Hello There, Guest! Login Register


Espressorul Lelit PL 41TEM PID

Multumesc, o sa incerc.
Lelit PL41TEM, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, tamper+nivelator Motta, Bialetti Moka /w IMS.
 
Reply
Salutare. Am intrat si eu in posesia espressorului din Subiect.
Din pacate nu a venit cu sita blind si nici tamper nu are.

Asadar, trebuie sa comand, doar ca am niste dubii.

1. sa pastrez sita actuala (dubla in special) si sa comand tamper 57.4mm

sau

2. sa comand si o sita IMS (cea 12/18grame) - http://barshaker.ro/AccesoriiBarista/fil...sket-Lelit la care banuiesc ca se potriveste perfect un tamper de 57mm ?

3. De asemenea, se merita luat acel filtru de apa original Lelit? Folosesc apa Bucovina si Carpatina cand nu o gasesc pe prima.

4. Se merita luate acele prafuri de decalcifiere (Pully Caff) pe care le vinde Lelit? Sau e suficienta clasica sare de lamaie?

Multumesc pentru eventualele opinii.
Lelit Pl41TEM PID, tamper Motta 51mm, Kinu M47, Latiera Motta 350ml
EX: DeLonghi EC221.B, sita depresurizata Pavoni, duza frotare 0,6mm
 
Reply
Eu am 81T. Am luat IMS de la Barshaker si tamper de 57.4. Nivelator de 57.5.
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
Multumesc. Deci se potriveste ok combo-ul prezentat de tine... sita IMS de 57 + tamper 57.4 si nivelator 57.5.
Lelit Pl41TEM PID, tamper Motta 51mm, Kinu M47, Latiera Motta 350ml
EX: DeLonghi EC221.B, sita depresurizata Pavoni, duza frotare 0,6mm
 
Reply
Buna seara!
Sunt la prima achiziție de espressor "profi", si am dilemele prezente pe site..clasic, clasic 2019, pl41 toate variantele. În principiu m-am axat pe pl41tem, plus o rasnita manuală, dar poate e prea mult pentru nevoile mele momentan.
Câteva întrebări de amator dacă îmi permiteti:
- cat timp durează de la pornirea aparatului pana se trage primul espresso? Încep serviciul la 5 dimineata, deci vreau sa stiu cat astept Smile
- cat timp functioneaza aburul la putere maxima? Vin prietenele soției in vizita si voi fi nevoit să pregătesc 4-6 cappucino la foc automat..
- trebuie sa astept sa revina temperatura in boiler daca vreau doppio consecutiv? 
- consumul zilnic va fi de 2 doppio si vreo 4 cappucino
Cam atât de inceput, mai am destule întrebări..
Multumesc,
Remus
 
Reply
Salut Remus.

Pe scurt: nu, nu este prea mult pt începător. PL41TEM este o mașină bună, de calitate, care îți va fi alături pana când o sa devii mult mai expert, peste câțiva ani.

Dar un espressor bun fără o rasnita bună nu poate scoate ceva bun. La ce rasnita manuala t-ai gândit?

Daca crezi ca o sa faci deseori mulți cappuccino, poate un SBDU (Single boiler dual use, gen PL41TEM) nu este neapărat cea mai buna alegere. Dar aici depinde ce buget ai la dispoziție pt espressor și rasnita.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
Păi mă gândeam la Kinu, ca tot am citit atatea păreri bune pe forum, sau Rok, americanii sunt super încântați. În cel mai rau caz un hario skerton pro.
Nu as prea vrea sa sar de ~3000 de lei rasnita plus espressor, fiind prima "jucărie". Din nevoile mele am observat ca ar fi mai indicat un dual boiler sau boiler plus thermoblock dar portofelul nu e de accordSmile
Cafea de inceput o sa iau de la Yume, sa vad cine mai livrează prin curier.
Salut,
Remus
 
Reply
Pentru nevoile tale cea mai ieftina soluție e un hx, adică mașină cu schimbător de căldură. Problema e că unul sh e undeva minim 2500 de lei la care se adaugă curba de învățare și o râșniță.
 
Reply
Salutare espressomani...si Sarbatori Fericite, tuturor!
De trei zile, cu ajutorul d-lui E.D., importatorul marcii Lelit, caruia ii multumesc si pe aceasta cale pentru amabilitatea de care a dat dovada, sunt posesorul unui 41TEM, nou nout, probabil ultimul exemplar din acest model aflat pe stoc in Romania in aceasta perioada de sfarsit de an.
Impreuna cu un tamper PL100 si rasnita Kinu M47, aflata deasemenea la loc de cinste pe blatul din bucatarie, acesta formeaza setup-ul meu de inceput in aventura de trecere de la cafeaua la ibric la ceva mai rafinat...ati ghicit: espresso! Smile
Si, ca la orice inceput de drum, dupa 2-3 extractii nereusite, au aparut nelamuririle. Aici as avea nevoie de sugestiile voastre.
Mentionez de la inceput ca experientele din aceste trei zile s-au derulat cu o cafea comerciala (Malongo), pe care am avut-o cumparata de 2-3 saptamani si desfacuta cu aceasta ocazie. Stiu, e blasfemie! Big Grin ...urmeaza si aia proaspat prajita, dupa sarbatori.
Cantarul e pe drum...deh...long way from China, deci s-a folosit sita mare din dotarea aparatului, incarcata la ras, tampat, extras ochiometric in intervalul a 30 sec.
Prima nelamurire ar fi legata de reglajul rasnitei:
Am inceput de la 1.8 rotatii fata de punctul 0, de blocare a cutitelor. extractia a fost aproape inexistenta, a trebuit sa opresc pompa, sa repornesc si cu greu a iesit ceva inchis la culoare, fara crema si de o tarie considerabila, intr-un interval de aproape 1 minut.
La cea de-a doua extractie am modificat setarile rasnitei la 2.1, curgerea a fost tot greoaie cu o urma vaga de crema pe marginea cestii.
A treia extractie: setari rasnita la 2.5. A iesit ce se vede in poza, cam 50 ml in 30 secunde, doar extractia, plus vreo 10 secunde preinfuzia. Gust excelent, in opinia mea de incepator. Smile  Nedumerirea, asa cum am spus, e legata de reglajul rasnitei care mi se pare foarte mare fata de ce am citit pe forum (1.5-1.8). Daca reglez mai jos, spre 2, nu mai curge nimic! Forta de tampare a fost ok de fiecare data, zic eu, in marja de 15-20kgf.

[Image: Q51gfkF.jpg]

O a doua intrebare ar fi legata de setarile PID-ului. Al meu are offset-ul pe 0, temperatura de extractie 95 grade. e necesara modificarea lui F04 pentru compensare a pierderilor de temperatura boiler-grup sau sa-l las asa?
Am uitat sa specific, presiunea de extractie a plecat intotdeauna de pe la 10 bari (cred ca asa e reglat OVP-ul) pana pe la 9,5, la finalul extractiei.
Astept parerile voastre legate de cele expuse. Multumesc si scuze de postul lung.
PL41 TEM, PL100, KINU M47
 
Reply
(24-12-2018, 17:59)64xgeo Wrote: Astept parerile voastre legate de cele expuse. Multumesc si scuze de postul lung.

Salut 64xgeo,
Eu am acelasi setup ca si al tau. (exceptie portafiltrul care e naked si sitele)
1. E posibil ca doua rasnite identice sa aiba granulatii diferite pentru aceeasi gradatie. Eu de exemplu jonglez in functie de cafea undeva intre 2.3 si 2.5. Nu cred ca trebuie sa iti iei ca reper gradatia folosita de alt coleg.
2. Legat de PID reglajul trebuie facut in functie de gustul tau. Eu variez temperatura intre 88°C si 92°C in functie de tipul de cafea. Cafelele mai fructate le extrag la temperaturi mai inalte, fiindca imi place in general gustul mai amar.
Sper ca am putut fi de ajutor cat de cat....
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
(24-12-2018, 18:46)Dyptorden Wrote:
(24-12-2018, 17:59)64xgeo Wrote: Astept parerile voastre legate de cele expuse. Multumesc si scuze de postul lung.

Salut 64xgeo,
Eu am acelasi setup ca si al tau. (exceptie portafiltrul care e naked si sitele)
1. E posibil ca doua rasnite identice sa aiba granulatii diferite pentru aceeasi gradatie. Eu de exemplu jonglez in functie de cafea undeva intre 2.3 si 2.5. Nu cred ca trebuie sa iti iei ca reper gradatia folosita de alt coleg.
2. Legat de PID reglajul trebuie facut in functie de gustul tau. Eu variez temperatura intre 88°C si 92°C in functie de tipul de cafea. Cafelele mai fructate le extrag la temperaturi mai inalte, fiindca imi place in general gustul mai amar.
Sper ca am putut fi de ajutor cat de cat.... 

Multumesc de raspuns. Cu setarile rasnitei m-ai linistit. Daca la tine e ok intre 2.3-2.5, inseamna ca e in regula si la mine.
Legat de PID, 88º-92º sunt temperaturi cu F04 la 0? Eu am extras la 95º-96º si pare ok asa, dar experienta mea e zero barat in momentul de fata iar parerea mea asupra gustului e mai mult decat subiectiva ... fructe, mere, pere, gutui...mai la vara, sa mai slefuim un pic  papilele. Smile
PL41 TEM, PL100, KINU M47
 
Reply
Zilele trecute m-am decis sa mai dau o șansă sitei duble stoc (inițial am folosit ims 12-18), cu care a venit aparatul. Am rămas uimit de cata aciditate plăcută a scos cât și o curgere excelenta, fără cusur.

As vrea sa merg mai departe către o sita mai fina,( vst) dar știu ca nu prea mai sunt pe 57 alternative. Exista un "workaround" pentru a le face compatibile, a încercat cineva?
 
 
Reply
(05-01-2019, 13:59)lucimunteanu Wrote: Exista un "workaround" pentru a le face compatibile, a încercat cineva?

Salut,
Vezi topicul asta:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...elit-41TEM
Spor,
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
(24-12-2018, 17:59)64xgeo Wrote: Salutare espressomani...si Sarbatori Fericite, tuturor!
De trei zile, cu ajutorul d-lui E.D., importatorul marcii Lelit, caruia ii multumesc si pe aceasta cale pentru amabilitatea de care a dat dovada, sunt posesorul unui 41TEM, nou nout, probabil ultimul exemplar din acest model aflat pe stoc in Romania in aceasta perioada de sfarsit de an.
Impreuna cu un tamper PL100 si rasnita Kinu M47, aflata deasemenea la loc de cinste pe blatul din bucatarie, acesta formeaza setup-ul meu de inceput in aventura de trecere de la cafeaua la ibric la ceva mai rafinat...ati ghicit: espresso! Smile
Si, ca la orice inceput de drum, dupa 2-3 extractii nereusite, au aparut nelamuririle. Aici as avea nevoie de sugestiile voastre.
Mentionez de la inceput ca experientele din aceste trei zile s-au derulat cu o cafea comerciala (Malongo), pe care am avut-o cumparata de 2-3 saptamani si desfacuta cu aceasta ocazie. Stiu, e blasfemie! Big Grin ...urmeaza si aia proaspat prajita, dupa sarbatori.
Cantarul e pe drum...deh...long way from China, deci s-a folosit sita mare din dotarea aparatului, incarcata la ras, tampat, extras ochiometric in intervalul a 30 sec.
Prima nelamurire ar fi legata de reglajul rasnitei:
Am inceput de la 1.8 rotatii fata de punctul 0, de blocare a cutitelor. extractia a fost aproape inexistenta, a trebuit sa opresc pompa, sa repornesc si cu greu a iesit ceva inchis la culoare, fara crema si de o tarie considerabila, intr-un interval de aproape 1 minut.
La cea de-a doua extractie am modificat setarile rasnitei la 2.1, curgerea a fost tot greoaie cu o urma vaga de crema pe marginea cestii.
A treia extractie: setari rasnita la 2.5. A iesit ce se vede in poza, cam 50 ml in 30 secunde, doar extractia, plus vreo 10 secunde preinfuzia. Gust excelent, in opinia mea de incepator. Smile  Nedumerirea, asa cum am spus, e legata de reglajul rasnitei care mi se pare foarte mare fata de ce am citit pe forum (1.5-1.8). Daca reglez mai jos, spre 2, nu mai curge nimic! Forta de tampare a fost ok de fiecare data, zic eu, in marja de 15-20kgf.

[Image: Q51gfkF.jpg]

O a doua intrebare ar fi legata de setarile PID-ului. Al meu are offset-ul pe 0, temperatura de extractie 95 grade. e necesara modificarea lui F04 pentru compensare a pierderilor de temperatura boiler-grup sau sa-l las asa?
Am uitat sa specific, presiunea de extractie a plecat intotdeauna de pe la 10 bari (cred ca asa e reglat OVP-ul) pana pe la 9,5, la finalul extractiei.
Astept parerile voastre legate de cele expuse. Multumesc si scuze de postul lung.

Salut. Am o intrebare de incepator. Cum faci preinfuzia pe 41TEM?
Mersi!
Lelit PL41TEM, Sette270
 
Reply
(09-01-2019, 11:15)losengels Wrote: Salut. Am o intrebare de incepator. Cum faci preinfuzia pe 41TEM?
Mersi! 
Salut. A fost o greseala de exprimare, tot de incepator.
Datorita macinaturii fine, curgerea incepea foarte tarziu. Dupa 10 secunde in care nu curgea nimic, opream pompa si o reporneam...moment in care incepea o curgere relativ normala. Aceasta procedura, din nestiinta, am asociat-o cu preinfuzia. Blush Mea Culpa pentru confuzia creata!
PL41 TEM, PL100, KINU M47
 
Reply
Salut.
Comportamentul espressorului intre shot-uri mi se pare destul de deranjant:

- extrag primul shot, tip in care temperatura scade pana pe la 80-82 grade. Extractia porneste de la 95 (atat e setat PID-ul, dar pe display apare mereu 94)
- scot portafiltrul, il clatesc si usuc pentru urmatorul shot, clatesc dusul cu un jet de apa
- PID-ul incepe sa urce din nou temperatura... care urca pana spre 100grade. Dupa care in approx 30 sec reuseste sa scada inapoi la 94.

Exista vreo metoda de a scapa de curba asta de temperatura? Dece cand incepe sa reincalzeasca apa ajunge sa urce pana la 100 si nu se opreste direct la 95? E vorba de inertie termica sau e vreo setare aiurea facuta in PID?

Multumesc.
Lelit Pl41TEM PID, tamper Motta 51mm, Kinu M47, Latiera Motta 350ml
EX: DeLonghi EC221.B, sita depresurizata Pavoni, duza frotare 0,6mm
 
Reply
(11-01-2019, 00:24)xcuseme Wrote: Salut.
Comportamentul espressorului intre shot-uri mi se pare destul de deranjant:

- extrag primul shot, tip in care temperatura scade pana pe la 80-82 grade. Extractia porneste de la 95 (atat e setat PID-ul, dar pe display apare mereu 94)
- scot portafiltrul, il clatesc si usuc pentru urmatorul shot, clatesc dusul cu un jet de apa
- PID-ul incepe sa urce din nou temperatura... care urca pana spre 100grade. Dupa care in approx 30 sec reuseste sa scada inapoi la 94.

Exista vreo metoda de a scapa de curba asta de temperatura? Dece cand incepe sa reincalzeasca apa ajunge sa urce pana la 100 si nu se opreste direct la 95? E vorba de inertie termica sau e vreo setare aiurea facuta in PID?

Multumesc.

Din ce am citit in alte thread-uri, PID-ul are senzorul chiar la intrarea in boiler, pe unde intra apa din rezervor si nu temperatura din grup. Chiar pe acest thread(cred ca la pagina 7) un coleg a testat temperatura in grup, iar aceastea oscileaza cu ~1-2 grade, deci insesizabil.

Daca gresesc, va rog sa ma corectati.
E: Lelit PL41TEM | S: Ascaso Competition 14g | R: Mahlkönig VARIO Home | C: Yume Coffee
 
Reply
Salutare,
Am un caz al carui raspuns sper sa il gasesc la voi.
Am facut procedura de backflush dupa 1 luna (mi-a lipsit sita oarba - de obicei fac saptamanal). Procedura consta in 6 serii de pornire a pompei, fiecare a cate 10 secunde cu 10 secunde pauza intre ele (folosesc 4g detergent Puly) si repetarea procedurii pentru clatire (fara detergent).
Problema e ca dupa ce termin de clatit, apa inca este murdara si are particule fine de cafea. Am refacut procedura de inca 2 ori, deci 3 proceduri consecutive si tot murdara e apa.
Aveti idee cum pot scapa de impuritati de tot?
Atasez fotografie cu apa ramasa in sita oarba in urma ultimei clatiri.
[Image: gl8Q2nS.jpg]
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
Sita dusului o scoți? De obicei acolo se aduna cea mai multa cafea.
 
 
Reply
(12-01-2019, 04:23)lucimunteanu Wrote: Sita dusului o scoți? De obicei acolo se aduna cea mai multa cafea.

Backflushul il fac fara sita de dus. Sita de dus e scoasa la inceput si spalata separat. De asemenea intre spalare si clatire sterg bine toata suprafata pe care o "ascunde" sita de dus cand e infiletata.
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
Inca nu am gasit o solutie pentru curatare serioasa, deci daca cineva are vreo idee... e inca bine venita Smile
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
Poate in boiler exista probleme. O decalcifiere n-ar fi rea, parerea mea.
E: Lelit PL41TEM | S: Ascaso Competition 14g | R: Mahlkönig VARIO Home | C: Yume Coffee
 
Reply
Sau poate a ramas electrovalva intredeschisa si la finalul extractiei particulele de cafea au migrat in boiler.
 
Reply
(14-01-2019, 21:54)vdub Wrote: Sau poate a ramas electrovalva intredeschisa si la finalul extractiei particulele de cafea au migrat in boiler.

bine bine... dar dupa ultima extractie am facut 3 proceduri consecutive de backflush
3 x 6 spalari cu detergent
3 x 6 clatiri fara detergent
Folosesc doar Bucovina.
Cata cafea ar fi putut migra in boiler de apa este inca usor galbuie?
Extractiile sunt in parametri corecti... am presiune corecta si timp de extractie corect (comparativ cu ce extrageam acum 1 an de exemplu)
Current  : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
 
Reply
Buna ziua si bine v-am gasit.

Am vazut pe thread ca la un moment dat ati gasit/adus/cumparat garnitura de schimb (cea mare, intre grup si portafiltru).
Era 2016, asa ca de atunci lucrurile poate s-au mai schimbat...
Inteleg ca sunt mai multe modele de 41TEM. Daca are vreo importanta, al meu e modelul cu doua suruburi dupa ce scoti sita de dus.

Poate cineva sa-mi recomande o sursa de unde sa gasesc o garnitura corecta si de calitate?

Multumesc,
Florin

P.S. Intr-o diagrama  explodata pe care am gasit-o pe net, apar _doua_ garnituri. Cea mare de care vorbeam mai sus si una mai mica. Codurile de acolo sunt MC047SIL pentru cea mare si MC195 pentru cea mai mica.

La demontare n-am gasit decat garnitura mare, intoarsa deja, in stare cam proasta. Aparatul il am de nou, dar de multa vreme (2014). Foarte recent l-am dat la reparat (fara succes, exact pentru problema cu "scapa presiune" Smile) si nu pot sa stiu daca initial avea sau nu garnitura mica.
 
Reply
(27-01-2019, 16:48)fv2013 Wrote: Codurile de acolo sunt MC047SIL 
se poate gasi acest produs in doua variante, una in cel original ( transparent si din silicon ), si un aftermarket neagra din "cauciuc" deci atentie.
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
Buna tuturor! De aseara sunt posesoarea unui Lelit PL41TEM + PL100, multumita reducerii acordate pentru membrii forumului. De aproape 2 ani am o rasnita Baratza Sette 270W, care mi-a macinat perfect pentru espressorul precedent (care nu e demn de a fi mentionat aici). 

Problema este ca desi acum am setat rasnita pentru cea mai fina rasnire, espresso-ul este extras in nici 10 sec., curge ca la robinet.  Sad  Am folosit 16 gr. de cafea Columbia, gustul e clar imbunatatit, insa in ceasca nu am ceea ce trebuie... Temperatura apei a scazut la 78, in cele 10 sec. Nu stiu ce as putea face pentru a ajunge la extractia celor 60 ml in 25 de secunde... 

 Inca o problema ar fi ca am gasit apa in rezervor, chiar cand l-am scos din cutie. E normal acest lucru? Sunt testate toate de catre importator sau al meu a mai fost folosit? Multumesc!

Edit: Am mai facut un espresso si am urmarit presiunea: 3 bari... Banuiesc ca aici e problema.
 
Reply
Ce cafea/de la cine folosești, cand a fost prajita?
 
 
Reply
Cafeaua e Columbia de la The Coffe Shop, prajita in Decembrie.
Am desfacut si o cafea din comert, gata macinata, acelasi lucru, presiunea nu urca peste 3 bari. 
Am discutat telefonic cu domnul de la Gaggia, mi-a spus ca problema poate fi din tampare. Am tampat pe cantar, acelasi lucru. Nu stiu ce sa mai fac... 

Azi astept Kenya de la Maison du Caffe.
 
Reply
Cred că e tot de la râșniță. Trebuie adăugate șaibele de reglaj din cate știu (nu o dețin - dar din ce am citit).
Vibiemme Domobar Levetta (Piccolo) + IMS Competition E61 200IM + IMS 17g B70 Competition + PID REX C100. Rasnita Mazzer Super Jolly. OCD v2 by Kamasi. Tamper Etolia Competition 58,5 mm.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)