o postare raspuns care vine mai tarziu, dupa ce-am gasit-o in
drafts:
decadurabolin Wrote:Urmeaza sa primesc doua camasi din alama, facute exact dupa dimensiunile celei originale din teflon.
... Daca era vorba doar de teava si atat, era floare la ureche.
... Ce model detii radudani? Millenium sau?
milenium - un prim model, cu piston de plastic l-am dat mai departe si acum am un model 2017, despre care imi exprimam indoiala ca ar fi original; ideea ar fi ca exista si o industrie paralela cu produse copiate; daca se poate spune asa, sunt mai putin ticalosi decat cei ce-si castiga bani din vanzarea de droguri, de ex.

asta, atunci cand nu merge cumpararea fabricilor sau a brand-ului...
camasa aceea din plastic (mai precis, PPS, nu teflon) este specifica modelului de dupa 2000 si a rams din pacate aceeasi si dupa 19 ani!
si pistonul modelelor post 2000 (pana prin 2004, desi unii mai semnaleaza modele noi livrate cu acelasi piston de plastic pana prin 2007) e din acelsi plastic,
Ryton® PPS (polyphenylene sulfide)
cat priveste alegerea celor de la La Pavoni pentru camasa de plastic in loc de alama (cum avea generatia I-a de Pavoni-uri) raman la ideea pe care am mai detaliat-o in alte postari aici si aiurea: compromis acceptabil tehnic (nu si pentru mine!), in conditiile unei solutii mult mai economice si mai de efect in marketing, atunci cand se bazeaza pe ignoranta (...supraincalzire metal, deci sa-l umplem cu plastic izolator etc.);
am putea broda mai departe aici, dar cred ca e mult mai
'on spot',
parerea unui HB-ist:
"...introducerea intentionata de componente mai slabe, astfel ca ele nu numai ca se defecteaza, dar se poate anticipa cand ele vor cadea, se practica uneori si este chiar un domeniu de cercetare in designul de produs; ma intreb daca La Pavoni a intentionat cu adevarat sa aiba camasa de plastic din grup cu o durata de viata de numai 10 ani; cred ca a fost doar o greseala..."
si e de retinut ca (parerea unui profesor universitar de chimie, user-ul HB,
rpavlis):
The problem stems from the fact that polyphenylene sulphide tends to "creep" when subjected for strong forces. Its glass temperature is around 80 degrees. As it deforms it also weakens. Some late 2nd generation and early 3rd generation machines also have a polyphenylene sulphide piston, it also has problems, the forces on it tend to deform the threads, so they come unscrewed. Eventually they will also undergo complete failure.
sau:
Plastic parts have a relatively short service life and sufferer from environmental operating conditions shortening of the service life. The plastic sleeve is cheap and easily produced by injection molding. That sleeve should be periodically replaced before it fails.
sigur, ceea ce se obtine termic cu o camasa de plastic difera radical - zic eu - fata de ce se obtine cu una de metal!
de aceea, ziceam ca imi doresc o camasa de metal - simpla teava filetata si crestata, asemanatoare camasii de alama a modelului din prima generatie Pavoni;
nimeni nu poate suspecta pe inginerii de la La Pavoni de incompetenta, dar multe lucruri s-au facut in istoria acestei masini, mai bine, prin repetate
trial and error, decat prin calcule pe planseta (sau pe ecran, in ultimele decenii)
si exista o idee tehnica valoroasa in designul camasii, acel canal de admisie apa fierbinte sub piston, dar apa luata din partea cea mai fierbinte a grupului, in partea de sus a cupolei interioare;
s-a discutat mult despre asta prin forumuri, nu mai stau acum sa copiez/traduc, dar e vorba de intrarea apei in primele momente de dupa deschiderea orificiului, cand starea de
flash boil (vaporii au un volum mult mai mare decat apa din care provin - de aici si efectele exploziei unui boiler de abur saturat) ajuta la eliminarea aerului captiv sub piston prin pucul inca poros, neumezit complet!
dar a face o asemenea camasa din plastic e desigur mult mai ieftin decat din alama!
la fel ca si cu medicamentele: daune colaterale apreciate ca fiind mai mici decat efectul pozitiv!
si exista o analogie cu masinile
dipper cu grup CMA/Bosco, si putem ajunge la fel si la Londinium R; doar ca la toate astea nu avem o presurizare lenta! tocmai asta ar fi o caracteristica a preinfuziei la
spring-levers inca din anii 1950 incoace... presurizarea la palierul de 1 bar (presiunea din boiler) sau la palierul de 3 bar (presiunea in retea la HX-uri) este brusca, 1-2 sec (fata de 5-6 sec la 0 bar+5-6 sec in rampa la Strega stock!);
sigur, se practica uneori un
needle valve montata pe consola de sustinere grup, asemanatoare ca rol, valvei de
control debit termosifon la Faema;
cele 4 orificii in camasa din grupul CMA dau drumul brusc si la debit mare (dar cu jeturile directionate pe peretii interiori ai cilindrului/camasii), apei sub presiune din incinta cu care comunica cilindrul (boiler sau retea); la Londinium R, ideea lui Reiss a fost de a creea o presiune anume in incinta HX de catre o pompa rotativa special dedicata masinilor de cafea, si starea de presurizare e mentinuta cu presostat sau electronic (mai nou);
astfel, cand pistonul in ridicare descopera orificiile, apa navaleste cu debit plin in cilindru, la presiunea aleasa de operator! si se merge din nou pe preinfuzie la un palier de presiune, a carei valoare este insa reglabila electronic intre 0,7 si 6 bar (motorul pompei e controlat in DC)
sa nu ne imaginam ca presiunea respectiva distruge suprafata pucului! mai exista condensarea si atenuarea introdusa de scurgerea pe peretii cilindrului, fenomene comune la toate grupurile tip CMA etc.
(aici iarasi ceva repetat de mine: Strega, cu grupul modificat potrivit viziunii tehnice Bezzera, are numai un orificiu de admisie apa in incinta cilindrulu; si apa e debitata de o pompa vibratoare la - masina stock - doar cca. 10,5 ml/sec)
o imagine e mai buna decat cuvintele - chiar in cazul repetitiei (si imaginea si cuvintele, aceleasi, au mai fost de multe ori pe-aici!):
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)