Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL41 TEM

(25-05-2020, 18:35)razvandumitru1 Wrote: Mulțumesc frumos pentru explicații, doar ca realitatea în cazul meu te contrazice. Cum spuneam, setez offset la 8 și PID la 92 și iese apa fiarta, deci are 100 de grade minim. Iar când setez offset 0 și PID 92 nu cred ca apa are 80, cafeaua are exact temperatura pe care o are un espresso cumpărat de la o cafenea de specialitate, și nu cred ca ei și aparatele lor nu extrag cafeaua la temperatura corecta...

OK, scuze, ma retrag!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
SmileSmileSmile
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
(25-05-2020, 22:20)VladP Wrote: OK, scuze, ma retrag!

+1
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
Va mulțumesc pentru suport...
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI
 
Reply
Incearca sa observi ce temperatura iti indica in prima secunda dupa prima pornire a aparatului dimineata. Offsetul poate fi setat ca diferenta intre cat iti indica si temperatura camerei in care se afla aparatul.
In mod normal ar trebui sa-ti indice aceasi temperatura ca a camerei daca este setat corect offsetul.
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
La asta m-am uitat insa. Inainte de modificare offset imi arata undeva pe la 24-26 grade. Acum cu offset la 8 imi arata de fiecare data 16 grade. In camera am setata temperatura la 22. Inseamna ca ar trebui sa reduc din offset conform acestei logici?
Lelit PL 41 TEM, Lelit PL 43 MMi, nivelator pretampare Lelit PL121, tamper Lelit 57.35
 
Reply
Asta daca vrei sa-ti arate pe PID temperatura citita din boiler.
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
(26-05-2020, 08:29)Lookie Wrote: La asta m-am uitat insa. Inainte de modificare offset imi arata undeva pe la 24-26 grade. Acum cu offset la 8 imi arata de fiecare data 16 grade. In camera am setata temperatura la 22. Inseamna ca ar trebui sa reduc din offset conform acestei logici?

Dar tu ai înțeles ce înseamnă acel Offset? Ce face el și care este rolul?
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
Din cate stiu eu, rolul acelui offset este sa trecem peste acea diferenta de temperatura a apei dintre boiler si finalul extractiei din puc. Pana la urma asta urmarim, aceasta scadere urmarim sa-l micsoram. In paranteza de la 14 grade a pornit si in camera erau 21.5 . Efectiv noi facem ca apa din boler sa aiba 100-102 grade ca sa avem la extractie 92-90 adica ce ne trebuie. Sa ma corectezi daca nu am inteles ceva bine.
Lelit PL 41 TEM, Lelit PL 43 MMi, nivelator pretampare Lelit PL121, tamper Lelit 57.35
 
Reply
(25-05-2020, 17:54)VladP Wrote:
(25-05-2020, 11:49)razvandumitru1 Wrote:
(09-05-2020, 19:00)razvandumitru1 Wrote: Eu nu prea înțeleg... Înainte aveam offset 0 și PID setat la 92, apoi am citit sfaturile de aici și am setat și eu offset la 8 și îmi iese prin grup apa fiarta, pentru ca sfârâie, deci are 100 grade. Întrebarea e de ce as face asta? Dacă vreau apa la 100 de grade setez 100 de grade pe PID. Poate nu înțeleg eu, scuze, dacă poate cineva explica... Multumesc

Se pare ca e cazul sa repun întrebarea asta la care nu mi-a răspuns nimeni, vad ca a revenit în actualitate Smile

Raspunsul, pentru cei ce vor sa inteleaga mai bine "misterul PIDului" este explicat mai pe larg in threadul din linkul pe care l-am postat mai sus, in consecinta o explicatie la viteza aici:

CAZUL 1: Offset: 0°C / Temperatura programata: 92°C >>> temperatura in bolier = 0°C+92°C= 92°C  > dar apa nu ajunge cu temperatura de 92° la puc, ci, din cauza pierderilor, cu o temperatura semnificativ mai scazuta, sa zicem ceva cu 8°-12°C mai scazuta. Daca presupunem ca aceasta pierdere este de 12°C, apa ajunge la puc cu 92-12=80°C! Deci nu se extrage cafea, ci se prepara un ceai caldut, facut din cafea macinata.

CAZUL 2: Offset: 8°C / Temperatura programata: 92°C >>> temperatura in boiler va fi 8+92=100°C. Deci apa in bolier este clar mai fierbinte decat in primul caz, la care se adauga faptul ca boilerul este inchis.
Acest lucru este valabil numai daca offsetul real al espressorului este de 8°C. Daca offsetul real nu este 8, ci sa zicem ca este 12°C, atunci apa ajunge la cafea (indiferent de se indica pe afisaj!) cu 100-12=88°C. Deci cafeaua poate iesi limonada, in cazul in care prajirea este mai light.

Am cautat un pic pe Google si am gasit aici explicatii despre valorile PID pentru PL41TEM > KLICK!
Aici gasiti si cum puteti reseta PIDul, daca este nevoie. Pe Kaffee-Netz am gasit relatari despre incercari cu diverse valori pentru parametrii PID. Oricum, daca nu vreti variatiile de temperatura tipice PID, din prima faza a incalzirii, este recomandabil sa ii datai masinii timp sa se stabilizeze termic (vedeti graficul cu rosu de la sfarsitul paginii linkului de mai sus).

Daca offsetul din fabrica e setat la 8, cu un PID care functioneaza corect, ma gandesc ca au facut niste teste in fabrica si au ajuns la aceast numar. Valorea aceasta coreleaza si cu alte aparate SBDU.

Daca in testul francez au mai gasit inca 5 grade diferenta, peste cele 8, ar insemna ca exista niste decalaje substantiale intre aparate.

Cine vrea sa afle care e valoarea corecta poate improviza un termofiltru sau poate lipi o termcupla pe boiler, langa cea din fabrica.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
Si la cel care vine setat cu 0 ?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
(26-05-2020, 09:25)Lookie Wrote: Din cate stiu eu, rolul acelui offset este sa trecem peste acea diferenta de temperatura a apei dintre boiler si finalul extractiei din puc.
Din cate stiu eu acel offset stabileste diferenta dintre temperatura masurata de sonda si temperatura afisata pe ecranul PID-ului.
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
Salut,
F04=0
Temperatura ambientala =21
Start espressor, temp pid =23.
Ar fi ok nu?
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
Setați Offset astfel încât când pid-ul indica 100 sa aveți flash boil exact ca in acest filmuleț:

https://youtu.be/kHbZjNP7I2A

ce relevantă are diferența fata de temperatura ambientala? Important este sa indice aproximativ la fel cu temperatura apei ieșită din grup.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
(26-05-2020, 18:34)adiszep Wrote: ce relevantă are diferența fata de temperatura ambientala?

E singura masurabila fara un scace. ‘Flash boil’ ai si la 99C, dar si la 102C.
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
(26-05-2020, 19:12)bogy Wrote:
(26-05-2020, 18:34)adiszep Wrote: ce relevantă are diferența fata de temperatura ambientala?

E singura masurabila fara un scace. ‘Flash boil’ ai si la 99C, dar si la 102C.

De la 99 la 102 ai 3 grade... de la 0 la 8 pt Offset ai 8 grade. Probeaza metoda si postează rezultatul.

Ma retrag și eu de aici Smile
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
(26-05-2020, 19:16)adiszep Wrote:
(26-05-2020, 19:12)bogy Wrote:
(26-05-2020, 18:34)adiszep Wrote: ce relevantă are diferența fata de temperatura ambientala?

E singura masurabila fara un scace. ‘Flash boil’ ai si la 99C, dar si la 102C.

De la 99 la 102 ai 3 grade... de la 0 la 8 pt Offset ai 8 grade. Probeaza metoda si postează rezultatul.

Ma retrag și eu de aici Smile
Confirm ceea ce spune colegul adiszep si anume metoda de mai sus. Aparatul meu cu offsetul 0 cum a venit din fabrica imi face aburi la 103-104 gr pe PID dupa acel test, deci acolo este defapt 100 gr real. Deci in consecinta eu l-am lasat asa si imi extrag cafelele cu 4 gr mai mult. Daca aveam offsetul 8 imi scotea aburi pe la 96 gr, deci acea valoare de 8 este cumva un etalon, daca faci calculul 104-8=96 unde imi fierbe cu offsetul 8. Sper ca m-am facut înțeles!
Lelit Anna PL41TEM/Macap M2M Stepless (de vanzare)/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/ nivelator pretampare Motta 57mm/ naked portafilter/ handmade Kribli Grabli
 
Reply
Cred ca sunt suficient de multe informatii pe tema asta. Deci, ma retrag si eu.
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
Deci tu ți ai lăsat 104 grade pe pid.. Și in ceașcă o sa ai un 96? Sa zicem
..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
(26-05-2020, 19:41)d2florin Wrote: Deci tu ți ai lăsat 104 grade pe pid.. Și in ceașcă o sa ai un 96? Sa zicem
..
Nu colegu' ... acolo este punctul de fierbere cu offsetul 0, deci daca vreau sa extrag la 96 gr real ii setez 100 pe PID, nu am flash boil nimic :-).
Lelit Anna PL41TEM/Macap M2M Stepless (de vanzare)/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/ nivelator pretampare Motta 57mm/ naked portafilter/ handmade Kribli Grabli
 
Reply
Deci ție la 104 grade pe. Pid ai 100 in boiler... Și setezi pid la 100 sa extragi la 96... Deci ai avea o cadere de 4 grade..?

La pid=103 am flash boil.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
(26-05-2020, 20:17)d2florin Wrote: Deci ție la 104 grade pe. Pid ai 100 in boiler... Și setezi pid la 100 sa extragi la 96... Deci ai avea o cadere de 4 grade..?

La pid=103 am flash boil.
Ti am raspuns in PM, dar da, ai retinut o parte din idee mai putin faza cu caderea de temperatura ;-)
Lelit Anna PL41TEM/Macap M2M Stepless (de vanzare)/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/ nivelator pretampare Motta 57mm/ naked portafilter/ handmade Kribli Grabli
 
Reply
Mulțumesc frumos pt răbdare.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
Am un PL81T și am verificat dimineața temp pe PID, e exact ca pe termometrul meu de camera. Apoi am încercat testul cu flash boil, la 99 am ceva abur dar nu asa mult și nu apare ca sfârâie, nu bolboroseste apa când curge din grup, la 100 am abur aproape imediat și se vede clar cum bolboroseste. Am ultima versiune de LCC v1.13, aparatul e luat de la importator prin forum în urma cu o lună și cred ca e produs anul asta (era out of stock si apoi s-a redeschis fabrica după lockdown) .

Nu știu cât de precis e, o sa iau curând un termometru cu sonda K sa gauresc sita single, dar se pare ca ultimele versiuni de espressoare au fost mai bine reglate. Mi se pare ca Lelit asculta utilizatorii, de ex e un clip pe YouTube făcut acum vreun an și ceva de un user nemulțumit 'lelit pl81t false pid' și cei de la Lelit comenteaza în acel clip spunând ca vor face cercetări și vor încerca să remedieze problema.
PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini modat stepless, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia PF depresurizat, Hario Skerton modat stepless
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)