Hello There, Guest! Login Register


Lelit Mara X - HX reinventat

Dacă cauți un pic pe forum ai să găsești la topicul accesorii și întreținere toate topicile necesare despre întreținerea espressorului spre exemplu găsești aici https://www.espressoman.ro/forum/Forum-A...ntretinere
Lelit Mara X PL62X,Macap M42M,Lelit 41TEM,Lelit 043 MMI
 
Reply
(23-05-2021, 16:19)lig76ct Wrote: Dacă cauți un pic pe forum ai să găsești la topicul accesorii și întreținere toate topicile necesare despre întreținerea espressorului spre exemplu găsești aici https://www.espressoman.ro/forum/Forum-A...ntretinere

Iti multumesc, dar ar fi mai util cu subiect si predicat la ce interval trebuie sa fac back flush (pe yt intr un clip postat de Lelit in commentul lor spun ca o data pe luna, iar in manual saptamanal, eu pe site ul lor nu am gasit nimic, tot din commenturi sugera cineva saptamanal fara detergent si odata pe luna cu detergent sau la 300/400 de cafele.Eu intreb concret pe modelul Mara X.
Lelit Mara X | Lelit William
 
Reply
Back flush poți să faci zilnic la trei zile sau săptămânal depinde cât exploatezi tu ce apă folosești,decalcifiere la fel,eu unul îi fac back flush cam la două trei zile și decalcifiere la vreo două luni
Lelit Mara X PL62X,Macap M42M,Lelit 41TEM,Lelit 043 MMI
 
Reply
Decalcifiere? Cum?
Brasilia Club; Quamar T80; Feld 2.
ex: Gaggia Espresso, Color; Macap M2D.
 
Reply
(23-05-2021, 19:49)Zaheyu Wrote: Decalcifiere? Cum?
Eu folosesc sare de lămâie pun 2 linguri în tank-ul cu apă dau drumul să meargă până se golește tank-ul
Lelit Mara X PL62X,Macap M42M,Lelit 41TEM,Lelit 043 MMI
 
Reply
Nu este nevoie de decalficiere decat la cativa ani, daca aparatul prezinta anumite simptome specifice gen zgomote ciudate ale pompei, urme de calcar pe returul de la OPV in rezervor etc. Mai ales ca aveti boiler din inox, cu o apa corespunzatoare cred ca puteti sta 3-4 ani linistiti in aceasta privinta. 

O decalcifiere in afara procedurilor standard ale unui HX / DB poate avea drept consecinta neeliminarea totala a solutiei de sare de lamaie din boiler deci un gust ciudat rau cal cafelei si ingurgitarea de solutie de sare de lamaie, nu neaparat sanatoasa.

Backflush cu apa fierbinte, da, la cateva zile, iar lunar spalarea in detergent de backflush a tuturor pieselor expuse (portafiltru, sita, cap teava aburi, SITA DUS). Backflush al grupului....pe un espressor fara grup E61 puteti face lunar. Pe un espressor cu E61 eu l-as face la 4-6 luni pentru ca vei degresa astfel grupul si pot aparea ingreunari ale manetei sau scartaituri cand ridicati maneta. Nu e o problema, se greseaza si revine totul la normal sau lasati pucul cu cafea acolo pana maine dimineata. Asa functioneaza grupul E61, prin angrenarea unor piese full metal ce au nevoie de gresare uneori.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
As mai recomanda scoaterea sitei de dus si a garniturii o data pe saptamana si curatarea acestora, mai ales daca nu se face backflush zilnic cu apa. In unele cazuri se simte un gust amar in ceasca indiferent de calitatea extractiei, iar cauza acolo este, mazga depusa pe interiorul sitei.
Mara X, DKS-65
 
Reply
Multumesc Lyvyoo, multumesc Dijon!
Lelit Mara X | Lelit William
 
Reply
Sfat privind accesorii:
Este o varianta de sita VST 14-16g pentru acest espressor?
Se recomanda schimbarea sitei de dus, cu ce varianta? Curge destul de frumos si cu sita de la dush standard.
Lelit MaraX + Eureka 17NX
 
Reply
După mai mult de 1 an de folosință, timp in care am folosit tot timpul filtrele recomandate și doar apa Bucovina, am zis sa-i fac și eu o decalcifiere cu soluția propusa de Lelit. Totul ok, am urmat exact pașii din videoul pus pe YouTube de Lelit, iar apa eliminată a fost complet curată. Nici urma de murdărie.
O singura problema am observat, am impresia ca apa care curge acum prin sita dush in momentul preparării cafelei parca nu mai are deloc presiune, curge relativ încet, mult mai încet decât era înainte. Aburul este ok, apa fierbinte prin conducta de apa curge ok, presiunea care se face pe manometru este in parametri, urca inițial 10 bar, coboară apoi spre 8-9, alte zgomote ciudate nu am
 
Reply
De principiu nu e nevoie sa se faca aceasta operatiune decat foarte rar, la cativa ani buni, daca se foloseste o apa corespunzatoare. Si cum tu spui ca ai folosit o apa fara duritate, e clar ca te-ai complicat cu aceasta operatiune care nu era necesara. Pana la urma de ce am dori sa bagam acizi in metalul espressorului daca nu e nevoie?! 

Posibil sa fi migrat vreo bucatica de calcar pe traseul spre grup. In mod normal clipul este pentru tehnicieni din ce precizeaza ei acolo in descriere dar este public pt ca multi useri forumisti din toata lumea au priceperea necesara. Deci mai departe, daca ai curatat in detergent special si sita de dus si zona de sub ea, probabil ca ar trebui sa incerci sa desfaci ciuperca si sa verifici care este situatia acolo, iar cu sita blind montata in portafiltru sa umpli grupul cu solutie decalcifianta sperand ca vei topic acea bucata de calcar care a migrat, daca o fi asa.

Oricum, dupa scoaterea si curatarea sitei de dus, masoara debitul si vezi cata apa curge in 30 de secunde. Da-ne de veste si compara cu debitul altor useri, ca sa fii sigur ca intr-adevar ai o problema de debit. Daca se dovedeste ca ai un debit mai mic si crezi ca nu te descurci sa-l surubaresti, mai bine il trimiti catre service.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Thumbs Up 
Sigur, dacă știam ca apa după mai bine de 1 an va iesii curată, clar nu ma complicam cu aceasta operatiune. Am făcut-o și din considerentul ca și ei recomanda o decalcifiere 1 data pe an. Am zis ca într-un an jumate’ ar trebui sa fie ceva mizerie, dar nimic. Se pare ca totuși apa Bucovina e ce trebuie. Sunt plecat de acasă zilele astea dar cu prima ocazie am sa fac o extracție de 30 sec sa văd câta apa curge și postez.
 
Reply
Am reușit sa fac și un test, deci in 30 sec, fără portafiltru, doar sita dush montata s-au scurs aprox 150 ml apa. Oare mai poate testa careva sa putem compara rezultatele ? Mulțumesc
 
Reply
Azi l-am folosit si eu pe al meu prima data.
un espressor senzational in range-ul.asta de pret.
Revin cu alte impresii dupa ce mai extrag niste shoturi.
Vreau doar sa laud atitudinea dlui Dragomir care m-a ajutat foarte mult cu transportul. Am fost prins la un curs si a venit personal sa imi aduca pachetul, la ora care era ok pt mine.
UN detaliu care conteaza enorm pt mine

Revin cu impresii
 
Reply
Salutare.Vin acum cu o intrebare, aparatul a venit cu filtru de apa la cumparare si are deja 3 luni de folosinta.
1)Cat timp pot sa il mai tin?
2) Folosesc doar apa Bucovina, dupa perioada recomandata de folosinta a filtrului, poate functiona ok si fara filtru?
Lelit Mara X | Lelit William
 
Reply
(20-07-2021, 10:20)Victorradu Wrote: Salutare.Vin acum cu o intrebare, aparatul a venit cu filtru de apa la cumparare si are deja 3 luni de folosinta.
1)Cat timp pot sa il mai tin?
2) Folosesc doar apa Bucovina, dupa perioada recomandata de folosinta a filtrului, poate functiona ok si fara filtru?

Eu sincer doar i-am făcut o "regenerare" la filtrul ala, cu apa cu oțet.

Ce-i drept, la Cluj duritatea apei e undeva la 2.5 grade, deci mult sub orice limita (eu folosesc espressorul cu apa de robinet). Am un set de 3 filtre la întrarea în apartament, plus unul de carbon cu ioni de argint la bucătărie. Pt Cluj e arhisuficient.

Eu nu m-aș grăbi sa îl schimb, rasina din filtru se poate regenera simplu. Iar dacă folosești apa Bucovina, nu prea ai ce face cu filtrul oricum Smile Mai important e sa speli bine rezervorul de smecleul ala puturos care se formează pe filtru și pe piesele alea negre din rezervor... Sunt magnet pentru mizeria aia, nu știu de ce Smile)

Sent from my SM-F916B using Tapatalk
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
Cu apa Bucovina nu e nevoie de filtru caci faci mai mult rau espresso-ului, lipsind apa de mineralele ce potenteaza gustul.
Altfel, ar trebui cumva sa calculezi capacitatea filtrului raportata la cea a  rezervorului si afli cam cati litri mai este viabil filtrul.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)