Hello There, Guest! Login Register


Lelit Mara X - HX reinventat

Multumim Liviu, pacat ca Importatorul nu ofera discount direct membrilor Forumului, eu i-am contactat direct prin formularul de reducere, si a durat 2 sapt sa obtin un pret final.

Pretul asta este oarecum bun, important ar fi sa-l aiba si pe stoc, macar 1 bucata, sau sa-l aduca repede. Cum am spus, mie mi-a ajuns din Italia in 2 zile. Daca il iau de la importator sa mai si astept 3 sapt dupa el (cand de dincolo il iei cam la acelasi pret) ...

Atentie mare la printarea 3D a padelei, nu am incercat, desi am vrut asta, ca sa economisesc niste bani, dar avand in vedere ca am gasit kit-ul cu tot cu padela, la pret decent am renuntat la idee.

Grupul se incalzeste tare, si padela existenta are un insert metalic inauntru, care e prins de kit-ul de profilare. O piesa printata 3D, o sa aiba nevoie de ceva surub sa o tina fixa, si sa nu alunece.


Cine vrea padela neagra, eu am dat-o cu smirghel de 400/600, dupa care un grund + spray negru ... poate urmeaza si un strat de lac.
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
E bine cand exista concurenta pe piese, se pare Smile Adica obtinem si noi in Romania un pret mai ok. Eu am pus precizarea la modul general. In cazul tau, clar a fost mai ok, mai ales fata de pretul vechi comunicat de ei. 
De oferit discount direct forumistilor o face de vreo 10 ani, cu acel clasic formular sau poate nu am inteles eu exact ce ai vrut sa spui...

Buna precizarea cu 3D-ul. Pe de alta parte, cred ca padela actuala merge decupata la orice meserias daca se doreste debit mai mare (eu nu-i vad rostul) sau o cursa mai mare la 360 de grade. Practic poate ramane un L intos, fara interior:

[Image: f9GtQnx.jpg]

Spuneam ca nu ii vad rostul modificarii pentru ca eu unul oricum cam fac in orb profilarea asta, fiind cu ochii sub portafiltrul fara fund (deci stau "pe vine" mai mult), mana fiind intinsa la padela. Cand vad 2-3-4 bar (sau cat doresc) inchid padela pentru a mentine presurizarea constanta, apoi la momentul oportun deschid in maxim. Daca padela ar avea decupajul acesta ai risca sa o strangi prea tare involuntar si sa presezi pe acea garnitura (metalica) ce poate ceda. De aceea la Bianca e bine sa calibrezi padela astfel incat sa nu curga nimic prin grup la maxim de inchis dar nici sa fortezi inchiderea. Nu stiu exact daca invers are vreo influenta negativa asupra pucului, daca impingi mai mult "cerand mai multa apa" (dar desigur neprimind, ca nu prea are pe unde trece), in sensul insuflarii unei mici accelerari a debitului prin puc. Imi pare ca piedica actuala facuta din constructia padelei Bianca iti asigura constanta asta si siguranta ca poti da rapid in maxim si stii ca acolo ramai, totul in blind si fara risc de atingere a partilor fierbinti.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Pentru timer-ul custom am facut un topic separat
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Salutare, tuturor!

Mai are cineva, vă rog, vreo noutate despre achizitiile de MaraX? Cand mai vin, cum mai e cu lista de asteptare? Si cum se comporta cele intrate „in exploatare”? (Mă bate gândul si pe mine spre un MaraX...!)
 
Reply
Este lista de asteptare. Eu am vorbit personal cu importatorul saptamana trecuta. Atunci mi-au comunicat ca astazi 22 iunie trebuie sa soseasca un lot. Dar probabil mai vin si bucati peste lista de asteptare.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
Mi-a ajuns si mie marti Mara X-ul, dementiala masinaria. Am facut comanda saptamana trecuta, marti sau miercuri, am fost probabil norocos sa prind loc asa rapid.
 
Reply
Foarte norocos, eu am asteptat 3 saptamani dupa un Lelit PL92T Elisabeth cu termene decalate si iarasi decalate pana ce m-am saturat si acum astept altceva dar tot cu speranta sunt ca fabrica Lelit si importatorul se vor tine de cuvant cu acest model ...Speranta moare ultima... Sa ai parte de multe shoturi perfecte cu minunatia asta Smile
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
Dupa multe teste pana la urma am reusit sa ma conectez la "creierul" lui MaraX si sa extrag cateva informatii utile.

[Image: zK7LU4p.jpg]

Cel mai mult m-a interesat temperatura din HX, dar am afisat acolo mai multe lucruri utile ( sau nu ).

Ca sa nu existe confuzii, temperatura afisata, este temperatura apei de retur care intra in HX, nu este temperatura apei de brew. Nu poate inlocui un termometru Eric.

Insa pe mine ma ajuta foarte mult sa vad in ce stadiud e incalzire este aparatul.

De cand am montat kit-ul de profilare, am renuntat la termometrul Eric, si ii simteam oarecum lipsa din cauza ca MaraX are cateva faze de incalzire:
- dupa ~20 min de la pornire aparatul spune ca este gata de folosit si apa din grup are putin peste 80°C 
- dupa alte ~5 min a ajuns la temperatura optima
- urmatoarele ~20 min aparatul este supraincalzit
- dupa aceea aparatul este stabil termic.
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
Foarte tare. Arata senzațional. Poate dai ceva detalii despre modul în care ai realizat tot ansamblul.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
Urmeaza, acum impachetez toata treaba
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
Deci 45 min obligatoriu ptr stabilitate ... nu consider ca e mult, cam asta e timpul.
Tare montajul!
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Bravo tools & Gaggia Classic 2015 / MDF / Motta tools
 
Reply
E o idee interesanta. Dacă te gândești sa o exploatezi mai bine lași detaliile la o parte. Dacă nu, așteptăm cu interes.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
cum spuneam, n-am MaraX, deci scuzata-mi fie interventia:

apropo de fotografia de mai sus, nu mi-e clar in ce moment al lucrului/testului cu MaraX ai luat-o si sigur mi se parea mai util sa inteleg cum ai facut, si cu ce ai facut setup-ul...

daca e in timpul extractiei, deci curgerii prin puc, deci brew-ului, atunci temperatura aceea nu e temperatura apei de retur, care s-ar reintoarce in functionarea termosifonului, din grup spre HX, ci este temperatura apei de... tur, adica prin ambele tuburi ale termosifonului apa curge debitata de pompa, spre puc si prin puc mai departe in ceasca!

daca e in timpul starii de asteptare, cu termosifonul in debit, atunci da, temperatura aceea este temperatura apei dupa ce a incalzit grupul si - potrivit conceptiei celor de la Lelit, daca am inteles bine, oricum, tocmai asta-mi place (!) - a carei valoare aproximeaza bine temperatura viitoarei extractii in grup; aceasta temnperatura este un set value pentru PID de care s-a tot discutat, cu variatiile acele de 2C... elementul reglat este temperatura din boiler!

tocmai asta spuneam undeva mai sus, ca temperatura asta in retur de termosifon o foloseam si eu pentru a afla in ce stare termica e grupul, iar temperatura din tubul superior al termosifonului, de la iesirea din HX, o foloseam pentru a afla cand s-a reluat termosifonul si cand masina e gata pentru urmatorul shot;
temperatura din grup, in punctul acela Eric o masuram cu o proba de calitate (cumparata de la Eric Svendson), cu niste zeci de citiri pe sec, transmise unui USB datalogger (MyPCLab), dar si asa, cu un raspuns mult mai precis decat al unui termometru si vizibil pe ecranul laptopului ca profil de temperatura, nu l-am folosit pentru anticiparea momentului pentru urmatorul shot;
temperatura in punctul Eric din grup este temperatura probabila a apei care ajunge in camera de extractie deasupra pucului (poate fi cu 1-2C mai sus sau mai jos...), deci un parametru util pentru a aprecia stabilitatea si consistenta, dar nu este temperatura de extractie!
tocmai aici mi se pare remarcabila abordarea MaraX!
am scris mai demult prin forum, ca la o masina HX temperatura primului shot se poate ajusta cu flush-ul de racire, necesar de obicei si ca in continuare, temperatura de extractie se stabilizeaza dupa 2-3 shoturi la o valoare dependenta de temperatura din boiler!
cei de la Lelit, au plecat de la aceeasi idee ca temperatura de extractie e dependenta de temperatura din boiler si, mai mult, au ajustat fluxul prin schimbatorul de caldura (dublu sens) tocmai pentru a valorifica rapid si cat mai eficient fenomenul!
PID-ul nu e, cum discutam pe vremuri, doar un inlocuitor al presostatului pentru mentinerea unei temperaturi setate in boilerul de abur al masinii HX! nu, este chiar controlul temperaturii de extractie! care nu se mai face cu flush-uri si mississippi-uri Smile

LE:
daca vreodata o sa am o MaraX pe masa, am sa masor temperaturile din grup si HX, cu senzori de-ai mei ca sa apreciez si stabilitatea termica, dar si povestea aceea cu aburul mai critic...
apropo de obtinerea unui abur bun pe MaraX si sfatul lui Jim Schulman, cred ca toti posesorii de masini HX au ajuns la rutine proprii prin care pornesc frotarea laptelui numai atunci cand presiunea in boiler e la maximul setat si elementul de incalzire e conectat;
(ok, la un dual boiler in general, dar mai ales la Minima, nu-mi mai pun aceasta problema: aburul e foarte bun oricum si asta printr-o duza cu 3 gauri! la Minima e doar problema tubului de abur foarte lung, care trebuie incalzit in prealabil pentru a elimina condensul)
________________________________________________________________________________________
strega_mod, minima_flow_ctrl(ecm), la_pavoni_mil_pro, sette_270, macap_m7, casadio_enea, prajitor_diy
 
Reply
Tocmai am gasit asta pe Reddit. Un alt utilizator de MaraX s-a conectat la Gicar dar a făcut o alta implementare
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/hft5zv/data_visualisation_lelit_marax_mod/?utm_medium=android_app&utm_source=share
MaraX | Niche
 
Reply
Continuarea discutiilor despre proiectul lui @rusalexro cu instalarea afisajului pe MaraX, se gaseste in topicul dedicat acestui efort, cat se poate de provocator pentru viitor. Bravo!
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)