Welcome Back Log In Create Account

La Pavoni Europicolla - Zen in espresso

Cand ai timp dev fa o schita si da-mi un pm cu un link de upload.
Cheltui cat o fi intrucat imi place sa testez, sa trimit in tara si in lume, sa testam cu totii ceva si sa creem ceva mai bun daca se poate.
Cu stima.
May God be with us.

Reply
Salutare!

Am nevoie de un mic ajutor!

tocmai ce schimb garniturile de la grup - pavoni pre-millennium.

Observ ca teava sifon care se infileteaza in grup se misca, daca o strang complet nu mai e perpendiculara pe grup...exista oare risc sa nu fie etansa daca nu e stransa complet?

Voi cum ati rezolvat?

Multumesc pentru ajutor in avans...
Expobar Office Leva, Sette 30AP, sita IMS Nanotech, Kinu M47, La Pavoni pre-millennium, V60

Reply
Poti sa pui pe filet banda de teflon inainte sa o infiletezi in grup.

Reply
(28-05-2019, 18:58)IndreiR Wrote: Poti sa pui pe filet banda de teflon inainte sa o infiletezi in grup.

Multumesc de raspuns.

A mai intrebat, demult, Renatoa despre asta si a fost cumva fara concluzie discutia.

E important sa fie imbinarea etansa?
Expobar Office Leva, Sette 30AP, sita IMS Nanotech, Kinu M47, La Pavoni pre-millennium, V60

Reply
Sau forțezi până ajunge unde trebuie. Asa am făcut eu fără să deteriorez ceva.
Kinu M47|La Pavoni Europiccola pre-mill

Reply
Daca ne gandim putin, imbinarea aceea nu trebuie sa fie etansa.
Atat in interiorul tubului, cat si in afara lui este aceeași presiune, a aburului din boiler.
In afara tubului este aburul in sine, in interior este apa, impinsa catre grup cu aceeasi presiune.
Deci nu ar avea motiv sa existe scurgeri, daca filetul nu ar fi etans.
Cand ridici de levier, presiunea in apa scade pana se umple grupul, in acel interval hai sa zicem ca ar fi o posibilitate ca sa intre abur in grup prin filetul neetans. Destul de scurt intervalul totusi...

Reply
Parerea mea e ca nu influenteaza functionarea espressorului, si la mine nu e stransa de tot, nu am folosit banda de teflon.

Reply
Intradevar etanseitatea pipei nu pare ca influenteaza functionarea.

Sunt un pic surprins, dupa ce am schimbat toate garniturile merge extraordinar de usor, mult mai usor ca inainte. Aproape nu opune rezistenta cand ridic levierul, probabil de la unt...

Reply
o postare raspuns care vine mai tarziu, dupa ce-am gasit-o in drafts:

decadurabolin Wrote:Urmeaza sa primesc doua camasi din alama, facute exact dupa dimensiunile celei originale din teflon.
... Daca era vorba doar de teava si atat, era floare la ureche.
... Ce model detii radudani? Millenium sau?

milenium - un prim model, cu piston de plastic l-am dat mai departe si acum am un model 2017, despre care imi exprimam indoiala ca ar fi original; ideea ar fi ca exista si o industrie paralela cu produse copiate; daca se poate spune asa, sunt mai putin ticalosi decat cei ce-si castiga bani din vanzarea de droguri, de ex. Smile
asta, atunci cand nu merge cumpararea fabricilor sau a brand-ului...

camasa aceea din plastic (mai precis, PPS, nu teflon) este specifica modelului de dupa 2000 si a rams din pacate aceeasi si dupa 19 ani!
si pistonul modelelor post 2000 (pana prin 2004, desi unii mai semnaleaza modele noi livrate cu acelasi piston de plastic pana prin 2007) e din acelsi plastic,   Ryton® PPS (polyphenylene sulfide) 

cat priveste alegerea celor de la La Pavoni pentru camasa de plastic in loc de alama (cum avea generatia I-a de Pavoni-uri) raman la ideea pe care am mai detaliat-o in alte postari aici si aiurea: compromis acceptabil tehnic (nu si pentru mine!), in conditiile unei solutii mult mai economice si mai de efect in marketing, atunci cand se bazeaza pe ignoranta (...supraincalzire metal, deci sa-l umplem cu plastic izolator etc.);
am putea broda mai departe aici, dar cred ca e mult mai 'on spot', parerea unui HB-ist:

"...introducerea intentionata de componente mai slabe, astfel ca ele nu numai ca se defecteaza, dar se poate anticipa cand ele vor cadea, se practica uneori si este chiar un domeniu de cercetare in designul de produs; ma intreb daca La Pavoni a intentionat cu adevarat sa aiba camasa de plastic din grup cu o durata de viata de numai 10 ani; cred ca a fost doar o greseala..."

si e de retinut ca (parerea unui profesor universitar de chimie, user-ul HB, rpavlis):
The problem stems from the fact that polyphenylene sulphide tends to "creep" when subjected for strong forces. Its glass temperature is around 80 degrees. As it deforms it also weakens. Some late 2nd generation and early 3rd generation machines also have a polyphenylene sulphide piston, it also has problems, the forces on it tend to deform the threads, so they come unscrewed. Eventually they will also undergo complete failure. 

sau:
Plastic parts have a relatively short service life and sufferer from environmental operating conditions shortening of the service life. The plastic sleeve is cheap and easily produced by injection molding. That sleeve should be periodically replaced before it fails.

sigur, ceea ce se obtine termic cu o camasa de plastic difera radical - zic eu - fata de ce se obtine cu una de metal!
de aceea, ziceam ca imi doresc o camasa de metal - simpla teava filetata si crestata, asemanatoare camasii de alama a modelului din prima generatie Pavoni;

nimeni nu poate suspecta pe inginerii de la La Pavoni de incompetenta, dar multe lucruri s-au facut in istoria acestei masini, mai bine, prin repetate trial and error, decat prin calcule pe planseta (sau pe ecran, in ultimele decenii) 
si exista o idee tehnica valoroasa in designul camasii, acel canal de admisie apa fierbinte sub piston, dar apa luata din partea cea mai fierbinte a grupului, in partea de sus a cupolei interioare;
s-a discutat mult despre asta prin forumuri, nu mai stau acum sa copiez/traduc, dar e vorba de intrarea apei in primele momente de dupa deschiderea orificiului, cand starea de flash boil (vaporii au un volum mult mai mare decat apa din care provin - de aici si efectele exploziei unui boiler de abur saturat) ajuta la eliminarea aerului captiv sub piston prin pucul inca poros, neumezit complet! 
dar a face o asemenea camasa din plastic e desigur mult mai ieftin decat din alama!
la fel ca si cu medicamentele: daune colaterale apreciate ca fiind mai mici decat efectul pozitiv!

si exista o analogie cu masinile dipper cu grup CMA/Bosco, si putem ajunge la fel si la Londinium R; doar ca la toate astea nu avem o presurizare lenta! tocmai asta ar fi o caracteristica a preinfuziei la spring-levers  inca din anii 1950 incoace... presurizarea la palierul de 1 bar (presiunea din boiler) sau la palierul de 3 bar (presiunea in retea la HX-uri) este brusca, 1-2 sec (fata de 5-6 sec la 0 bar+5-6 sec in rampa la Strega stock!);
sigur, se practica uneori un needle valve montata pe consola de sustinere grup, asemanatoare ca rol, valvei de control debit termosifon la Faema;

cele 4 orificii in camasa din grupul CMA dau drumul brusc si la debit mare (dar cu jeturile directionate pe peretii interiori ai cilindrului/camasii), apei sub presiune din incinta cu care comunica cilindrul (boiler sau retea); la Londinium R, ideea lui Reiss a fost de a creea o presiune anume in incinta HX de catre o pompa rotativa special dedicata masinilor de cafea, si starea de presurizare e mentinuta cu presostat sau electronic (mai nou);
astfel, cand pistonul in ridicare descopera orificiile, apa navaleste cu debit plin in cilindru, la presiunea aleasa de operator! si se merge din nou pe preinfuzie la un palier de presiune, a carei valoare este insa reglabila electronic intre 0,7 si 6 bar (motorul pompei e controlat in DC)
sa nu ne imaginam ca presiunea respectiva distruge suprafata pucului! mai exista condensarea si atenuarea introdusa de scurgerea pe peretii cilindrului, fenomene comune la toate grupurile tip CMA etc.

(aici iarasi ceva repetat de mine: Strega, cu grupul modificat potrivit viziunii tehnice Bezzera, are numai un orificiu de admisie apa in incinta cilindrulu; si apa e debitata de o pompa vibratoare la - masina stock - doar cca. 10,5 ml/sec)

o imagine e mai buna decat cuvintele - chiar in cazul repetitiei (si imaginea si cuvintele, aceleasi, au mai fost de multe ori pe-aici!):
[Image: Noum1WO.jpg]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(02-03-2016, 10:23)hordeagabriel Wrote: Oare duza asta nu merge? http://www.mag-pro.ro/romanian/l5048748.html

Nu merge, e alt pas. S-a rezolvat cu un tarod.
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR

Reply
(25-05-2019, 20:20)bubucalu Wrote: iti donez eu unul, zace nefolosit. Timite-mi, te rog, detaliile de livrare pe pm

@oricesufletbun :D
Nu mai zace cumva si vreo sita ?...
Nu ma intrebati de pre sau millenium... nu am idee daca la site difera diametrele... detaliile le discutam privat.

Reply
Da, difera diametrul
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Ok, atunci trebuie cea mica, de pre-mil, la care diametrul exterior al sitei este de 57 mm.
Adica masurat la marginea buzei de tabla rasfranta.
Poate sa fie si sita single, care stiu ca nu are mare cautare...

Reply
Se rezuma topicul acesta doar la Europicolla? Sau asa a fost denumit considerand raportul pret/calitate cel mai bun pentru acest model?

Dupa experientele placute cu Flair Pro, incep sa ma gandesc la un Pavoni, in speta modelul Esperto, avand deja manometru de grup, precum si alte accesorii esentiale.

Deci, continutul acestui topic este pertinent pentru orice Pavoni sau nu?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Laddu Wrote:Se rezuma topicul acesta doar la Europicolla?
... continutul acestui topic este pertinent pentru orice Pavoni sau nu?

eu m-am referit la Professional millennium in postarile mele...
dar sigur, puteam vorbi si despre rolul conopidei in alimentatie Smile

oricum, modelul Esperto, alaturi de alte denumiri mai noi La Pavoni, ar merita un topic nou;
cu modelele respective, toate in zona mult peste 1000 sau chiar 2000 euro, La Pavoni a plecat pe camp...
unde va trebui sa se strecoare abil si asa urata cum a devenit, printre cremine si leviere cu arc...
desigur, din punctul meu de vedere!
(continui.... la pretul asta sa oferi ca indicator de temperatura niste stripuri, cand temperatura e principala problema a 'europicolelor' si inca un instrument acolo pus in model strugure ar fi ajutat la marketing?!)

insa, apropo de modificari ale modelelor vechi, ar fi interesant de stiut cam care sunt cele modificari aduse acestui nou model - tehnice adica, nu chichitze comerciale!
de ex., s-ar zice ca a disparut cameasa aceea penibila de plastic (zic eu) si ca se merge cu apa deasupra pistonului direct in incinta cilindrului (ce diametru interior?), ceea ce ar valida inca odata ideea cu camasa de alama cu mai multe gauri, la modelele millenium! etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(30-05-2019, 12:20)Laddu Wrote: Dupa experientele placute cu Flair Pro, incep sa ma gandesc la un Pavoni, in speta modelul Esperto, avand deja manometru de grup, precum si alte accesorii esentiale.

Eu nu as recomanda Esperto (1686 de euro, pe bune?) cand exista o gramada de Pavoni-uri Millenium SH la care poti adauga cel putin trei alternative de modele de kit-uri, dintre care unul al colegului @decadurabolin.

Sa luam pretul maxim pentru un kit, cel de la Gabor, de 300 de dolari, dar sunt aproape sigur ca cel al lui @decadurabolin va fi mai ieftin. Un Millenium in conditii bune iei de pe subito la aproximativ 250 plus transport inca aproximativ 30 de euro. Plus un kit de garnituri ca sa fii sigur.

Apoi, nu te gandi ca Pavoni e un upgrade mare fata de Flair: dupa ce am folosit Pavoni 2 ani (nu ma dau rotund, dar am fost pasionat de Pavoni si ne-am chinuit reciproc in fel si chip), prefer indiscutabil Flair pentru faptul ca nu trebuie sa ma stresez cu temperatura prea mare, ceea ce e MARE lucru, chiar daca asta inseamna ca unele cafele sunt inabordabile din cauza ca Flair ma forteaza sa rasnesc ceva mai grosier.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(24-05-2019, 21:51)rdumitrescu Wrote: Tocmai am văzut că la Flair pe site au o bandă de temperatură care merge de la 60º la 120ºC. Cred că este perfectă pentru Pavoni. Poate o aduce și @MyR.

https://www.flairespresso.com/product-pa...ture-strip

Doar acum am vazut mesajul tau..
avem cel "standard" - link
--Only God Can Judge Me--

Reply
(30-05-2019, 12:20)Laddu Wrote: Se rezuma topicul acesta doar la Europicolla? Sau asa a fost denumit considerand raportul pret/calitate cel mai bun pentru acest model?

Dupa experientele placute cu Flair Pro, incep sa ma gandesc la un Pavoni, in speta modelul Esperto, avand deja manometru de grup, precum si alte accesorii esentiale.

Deci, continutul acestui topic este pertinent pentru orice Pavoni sau nu?

Eu te-as indemna sa astepti Londinium C, lansat undeva spre sfarsitul anului, sau  daca vrei ceva mai fancy decat Pavoni, sa cauti Olympia Cremina.

1700 de euro sunt bani de Strega sau QM Veloce/Rapida.

Reply
Nu ma grabesc, deci asteptatul nu e o problema. Ceva mai multe informatii despre LC poti sa-mi dai? Un link sau ceva similar.

Nu ma intereseaza lever cu arc, a la strega. Vreau ceva cu amprenta mica pe blat, si lever clasic. Cremina asta nu are manometru pe grup.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Exista kit pentru Cremina.

https://www.naked-portafilter.com/produc...1967-1992/

Londinium C:

https://londiniumespresso.com/pre-sales-...t=20#15585

Reply
(30-05-2019, 14:29)Laddu Wrote: Nu ma intereseaza lever cu arc, a la strega. Vreau ceva cu amprenta mica pe blat, si lever clasic. Cremina asta nu are manometru pe grup.

Acum un an si ceva, Reiss scria:

"it is an in house designed spring lever group, dipper fed with a PID, tank fed with a piston pump to load the water into boiler (i.e. to over come the internal pressure in the boiler) and as small and inexpensive as we can make it - in no way a competitor to the LR
it is at least 12 months away - it is a lot of work"

Vezi ca Reiss spune ca LC nu este competitor cu Londinium R. Strega e competitor (oarecum, de la departare, pe locul 2 mereu, dar e) pentru LR. Dar LC probabil va arata bine si va fi suficient de ok pentru a face espresso, design-ul de dipper insa limitandu-i versatilitatea.

LC va fi un Elektra MCAL cu grup de 58. Foarte fain, probabil competititv ca pret, dar dpdv al versatilitatii eu il vad in urma lui LR, Strega si QM Veloce.

Daca te intereseaza lever-ele, nu are rost sa te complici cu Pavoni-uri (din cauza dificultatii de control a temperaturii) si nici chiar cu Elektra.

Limitarile lever-elor manuale fara arc tin de capacitatea limitata de umplere a camerei de extractie, de dificultatea de control a temperaturii si, pana acum (sa vedem ce face @decadurabolin), de dificultatea de a aprecia presiunea de apasare asupra levierului. De aceea spun ca Flair e suficient pt cei care cauta un levier usor de folosit.

In ceea ce priveste levierele cu arc, Strega mi se pare entry level (un upgrade mic chiar se poate face cu un PID pe grup si cu controlul pompei de preinfuzie), dupa care urmeaza cele cu conceptie mai sofisticata, precum QM Veloce si, in stratosfera, Londinium R.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Londinium C va fi un mini-Profitec 800, fara grupul CMA, adica un lever casnic la un pret decent.

Reply
De abia acum ati deraiat topicul de pavoni...  Angry

Reply
Pai daca nu ne spune Tudor, aka @decadurabolin cat o sa coste camasa de alama si kitul de profilare...

Angel

Reply
Laddu Wrote:Nu ma intereseaza lever cu arc, a la strega. Vreau ceva cu amprenta mica pe blat, si lever clasic. Cremina asta nu are manometru pe grup.
chiar intr-un forum de amatori casnici trebuie sa acceptam ca istoria espresso e dominata de masinile comerciale;

unele masini cu abur, dar fara... crema (1,5-2 bar) dinainte de razboi faceau deja si 1000 de cesti pe ora (!);
de aceea cand spun masini cu levier clasice, ma gandesc la prima masina espresso care extragea la 9-10 bar, cu 'crema', patentul lui GAGGIA din 1947, realizat si vandut 'in serie' in 1948 (cu Ernesto Valente, cel cu Faema E61 de mai tarziu); era un patent de masina cu piston si arc, incarcat manual prin levier;
abia pe urma, prin 1952 au aparut masinutele de casa cu leviere actionate direct (2 cornite se practicau atunci...) Faema Baby, Faemina, Gaggia Gilda; sunt si ele clasice, desigur, dar... mai dupa Smile

asa ca eu raman la a intelege prin masina cu levier clasica, in primul rand o masina cu arc si levier - italienii le-au raspandit in toata lumea si asa au ramas cunoscute ca repezentand clasicul in istoria masinilor espresso..., apoi cele manuale cu levier - leviere directe;

in ce priveste preferintele pentru masinile cu levier, incerc sa nu formez opinii - daca isi doreste cineva asa ceva, atunci sunt sanse bune ca sa ajunga sa nu mai doreasca nimic altceva Smile   doar cafea!

cat priveste partea on topic, cu masinile La Pavoni cu levier direct, am tot zis ca:
- La Pavoni-urile sunt cele mai ieftine masini care pot face un espresso adevarat, bun! ok, nu toate La Pavoni-urile sunt cele mai ieftine Smile
- La Pavoni nu e o masina pentru incepatori! pentru a scoate cu adevarat shoturi bune, cu o anume consistenta, parerea mea este ca trebuie sa ai deja multa experienta si motivatie; cam peste medie!
as zice chiar - si cu asta ma autoexclud din categorie - cei cu adevarat capabili sa stapaneasca un La Pavoni, o fac tocmai stiindu-i si folosindu-i slabiciunile si nu au nevoie de instrumente de masura pentru asta! pentru o mare majoritate insa, La Pavoni ramane tare dificila, iar instrumentele aninate nu fac decat sa complice si mai mult lucrurile!

apropo de camasa de alama: sunt si eu mare amator, dar pentru varianta mai simpla, de teava cu un filet, acolo...

Reply
Nu pot decat sa spun ca eu mereu voi merge spre preturi ok, mai ales pe Romania, si in general le transmit pe privat.
Va spun direct si unul dintre motivele principale...nu aveti idee cati clienti de pe worldwide citesc acest forum si mai exact cel legat de senzorii mei, prototipuri, preturi etc.
Nu doar unul mi-a transmis un copy paste de aici, intrucat se utilieaza translate-ul automat de pe Chrome si gata treaba.
Unii chiar au comandat prin intermediari romani, pentru ca pretul oferit de mine pe forum este mic fata de standard sau website.
Sper ca intelegeti acum.

Da kit-ul de presiune va fi sub gabor dar peste cel esperto, care mi se pare o gluma, facut in graba si fara atentie la detalii. 

Pentru forum incerc si as vrea sa merg si sub esperto. Daar totusi ofer ceva mult mai calitativ decat acel produs, va garantez 100%.

Maine cred ca incep sa imi soseasca produsele de la productie. Deci voi avea kit-uri de presiune, tampere profi de 49.5 si 51.5, steam tip cu o gaura, funnel ca sa nu se imprastie cafeaua pentru ambele diametre de LP, naked PF's ambele diametre si kit de adaugare manometru la boiler, inclusiv cateva bucati de M12, desi majoritatea adaptoarelor sunt M11 filet.

Referitor la ryton sleeve, sosesc 2 prototipuri. Una pleaca in SUA la teste si una cred ca la Radu, daca imi confirma ca ceea ce are el acum in LP propriu este acelasi lucru cu LP simplu millenium model.

Daca exista doritori pentru sleeve-uri de alama fara acel canal lateral, va rog sa imi scrieti si poate pot fabrica cateva bucati special pentru Ro prima data.

Totodata, aceasta piesa va fi facuta din SS sau alama, inca ma gandesc si poate ma sfatuiti si voi pareri pro contra: https://ibb.co/S013k5q
Daca sunt doritori si pentru asa ceva, anuntati va rog aici si va ajut.

Castig timp cand stiu mai exact cati sunt pentru sleeve simplu fara canal lateral din alama, cati sunt pentru kit, pentru piesa de mai sus, fac o centralizare si stiu ce si cat sa dau in productie ca si prototip etc. 

Va multumesc.
May God be with us.

Reply
Cămașa de alama fără canal vreau eu. Și șurub negru, daca poți face ceva de metal.

Reply
Si uite asa din distractie, am reusit sa creez primul senzor de grup made in Ro si primul heat sink dual read, atat pt grup cat si pentru heat sink itself.

Atasez doua poze facute in graba:
https://ibb.co/f0tr4vv
https://ibb.co/WVczKph
May God be with us.

Reply
Inainte de tot, felicitari @decadurabolin

Asta este primul lucru pentru La Pavoni care chiar este facut cu cap si are un design foarte frumos. Si lucrarea este facuta cu mare atentie. Felicitari din nou, foarte bine lucrat.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Ms. Rar cineva zice bv, des vine critica :)
Suportul este DIY si va trece pe la polizor si cand fac productie in masa, va fi ceva frumos.

Heat sinkul este Alu, cu 4 gauri. Mi se pare oarecum irelevanta temp heat sinkului, mai degraba a grupului ar trebui urmarita, insa tintesc toate grupele posibile de dorinte si clienti, de aici si aceasta versiune.
May God be with us.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)