Welcome Back Log In Create Account

La Pavoni Europicolla - Zen in espresso

Ar suna bine de pe ebay... dar ca nu este pentru Europiccola. Pretul in schimb ar fi corect.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Continui aici niste discutii care au deviat in topicul "Cum arata cafeaua ta de azi?" si nu are rost sa le mai lungim acolo...

(28-02-2016, 19:50)rdumitrescu Wrote:
(28-02-2016, 01:45)grill Wrote: ...
La ce temperatura a fost extractia? Arata foarte bine!

Salut, 

Sincer nu știu. La Pavoni e un HX care n-are nici un soi de indicator. Există niște stickere care se pot lipi pe grup și se colorează în funcție de temperatură, dar încă nu mi-am luat. 

Pot doar să fac "mai rece", "temperatură nominală" sau "mai cald", dar n-am făcut încă o sesiune serioasă de experimentat. Shotul ăsta a fost cam la temperatura lui nominală, în ideea în care n-am luat nici o măsură să răcesc grupul, dar nici nu l-am lăsat să se supraîncălzească :)

Si daca ai avea stickerele, cum ai controla temperatura ?
Practic temperatura si presiunea la masina asta sunt legate una de alta, nu poti avea temperatura inalta la presiune joasa, fara sa faci modificari.

(25-02-2016, 21:54)rdumitrescu Wrote:
(25-02-2016, 20:40)renatoa Wrote:
(25-02-2016, 17:03)rdumitrescu Wrote: ...
Față de 14g cât foloseam înainte, corpul este mai intens, fără a fi mai amar. S-au păstrat aciditatea și notele, poate chiar sunt mai evidente.

Interesanta coincidenta, si eu azi am plusat la 16g, si aproape s-a infundat... :(
Cred ca am si macinat mai fin ca de obicei, si s-a tampat si mai vartos, fiind mai multa cafea...
Nu stiu cum iti intra 18g acolo  :s  Huh

Trebuie să macini mai grosier, nu mai fin. La mine, pentru trecerea de la 14 la 18 grame, a trebuit să măresc considerabil granulația.

De încăput este aproape la limită. Când vărs cafeaua în portafiltru sunt un pic peste buză. Se compactează când bat un pic în masă, iar după ce tampez am cam 5mm sub muchia portafiltrului.

Mai bine nu citeam asta cu 16 grame, m-a "costat" cateva zile de experimentari din care nu mi-a iesit nimic... asa bun ca inainte :)
Am ajuns la o macinare asa de grosiera, ca sunt aproape de marcajul la care macin pentru Aeropress ! si tot se infunda, trece extrem de greu, peste 40 secunde...
O posibil explicatie ar fi forma cosului, care este usor conica, asa ca practic tamperul este gandit ca la un anumit nivel sa se opreasca in conicitatea cosului, oricat ai apasa de mult, el nu trece mai departe.
Ei bine, acel volum delimitat de tamper se pare, e o ipoteza, nimic mai mult, a fost gandit sa gazduiasca 14 grame la compactarea optima pentru care sa ai extractie de 25-30 secunde.
Pui mai multa cafea, tot cam pe acolo se opreste tamperul, dar o compacteaza si mai mult, asa ca oricat de grosier ai macina sfarsesti cu un monolit de cafea impenetrabil :(
O sa revin la 14 grame, sa ma bucur si eu din nou ca vad curgere "ca'n filme..." :D

Sau as putea tampa mai putin apasat, sa las pucul mai aerat, dar nu am reproductibilitate de la o zi la alta... :s Huh

Reply
Sper că nu spui tamper la chestia aia de plastic cu care vine La Pavoni :D eu la început aveam impresia că tamper este și ăla, apoi mi-am cumpărat tamper și am văzut că nu e așa.

Poți controla temperatura prin răcirea sau încălzirea grupului. Dacă pui, să zicem, o cârpă cu apă rece pe el, grupul va fi mai rece și asta va scădea temperatura apei care vine în el. Dacă îl lași să meargă în gol, se va supraîncălzi și, la fel, va crește temperatura apei care intră în grup. Variații poți obține și de la portafiltru. Cu el rece sau cald influențezi temperatura extracției.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Nu l-am avut pe cel de plastic niciodata, am facut un tamper improvizat, dar nu e de plastic, e de sticla, si are diametrul corect, 49.6mm, cert e ca pot apasa cat poate muschiul meu, doar ca la o adancime cam de 8 mm de la sita se opreste, oricat as apasa, chiar si si cu sita goala.
Orice tamper ar fi, cert este ca nu avem de-a face cu un cos cilindric, ca sa poti comprima pucul intr-o plaja larga, ca o seringa.
La 5mm de sita are diametrul de 48.9mm iar la iesire are 50 mm.
49.6 mm cat este tamperul corespunde aproximativ cu o grosime a pucului de 10.5mm, cam la 8mm adancime de la buza. In acei 10.5mm nu poti baga orice cantitatea de cafea si sa zici ca o presezi la fel, chiar folosind un tamper dinamometric, el se va propti in peretii cosului si nu va indica presiunea reala asupra cafelei !

Radeti voi de tamperul original, dar cred ca e facut convex si cu muchiile rotunjite tocmai ca sa se aseze bine in aceasta conicitate...
Si la Pavoni NU trebuie tampat cu forta, de aia e de plastic, scrie asta peste tot !
Exacta asta constat cu cele 16 grame ca le comprim prea mult in acelasi volum... probabil ca la 14 grame eram limitat de conicitate ca sa nu o presez mai mult decat trebuie ;)

[Image: www-lapavoni-ca-images-tamper.jpg]

Cred ca o sa dau o comanda la un tamper din asta de plastic... zisa cu tonul ala de final de clip parodie cu Hitler, cand se declara invins :)

Manevrele de care zici cu racire incalzire nu prea merg la mine, am presostat si sta intre 1 si 1.03 bar imediat dupa stabilizare.
O carpa rece care ar produce racirea boilerului ar duce la scaderea presiunii, si presostatul ar declansa incalzirea la loc. De supraincalzit nu vad rostul, toti incearca sa scada temperatura, nu sa o creasca.
Doar ca la o temperatura prea mica nu mai ai presiune suficienta pentru dus...

O posibila solutie viabila de care am dat, sa ai temperatura mica si presiune mare, este sa dai o gaura in dopul boilerului, montezi o valva gen anvelopa auto, modifici presostatul sa se stabilizeze la 0.7-0.8 bar, si cand temperatura s-a stabilizat la acea presiune, cu o pompa gen bicicleta, dar mai serioasa, bagi presiune in boiler prin dop, s-a mers chiar si pana la 4 bar ;)

Reply
Eu am pus PID si am o mica pompa electrica folosita la tensiometrele electrice. Introduc aer in boiler prin tzeava de abur.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Sigur, sunt solutii... dar implica modificari, nu am zis ca e simplu... chiar daca un PID este 50 lei...
Ingenioasa solutia cu pompa de tensiometru, ce presiune baga ?

Reply
Merge pana la 1bar
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Eu nu inteleg. Din ce am inteles din functionarea aparatului, supraincalzirea din pct meu de vedere apare la grup, fiind nevoie uneori de o racire a acestuia (poate 5 sau 10 grade pt ca inca nu mi-au ajuns strip-urile de temp de la oe).
De ce sa pacalesti presostatul?
De ce sa introduci presiune in boiler?

Reply
Si plus ca presostatul ia presiunea din boiler iar dacă răcești doar grupul nu are cum sa se răcească si apa din boiler, ca sa scadă temperatura si sa declanșeze din nou încălzirea acesteia. Funcțional, grupul are si rolul de a reduce temperatura apei din boiler înainte de a atinge cafeaua. Eu văd soluția cu răcirea grupului cea mai buna.

Sau se poate sa mergi cu boilerul cât mai plin si sa reglezi presostatul la 0.7-08 bari. Vine suficientă apa pe dus..
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka

Reply
Cat mai plin nu e prea mult, pentru ca exista o gaura in comunicarea intre boiler si grup facuta tocmai in scopul asta, ca la prea plin sa nu mai poti ridica maneta ;)

Reply
Eu merg de obicei cu el 3/4 plin dar am trecut si peste si nu am pățit sa nu pot ridica maneta... Dar ideea e ca, dacă ai boilerul 3/4 plin si ai 0.7 Bari presiune, vine suficientă apa pe dus..

Reply
(28-02-2016, 22:05)Cosmin Wrote: Eu am pus PID si am o mica pompa electrica folosita la tensiometrele electrice. Introduc aer in boiler prin tzeava de abur.

Cosmin, în boiler nu trebuie să fie decât apă și vapori de apă (abur). Aer nu trebuie să existe în boiler, deoarece va avea altă temperatură și nu vei avea rezultate repetabile.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Aerul se introduce in momentul in care temperatura din boiler si cea a grupului dunt la valorile dorite. In acest moment presiunea din boiler este insuficienta pt preinfuzie. Aerul introdus exact inainte de a face extractia creste presiunea si astfel ajuta preinfuzia.

Reply
Eu altceva nu intelegeam. De ce sa introduci aer in sistem daca temperatura este controlata de pstat? Si cu pid citeam pe net ca nu este nevoie de presiune suplimentara pentru a "impinge" apa in grup. Poate ma insel. Dar in cazul in care "natural" nu se produce presiune suficienta este logica alegerea unei pompe pentru a ajuta prin cresterea presiunii.

Reply
Eu de obicei faceam 2 duble. Pt prima aveam destula presiune si nu necesita cresterea presiunii dar pt a doua dubla aveam nevoie sa introduc aer.

Reply
(29-02-2016, 00:47)Cosmin Wrote: Aerul se introduce in momentul in care temperatura din boiler si cea a grupului dunt la valorile dorite. In acest moment presiunea din boiler este insuficienta pt preinfuzie. Aerul introdus exact inainte de a face extractia creste presiunea si astfel ajuta preinfuzia.

Deși sună interesant ce spui, nu-mi dau seama cât de real este fenomenul. Uite aici un clip cu un portafiltru transparent: https://www.youtube.com/watch?v=Uveo5dgU32c. Din ce văd acolo, preinfuzia se face fără probleme. 

Dacă vrei presiune mai mare, fă un flush înainte de a extrage shotul. Nu îmi dau seama exact de ce se întâmplă (recunosc că nici nu m-a preocupat mult subiectul), dar după ce scoți un pic de apă, crește presiunea cu care ea iese.

Cum ai observat faptul că nu este suficientă presiune pentru preinfuzie?

(28-02-2016, 21:57)renatoa Wrote: Manevrele de care zici cu racire incalzire nu prea merg la mine, am presostat si sta intre 1 si 1.03 bar imediat dupa stabilizare.
O carpa rece care ar produce racirea boilerului ar duce la scaderea presiunii, si presostatul ar declansa incalzirea la loc. De supraincalzit nu vad rostul, toti incearca sa scada temperatura, nu sa o creasca.
Doar ca la o temperatura prea mica nu mai ai presiune suficienta pentru dus...

Nu răcești boilerul, ci grupul. Ridici maneta și apa vine la temperatura care trebuie din boiler, iar când intră în contact cu grupul răcit, va pierde câteva grade. N-are nici o legătură cu boilerul, implicit presostatul. Ele merg bine-mersi ca înainte. 

Legat de tampare, eu am observat 2 trenduri:
1. tampezi foarte, foarte ușor și macini mai fin (Doug de la OE e adeptul metodei);
2. tampezi cât de tare te ține mâna, că oricum peste 14-15 kg tot aia e.

Reply
Presostaul este setat undeva la 0.9 bari iar la aceasta valoare temperatura boilerului este mult peste temperatura optima de extractie(90+grade). Frantz tipul din videoclip foloseste o valoare pe PID in jur de 110C si are montat pe grup un guler care ajuta la mentinerea constanta a temp grupului. In acel guler a montat inca un senzor de temp care afiseaza valoarea 82. La 110 in grup ai destula presiune. Eu am experminentat si pt gustul meu prefer sa am pe PID o val in jur de 95 si prin flush-uri inainte de extractie sa cresc temp grupului. In jur de 95 nu ai destula presiune decat pt o extractie.

Reply
Probabil că, folosind o râșniță manuală, nu prea am cum să mă lovesc de problema asta. Am aprox 3 minute pauză între shoturi, timp în care probabil se reface presiunea.

Reply
Teoria ca teoria... dar practica imi arata ca am dreptate :)
Am scazut cantitatea si totul a revenit la normal !
Am incercat azi "cam" 14 spre 15 grame, aproximarea venind de la lipsa cantar cu zecimala, asa la final am pus bob cu bob pana a trecut din 14 in 15 :)
Am avut curgere normala de vreo 25 secunde, crema de vreo 5mm, 30 g de lichid... nimic deosebit :D

Gata, nu mai experimentez :) pana nu am un tamper mai spre 49mm :s Huh

Reply
Azi m-am trezit cu chestia asta în cutia poștală. E duza cu 1 gaură pentru La Pavoni.

[Image: 08f3262408e864009a74fa11ed98f331.jpg]

Diferența este de la cer la pământ. Practic cu duza originală (3 găuri) nu am reușit de nici un fel să obțin microfoam. Am obținut niște ceva cu care am reușit să desenez un soi de lalea, dar nu era ce am văzut la espressoare mari (cel de la Claro sau un La Spaziale S5 pe care am frotat lapte).

Am ajuns să beau cappuccino dimineața, doar ca să frotez niște lapte în plus. Degeaba. Am tot citit că e greu, dar totuși se poate și cu duza originală.

Mai toți pe care i-am văzut pe internet cu La Pavoni au schimbat duza cu una cu 1 gaură.

În fine, long story short e că la a 2-a încercare cu duza nouă am obținut o spumă fină, vâscoasă ca vopseaua și destul de elastică.

Cu siguranță e mult de îmbunătățit, dar este un salt enorm față de ce obțineam înainte.

Priceperea mea la desenat e un pic sub nivelul mării, dar mi se pare că arată foarte diferit față de anterioarele. Liniile sunt mai definite și maroul este mai uniform.

Un alt avantaj față de duza originală este că voi putea obține de fiecare dată microspumă. Poate într-o bună zi voi stăpâni și duza cu 3 găuri, dar momentan sunt mai mult decât entuziasmat.

[Image: 49bea6c404b4d4a06593b76e70cf39c0.jpg]

Reply
Arata asa de bine in poza ca ma duc sa-mi fac un cappuccino :57:

Reply
De unde ai cumpărat diuza si cât a costat? Arata f frumos!

Reply
(26-02-2016, 14:43)rdumitrescu Wrote:
(26-02-2016, 14:39)Bcc Wrote: despre ce duza e vorba ?

http://www.ebay.com/itm/1-Loch-Duse-fur-...985578883?

Nu e ieftină, dar în mod cert a fost varianta comodă. Gaura nu este pe centru, ci la cam 1mm de centru, un pic orientată spre exterior.

Merge încercat și cu astuparea a două din găurile duzei originale, doar că unghiul va fi mai mare decât la asta pe care am luat-o.

Practic e o piuliță de inox înfundată metric 6. Gaura cred că e de 1.6mm.

Dacă găsesc de cumpărat piulițe de inox, încerc să fac o clonă. O piuliță costă aproape 50 de bani :)

Reply
Am astupat cu scobitori doua din cele trei găuri si e mult mai bine. Știam asta dar e o soluție improvizata. Probabil ca o sa cumpăr o piuliță de inox înfundată si o sa o gauresc sau o bucata de inox la care o sa ii fac filet interior si o sa o gauresc. Vedem...

Reply
http://econstruct.md/ro/buloane-piulite-...m6-mm.html

Prea buna... prea de la tara :D

Reply
(01-03-2016, 10:29)renatoa Wrote: http://econstruct.md/ro/buloane-piulite-...m6-mm.html

Prea buna... prea de la tara :D

Găsisem și eu mai multe variante, dar când am sunat, niciunul dintre vânzători nu a băgat mâna în foc că sunt chiar de inox. Majoritatea sunt doar nichelate.

Cu siguranță se pot face, și aproape gratis.

Reply
Luat doua azi de la Mer...roy, sa am de experimentat, platind fantastica suma de... 23 bani :) pe ambele :D

Am vrut sa dau gaura, dar burghiul de 1.5mm mi se pare urias fata de gaurile cele 3 ale originalului... O sa dau cu 0.9mm si experientez incepand de acolo...

Reply
Hai să nu râdem de banii pe are i-am dat eu :p pentru că dacă n-o făceam, nici tu nu căutai azi piulițe :p

Inițial nici nu știam că dome nut = piuliță înfundată :)

Diametrul ăsteia pe care o am e mai mare decât găurile din duza originală. Dar na, e una, nu sunt 3.

Reply
Hornbach Germania, 25 Buc 16€ > KLICK!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
Era haz de necaz :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)