Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL 41E - impresii in utilizare, intrebari, modificari

#1
My baby is here!
Multumesc espressomanilor pentru ajutor; nu pot spune nimic momentan despre extractii si oricum nu aici. Aici vreau sa va intreb daca e normal ca grupul sa se raceasca asa greu? Am pornit Lelitu jumatate de ora, m-am jucat un pic cu el si l-am inchis, dar l-am lasat in priza. Dupa 2 ore inca e foarte cald, cred ca undeva la 40-50grade, pot tine mana pe el. Acum l-am scos din priza si verific peste o ora ce s-a mai intamplat. E in parametri normali de functionare?
PS. Nu am mai avut niciodata alt fel de espressor.

Dupa inca o ora, deci in total 3 ore, s-a racit complet. O sa mai urmaresc pe viitor sa vad daca se comporta la fel. Ma gandesc ca asa e normal. Nu?
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#2
Bineinteles, nu conteaza daca e in priza sau nu, ci daca butonul On / Off e pornit. Iar un metal care a stat incins ceva timp, indiferent ca apartine unui espressor sau unui cazan de tuica, va ramane fierbinte o perioada de timp, in functie de calitatile sale termice. Daca se racea imediat era semn ca are un grup din materiale de proasta calitate. Sa vezi grupul E61 cat timp ramane fierbinte...  Deci e ok  Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
Multumesc Lyvyoo!
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#4
Dupa 2 saptamani.

Cred ca are o problema cu presiunea, cred ca e mult mai mica. Din pacate nu am un manometru cu care sa pot verifica. 
Dar am facut un altfel de test, nu stiu cat de corect este, dar poate ma ajutati voi. 
Masina pornita de 30 minute, am macinat 15g, zic eu, corect pentru espresso. Am tampat lejer 5-7kgf. Rezultat 15g in ceasca dupa 30secunde. Curgere picurata de la secunda 7 pana la 20, apoi un fir foarte subtire.
[img][Image: RYrGfni.jpg][/img]

Rasnesc mai zgruntos. Rezultat 25g in 30 secunde. 
[img][Image: 50iPqop.jpg][/img]

Rasnesc si mai zgruntos. Rezultat 70g in 10 secunde. 
[img][Image: Mo4hlbk.jpg][/img]

Cafea ordinara din comert. Acelasi rezultat ca si cu cea mai zgruntoasa de mai sus. 
[img][Image: 49eWA9W.jpg][/img]

Repet testul cu prima rasnire si dupa ce nivelez, doar asez tamperul si il invart o data pentru a nivela mai frumos.  Acelasi rezultat, 15g cafea in 30 secunde. 

Toate asta ma fac sa ma gandesc ca presiunea este prea mica. Voi ce parare aveti?

Scopul este de a obtine din 15g de cafea, 45-50g in ceasca, in 27-30 secunde. Stiu ca rasnita nu ma ajuta deloc, dar am vazut cativa pe youtube care scoteau un shot ok cu ea. 
Cafeau a fost prajita acum 3 saptamani.

Trebuie sa mentionez, ca folosind aceeasi cafea, la un moment dat, acum o saptamana am reusit in mod aproape constant timp de cateva zile sa scot intre 40-55g in ceasca, in 25-35 secunde, tampand cu 7-9kgf. M-am ambitionat si am zis ca pot face din 15g boabe, 45-50g in ceasca, in 27secunde, tampand cu 7-9kgf. Drept urmare m-am jucat cu rasnita si ori am dat-o peste cap, ori presiunea e prea mica.

Inca o mica remarca, am observat cafeaua proaspat prajita, de la 2 prajitorii diferite, ca fiind usor umeda, atunci cand este rasnita fin.

L.E.

@coffeesnob

Deci mai multa cafea. Ok.
Dar despre pompa ca zici? Cafea rasnita fin ca in prima poza, fara tampare, abia curge. Mi se pare ciudat, ca si cum nu are presiune destula.

Am pus 16g de cafea rasnita ca in poza 3, pentru ca in primele 2 situatii era prea fina pentru Lelitu meu, am tampat cu 13-15kgf, 27secunde 55ml(si 2-3mm crema) in paharul test. E mult mai bine. Din pacate am uitat sa cantaresc.
Zilele urmatoare voi cumpara o piulita cu autoblocare sa o fac stepless. Cred ca ideal ar fi intre a2a poza si a3a. 
To be continued.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#5
Daca ai folosit rasnita din semnatura, din pacate nu cred ca poti obtine ceva mai bun. Rasnita respeciva nu e gandita pentru expreso, reglajul nu e suficient de fin. Va trebui sa reglezi din cantitate, cum ai facut pana acum.
 
Reply
#6
Atat timp cat nu ai o rasnita electrica ce iti poate oferi o plaja foarte buna de reglaj stepless, mereu vei avea probleme de acest gen. Nu ai descris niciun simptom de espressor infundat de calcar sau ceva de genul, deci presiunea este ultimul lucru pe care ar trebui sa il iei in calcul in acest moment. Vezi cu modificarea stepless ce vei obtine... Daca iti bati capul cu multe experimente, ar trebui sa obtii ceva cat de cat multumitor.

* scuze de includerea ultimilor doua postari in cea mare de mai sus, dar am sters eu ceva din greseala Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#7
Doar macinatura de la 25g in 30s mi se pare OK pt espresso. La restul cred ca poti sa reglezi din doza cat vrei. Am si eu un Hario Mini si doar pe treapta 3 e OK.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.
 
Reply
#8
@ Lyvyoo 
Nicio problema, se intelege foarte bine si asa. 
Espressorul e curat ca lacrima, oricum mi-am luat gandul ca ar fi vreo problema cu presiunea. Am mai refacut un test cu 16g, 27secunde, 57g. Macar e cat de cat constant. Un 10g mai putin, poate dupa ce o fac stepless.
Din pacate nu mai am cafea...momentan Cool

@Zaheyu 
Asa e, acum e la treapta 3. Zilele astea o fac stepless si o duc intre 2 si 3.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#9
Cum adică stepless? O astfel de rasnita am si eu si in functie de cafea , merge o macinatura mai fina sau mai grunjoasă dar numai prin trecerea de la o treapta la alta cu ajutorul dispozitivului infiletant. Se poate regla si intermediar? mulțumesc anticipat!
Quick Mill QM67, tamper Lelit PL100 plus, latiera 350 ml inox, rasnita electrica Fiorenzato F64E, 
 
Reply
#10
Se inlocuieste piulita cu aripioare cu una care se autoblocheaza, are un cauciuc pe interior, dimensiune 8. Maine ajung la Dedeman sa vad daca gasesc si revin cu info. Problema e ca iti trebuie si o cheie pentru reglaj Wink
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#11
Si avem asa: 
1. Piulita cu autoblocare M8, sa zicem 50bani, sa fie rotund.
[img][Image: 12cjpr8.jpg][/img]

2. Saiba de 8 si o piulita normala M8, 50 de bani rotunjit.


Total 1leu Smile 

Rezultat: Skerton stepless
[img][Image: t24CmPi.jpg][/img]
[img][Image: Wqd2CQ6.jpg][/img]

Va trebuie doua chei, una sa tineti fixa tija si inca una sa strangeti piulita cu autoblocare. Ordinea este, saiba - piulita cu autoblocare - piulita normala - maner - piulita fixare de la Skerton. NU va mai trebuie piulita cu aripioare si nici chestia ce o blocheaza/fixeaza.
Se strange la maxim piulita cu autoblocare, dar nu barbateste, ci doar pana cand tija nu se mai misca in sus si in jos. De aici urmeaza distractia  Angry. Se iau cele 2 chei si rabdare.
Eu am procedat babeste. Dupa ce am strans piulita cu autoblocare, mi-am ales in colt al piulitei pe care l-am zgariat bine si l-am pozitionat la ora 12. Apoi am desfacut pana la ora 8; au urmat 5 rasniri din aproape in aproape si am ajuns intre ora 7 si 6, mai mult spre 7. 
De aici, Lelitu cu 15g de cafea, tampare ok, undeva la 7-9kgf, a dat 47g de cafea in 28 secunde. Cam pe aici voiam sa ajung. 

S-a terminat si cafeaua, maine sau poimaine astept alta tura.

Stiu ca e despre rasnita si nu despre Lelit, dar momentan sunt impreuna Heart , deci daca trebuie mutat, atunci sa fie  Wink
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#12
Salutare.
Ce difera intre PL41E si PL41TEM in afara de PID, manometru, teava de aburi, butoane... Adica interiorul e la fel? Pompa, boiler, valve, etc.
Multumesc.
Lelit PL41E / Lelit PL43MMI
 
Reply
#13
Pai pentru 500 lei diferența cred ca sunt destule in plus, cele enumerate de tine. Interiorul va fi putin schimbat prin prisma prezentei manometrului si a Pid-ului, dar la baza se pornește de la un PL41E pe care se adaugă diverse funcții suplimentare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
Mersi Liviu.
Ma decisesem pt un TEM. Am comandat pe ebay un hario mini de doua luni si nu mi-a veni inca. Nici nu stiu daca o sa mai vina...
Cred ca o sa iau PL41E cu pachetul beginner cu rasnita electrica. E mai buna combinatia decat PL41TEM cu Hario. Nu?
Lelit PL41E / Lelit PL43MMI
 
Reply
#15
Nu se pune problema fata de Hario. Nu stiu fata de Che, aici e marea curiozitate, dar si așteptarea...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
Fix la espressorul asta m.am oprit si eu. Nu am veleitati tehnice, nu am de gand sa fac nicio modificare. Vreau o masinarie pe care sa o scot din cutie si, folosind o cafea rasnita de mine, sa obtin un espresso onorabil. E ok?! Ce ma sfatuiti?!
 
Reply
#17
Eu am avut 41E, incalzit bine si putin jucat la abur, iese o extractie beton, dar trebuie sa rezisti microbului care se instaleaza dupa 6 luni [Image: smile.gif]
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#18
Ce, sa iau altul mai bun?! No way, deja ma sperie vestile despre service. Iar notiuni ca backflush sau alte asemena sunt chineza veche pt mine...La ce te referi...jucat la aburi?!?
 
Reply
#19
Google for "Temp surfing espresso". Decât Gaggia Clasic mai bine mai pui 350 lei în plus pentru PL41E. Ai si tamper si electrovalva si boiler mai măricel si interior "mai metalic"
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
Sigur, am citit tot si in dunga...singura teama e ca aceste lelit.uri sunt prea complicate.
 
Reply
#21
Pai, mai simplu de atât nu există Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#22
Ok. Multumesc
 
Reply
#23
E normal ca in timp ce frotezi laptele cu acest model sa ai o scurta purjare a aburului prin partea cealalta, adica prin sita unde vine montat portafiltrul? E ca si cum ar purja datorita unei suprapresiuni. Parca s-ar deschide pentru scurt timp o supapa. Mi-a cam murdarit faianta, era cam multa apa in tava pe care a improscat-o. Totusi nu am exagerat cu nimic in pregatirea espressorului pentru abur, am comutat pe butonul "abur" , am asteptat aprinderea becului dupa care am inceput frotarea. E a doua oara cand mi se intampla. Imi cer scuze daca a mai fost comentata aceasta problema inainte pe forum, am cautat dar nu am gasit. Multumesc!

Sau poate a purjat prin teava de backflush...nu stiu exact, a fost prea rapid...
Lelit PL41E / Lelit PL43MMI
 
Reply
#24
Salut.
Detin si eu acest model de Lelit. Cand l-am luat, acum aproapeo luna, am cumparat si detergent la plic. Cum il curat, backflush? Mai trebuie achizitionat ceva, un capac in loc de sita? Sau pot face operatiunea cu ce vine el la pachet? Un pont va rog. Multumesc.
Lelit PL41 E, Eureka Mignon Specialita, Kinu M38, Lelit PL100
 
Reply
#25
Procedura este aici.  Un video aici, valabil la modul general.

Vei mai avea nevoie de o sita blind (fara gauri).

Daca folosesti o apa ok ca si duritate (Bucovina, posibil si Devin) sau una filtrata si partial dedurizata, vei face declaficiere cam la 3 luni, tutorial aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#26
    Multumesc, o sa mai caut si va tin la curent, poate mai sint si alti doritori.
Mai am o intrebare: la PL41E in timpul extractiei se intimpla sa se stinga becul de la abur, e normal?
Si mai este ceva: cind dau drumul la apa inainte de a atasa portfiltrul pentru extractie, am observat ca apa nu curge pe toata suprafata sitei uniform, sint cam cinci dungi de apa in jurul centrului sitei, unele mai groase, unele mai subtiri. Acelasi lucru se vede si pe puc dupa extractie: cinci gaurele.
Dupa extractie pucul ramine lipit de sita aproape de fiecare data.
Folosesc intre 14 si 18 g de cafea pe sita dubla si obtin aprox 60 ml in 25-28 sec, mai am de incercat.
Produsul final arata cam asa:
Lelit PL41E,  Ascaso I1 steel
 
Reply
#27
Credeti ca ar fi de folos sa ne impartasim experientele pentru a nu mai repeta aceleasi greseli fecare?
Propun sa postam ce rezultate am obtinut, cu ce cafele , enumerind exact ce pasi am urmat.
Multumesc Liviu pentru redirectionare
Lelit PL41E,  Ascaso I1 steel
 
Reply
#28
Azi am incercat o risnire mai mare cu o tampare mai puternica. Am folosit 15 grame Guatemala Huehuetenango de la Distecco si asta am obtinut in 25 sec.    
Mi s-a parut ca espresso-ul este mai tulbure decit la macinatura fina si nu este asa bogat in aroma.
Imi spuneti, va rog, ideea este de a folosi cafeaua risnita cit mai fin?
Lelit PL41E,  Ascaso I1 steel
 
Reply
#29
Ai PID montat pe espressor? Fara PID temperatura variaza 5-10C, iar gustul difera f mult de la o extractie la alta.
Reteta este simpla, rasnesti pana ai 30g lichid in 25sec din 16g macinatura. Daca folosesti preinfuzie, se adauga la 25sec timpul de preinfuzie. Dupa gust mai modifici temperatura.
Dupa 2 ani la reteta mai adaugi doua grame, 18g macinatura.....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#30
Pana sa pui PID sau sa faci alte modificari, eu zic sa iti iei o sita mai buna, cea de Ascaso de la Beantec fiind foarte ok, in care sa pui 19g.  

Si cu sita actuala ar trebui sa poti folosi 17g. Mergi pe aceasta cantitate (cred ca maximul posibil fara sa atingi sita de dus) si regleaza rasnita astfel incat sa poti obtine 34-40g (dupa gust) de lichid (pui ceasca pe cantar), in 30-35 de secunde de la apasarea butonului. As spune sa nu sar spre 40 de secunde caci apare bitter-ul. Un astfel de lichid mai vascos s-ar putea sa iti placa mai mult.

15g pare o doza cam mica, dar se pot obtine rezultate ok si asa. Dar ca sa storci cat mai mult lichid magic Smile incearca maximul admins de sita, 17.

Tamparea las-o normala, cam la 14kg forta (te apesi pe un cantar de oameni cu tamperul si vezi cand arata 14kg) sau din ochi asa, o  tampare moderata. Eu zic ca te incurci cu tampari fortate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)