre etapale frotarii pe youtube (temperatura laptelui, tipul laptelui, pozitia steamerului, vartej, zgomot in timpul frotarii, temperatura la care trebuie sa mai ridici latiera si cand trebuie sa opresti frotarea).
-- imi recomanzi te rog unul, doua linkuri? Am vazut destule pe net, dar nu prea imi iese cum fac ei. Mai ales partea cu turnatul si coffee art.

Nu iti face probleme cu privire la coffee art. Depinde de prea multi factori si in special de indemanare. Sunt multi care froteaza lapte corect si tot nu reusesc sa obtina aspecte frumoase ale bauturilor. Este importanta, im primul rand, proportia de espresso, lapte, spuma (functie de tipul bauturii pe care vrei s-o consumi).
Uite cateva link-uri:

https://www.youtube.com/watch?v=2QR0QcDorMo
https://www.youtube.com/watch?v=0vD--H7poxU
https://www.youtube.com/watch?v=s25xzE5qfFA
https://www.youtube.com/watch?v=eiZmttvqB2E
https://www.youtube.com/watch?v=yZ6WpVEQITU

https://www.youtube.com/watch?v=2ynuVpwPof8

5. La baza unor bauturi cu lapte, sta un espresso de calitate. Concentreaza-te pe extractia espressoului corect.
-- extrag din 17-20 grame de cafea - dublu shot - 60 ml de cafea, in 35 de secunde sau din 7-9 grame - single shot - in 25-35 secunde 30-40 ml. E OK?

Nu esti departe de extractia ideala. A descris Liviu pe forum cu se face un espresso "ideal". Dupa ce ajungi la extractia ideala, funcie de tipul de cafea, prajire si subiectivitatea fiecaruia, umbli la gradul de macinare, cantitate sau timpul de extractie. Variezi cate putin fiecare parametru (pe rand) si vezi cum se schimba gustul. Daca iti place ai gasit gustul ideal pentru tine.

6. E bine ca elimini aburul din boiler inainte sa extragi espresso, dar sa si astepti aprinderea/stingerea semnalizarii de temperatura, functie de ce am scris la punctul 2. Dupa ce golesti apa din boiler, dureaza putin pana apa revine la temperatura ideala extractiei.
-- adica astept sa se aprinda ledul 2. Apoi pornesc, dureaza vreo 10 secunde cat pufaie aburul pe acolo unde se monteaza portafiltrul (ca nu il pufaie pe steamer), si apoi incepe sa curga apa pt espresso tot pe unde a eliminat aburul. Asa patesc eu cel putin. E corect?

Dupa ce il scoti aburul prin grup (pe unde se montaza portafiltrul) si iese si apa fierbinte, astepti sa ajunga apa la temperatura potrivita (astepti sa semnalizeze al doilea led ca a pornit incalzirea). Cum ama scris la 2, extragi cand se stinge ledul sau cand se aprinde, functie de tipul de prajire al cafelei.

Multumesc mult! 

Incearca sa extragi shoturi duble, cu raport de extractie de 1:2 (18g cafea macinata - 36g espresso). Functie de gazele din cafea poti sa obtii 60ml sau mai putin. Trebuie sa urmaresti si cum curge. Sa fie curgere constanta, ca o coada de soarece. Daca se modifica debitul foarte mult este posibil sa ai channeling, iar gustul shotului este si amar (supraextras) si acru (subextras) in acelasi timp.
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#5
Ft util,acest ajutor de la Cristi,iti multumesc si eu.
Azi la primul meu espresso cu acest aparat a iesit zic eu amar rau,am incercat varianta de 18-20gr boabe,pe urma le am macinat,si am facut 2 shoturi de 50ml
Problema a fost ca una din pahare sa umplut iar celalalt abia la jumate era.
Pe urma am refacut cu 9gr cafea boabe,pe urma le am macinat,si am pus 1 ceasca sub aparat,si in 5 sec am obtinut acel 50-70m
Nu stiu dc a iesit asa rpd.. am incercat si cu single cup si cu double cup
Tot asa la stream inca nu mi a iesit laptele cremos,Am obaervat ca la maneta din mijloc,la cel de stream is 3 moduti (jos de tot off,mijloc - si sus de tot)
Desi am urmarit videoul postat de lelit inca nu mi am dat seama.
Ramane sa ma mai antrenez pt acest maraton

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
 
Reply
#6
Roland, ma bucur ca ti-am putut fi de folos.
Este indicat sa pui in semnatura de pe forum ce scule ai ca sa te putem ajuta mai mult.
Este important espressorul, dar si mai importanta este rasnita.
Din ce descrii tu se pare ca nu macini suficient de fin. Curge prea repede espressoul.
Ar trebui sa obtii cca 60ml in 25-30 de secunde (daca ai doar pahar gradat). Este util un cantar si sa urmaresti raportul de extractie (brew ratio). Pentru espresso este aprox 1:1,5-1:2,5, ristretto 1:1-1:5, lungo de la 1:2,5 in sus (sau mai degraba in jos ca e mai diluat).
Deoarece zici ca iti curge diferit in pahare (pe cele doua caneluri ale portafiltrului), de obicei este o problema de distriburie si de presare a cafelei in sita. Rar se intampla sa fie influentata curgerea de un defect de fabricatie la caneluri (doar daca curge de fiecare data mai putin pe una dintre ele).
Ar fi bine sa pui un filmulet cu ceea ce faci ca sa-ti recomandam cum sa iti corectezi miscarile (etapele extractiei).
Este foarte importanta cafeaua. E prospat prajita sau nu, unde o depozitezi si in ce conditii, etc.
Ateptam filmulet!
Sa te bucuri de o cafea excelenta! Tongue
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#7
@B.Roland - am observat ca ai scris " 9g de boabe". Aici e o mare greseala la inceput de drum. Mergi doar cu sita dubla si doar cu 18g. Cu doze mici iti va fi foarte greu la inceput, caci ai sanse de reusita mai mici. Practic, daca pui 9g va trebui sa folosesti sita mica si sa scoti 18g de lichid in ceasca (deci ceasca sta pe cantar in timpul curgerii si opresti espressorul cand vezi scris 18g pe cantar). 

Deci mergi pe 18g din care sa obtii 36-40g de lichid, in 25-30 de secunde de la apasarea butonului.

Ce cafea folosesti si prajita cand?
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#8
Din acelasi motiv intrebam si eu de rasnita. In functie de modelul de rasnita (in functie de cat retine in timpul rasnirii) te alegi cu mai putin de 9g in sita.
Mai mult, la sitele de 9g ai si problema distributiei care se face mai greu, data fiind forma sitei.
Eu nu am folosit sita mica niciodata de cand am luat espressorul si am mers pe recomandarile lui Liviu legate de prepararea espressoului. De obicei merg pe 37-38g din 18,5-19g de cafea (si mai modific functie de tipul de cafea, gradul de prajire, zilele scurse de la prajire, umiditate).
Dupa ce obtii espresso corect, poti sa treci la experimente de modificare a timpului de extractie, granulatiei rasnirii, modificarii cantitatii de cafea din filtru. Toate aste se fac modificand un singur parametru in timp ce ii mentii pe ceilalti constanti (macar incerci). La presare sa incerci sa aplici aceeasi forta si sa faci distributia la fel (sa nu ai channeling).
Incearca sa aplici WDT pentru inceput si cand ai ocazia, ia-ti un distribuitor. Eu m-am incapatanat mult timp sa nu-mi iau si acum, ca il am, n-as renunta la el.

(06-02-2019, 15:02)Lyvyoo Wrote: @B.Roland - am observat ca ai scris " 9g de boabe". Aici e o mare greseala la inceput de drum. Mergi doar cu sita dubla si doar cu 18g. Cu doze mici iti va fi foarte greu la inceput, caci ai sanse de reusita mai mici. Practic, daca pui 9g va trebui sa folosesti sita mica si sa scoti 18g de lichid in ceasca (deci ceasca sta pe cantar in timpul curgerii si opresti espressorul cand vezi scris 18g pe cantar). 

Deci mergi pe 18g din care sa obtii 36-40g de lichid, in 25-30 de secunde de la apasarea butonului.

Ce cafea folosesti si prajita cand?
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#9
Revin maine cu video,momentan asta e cafeaua,pana maine...,maine merg sa iau ceva mai profi,tot orasul lauda acel magazin
Gata prajit il cumpar,neavand inca aparat de prajit,nici experienta,urmeaza si aia.
Voi incerca metoda de 18-20gr boabe,cu 40grlichid.
Va multumesc.Ramane sa imi dau seama si de Stream[Image: 91fe5ad8be507ed3b7a063c37c9779b9.jpg][Image: 79f09ffbbcd721b97409332577cac14c.jpg]

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
 
Reply
#10
Aoleu...ai nu e cafea, in ambalaj ai graunte de dat la caini turbati care intamplator au ajuns la tine. E normal, toti am inceput cu diverse prostii de cafele.

Schimba neaparat cafeau pt ca te chinui si te enervezi, fara rezultate concrete. Este infinit mai simplu sa alegi o cafea proaspat prajita , sa pui 18g si gata rezultatele. 

Pentru capuccino , ce latiera ai, de 350 sau 600?
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#11
Salutari,
Daca nu reusesti, imi dai un PM si incerc sa te ajut cu un mini training pe espressor si rasnita.
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#12
Da...ma gandeam ca e ceva ce poarta numele de cafea..dar nu e,ramane sa ajung maine la acel magazin si revin Wink
Latiera e de 500,ceva de inox..simplu

Ms myr,revin in caz ca mai esuez de cateva ori
Cam astea se gasesc aici.
Sau julius main

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
[Image: 0e55f70457433325fc82b836380a8587.jpg]
 
Reply
#13
Nici nu iti inchipui ce oferta tocmai ai primit din partea lui MyR !
Fugi cat mai repede in showroom-ul Barshaker (aka MyR) si vei scuti multe zile (daca nu chiar saptamani, luni) de frustari.
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST & IMS baskets, Acaia Pearl, Bravo Tools
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press, Moka
 
Reply
#14
Doar sa imi deschida usa Smile acum pornesc Wink
Maine il si contactez ,multumesc.

Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
 
Reply
#15
(06-02-2019, 23:24)KrisssKros Wrote: Nici nu iti inchipui ce oferta tocmai ai primit din partea lui MyR !
Fugi cat mai repede in showroom-ul Barshaker (aka MyR) si vei scuti multe zile (daca nu chiar saptamani, luni) de frustari.
Mersi!
Eu in ultima vreme am foarte putin timp sa fiu in showroom, deci putine sanse sa fiu acolo, insa colegii mei acorda ajutor deplin.
Daca fixam o ora sau zii in PM sau pe telefon, pentru espressomanii am a gasit timp chiar si seara sau de weekend, deschid showroomul nu-i stres :-)
Chiar si azi am facut un mini training..
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#16
Mersi,am trimis PM,Myr



Trimis de pe al meu SM-G930F folosind Tapatalk
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)