22-11-2018, 12:50
Multumesc, o sa incerc.
Lelit PL41TEM, Kinu M47, Ascaso i-mini i1, Cafflano Kompresso, tamper+nivelator Motta, Bialetti Moka /w IMS.
Espressorul Lelit PL 41TEM PID
|
(24-12-2018, 17:59)64xgeo Wrote: Astept parerile voastre legate de cele expuse. Multumesc si scuze de postul lung.
(24-12-2018, 18:46)Dyptorden Wrote:(24-12-2018, 17:59)64xgeo Wrote: Astept parerile voastre legate de cele expuse. Multumesc si scuze de postul lung.
Salut 64xgeo,
Eu am acelasi setup ca si al tau. (exceptie portafiltrul care e naked si sitele)
1. E posibil ca doua rasnite identice sa aiba granulatii diferite pentru aceeasi gradatie. Eu de exemplu jonglez in functie de cafea undeva intre 2.3 si 2.5. Nu cred ca trebuie sa iti iei ca reper gradatia folosita de alt coleg.
2. Legat de PID reglajul trebuie facut in functie de gustul tau. Eu variez temperatura intre 88°C si 92°C in functie de tipul de cafea. Cafelele mai fructate le extrag la temperaturi mai inalte, fiindca imi place in general gustul mai amar.
Sper ca am putut fi de ajutor cat de cat....
(05-01-2019, 13:59)lucimunteanu Wrote: Exista un "workaround" pentru a le face compatibile, a încercat cineva?
(24-12-2018, 17:59)64xgeo Wrote: Salutare espressomani...si Sarbatori Fericite, tuturor!
De trei zile, cu ajutorul d-lui E.D., importatorul marcii Lelit, caruia ii multumesc si pe aceasta cale pentru amabilitatea de care a dat dovada, sunt posesorul unui 41TEM, nou nout, probabil ultimul exemplar din acest model aflat pe stoc in Romania in aceasta perioada de sfarsit de an.
Impreuna cu un tamper PL100 si rasnita Kinu M47, aflata deasemenea la loc de cinste pe blatul din bucatarie, acesta formeaza setup-ul meu de inceput in aventura de trecere de la cafeaua la ibric la ceva mai rafinat...ati ghicit: espresso!
Si, ca la orice inceput de drum, dupa 2-3 extractii nereusite, au aparut nelamuririle. Aici as avea nevoie de sugestiile voastre.
Mentionez de la inceput ca experientele din aceste trei zile s-au derulat cu o cafea comerciala (Malongo), pe care am avut-o cumparata de 2-3 saptamani si desfacuta cu aceasta ocazie. Stiu, e blasfemie! ...urmeaza si aia proaspat prajita, dupa sarbatori.
Cantarul e pe drum...deh...long way from China, deci s-a folosit sita mare din dotarea aparatului, incarcata la ras, tampat, extras ochiometric in intervalul a 30 sec.
Prima nelamurire ar fi legata de reglajul rasnitei:
Am inceput de la 1.8 rotatii fata de punctul 0, de blocare a cutitelor. extractia a fost aproape inexistenta, a trebuit sa opresc pompa, sa repornesc si cu greu a iesit ceva inchis la culoare, fara crema si de o tarie considerabila, intr-un interval de aproape 1 minut.
La cea de-a doua extractie am modificat setarile rasnitei la 2.1, curgerea a fost tot greoaie cu o urma vaga de crema pe marginea cestii.
A treia extractie: setari rasnita la 2.5. A iesit ce se vede in poza, cam 50 ml in 30 secunde, doar extractia, plus vreo 10 secunde preinfuzia. Gust excelent, in opinia mea de incepator. Nedumerirea, asa cum am spus, e legata de reglajul rasnitei care mi se pare foarte mare fata de ce am citit pe forum (1.5-1.8). Daca reglez mai jos, spre 2, nu mai curge nimic! Forta de tampare a fost ok de fiecare data, zic eu, in marja de 15-20kgf.
O a doua intrebare ar fi legata de setarile PID-ului. Al meu are offset-ul pe 0, temperatura de extractie 95 grade. e necesara modificarea lui F04 pentru compensare a pierderilor de temperatura boiler-grup sau sa-l las asa?
Am uitat sa specific, presiunea de extractie a plecat intotdeauna de pe la 10 bari (cred ca asa e reglat OVP-ul) pana pe la 9,5, la finalul extractiei.
Astept parerile voastre legate de cele expuse. Multumesc si scuze de postul lung.
(09-01-2019, 11:15)losengels Wrote: Salut. Am o intrebare de incepator. Cum faci preinfuzia pe 41TEM?Salut. A fost o greseala de exprimare, tot de incepator.
Mersi!
(11-01-2019, 00:24)xcuseme Wrote: Salut.
Comportamentul espressorului intre shot-uri mi se pare destul de deranjant:
- extrag primul shot, tip in care temperatura scade pana pe la 80-82 grade. Extractia porneste de la 95 (atat e setat PID-ul, dar pe display apare mereu 94)
- scot portafiltrul, il clatesc si usuc pentru urmatorul shot, clatesc dusul cu un jet de apa
- PID-ul incepe sa urce din nou temperatura... care urca pana spre 100grade. Dupa care in approx 30 sec reuseste sa scada inapoi la 94.
Exista vreo metoda de a scapa de curba asta de temperatura? Dece cand incepe sa reincalzeasca apa ajunge sa urce pana la 100 si nu se opreste direct la 95? E vorba de inertie termica sau e vreo setare aiurea facuta in PID?
Multumesc.
(12-01-2019, 04:23)lucimunteanu Wrote: Sita dusului o scoți? De obicei acolo se aduna cea mai multa cafea.
(14-01-2019, 21:54)vdub Wrote: Sau poate a ramas electrovalva intredeschisa si la finalul extractiei particulele de cafea au migrat in boiler.
(27-01-2019, 16:48)fv2013 Wrote: Codurile de acolo sunt MC047SILse poate gasi acest produs in doua variante, una in cel original ( transparent si din silicon ), si un aftermarket neagra din "cauciuc" deci atentie.