sNap7: "...vad o padela deasupra grupului. Ce anume face? Care este avantajul de a avea asta?"
vladdooo: "radudani impresii despre Mara X?"
impresiile mele despre MaraX le-am cam risipit in mai multe
thread-uri... va trebui sa fac un fel de recapitulare, intr-un singur post, aici;
pana atunci, cateva idei la o prima gandire:
subscriu la tot ce s-a scris pana acum in review-uri, in special
Jim Schulman,
Dave Corbey si
Mauro Epis
daca cineva e interesat de MaraX, cu siguranta le-a parcurs, sau trebuia sa le fi parcurs, pe toate...
si sigur, trebuie sa-si dea un raspuns la intrebarea: ce anume in mod special, daca exista asa ceva, ma face sa imi doresc MaraX?! (in afara de explicatii gen: 'imi place si gata...')
as accentua, din perspectiva mea:
Lelit, a operat schimbari majore in tiparul sau de piata, in gama de produse oferite, in nivelul calitativ al realizarii acestora, dar mai ales in ideea de a oferi de fiecare data ceva diferit, inovator chiar, intr-o lume dominata de ritualuri si dogme - espresso-ul de casa!
mai mult, a pastrat o anume tacere, provocatoare ce-i drept, asupra a nenumarate mici sau mari inovatii strecurate in produsele sale pentru a le imbunatati performantele!
o explicatie ar fi si pentru ca majoritatea acestor inovatii sunt in zone ale functionalitatii masinii, care sunt in afara cunoasterii si chiar dorintei de intelegere a utilizatorului obisnuit!
pe de alta parte, daca exista o componenta de marketing - si cred ca exista din plin - atunci ma gandesc la utilizatorul tinta pentru MaraX: cineva probabil mai la inceputuri - care nu-si doreste si poate nici nu are timp pentru tot felul de manevre maiestrite pentru a stapani procesul dar e atent la masini mai greu de imblanzit, cum sunt HX-urile...
Masina-i programata sa decida in locul operatorului, cand si cum sa-i faca extractia espresso!
si cum spuneam odata, MaraX a rezolvat problema
timing-ului, prin interactivitate directa (LED-uri)...
daca MaraX e o 'reprezentatie' de marketing, atunci efectele speciale vin din partea de
firmware! doar ca fiecare software are limitele sale, limite ale celui ce l-a creeat, dar si a intregului context hardware angrenat in executia programului! suntem insa deja obisnuiti cu asa ceva - chestia cu AI-ul inglobat a devenit banalitate a existentelor noastre...
doar ca o masina espresso capabila nu e asa o banalitate si principala problema in calea unei reusite depline ramane in acest caz...
pretul!
prohibitiv pentru cineva nou in bransa, obisnuit cu preturi de sute de lei pentru expresoare si rasnite de supermarket!
probabil
feedback-ul exploatarii lui MaraX va da suficienta informatie fabricantului, aplicabila pentru masini mai accesibile material, zona in care Lelit a excelat intotdeauna...
Ceva dreptate trebuie insa sa-i fac si eu lui MaraX:
e adevarat, am destule
bile negre - cei ce-au facut-o au fost prea secretosi, ca sa folosesc ceva eufemistic, n-au lasat la suprafata indicii pentru varia setari - lucru la indemana oricarui posesor de masina espresso cu PID! valorile pentru cele 3 trepte de temperatura sunt impuse neconditionat; spatiul de miscare al unuia doritor de experimente e practic nul!
in Mara, sub regim X suntem intr-o lume... X, controlata software si orice modificare facem, putem sa ne stricam jocul!
insa
bilele albe abunda si aici, in primul rand e de apreciat faptul ca Lelit a renuntat la... fluiere si panglici colorate!
nu exista ecrane/afisaje si toate reglajele sunt ascunse sub... capota!
operarea ramane simpla, curata!
chiar si numai pentru atat, plus increderea in brand, si ar fi suficient sa ne dorim MaraX!
cel putin in cazul meu, asta a fost un argument hotarator, alaturi de principala inovatie - controlul temperaturii de extractie la un HX!
pompa - adusa ca functionalitate inr-o zona de debit in gol injumatatit aproape (fata de modelele uzuale)... 5-6 ml/sec! astfel a scazut zgomotul, preinfuzia progresiva a devenit mai lenta si mai fina, iar jetul de apa pompata, mai putin traumatizant pentru puc!
HX-ul ca schimbator in contracurent, mare si in boiler vertical, ceva mai putin folosit pe masinile espresso de casa, aduce mai multa precizie in proces decat containerul HX al lui Bezzera, de ex.;
si asta ajuta mult la un transfer rapid de caldura si functionarea mai rece a schimbatorului, dar si la o omogenizare (prin compensatie) a temperaturilor, care sunt foarte diferite pe cele 2 tuburi in timpul extractiei!
toate astea, necesare intr-o masina in care temperatura apei de extractie este in mare parte dependenta de temperatura si inertia termica a grupului (
remember, E61 face singur shot-ul...), dar atentie, temperatura grupului e functie de tempoeratura din boiler (controlata de un senzor care comunica temperatura grupului);
curajoasa si inspirata alegerea temperaturii apei de retur termosifon intrata in HX inferior (!), ca referinta in bucla de reglaj a PID-ului ce controleaza incalzirea boilerului!
e vorba de probabilitatea ca temperatura apei ce va fi pompata in camera de extractie din grup, deasupra pucului, sa fie foarte apropiata de cea a apei ce iasa pe returul termosifon imediat inainte de inceputul shotului;
asta se bazeaza pe cel putin 2 prezumtii:
(1) marea
inertie termica a grupului E61; cu ani in urma spuneam ca acest grup prepara singur espresso; toate masinile ce-l folosesc se bazeaza pe asta, inclusiv Vezuviu - zic eu... si
(2)
controlul prin program al procesului, de ex., impulsurile periodice pe termosifon, in idle, sau intreruperea temporara a incalzirii dupa terminarea shot-ului...pentru a amana reamorsarea termosifonului si deci incalzirea grupului;
in plus, o incalzire lenta si mai redusa a grupului e asigurata si printr-un
tuning adecvat al circuitului termosifon: tub de tur mult mai gros decat returul si plasarea unui
restrictor de debit la intrarea termosifonului in grup;
potentialii utilizatori insista pe 2 cerinte pentru o masina espresso de casa:
sa se incalzeasca repede si sa nu faca zgomot mare;
ambele sunt rezolvate rezonabil in cazul MaraX: zgomotul pompei e realmente redus, iar pentru incalzire gata de rulare, se poate conta pe cele numai
24 min, precizate si in
manual;
un
ciclu de incalzire tipic, arata asa (clic dreapta si "open image in a new tab" pentru ceva inteligibilitate...):
la masinile cu grup E61 - grup de masa termica mare, aproape 5 Kg de alama - problema incalzirii e deseori gresit inteleasa: boilerul ajunge in regim de abur saturat in cca. 10 min, dece nu se poate da drumul la shot?!
pentru ca grupul e inca mult prea rece! un grup E61 e incalzit prin efect termosifon si 'amorsarea' acestuia, adica aparitia unui debit in circuitul sau, apare abia dupa ce boilerul a ajuns in regim termic de lucru!
odata amorsat termosifonul, acesta prin aport de apa fierbinte in 'ciuperca' grupului, incalzeste treptat grupul! una peste alta, macar 40-50 min, dar mai bine, (mult) peste o ora! mai ales la masini traditionale, cu boiler mare de cupru...
bun, dar la MaraX problema unei incalziri rapide este rezolvata, din nou prin ruperea cu traditiile: boilerul, rezistent si din inox, e incalzit mult peste limita traditionala pentru masinile de casa, acei 1,2-1,5 bar: se atinge initial (la masina mea, cel putin)
peste 3 bar si deci, cca.
144C! astfel, grupul se va incalzi mult mai repede, chiar la un debit mai mic al termosiifonului!
odata atinsa o temperatura maxima in ciclul de incalzire initiala a masinii, masina se raceste lent, si cam dupa 24 min de la
power on, ajunge la 1,4 - 1,5 bar in boiler; LED-ul de semnalizare 'gata pentru shot' destul de putin fidel unei temperaturii precise, este aprins de mult si aceasta pereche de stari masina, imi pare optima pentru lansarea unor shoturi cu cafea prajita mediu-usor: LED pornire aprins si cca. 1,5 bar presiune in boiler!
calitate shoturi: respectand timing-ul impus de MaraX, adica avand cele 3 'luminite' aprinse
steady, si o presiune in boiler de cca. 1,5 bar, cu o potrivire a setarii de regim termic (poz. 0, I, II) se obtin shoturi bune, adica se poate valorifica o cafea de calitate!
masina e gata pentru shot,
(1) la cca. 24 min dupa
power on, cand presiunea coboara de la 3 bar la 1,5 bar,
(2) dupa o repornire din starea de economisire energie, cand presiunea urca la cca. 1,5 bar,
(3) oricand intr-o stare de asteptare (idle) in interiorul a 30 min de asteptare, inainte ca masina sa treaca in regim economic, cand se poate aduce presiunea din boiler tot la 1,5 bar, cu un... flush scurt, fara PF in grup, sau cu PF-ul gol incarcat in grup sa se incalzeasca...
(de mentionat ca manualul nou descrie clar procedura simpla de anulare a trecerii in regim economic; doar ca mie, acest regim economic mi se pare util si n-am sa renunt la el)
5 shoturi consecutive facute ieri undeva dupa cele 24 de minute de incalzire, (la cca. 3 min interval), cu doze in jurul a 18g si lichid extras variind intre 37 si 49g, au dat e
xtraction yield-uri 18-19% (17,76 18,17 19,15 19,50 19,21) - si pe bune, ultimele 3 shoturi au fost asemanatoare si chiar bine echilibrate! (pentru cei interesati: folosesc un
refractometru...
chinezesc, de la BarSaker; deocamdata functioneaza fara probleme si mi se pare suficient de tolerant... toate valorile masurate sunt medii pentru 15 masuratori consecutive pe acelasi esantion!)
este desigur important, mai ales pentru un incepator, sa lucreze cu o masina care 'stie' sa evite supraincalzirea si nedeterminarea ce rezulta din asta!
in fata HX-urilor, lumea din forum e plina de prejudecati! dintre toate, frecvent se aminteste
flush-ul ca necesitate si
consumul de apa ce rezulta din asta; ok, cand lucrezi cu masini cu rezervor si apa din pet-uri, consumul de apa trebuie ca te preocupa; macar pentru ca periodic ai de luptat cu o tava intinsa, plina de apa!
da, la MaraX nu trebuie sa numeri 'in gand', nici sa te joci cu apa!
dar ideea cu 'fara flush' e in primul rand comerciala! flush trebuie facut, scurt si fara numarare, e adevarat!
altfel nu putem reveni intr-un punct de maxima consistenta in extractie si nici nu ajungem la un abur de calitate!
in plus, consumul de apa ramane mare, probabil in acelasi ordin de marime ca la orice alta masina HX de casa! dece? pentru ca, probabil cu gandul la o operare ergonomica si curata, dar si la aspect, surplusul de apa (OPV si nu numai), se scurge in tavita, nu intra in vreo conducta de retur in rezervorul de apa;
gandiiti-va la un ristretto, o extractie cu, de ex., 0,8 ml/sec in medie, timp de 60 de sec! pompa genereaza un debit suplimentar de peste 3 ml/sec, adica la un singur shot am un surplus de aproape 200 ml in tava! etc.
kit debit? se potrivesc cele de la Cofee Sensor, sau ECM/Profitec; probabil si cel de la... Lelit;
nu e cel mai urgent dintre accesoriile de care am avea nevoie (cantare, cronometre, vase, lingurite etc.) dar sigur, odata instalat nu face nici un rau, din contra, cu ceva exercitiu, ajuta atat in preinfuzie, mai ales la prajiri usoare (si mai lenta, cu palier de presiune etc.), cat si in partea a doua a extractiei (brew) - cam la toate felurile de prajire, cand o micsorare progresiva sau chiar in trepte a presiunii in grup, reproduce in parte cele ce se intampla intr-un grup de
spring-lever...eu, de ex., cu doze de 17g, incep sa reduc de la 9 la 8 bar pe la 15g in ceasca, apoi, dupa 20g lichid, ajung la 7 bar si ma opresc pe la 6, chiar 5 bar dupa 30g...
dar MaraX face shoturi bune fara prea multa contorsionare in extractie; deseori deci merg pe presiunea maxima de extractie, doar preinfuzia progresiva o fac uneori pe la 12 sec in loc de 8-9 cat era initial;
una peste alta, kitul ajuta si in cazul Mara, cu al ei debit in gol mult mai mic decat la alte masini;
apropo, la sfarsit de sesiune extractii, curatarea sitei dusului si apoi cele 3-5
backflush-uri cu apa fierbinte, le fac cu robinetul restrictor deschis la maxim;
Jim Schulman si altii vorbesc de calitatea arbitrara a
aburului, daca nu suntem atenti la presiunea din boiler;
dar cand aceasta e 1,5 bar, duza cu 2 gauri genereaza un abur foarte bun!
si spun asta in comparatie cu cei 2l ai boilerului de abur la Strega, sau 2,3l la Minima; si o spun, folosind pitcher-ul Motta Europa mai mare, cel de 750 ml, in care pun 450 ml de lapte de Halchiu, de peste 3,5% grasime;
daca presiunea in boiler e mai joasa, da, procedura ramane tot un... flush (din alea necesare totusi la MaraX
) si apoi asteptat cateva minute pana presiunea ajunge in zona 1,5 bar!
dece folosim deci flush-urile? pentru a interctiona cu software-ul, care aduce masina intr-o aceeasi stare!
in cele de mai sus, m-am referit numai la
modul X, modul de lucru
programat al lui MaraX, in treapta 0, si trebuie sa mai precizez ca n-am apucat inca sa vad ceva profile de temperatura in celelalte trepte X;
modul de lucru pentru abur, ca masina HX 'standard', mai mult sau mai putin conventionala, nu l-am folosit pana acum, iar cei interesati au in forum, destule alte
thread-uri dedicate;
spuneam mai sus (tare mai sus
) ca
"va trebui sa fac un fel de recapitulare, intr-un singur post, aici;", dar pana atunci, ramanem pe un
'work in progress'... si prefer tot mai mult sa raman la bautul cafelei!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)