Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL 92T Elizabeth sau 900E in plus pentru Bianca?

#1
Salutari din partea unui neinitiat (inca, dar lucrez la asta Smile,

Va rog o parere obiectiva: merita Bianca €900+ peste Elizabeth?

Trebuie sa schimb actuala masina de facut zeama neagra (o superautomata) si am limitat cautarea (de +1 luna) la cele doua Lelit, dar nu pot decide intre flexibilitatea Biancai (potrivita cu firea mea analitica) si simplitatea Elizei (potrivita pe nevoia jumatatii mai bune) .. plus dif de bani, care nu e chiar mica. Aproape inca o Eliza.

Estetic imi plac amandoua, chiar daca as fi preferat manete in loc de robineti la Bianca. De asemenea as prefera legarea la reteaua de apa, dar cred ca as putea face o alimentare DYI cu o valva electrica + senzor in rezervor si la Eliza. La fel si pentru sertarul de jos, doar ca acolo ar trebui cred si pompa.

Am nevoie de un branci in directia corecta Undecided ... Multumesc
 
Reply
#2
Depinde ce urmaresti, eu zic ca pentru majoritatea oamenilor care vor sa bea o cafea foarte buna si cam atat nu merita diferenta. Daca tu pana acum ai trait cu "zeama neagra", ti-as recomanda in primul rand sa faci un upgrade la cafea si sa te lasi surprins de masina pe care o ai Smile
 
Reply
#3
1) Cafea
2) Rasnita
3) Espressorul


Este o idea bună sa che incepi sa scapi de cafea de la supermarket și sa folosești cafea proaspătă prăjită.

Cei mai bun espressor nu face nimic fără o rasnita. Ai decis ce rasnita vrei? Care este bugetul ei?

Sunt diferențe la nivel de zgomot (Bianca are o pompa rotativa, mult mai putine zgomotoasa), de design și de acesori.

Dacă vii de la un super-autonomat, poate este o idea sa treci pe la un espressor entry level (macar sh) gen Lelit PL41TEM sau un Gaggia Classic sa vezi dacă ești gata pentru trecere la un semi autonomat, inainte sa achiziționezi o mașină foarte scumpa.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#4
Total de acord:
1. Cafea - trag azi o fuga pe la Coftale sa vad ce au pe stoc si sa stric un pic din ea in actuala Philips Saeco. Sunt convins ca nu ma va determina sa o pastrez (am mai incercat cafele proaspete / speciale, au avut acelasi gust cu Lavazza / Tchibo din comert asa ca am renuntat a plati mai mult pe lipsa +gust)
2. Rasnita - dupa ce am tot citit de Sette 270 Wi (imi place ideea de a cantari fiecare sarja mai ales ca voi tot schimba cafeaua cateva luni; nu-mi place plasticul), Bezzera BB005, Lelit PL72 Wiliams, ECM S-Auto, Fausto Rocket, Eureka Atom 65E / 75 si Zenith 65, am jinduit un pic (nu prea mult) la ECM Titan, Honne (overkill pt mine si nu vreau single dose, prea mare cu hopper)- m-am hotarat la Eureka Specialita ca fiind un compromis onorabil.
3. Espressor - nu vad cum un SB (Anna) m-ar ajuta in decizia de a trece la ceva mai sofisticat, dar nu tin sa dezbat; nu sunt genul de a cumpara / revinde dupa 1 an asa ca incerc sa iau decizia cu care sa raman multumit o perioada cat mai lunga. Daca iau acum o Eliza nu o vand dupa 1 an sa iau o Bianca - doar daca se inventeaza ceva nemaipomenit in domeniu (lucru putin probabil). Daca iau acum o Bianca, chiar daca nu o voi folosi 100% din prima zi, sunt determinat sa invat cat mai repede. De aici dilema mea .. 

Nu vreau sa fac acest post despre mine si visele mele, am scris aici pentru ca s-a scris mult si la obiect de catre oameni care au atat Eliza cat si Bianca. Intrebarea mea e simpla: la aceeasi cafea, aceeasi rasnita, este gust / aroma Bianca = 2 x Eliza?  Normal ca design-ul, lemnul, conectarea simpla la retea, zgomotul redus si pana la urma "feeling"-ul a ceva traditional incearca sa justifice diferenta de pret. Astea sunt alegeri mai mult sau mai putin subiective - eu ma refer strict la calitatea produsului in ceasca.
 
Reply
#5
Dacă nu te sperie piața second-hand e de luat în seamă Profitec-ul și rașnița Niche Zero și vei avea un set-up ideal.
Kinu M47|La Pavoni Europiccola pre-mill
 
Reply
#6
Nu ma sperie Smile si da, le-am vazut, dar:
- espressor cu parghie exclus, poate sa scoata cafeaua pentru zei; la noi se beau 4-6 cafele/zi, atat eu cat si ilustra jumatate - chiar nu o vad tragand de levierul ala; adevarat ca de storcatorul de citrice trage (ceva  cu levier vertical) dar si la ala se chinuie, a trebuit sa-l prind de toate alea ca se plimba cu el toata bucataria pana facea un pahar de suc. Nu ca espressorul n-ar fi stabil, dar chiar nu o vad - ea e genul butoane  Big Grin ; cel mai mare compromis e Bianca dar si levierul ala e complicat...
- imi trebuie masina cu cos de boabe, din cauza volumului de cafea enuntat mai sus; nu o sa cantaresc cafeaua de 12 ori pe zi, asta cand n-am musafiri (si de obicei am, toti clienti pentru o cafea buna)

La o Bianca SH ma bag .. vrea careva sa vanda?  Shy

PS. E pe un alt site o rasnita Profitec T64 la 560E la care ma gandeam, dar parca la rasnite SH folosite >2 ani nu m-as baga ...
 
Reply
#7
Nu cred ca vei putea gasi un raspuns valid care sa spuna ca PL92 e mai putin bun sau ca e mai bun ca Bianca, dpdv al calitatii shot-urilor.

Si e foarte probabil sa nu poti distinge shot-urile intre ele in primii doi ani de folosinta, pana cand nu dobandesti ceva abilitati senzoriale.

Daca exista preferinta catre butoane si simplitate si automatizare, nu uita ca PL92 are doua butoane programabile pentru dozare/temporizare, practic nu va fi nevoie sa fii atent la timp/gramele din ceasca pt ca pompa se va opri de fiecare data dupa un nr de secunde setat de tine.

In acelasi timp, ca dezavantaj pt PL92, va trebui sa iti bati putin capul cu setarile PID-ului pt ca din fabrica inteleg ca nu vine reglat ideal, dar exista colegi pe forum care sa te ajute. 

Eu personal voi prefera intotdeauna un levier cu arc si o rasnita single dose, niciunul din dezavantajele enuntate de tine nu e real in folosirea zi de zi, pentru ca levierul la citrice nu are arc (ca la Profitec - unde levierul probabil e si mai usor de armat ca la Strega mea pt ca e ceva mai lung), iar pentru situatii de grup poti folosi o lingura dozatoare pentru cafea cu o rasnita single dose. In plus, cand o sa ai grupuri, parerea mea e ca nu vei sta tu sa faci 10 espresso la rand, iar sa faca fiecare espresso e exclus pentru ca pregatirea pucului cere destul de multa pricepere, desi nu pare, iar majoritatea oamenilor nu vor sa se complice. Probabil vei prefera sa le oferi cafea la filtru.

Specialita e cu siguranta o rasnita buna, dar vei avea mereu cafea macinata pe traseul de evacuare a cafelei si, dupa ce ai stat ceva timp fara sa rasnesti, la primul shot trebuie sa arunci primele grame. La fel in cazul reglajului, trebuie sa macini putina cafea pt a evacua cafeaua macinata conform reglajului anterior inainte sa faci un shot nou. Nu e un deal-breaker, dar e bine sa tii cont de acest aspect ca sa faci o alegere in cunostinta de cauza. De asta o rasnita single dose cum sunt Honne si Niche Zero sunt priceless pt utilizarea acasa (chiar si pt 10 shot-uri).
Mazzer Mini E + SSP brew, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#8
Eu am un combo PL92 + Sette Wi + tamper dinamometric. Odata reglate toate pe o cafea, oricine din casa face exact aceeasi bautura (cu un minim training), toti parametrii sunt presetati de mine, erorile umane fiind minimizate. Din acelasi motiv cred ca e o combinatie foarte buna pt invatat efectul principalilor parametri care influenteaza gustul bauturii: cantitatea de cafea, gradul de rasnire, timpul de extractie, temperatura de extractie. Fixezi 4 parametri si te joci cu al 5-lea.
 
Reply
#9
Despre DB normal vs DB cu profilare (in speta Bianca), am mai scris cate ceva aici

Faptul ca poti seta din padle debitul de apa in preinfuzie (si nu numai), de la 0ml/s la 8ml/s, inseamna ENORM in materie de gust. Cei care ai Bianca pot confirma oricand, nu ma indoiesc. PL92 la 115 grade (minimul de temperatura ce poate fi atins in boilerul de aburi) livreaza 6ml/s daca nu ma insel, ceea ce e mai putin fata de un debit maxim normal, dar tot multisor daca vrei sa te joci de preinfuzia. Eu tin Bianca la 2ml/s in prima faza, iar asta vei putea masura foarte simplu, cu un cantar. Gustul se schimba odata cu debtul si durata preinfuziei. Practic, daca ai o cafea deja amara, nu are rost sa o preinfuzezi si sa mai scoti substanta din ea in plus pt ca o vei face si mai amara. si atunci profiti de faptul ca acest aparat are grupul E61 modificat fara valva de preinfuzie si apa va veni repejor peste cafea, fara preinfuzie, la debitul sau maxim in gol.

In schimb, daca ai o cafea prajita light, poate prea acrisoara pentru gustul tau, careia vrei sa-i dai totusi corp, dulceata si vascozitate, cu ajutorul pozitionarii padle-ului pe un debit mic (si al unei rasniri mult mai fine) , vei vedea ca primele picaturi de cafea vor curge abia dupa 20 sec sa spunem, deci ai timp sa tragi mult din cafea, chiar daca ea era mai light, lucru care schimba total gustul si care nu poate fi facut cu un DB clasic. Alaturi de joaca cu temperaturile, ai o mie de nuante de gust pe care le poti mixa. De asta spun ca profilarea este viitorul cu siguranta, iar daca bugetul duce, Bianca este o alegere inteleapta.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#10
Poti sa faci sa curga dupa 20s de preinfuzie primele picaturi si cu PL92 Wink Necesita un pic de experienta, dar dupa ce ai reusit, salvezi parametrii si functioneaza de fiecare data.
 
Reply
#11
Foarte multumesc pentru toate parerile si sfaturile primite,

Sunt de aseara nou posesor de Bianca, acum astept rasnita care va mai lua cateva zile bune pana ajunge - deci mai am de asteptat pana sa incep joaca. Intre timp ma apuc sa studiez...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)