Hello There, Guest! Login Register


Lelit Mara X - HX reinventat

Multumim Liviu, pacat ca Importatorul nu ofera discount direct membrilor Forumului, eu i-am contactat direct prin formularul de reducere, si a durat 2 sapt sa obtin un pret final.

Pretul asta este oarecum bun, important ar fi sa-l aiba si pe stoc, macar 1 bucata, sau sa-l aduca repede. Cum am spus, mie mi-a ajuns din Italia in 2 zile. Daca il iau de la importator sa mai si astept 3 sapt dupa el (cand de dincolo il iei cam la acelasi pret) ...

Atentie mare la printarea 3D a padelei, nu am incercat, desi am vrut asta, ca sa economisesc niste bani, dar avand in vedere ca am gasit kit-ul cu tot cu padela, la pret decent am renuntat la idee.

Grupul se incalzeste tare, si padela existenta are un insert metalic inauntru, care e prins de kit-ul de profilare. O piesa printata 3D, o sa aiba nevoie de ceva surub sa o tina fixa, si sa nu alunece.


Cine vrea padela neagra, eu am dat-o cu smirghel de 400/600, dupa care un grund + spray negru ... poate urmeaza si un strat de lac.
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
E bine cand exista concurenta pe piese, se pare Smile Adica obtinem si noi in Romania un pret mai ok. Eu am pus precizarea la modul general. In cazul tau, clar a fost mai ok, mai ales fata de pretul vechi comunicat de ei. 
De oferit discount direct forumistilor o face de vreo 10 ani, cu acel clasic formular sau poate nu am inteles eu exact ce ai vrut sa spui...

Buna precizarea cu 3D-ul. Pe de alta parte, cred ca padela actuala merge decupata la orice meserias daca se doreste debit mai mare (eu nu-i vad rostul) sau o cursa mai mare la 360 de grade. Practic poate ramane un L intos, fara interior:

[Image: f9GtQnx.jpg]

Spuneam ca nu ii vad rostul modificarii pentru ca eu unul oricum cam fac in orb profilarea asta, fiind cu ochii sub portafiltrul fara fund (deci stau "pe vine" mai mult), mana fiind intinsa la padela. Cand vad 2-3-4 bar (sau cat doresc) inchid padela pentru a mentine presurizarea constanta, apoi la momentul oportun deschid in maxim. Daca padela ar avea decupajul acesta ai risca sa o strangi prea tare involuntar si sa presezi pe acea garnitura (metalica) ce poate ceda. De aceea la Bianca e bine sa calibrezi padela astfel incat sa nu curga nimic prin grup la maxim de inchis dar nici sa fortezi inchiderea. Nu stiu exact daca invers are vreo influenta negativa asupra pucului, daca impingi mai mult "cerand mai multa apa" (dar desigur neprimind, ca nu prea are pe unde trece), in sensul insuflarii unei mici accelerari a debitului prin puc. Imi pare ca piedica actuala facuta din constructia padelei Bianca iti asigura constanta asta si siguranta ca poti da rapid in maxim si stii ca acolo ramai, totul in blind si fara risc de atingere a partilor fierbinti.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Pentru timer-ul custom am facut un topic separat
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Salutare, tuturor!

Mai are cineva, vă rog, vreo noutate despre achizitiile de MaraX? Cand mai vin, cum mai e cu lista de asteptare? Si cum se comporta cele intrate „in exploatare”? (Mă bate gândul si pe mine spre un MaraX...!)
 
Reply
Este lista de asteptare. Eu am vorbit personal cu importatorul saptamana trecuta. Atunci mi-au comunicat ca astazi 22 iunie trebuie sa soseasca un lot. Dar probabil mai vin si bucati peste lista de asteptare.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
Mi-a ajuns si mie marti Mara X-ul, dementiala masinaria. Am facut comanda saptamana trecuta, marti sau miercuri, am fost probabil norocos sa prind loc asa rapid.
 
Reply
Foarte norocos, eu am asteptat 3 saptamani dupa un Lelit PL92T Elisabeth cu termene decalate si iarasi decalate pana ce m-am saturat si acum astept altceva dar tot cu speranta sunt ca fabrica Lelit si importatorul se vor tine de cuvant cu acest model ...Speranta moare ultima... Sa ai parte de multe shoturi perfecte cu minunatia asta Smile
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
Dupa multe teste pana la urma am reusit sa ma conectez la "creierul" lui MaraX si sa extrag cateva informatii utile.

[Image: zK7LU4p.jpg]

Cel mai mult m-a interesat temperatura din HX, dar am afisat acolo mai multe lucruri utile ( sau nu ).

Ca sa nu existe confuzii, temperatura afisata, este temperatura apei de retur care intra in HX, nu este temperatura apei de brew. Nu poate inlocui un termometru Eric.

Insa pe mine ma ajuta foarte mult sa vad in ce stadiud e incalzire este aparatul.

De cand am montat kit-ul de profilare, am renuntat la termometrul Eric, si ii simteam oarecum lipsa din cauza ca MaraX are cateva faze de incalzire:
- dupa ~20 min de la pornire aparatul spune ca este gata de folosit si apa din grup are putin peste 80°C 
- dupa alte ~5 min a ajuns la temperatura optima
- urmatoarele ~20 min aparatul este supraincalzit
- dupa aceea aparatul este stabil termic.
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
Foarte tare. Arata senzațional. Poate dai ceva detalii despre modul în care ai realizat tot ansamblul.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
Urmeaza, acum impachetez toata treaba
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
Deci 45 min obligatoriu ptr stabilitate ... nu consider ca e mult, cam asta e timpul.
Tare montajul!
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
E o idee interesanta. Dacă te gândești sa o exploatezi mai bine lași detaliile la o parte. Dacă nu, așteptăm cu interes.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
cum spuneam, n-am MaraX, deci scuzata-mi fie interventia:

apropo de fotografia de mai sus, nu mi-e clar in ce moment al lucrului/testului cu MaraX ai luat-o si sigur mi se parea mai util sa inteleg cum ai facut, si cu ce ai facut setup-ul...

daca e in timpul extractiei, deci curgerii prin puc, deci brew-ului, atunci temperatura aceea nu e temperatura apei de retur, care s-ar reintoarce in functionarea termosifonului, din grup spre HX, ci este temperatura apei de... tur, adica prin ambele tuburi ale termosifonului apa curge debitata de pompa, spre puc si prin puc mai departe in ceasca!

daca e in timpul starii de asteptare, cu termosifonul in debit, atunci da, temperatura aceea este temperatura apei dupa ce a incalzit grupul si - potrivit conceptiei celor de la Lelit, daca am inteles bine, oricum, tocmai asta-mi place (!) - a carei valoare aproximeaza bine temperatura viitoarei extractii in grup; aceasta temnperatura este un set value pentru PID de care s-a tot discutat, cu variatiile acele de 2C... elementul reglat este temperatura din boiler!

tocmai asta spuneam undeva mai sus, ca temperatura asta in retur de termosifon o foloseam si eu pentru a afla in ce stare termica e grupul, iar temperatura din tubul superior al termosifonului, de la iesirea din HX, o foloseam pentru a afla cand s-a reluat termosifonul si cand masina e gata pentru urmatorul shot;
temperatura din grup, in punctul acela Eric o masuram cu o proba de calitate (cumparata de la Eric Svendson), cu niste zeci de citiri pe sec, transmise unui USB datalogger (MyPCLab), dar si asa, cu un raspuns mult mai precis decat al unui termometru si vizibil pe ecranul laptopului ca profil de temperatura, nu l-am folosit pentru anticiparea momentului pentru urmatorul shot;
temperatura in punctul Eric din grup este temperatura probabila a apei care ajunge in camera de extractie deasupra pucului (poate fi cu 1-2C mai sus sau mai jos...), deci un parametru util pentru a aprecia stabilitatea si consistenta, dar nu este temperatura de extractie!
tocmai aici mi se pare remarcabila abordarea MaraX!
am scris mai demult prin forum, ca la o masina HX temperatura primului shot se poate ajusta cu flush-ul de racire, necesar de obicei si ca in continuare, temperatura de extractie se stabilizeaza dupa 2-3 shoturi la o valoare dependenta de temperatura din boiler!
cei de la Lelit, au plecat de la aceeasi idee ca temperatura de extractie e dependenta de temperatura din boiler si, mai mult, au ajustat fluxul prin schimbatorul de caldura (dublu sens) tocmai pentru a valorifica rapid si cat mai eficient fenomenul!
PID-ul nu e, cum discutam pe vremuri, doar un inlocuitor al presostatului pentru mentinerea unei temperaturi setate in boilerul de abur al masinii HX! nu, este chiar controlul temperaturii de extractie! care nu se mai face cu flush-uri si mississippi-uri Smile

LE:
daca vreodata o sa am o MaraX pe masa, am sa masor temperaturile din grup si HX, cu senzori de-ai mei ca sa apreciez si stabilitatea termica, dar si povestea aceea cu aburul mai critic...
apropo de obtinerea unui abur bun pe MaraX si sfatul lui Jim Schulman, cred ca toti posesorii de masini HX au ajuns la rutine proprii prin care pornesc frotarea laptelui numai atunci cand presiunea in boiler e la maximul setat si elementul de incalzire e conectat;
(ok, la un dual boiler in general, dar mai ales la Minima, nu-mi mai pun aceasta problema: aburul e foarte bun oricum si asta printr-o duza cu 3 gauri! la Minima e doar problema tubului de abur foarte lung, care trebuie incalzit in prealabil pentru a elimina condensul)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Tocmai am gasit asta pe Reddit. Un alt utilizator de MaraX s-a conectat la Gicar dar a făcut o alta implementare
https://www.reddit.com/r/espresso/commen...ndroid_app&utm_source=share
MaraX | Niche
 
Reply
Continuarea discutiilor despre proiectul lui @rusalexro cu instalarea afisajului pe MaraX, se gaseste in topicul dedicat acestui efort, cat se poate de provocator pentru viitor. Bravo!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
A aparut de la fabrica si un ghid de utilizare, suplimentar manualului. Ar fi bine sa ne spuna posesorii daca documentul contine informatii in plus fata de ce stiau pana acum.

https://drive.google.com/file/d/1713glMX...sp=sharing
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Da, sunt cateva parti in plus fata de cartea cu care a venit espressor-ul. Capitolul "The art of espresso coffee", e o idee buna pentru cei care sunt la inceput de drum in arta espresso-ului, eu nu-l am in manualul original.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
OK, Mara x e un HX reinventat, dar in ideea de HX pentru dummies Smile
in aceeasi idee, manualul original nu indraznea sa atace probleme mai complexe - reglaj, preparare - si de cate ori vorbea de un buton/reglaj mai complicat/adica not asa de 'fool proof', facea referire la o descurajanta (pentru dummies...) indicatie, gen : "descarcati ghidul avansat" - n-am facut-o inca...

acest nou 'Extended Guide' pare complet si reconfortant; totul, ce trebuie sa stie un utilizator nu prea sofisticat (cel targeted), se afla in manual, nu mai sunt referiri externe; 
cine face programare stie ca nu exista nici un  software ca 'opera finala', mereu esti in fata unui 'work in progress' si asa e si cu MaraX asta, mai ales ca mai tot ce o individualizeaza, provine din cod si nu din componentele hardware ...

ca paranteza (cod proprietar):
[Image: 1VAf0Ew.jpg]

dar si, pompa (efort comercial si tehnic...):
[Image: 8flcl66.jpg]

prin comparatie, manualul Minima are un capitolas explicativ pentru PID (ce-i aia, cu ce se ... mananca), nu mai spun de detaliile de setare parametrii PID, si are inclusa si o schema electrica simplificata! si sigur, GICAR-ul unul mai standard (pentru dual PID), fara dedicatie Smile

sunt in fata unui fel de paradox: un HX pentru nepricepatori, si un dual boiler pentru amatorii de... bricolaje (nu-mi place titulatura de ...minitehnicus, propusa pe-aici, e prea cu 'tehnium" si " stiinta si tehnica"... mai lipseste 'hobana' SF! ha...)

si pentru a fi mai bine inteles, din respect pentru valorile implicate, trebuie sa mentionez ca intre produsul MaraX si produsul ACS Minima, ca mod de prezentare tehnico-comerciala, dar si in completitudinea componentelor si atentia pentru detalii, nu pot face o comparatie! mai precis, am renuntat!
Minima ar fi mult in inferioritate; nu ca performante functionale, ci ca raspuns la nevoile expectate ale celor amatori de preparare espresso!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Salut!

Sa înțeleg ca mara x ar fi ceva mai user friendly pentru cei mai puțin experimentați decât minima. În acest caz mara x ar putea fi un aparat de tranziție pentru cei care își doresc mai mult sau te poți atașa de el o perioada mai îndelungată? 
Mulțumesc!
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
(23-07-2020, 10:21)RaduNim Wrote: Salut!

Sa înțeleg ca mara x ar fi ceva mai user friendly pentru cei mai puțin experimentați decât minima. În acest caz mara x ar putea fi un aparat de tranziție pentru cei care își doresc mai mult sau te poți atașa de el o perioada mai îndelungată? 
Mulțumesc!

Imi cer scuze ca intru mai taziu pe thread si nu am citit toata discutia de mai sus. Intervin in calitate de posesor de Minima si nu vreau nicicum sa-i rastalmacesc vorbele lui @radudani

Cred ca MaraX e mai user friendly pentru cei mai putin dispusi sa se ia la tranta cu un HX.
Minima este un dual boiler super simplu, plug and play si foolproof, nu prea ai cu ce sa te joci / strici etc.

Nu ai nici o rutina cu el, doar il lasi sa se incalzeasca si tragi cafele si frotezi lapte in ce ordine vrei tu.
Pentru mine personal, simplitatea a fost unul dintre criteriile principale de achizitie, si dupa ~9 luni cu el inca nu mi-am schimbat parerea.

Asa ca nu as citi in nota indicata de tine afirmatia lui @radudani.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
(24-07-2020, 16:19)aditanase Wrote: ... nu as citi in nota indicata de tine afirmatia lui @radudani.
 
(23-07-2020, 10:21)RaduNim Wrote: ... Sa înțeleg ca mara x ar fi ceva mai user friendly pentru cei mai puțin experimentați decât minima. În acest caz mara x ar putea fi un aparat de tranziție pentru cei care își doresc mai mult sau te poți atașa de el o perioada mai îndelungată?  ...

realitatea-i ca nu prea inteleg la ce se refera aditanase in scrisurile mele, dar sigur, intentia mea a fost sa atrag atentia ca: 
(1) Mara X, un HX, e facuta sa fie usor operabila de incepatori, pentru ca toate 'greutatile' specifice unui HX, au fost preluate, cu idei suficient de indraznete, in codul firmware al masinii!
tocmai asta insa, adica incarcerarea in cod a oricarei incercari de iesire din 'rand', o face pe MaraX, mai putin interesanta pentru amatorii de bricolaje: orice incercare de modificare, in modul 1 (coffee mode), risca sa dea peste cap ceea ce e programat sa se faca!
as include aici o conseciinta a ideilor indraznete inglobate in MaraX: pompa aceea OLAB (inclusa poza mai sus, cu aceasta intentie...) , functioneaza in regim special, astfel ca debitul maxim fara restrictor, este pana in 6 ml/sec; asta are ceva insemnatate cand e vorba de montarea unui kit de control debit in grup!
in intrarea tubului superior termosifon in grup, se afla montat un restrictor de debit de cca. 2 mm (?) pentru tuning-ul termosifonului; daca unui 'minitechnicus' ii displace chestia respectiva si vrea sa o schimbe, va da peste cap functionarea in coffee mode; ceea ce e de bine sau de rau...
sigur, MaraX poate fi transformata, in modul 0 (steam mode), intr-un HX obisnuit! n-am avut inca timp sa lucrez cu ea asa, dar probabil asta ar fi un raspuns afirmativ la intrebarea lui RadNim: "sau te poti atasa de el o perioada mai indelungata?"

(2) ACS Minima, un DB, care da, poate fi folosit fara multa bataie de cap, nu are nimic iesit din comun (in afara design-ului Smile ), deci se preteaza la interventii gen bricolaj...

adica... invers decat se cam stie si zice Smile 

ca simplu efect decorativ, includ aici o poza cu cele 2 in discutie (ambele cu  kituri de control  debit in grup):
[Image: bx8j58K.jpg]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
mă gândesc și eu să fac mod și să mă leg la creierul MaraX. O singură chestie îmi este neclara sau incerc sa mă mint eu - pierd garanția daca fac asta?

și acum o întrebare de noob, vad o padela deasupra grupului. Ce anume face? Care este avantajul de a avea asta?
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
Nu vad de ce sa ai probleme de garantie, pana la urma, nu rupi nici un sigiliu, asta cu conditia sa stii ce faci pe acolo, sa nu il prajesti Smile)

legat de padela cred ca s-a scris mult desprea ea pe acest thread: cu ea ajustezi debitul de apa, lucru care te ajuta la preinfuzie.
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
radudani impresii despre Mara X?
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
sNap7: "...vad o padela deasupra grupului. Ce anume face? Care este avantajul de a avea asta?"
vladdooo: "radudani impresii despre Mara X?"

impresiile mele despre MaraX le-am cam risipit in mai multe thread-uri... va trebui sa fac un fel de recapitulare, intr-un singur post, aici;
pana atunci, cateva idei la o prima gandire:

subscriu la tot ce s-a scris pana acum in review-uri, in special Jim Schulman, Dave Corbey si Mauro Epis
daca cineva e interesat de MaraX, cu siguranta le-a parcurs, sau trebuia sa le fi parcurs, pe toate...
si sigur, trebuie sa-si dea un raspuns la intrebarea: ce anume in mod special, daca exista asa ceva, ma face sa imi doresc MaraX?! (in afara de explicatii gen: 'imi place si gata...')

as accentua, din perspectiva mea:

Lelit, a operat schimbari majore in tiparul sau de piata, in gama de produse oferite, in nivelul calitativ al realizarii acestora, dar mai ales in ideea de a oferi de fiecare data ceva diferit, inovator chiar, intr-o lume dominata de ritualuri si dogme - espresso-ul de casa!
mai mult, a pastrat o anume tacere, provocatoare ce-i drept, asupra a nenumarate mici sau mari inovatii strecurate in produsele sale pentru a le imbunatati performantele!
o explicatie ar fi si pentru ca majoritatea acestor inovatii sunt in zone ale functionalitatii masinii, care sunt in afara cunoasterii si chiar dorintei de intelegere a utilizatorului obisnuit!
pe de alta parte, daca exista o componenta de marketing - si cred ca exista din plin - atunci ma gandesc la utilizatorul tinta pentru MaraX: cineva probabil mai la inceputuri -  care nu-si doreste si poate nici nu are timp pentru tot felul de manevre maiestrite pentru a stapani procesul dar e atent la masini mai greu de imblanzit, cum sunt HX-urile...
Masina-i programata sa decida in locul operatorului, cand si cum sa-i faca extractia espresso!
si cum spuneam odata, MaraX a rezolvat problema timing-ului, prin interactivitate directa (LED-uri)...

daca MaraX e o 'reprezentatie' de marketing, atunci efectele speciale vin din partea de firmware! doar ca fiecare software are limitele sale, limite ale celui ce l-a creeat, dar si a intregului context hardware angrenat in executia programului! suntem insa deja obisnuiti cu asa ceva - chestia cu AI-ul inglobat a devenit banalitate a existentelor noastre... 

doar ca o masina espresso capabila nu e asa o banalitate si principala problema in calea unei reusite depline ramane in acest caz... pretul! 
prohibitiv pentru cineva nou in bransa, obisnuit cu preturi de sute de lei pentru expresoare si rasnite de supermarket!

probabil feedback-ul exploatarii lui MaraX va da suficienta informatie fabricantului, aplicabila pentru masini mai accesibile material, zona in care Lelit a excelat intotdeauna...

Ceva dreptate trebuie insa sa-i fac si eu lui MaraX:
e adevarat,  am destule bile negre - cei ce-au facut-o au fost prea secretosi, ca sa folosesc ceva eufemistic, n-au lasat la suprafata indicii pentru varia setari - lucru la indemana oricarui posesor de masina espresso cu PID! valorile pentru cele 3 trepte de temperatura sunt impuse neconditionat; spatiul de miscare al unuia doritor de experimente e practic nul!
in Mara, sub regim X suntem intr-o lume... X, controlata software si orice modificare facem, putem sa ne stricam jocul!
insa bilele albe abunda si aici, in primul rand e de apreciat faptul ca Lelit a renuntat la...  fluiere si panglici colorate!
nu exista ecrane/afisaje si toate reglajele sunt ascunse sub... capota!
operarea ramane simpla, curata!
chiar si numai pentru atat, plus increderea in brand, si ar fi suficient sa ne dorim MaraX!
cel putin in cazul meu, asta a fost un argument hotarator, alaturi de principala inovatie - controlul temperaturii de extractie la un HX!

pompa - adusa ca functionalitate inr-o zona de debit in gol injumatatit aproape (fata de modelele uzuale)... 5-6 ml/sec! astfel a scazut zgomotul, preinfuzia progresiva a devenit mai lenta si mai fina, iar jetul de apa pompata, mai putin traumatizant pentru puc!

HX-ul ca schimbator in contracurent, mare si in boiler vertical, ceva mai putin folosit pe masinile espresso de casa, aduce mai multa precizie in proces decat containerul HX al lui Bezzera, de ex.;
si asta ajuta mult la un transfer rapid de caldura si functionarea mai rece a schimbatorului, dar si la o omogenizare (prin compensatie) a temperaturilor, care sunt foarte diferite pe cele 2 tuburi in timpul extractiei!
toate astea, necesare intr-o masina in care temperatura apei de extractie este in mare parte dependenta de temperatura si inertia termica a grupului (remember, E61 face singur shot-ul...), dar atentie, temperatura grupului e functie de tempoeratura din boiler (controlata de un senzor care comunica temperatura grupului);

curajoasa si inspirata alegerea temperaturii apei de retur termosifon intrata in HX inferior (!), ca referinta in bucla de reglaj a PID-ului ce controleaza incalzirea boilerului!
[Image: JMz9c6v.jpg]
e vorba de probabilitatea ca temperatura apei ce va fi pompata in camera de extractie din grup, deasupra pucului, sa fie foarte apropiata de cea a apei ce iasa pe returul termosifon imediat inainte de inceputul shotului;
asta se bazeaza pe cel putin 2 prezumtii:
(1) marea inertie termica a grupului E61; cu ani in urma spuneam ca acest grup prepara singur espresso; toate masinile ce-l folosesc se bazeaza pe asta, inclusiv Vezuviu - zic eu... si
(2) controlul prin program al procesului, de ex., impulsurile periodice pe termosifon, in idle, sau intreruperea temporara a incalzirii dupa terminarea shot-ului...pentru a amana reamorsarea termosifonului si deci incalzirea grupului;
in plus, o incalzire lenta si mai redusa a grupului e asigurata si printr-un tuning adecvat al circuitului termosifon: tub de tur mult mai gros decat returul si plasarea unui restrictor de debit la intrarea termosifonului in grup;
[Image: uJ6DetF.jpg]

potentialii utilizatori insista pe 2 cerinte pentru o masina espresso de casa:
sa se incalzeasca repede si sa nu faca zgomot mare; 
ambele sunt rezolvate rezonabil in cazul MaraX: zgomotul pompei e realmente redus, iar pentru incalzire gata de rulare, se poate conta pe cele numai 24 min, precizate si in manual;

un ciclu de incalzire tipic, arata asa (clic dreapta si "open image in a new tab" pentru ceva inteligibilitate...):

[Image: T5i7yLK.jpg]

la masinile cu grup E61 - grup de masa termica mare, aproape 5 Kg de alama - problema incalzirii e deseori gresit inteleasa: boilerul ajunge in regim de abur saturat in cca. 10 min, dece nu se poate da drumul la shot?!
pentru ca grupul e inca mult prea rece! un grup E61 e incalzit prin efect termosifon si 'amorsarea' acestuia, adica aparitia unui debit in circuitul sau, apare abia dupa ce boilerul a ajuns in regim termic de lucru!
odata amorsat termosifonul, acesta prin aport de apa fierbinte in 'ciuperca' grupului, incalzeste treptat grupul! una peste alta, macar 40-50 min, dar mai bine, (mult) peste o ora! mai ales la masini traditionale, cu boiler mare de cupru...

bun, dar la MaraX problema unei incalziri rapide este rezolvata, din nou prin ruperea cu traditiile: boilerul, rezistent si din inox, e incalzit mult peste limita traditionala pentru masinile de casa, acei 1,2-1,5 bar: se atinge initial (la masina mea, cel putin) peste 3 bar si deci, cca. 144C! astfel, grupul se va incalzi mult mai repede, chiar la un debit mai mic al termosiifonului! 
odata atinsa o temperatura maxima in ciclul de incalzire initiala a masinii, masina se raceste lent, si cam dupa 24 min de la power on, ajunge la 1,4 - 1,5 bar in boiler; LED-ul de semnalizare 'gata pentru shot' destul de putin fidel unei temperaturii precise, este aprins de mult si aceasta pereche de stari masina, imi pare optima pentru lansarea unor shoturi cu cafea prajita mediu-usor: LED pornire aprins si cca. 1,5 bar presiune in boiler!

calitate shoturi: respectand timing-ul impus de MaraX, adica avand cele 3 'luminite' aprinse steady, si o presiune in boiler de cca. 1,5 bar, cu o potrivire a setarii de regim termic (poz. 0, I, II) se obtin shoturi bune, adica se poate valorifica o cafea de calitate!
masina e gata pentru shot,
(1) la cca. 24 min dupa power on, cand presiunea coboara de la 3 bar la 1,5 bar,
(2) dupa o repornire din starea de economisire energie, cand presiunea urca la cca. 1,5 bar,
(3) oricand intr-o stare de asteptare (idle) in interiorul a 30 min de asteptare, inainte ca masina sa treaca in regim economic, cand se poate aduce presiunea din boiler tot la 1,5 bar, cu un... flush scurt, fara PF in grup, sau cu PF-ul gol incarcat in grup sa se incalzeasca...
(de mentionat ca manualul nou descrie clar procedura simpla de anulare a trecerii in regim economic; doar ca mie, acest regim economic mi se pare util si n-am sa renunt la el)

5 shoturi consecutive facute ieri undeva dupa cele 24 de minute de incalzire, (la cca. 3 min interval), cu doze in jurul a 18g si lichid extras variind intre 37 si 49g, au dat extraction yield-uri 18-19% (17,76 18,17 19,15 19,50 19,21) - si pe bune, ultimele 3 shoturi au fost asemanatoare si chiar bine echilibrate! (pentru cei interesati: folosesc un refractometru... chinezesc, de la BarSaker; deocamdata functioneaza fara probleme si mi se pare suficient de tolerant... toate valorile masurate sunt medii pentru 15 masuratori consecutive pe acelasi esantion!)

este desigur important, mai ales pentru un incepator, sa lucreze cu o masina care 'stie' sa evite supraincalzirea si nedeterminarea ce rezulta din asta!

in fata HX-urilor, lumea din forum e plina de prejudecati! dintre toate, frecvent se aminteste flush-ul ca necesitate si consumul de apa ce rezulta din asta; ok, cand lucrezi cu masini cu rezervor si apa din pet-uri, consumul de apa trebuie ca te preocupa; macar pentru ca periodic ai de luptat cu o tava intinsa, plina de apa!
da, la MaraX nu trebuie sa numeri 'in gand', nici sa te joci cu apa!
dar ideea cu 'fara flush' e in primul rand comerciala! flush trebuie facut, scurt si fara numarare, e adevarat! 
altfel nu putem reveni intr-un punct de maxima consistenta in extractie si nici nu ajungem la un abur de calitate!
in plus, consumul de apa ramane mare, probabil in acelasi ordin de marime ca la orice alta masina HX de casa! dece? pentru ca, probabil cu gandul la o operare ergonomica si curata, dar si la aspect, surplusul de apa (OPV si nu numai), se scurge in tavita, nu intra in vreo conducta de retur in rezervorul de apa;
gandiiti-va la un ristretto, o extractie cu, de ex., 0,8 ml/sec in medie, timp de 60 de sec! pompa genereaza un debit suplimentar de peste 3 ml/sec, adica la un singur shot am un surplus de aproape 200 ml in tava! etc.

kit debit? se potrivesc cele de la Cofee Sensor, sau ECM/Profitec; probabil si cel de la... Lelit;
nu e cel mai urgent dintre accesoriile de care am avea nevoie (cantare, cronometre, vase, lingurite etc.) dar sigur, odata instalat nu face nici un rau, din contra, cu ceva exercitiu, ajuta atat in preinfuzie, mai ales la prajiri usoare (si mai lenta, cu palier de presiune etc.), cat si in partea a doua a extractiei (brew) - cam la toate felurile de prajire, cand o micsorare progresiva sau chiar in trepte a presiunii in grup, reproduce in parte cele ce se intampla intr-un grup de spring-lever...eu, de ex., cu doze de 17g, incep sa reduc de la 9 la 8 bar pe la 15g in ceasca, apoi, dupa 20g lichid, ajung la 7 bar si ma opresc pe la 6, chiar 5 bar dupa 30g...
dar MaraX face shoturi bune fara prea multa contorsionare in extractie; deseori deci merg pe presiunea maxima de extractie, doar preinfuzia progresiva o fac uneori pe la 12 sec in loc de 8-9 cat era initial;
una peste alta, kitul ajuta si in cazul Mara, cu al ei debit in gol mult mai mic decat la alte masini;
apropo, la sfarsit de sesiune extractii, curatarea sitei dusului si apoi cele 3-5 backflush-uri cu apa fierbinte, le fac cu robinetul restrictor deschis la maxim;

Jim Schulman si altii vorbesc de calitatea arbitrara a aburului, daca nu suntem atenti la presiunea din boiler;
dar cand aceasta e 1,5 bar, duza cu 2 gauri genereaza un abur foarte bun!
si spun asta in comparatie cu cei 2l ai boilerului de abur la Strega, sau 2,3l la Minima; si o spun, folosind pitcher-ul Motta Europa mai mare, cel de 750 ml, in care pun 450 ml de lapte de Halchiu, de peste 3,5% grasime;
daca presiunea in boiler e mai joasa, da, procedura ramane tot un... flush (din alea necesare totusi la MaraX Smile ) si apoi asteptat cateva minute pana presiunea ajunge in zona 1,5 bar!
dece folosim deci flush-urile? pentru a interctiona cu software-ul, care aduce masina intr-o aceeasi stare!

in cele de mai sus, m-am referit numai la modul X, modul de lucru programat al lui MaraX, in treapta 0, si trebuie sa mai precizez ca n-am apucat inca sa vad ceva profile de temperatura in celelalte trepte X; 
modul de lucru pentru abur, ca masina HX 'standard', mai mult sau mai putin conventionala, nu l-am folosit pana acum, iar cei interesati au in forum, destule alte thread-uri dedicate;

spuneam mai sus (tare mai sus Smile ) ca "va trebui sa fac un fel de recapitulare, intr-un singur post, aici;", dar pana atunci, ramanem pe un 'work in progress'...  si prefer tot mai mult sa raman la bautul cafelei!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Multumesc frumos!
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
in postarea mea de mai sus e un chart cu warm-up-ul, care are cateva marcaje cu linii verticale;
datorita unui late edit prin ingustarea scalei orizontale, ele au ramas cu ceva sec in urma;
cel mai important, marcajul de inchidere vacuum breaker, e in momentul in care incepe presurizarea initiala in boiler, la cca. 362 sec de la pornire (6 min);
cu corecturile respective graficul arata:
[Image: zvJtbeJ.jpg]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Salutare,

Multumesc tuturor pentru review-urile utile!

Sunt proaspat posesor de Mara X si voiam sa va impartasesc primele pareri:

1. Calitate f buna shot-uri (am reusit in sfarsit sa scot si zaharurile din cafea lucrand exclusiv cu Yume Smile)).
2. Grupul mi se pare mult mai usor de curatat fata de PL81T si parca si carcasa se curata mult mai usor (nu raman pete dupa stergere)
3. Are "last shot protection" - inainte  ca apa  sa ajunga la minim, incepe sa clipeasca beculetul cu apa si te lasa sa termini shot-ul chiar daca esti la limita.
4.  Consuma ceva apa si recomand ca pana nu intra in modul economic sau pana nu-l inchideti, sa nu spalati tavita de scurgere pentru ca el mai arunca apa in ea la anumite intervale.
5. Cestile se infierbanta f tare pe incalzitor
6. Am o observat un lucru ciudat: La prima extractie am curgere ok (28-35 sec, 1:2 - 1:2.5), dar daca trec mai mult de 5 minute si mai incerc o extractie totul se precipita si curgerea e mult mai rapida cu gust alterat spre rau in final (am facut experimentul asta 3 zile consecutive).
Am citit apoi un review (Dave Corbey) care spunea ca daca depasesti 5 minute de la ultimul shot, trebuie sa-l lasi 15 minute sa-si revina la temperatura normala (el fiind supraincalzit) - am testat azi si asta si s-a potrivit (au trecut 7 min de la ultimul shot , iar urmatorul a curs mult mai repede - dupa 15 minute de asteptare am tras in a unul si a curs normal).

Am o intrebare pentru cei mai experimentati pe zona asta: pot scapa cum de problema asta cu i tervalul dintre shot-uri? (5 minute e cam la limita).
Mentionez ca am avut sesiuni si cu flush-uri scurte intre extractii si fara, totusi n-am incercat inca un cooling flush (5-10 sec) gandindu-ma ca nu e nevoie din moment ce aparatule e super "controlat".

Revin cu mai multe informatii pe masura ce-l mai exploatez Smile

P.S.: M-am jucat doar pe modurile de temperatura 0 si 1 (la 1 ma cam frigea cana in mana Smile) asa ca am revenit la 0) gustul fiind asemanator intre, iar ca mod de functionare il tin pe X (1).

Toate bune!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
alchemist Wrote:... Calitate f buna shot-uri
...La prima extractie am curgere ok (28-35 sec, 1:2 - 1:2.5), dar daca trec mai mult de 5 minute si mai incerc o extractie totul se precipita si curgerea e mult mai rapida cu gust alterat spre rau in final
... aparatul e e super "controlat".

cele de mai sus, contradictorii cum sunt, rezuma bine comportamentul MaraX!
cu mentiunea ca acel 'super "controlat" ' e cam peiorativ Smile
adica da, procesele din masina sunt alambicat si secretos controlate de un software ad-hoc! dar in acest caz, softul nu exploateaza procesele naturale termotehnice, ci se lupta cu ele! ceea ce s-a dovedit contraproductiv pentru utilizator, dar atractiv pentru potentialul cumparator gata sa se inece in oceanul de marketing (si eu am fost in situatia respectiva!)
nici un soft nu e fara 'bube'! tehnic, nu statistic; deci departe de a reprosa pioneratul Lelit in domeniu!
din contra! l-am apreciat si il apreciez tot mai mult!
ceva insa reprosez lui Lelit: ascunderea sau amputarea chiar, a sistemului de control din masina (Gicar, pentru Lelit) in spatele unor pretexte cu patentarea etc., lasand utilizatorul in fata unei masini capricioase, mai putin previzibile, in 'paza' acelui LED de masina ready pentru shot, cam inutil si fals in mare parte din timp!

MaraX incearca sa depaseasca un 'handicap' inerent masinilor HX, fata de cele cu boiler separat pentru extractie (dual boilere si cele cu grup saturat);

la o masina cu boiler incalzit separat pentru extractie, apa livrata grupului (sau cea din grup la grupurile saturate) are o temperatura ce poate fi controlata riguros si relativ usor! temperatura grupului, pe de alta parte este fie o conseciinta a temperaturii din boiler (termosifon), fie e controlata electronic, tot riguros si relativ usor!
extractia este astfel programata exploatand fenomenele termodinamice firesti si ea incepe consistent cu aceleasi valori ale parametrilor; derularea, desigur, implica si pucul - consistenta si temperatura;
si tot ce se face/imbunatateste la o asemenea masina, e exterior fenomenului fizic din grup: espresso-ul se extrage in debit si temperatura, cu sau fara profilarea acestor parametrii, pe o durata si intr-o cantitate;
o buna ilustrare a celor spuse e ACS Minima, care fara multe zorzoane, e redusa strict la cele necesare derularii firesti a fenomenelor termice declansate; fenomene care sunt controlabile ca valori de catre utilizator (acces usor la parametrii PID-urilor)!

la masinile HX, incalzirea apei ce se livreaza grupului are loc intr-un schimbator de caldura in imersie (totala sau partiala), in boilerul de abur saturat, schimbator care se comporta ca un al doilea boiler, de extractie, si care preia deci caldura din boilerul de abur, fara a avea o sursa de caldura, separat controlata; temperatura apei de extractie pare a fi mai dificil de controlat si nu intamplator, multe masini HX comerciale au pastrat decenii la rand grupurile tip E61 care asigura o nivelare a temperaturii apei pompate; functie desigur de temperatura apei din boiler; la aceste masini exista o durata de revenire pentru shot, revenire intr-o aceeasi stare termica, ce asigura o temperatura consistenta pentru extractie;

MaraX e din aceasta ultima categorie, dar cu unele modificari, care altereaza ideea de durata de revenire pentru shot; exista insa o stare potrivita pentru inceputul unui shot, dar aceasta nu e semnalizata de suprastructura de electronica si soft a masinii! desi masina e supusa unui reglaj inteligent, constient in mare de starea ei termica, care o aduce mereu in acea stare potrivit pentru inceputul unui shot! cand? cum?
citim varia review-uri si retinem niste informatii folositoare!
oricum, simpla referire in bucla de reactie, la temperatura de iesire din HX nu mi se pare capabila sa asigure prin PID, o temperatura constanta a apei de extractie: in momentul pornirii pompei, asa cum stim, termosifonul se 'rupe' si prin ambele tuburi apa pompata circula inspre grup! apa pompata intra rece in HX, se amesteca in HX cu cea calda, preia caldura din boiler, si mai departe in incinta mushroom din grup; pe urma, grupul conduce apa prin caneluri in masa de alama si o 'netezeste' ca temperatura...
sper sa contribui si eu in viitor cu ceva informatii ref la determinarea starii de ready for shot... doar ca ma misc tare incet Smile

acum, dau drumul la masina si fac primul shot dupa 24 -30 min; daca presiunea in boilerul de abur nu e de 1,5 bar, dau drumul unui flush scurt (cca. 5 sec) si presiunea va urca repede, in catev zeci de sec.
frecvent, fac si un prim shot simulat, deci cu termofiltrul acela DIY si vad temperatura apei livrate in grup: cca. 90,2C
de aici incolo, la 3 min interval, fac cele cca. 6 shoturi duble (17-19g);

in general, acea revenire la 1,5 bar se poate obtine nu numai cu un flush de 5-10 sec, ci si cu un... backflush - ceva economie de apa;
pentru 'echilibrarea' masinii ajuta - zic eu, poate e doar un ritual Smile - o purjare de abur (cca. 10 sec) si una de apa din boiler (3-5 sec), facute dupa cele 24 min de incalzire;

la sfarsit de sesiune shoturi, neaparat 3-5 backflush-uri complete, fara detergent, desigur!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
(05-09-2020, 20:28)radudani Wrote:
alchemist Wrote:... Calitate f buna shot-uri
...La prima extractie am curgere ok (28-35 sec, 1:2 - 1:2.5), dar daca trec mai mult de 5 minute si mai incerc o extractie totul se precipita si curgerea e mult mai rapida cu gust alterat spre rau in final
... aparatul e e super "controlat".

cele de mai sus, contradictorii cum sunt, rezuma bine comportamentul MaraX!
cu mentiunea ca acel 'super "controlat" ' e cam peiorativ Smile
adica da, procesele din masina sunt alambicat si secretos controlate de un software ad-hoc! dar in acest caz, softul nu exploateaza procesele naturale termotehnice, ci se lupta cu ele! ceea ce s-a dovedit contraproductiv pentru utilizator, dar atractiv pentru potentialul cumparator gata sa se inece in oceanul de marketing (si eu am fost in situatia respectiva!)
nici un soft nu e fara 'bube'! tehnic, nu statistic; deci departe de a reprosa pioneratul Lelit in domeniu!
din contra! l-am apreciat si il apreciez tot mai mult!
ceva insa reprosez lui Lelit: ascunderea sau amputarea chiar, a sistemului de control din masina (Gicar, pentru Lelit) in spatele unor pretexte cu patentarea etc., lasand utilizatorul in fata unei masini capricioase, mai putin previzibile, in 'paza' acelui LED de masina ready pentru shot, cam inutil si fals in mare parte din timp!

MaraX incearca sa depaseasca un 'handicap' inerent masinilor HX, fata de cele cu boiler separat pentru extractie (dual boilere si cele cu grup saturat);

la o masina cu boiler incalzit separat pentru extractie, apa livrata grupului (sau cea din grup la grupurile saturate) are o temperatura ce poate fi controlata riguros si relativ usor! temperatura grupului, pe de alta parte este fie o conseciinta a temperaturii din boiler (termosifon), fie e controlata electronic, tot riguros si relativ usor!
extractia este astfel programata exploatand fenomenele termodinamice firesti si ea incepe consistent cu aceleasi valori ale parametrilor; derularea, desigur, implica si pucul - consistenta si temperatura;
si tot ce se face/imbunatateste la o asemenea masina, e exterior fenomenului fizic din grup: espresso-ul se extrage in debit si temperatura, cu sau fara profilarea acestor parametrii, pe o durata si intr-o cantitate;
o buna ilustrare a celor spuse e ACS Minima, care fara multe zorzoane, e redusa strict la cele necesare derularii firesti a fenomenelor termice declansate; fenomene care sunt controlabile ca valori de catre utilizator (acces usor la parametrii PID-urilor)!

la masinile HX, incalzirea apei ce se livreaza grupului are loc intr-un schimbator de caldura in imersie (totala sau partiala), in boilerul de abur saturat, schimbator care se comporta ca un al doilea boiler, de extractie, si care preia deci caldura din boilerul de abur, fara a avea o sursa de caldura, separat controlata; temperatura apei de extractie pare a fi mai dificil de controlat si nu intamplator, multe masini HX comerciale au pastrat decenii la rand grupurile tip E61 care asigura o nivelare a temperaturii apei pompate; functie desigur de temperatura apei din boiler; la aceste masini exista o durata de revenire pentru shot, revenire intr-o aceeasi stare termica, ce asigura o temperatura consistenta pentru extractie;

MaraX e din aceasta ultima categorie, dar cu unele modificari, care altereaza ideea de durata de revenire pentru shot; exista insa o stare potrivita pentru inceputul unui shot, dar aceasta nu e semnalizata de suprastructura de electronica si soft a masinii! desi masina e supusa unui reglaj inteligent, constient in mare de starea ei termica, care o aduce mereu in acea stare potrivit pentru inceputul unui shot! cand? cum?
citim varia review-uri si retinem niste informatii folositoare!
oricum, simpla referire in bucla de reactie, la temperatura de iesire din HX nu mi se pare capabila sa asigure prin PID, o temperatura constanta a apei de extractie: in momentul pornirii pompei, asa cum stim, termosifonul se 'rupe' si prin ambele tuburi apa pompata circula inspre grup! apa pompata intra rece in HX, se amesteca in HX cu cea calda, preia caldura din boiler, si mai departe in incinta mushroom din grup; pe urma, grupul conduce apa prin caneluri in masa de alama si o 'netezeste' ca temperatura...
sper sa contribui si eu in viitor cu ceva informatii ref la determinarea starii de ready for shot... doar ca ma misc tare incet Smile

acum, dau drumul la masina si fac primul shot dupa 24 -30 min; daca presiunea in boilerul de abur nu e de 1,5 bar, dau drumul unui flush scurt (cca. 5 sec) si presiunea va urca repede, in catev zeci de sec.
frecvent, fac si un prim shot simulat, deci cu termofiltrul acela DIY si vad temperatura apei livrate in grup: cca. 90,2C
de aici incolo, la 3 min interval, fac cele cca. 6 shoturi duble (17-19g);

in general, acea revenire la 1,5 bar se poate obtine nu numai cu un flush de 5-10 sec, ci si cu un... backflush - ceva economie de apa;
pentru 'echilibrarea' masinii ajuta - zic eu, poate e doar un ritual Smile - o purjare de abur (cca. 10 sec) si una de apa din boiler (3-5 sec), facute dupa cele 24 min de incalzire;

la sfarsit de sesiune shoturi, neaparat 3-5 backflush-uri complete, fara detergent, desigur!

Multumesc, @radudani!

Am aparatul de cateva zile, dar sunt convins ca-l dau la brazda.
Am mai facut o "prostie" si l-am lasat vreo 45min-1h la incalzit, iar rezultatul a fost "supraincalzit", in ideea in care nu se mai racea cafeaua din ceasca cu toate ca am lucrat in treapta 0.
Oricum si cafeaua cu care lucrez e f light prajita (Yume Burundi) lucru care o mai "incurca" pe Mara X fara profilare de debit (inca)

O curiozitate: de ce faci 6 shot-uri pe sesiune?
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)