Hello There, Guest! Login Register


LA PRET EGAL CE CUMPARAM: SBDU, LEVER, HX , DB ?

#1
Plecand de la realitatea ca nu toti utilizatorii de expresoare sunt niste "Minitehnicus" vin cu  intrebarea de mai jos, la care propun ca raspunsurile sa nu aiba aceeasi abordare tehnica, cum este facuta in topicul special deschis pe forum in acest sens, adica HX vs DB.

In aceeasi zona de  pret, de ex. 1100-1200 de Euro, ce ar fi de preferat : un SBDU, un HX , un Lever sau un DB?

Cred ca, raspunzand la aceasta intrebare vor fi  scoase in evidenta doar avantajele, dezavantajele facilitatile, complicatiile samd, in utilizarea unuia sau altuia dintre cele doua modele exact asa cum vin ele de la producatori
Nu toti cei aflati in cautarea unui expresor manifesta apetit pentu dezbateri tehnice legate de principii de functionere, particularitati constructive si nici nu au cunostinte, timp si disponibilitatea de a studia foarte mult.
Putini se gandesc sa mai faca, ulterior achizitiei, modificari sau sa mai cumpare  diferite dispozitive ori echipamente pe care sa le monteze suplimentar pe expresor.
Cred ca o dezbatere care sa aiba in centru diferitele modele, asa cum vin acestea din fabrica, ar fi utila si ar ajuta multi dintre cei care sunt in etapa de a decide achizitionarea unui expresor pentru acasa.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#2
@RaduCarutasu: ai avut o idee excelenta, care cred eu va mai desteleni neantelegerile unor quasi-incepatori ca mine. De multe ori sunt confuz, am "rasfoit" youtube-ul dupa diferite review-uri, sau prezentari, dar mie mi se parea ca toate espressoarele indiferent ca sunt SBDU, HX, sau DB fac acelasi lucru si nu intelegeam de unde vine diferenta de pret inafara unor gimmick-uri gen manometre, etc. Am mai inteles cate ceva, iar acum incerc sa ma hotarasc intre HX si DB. Eram pornit pe HX, dar niste membrii nemaipomeniti ai forum-ului (carora le multumesc inca odata) aproape ca m-au sucit catre DB. Dar nu total inca. Smile Asa ca ideea to excelenta a venit manusa. Smile
 
Reply
#3
Ar fi bine sa se raspunda useri in cunostinta de cauza, adica useri care au avut ambele modele constructive.
Astfel vazuta problema, dati un exemplu macar de cineva care a facut upgrade de la DB la HX.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
Eu am ales un hibrid , lever cu HX . Nu l-am modificat încă, voi merge cu el așa o perioada .
Avantaje : preinfuzia la diferite presiuni , maxim la 10 Bari , fără a fi conectat la rețea ; HX -ul care folosește apa proaspăta din rezervor in locul apei din boiler (care acasă nu e folosită in cantitatea folosită la o cafenea) , extracția cu presiune descrescătoare , specifica mașinilor cu levier ( acel profil descrescător in care se investesc bani grei la unele aparate actuale , R60v , Quick Mill, Ambient)
Dezavantaje : dezavantajele unui HX dar dacă le stăpânești e totul in regula
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#5
(13-06-2016, 12:48)baloozzy Wrote: Ar fi bine sa se raspunda useri in cunostinta de cauza, adica useri care au avut ambele modele constructive.
Astfel vazuta problema, dati un exemplu macar de cineva care a facut upgrade de la DB la HX.
De cele mai multe ori upgrade-ul este de la HX la DB. În cazul meu a fost și este un upgrade al calității componentelor întregului ansamblu. Eric pe HX și cam 1+ an de practica scoteam în ceașca tot ce putea scoate un DB... Cred.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#6
cum vad eu problema:

SBDU- mai compacte, mai ieftine in general, dar folosesc acelasi boiler si pt espresso si pt frotat. asa ca daca vrei sa faci un capucino, faci prima data cafeaua apoi treci aparatul pe modul aburi, astepti sa se incalzeasca (timp in care ti se raceste cafeaua) si apoi frotezi laptele. daca vrei din nou sa faci o cafea dupa asta trebuie sa racesti boilerul. decalcifierea e simpla.

HX- foloseste aceiasi boiler pt brew si pt abur dar constructia difera, aparatul poate sa-ti ofere abur imediat dupa brew si poti sa faci cafea imediat dupa ce ai frotat. problema ar fi ca pt obtinerea temperaturii de brew trebuie sa faci temperature surfing (daca nu s-a facut cafea de o bucata de vreme, apa din schimbatorul de caldura trebuie elimitata fiindca se supraincalzeste).

   

DB- doua boilere separate, unul pt brew (a carui temperatura poate fi controlata de PID) si unul pt abur. ofera abur si apa pt brew fara probleme, avantajul cel mai mare e stabilitatea temperaturii de brew. in cazul in care nu se doreste abur, boilerul pt el poate fi inchis ca sa nu consume curent.

   



la HX si DB decalcifierea se face in service.




as mai adauga tipurile de pompa:

pompa vibratoare- aparatul in general e dotat cu tanc de apa si poate fi alimentat cu apa plata cu duritate scazuta. dezavantaj - preinfuzia e standard si e data de debitul pompei vibratoare, nu poti umbla la parametrul asta.

pompa rotativa- obligatoriu trebuie conectata la reteaua de apa fiindca dealtfel pierzi preinfuzia si calitatea cafelei scade drastic in cazul asta, asa ca racordarea la retea e un must have. din acest motiv apare si problema duritatii apei, sunt necesare filtre pt scaderea ei in cazul in care apa de la retea are duritate mai mare. tavita nu-i obligatoriu de conectat la scurgere, se poate pune un dop si sa se lucreze cu ea ca si cum nu ar fi fost facuta pt a fi conectata la scurgere.

ce am scris se vrea un inceput de discutie, nu am pretentia ca-i adevarul absolut.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#7
Eu as aborda subiectul plecand de la premiza ca toti doresc sa bea o cafea buna pe care sa o prepare usor si sa se bucure de un cappuccino cremos pe care sa il prepare rapid.
Am vazut ca, de multe ori, cei care doresc sa achizitioneze un echipament pentru acasa pleaca de la faptul ca  nu vor consuma mai mult de 2-6 cafele sau combinatii cu lapte zilnic si ca, pentru asta, nu concep sa aloce un buget mai mare de 200-400 de Euro. La fel de multi cred ca achizitionand un expresor bun au rezolvat problema si nu iau in calcul calitatea rasnitei si a cafelei.
Foarte multi nu realizeaza ca, folosind un expresor bun cu o rasnita slaba vor obtine rezultate mai slabe decat cu un expresor mai slab si o rasnta performanta, dar si ca folosind o cafea veche pe un echipament super performant vor scoate o cafea mai slaba decat cu cafea proaspata si un echipament modest.
Pentru aceasta categorie conceptul " intai rasnita si dupa aceea expresorul" nu are sens.
Cei care gandesc asa, nu au in vedere ca s-ar putea ca aspiratiile lor in ceea ce priveste calitatea si gustul extractiilor sa-i dezamageasca.
Calitatea bauturilor pe care doresc sa le consume zilnic va merge, pana la un anumit nivel, mana in mana cu marimea bugetului.
Am mai vazut ca, dupa ce si-au achizitionat un anumit echipament, multi se declara nemultumiti ca ceea ce reusesc ei sa faca acasa nu seamana cu ceea ce vad pe youtube sau prin clipurile si pozele pe care le accesaza. In aceste situatii pentru ei de vina sunt doar aparatele, fara sa se gandeasca la limitarile impuse de constructia acestora. In aceste conditii incep framantarile si apar dorintele de a modifica aparatele sau, de cele mai multe ori, urmeaza o noua cheltuiala cu achizitionarea altor echipamente.
La fel, am citit multe postari in care este abordata modalitatea amortizarii investitiei. Aici vorbim de o cheltuiala pentru satisfacerea unei nevoi sau a unei placeri ori chiar a unei pasiuni, la fel cum vorbim despre achizitionarea unui pian pentru a ne satisface nevoia de a invata si de a canta la acest instrument, a unui echipament audio, foto samd.
Obtinerea unui standard de calitate ridicata pentru un espresso poate costa destul de mult, in functie de nivelul de asteptare al fiecaruia.
Pe piata exista o oferta diversa, care poate raspunde oricarui buget. Dar nu cu orice buget se poate obtine ceea ce cautam cei de pe acest forum, adica un espresso perfect.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#8
Corect. ader la idee si nu doar de dragul discutiei, ci pentru ca am testat asta si in acest moment sunt in situatia in care strang bani pentru ceado E37s, dupa de am upgradat hx la db.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#9
Radule, pana la urma ce zici tu imi pare un curs firesc. omul se gandeste ca ar vrea sa bea si acasa ceva asemanator cu ce bea in oras si bate internetul si afla cam care ar fi cerintele minime pt a se apropia de ce bea prin oras. nici el nu-i sigur daca-i trebuie sau nu, destul de probabil i se par scumpe jucariile, stie ca exista si altele mult mai scumpe dar isi zice ca el nu-i asa pretentios si pe final se hotaraste sa le achizitioneze. le aduce acasa si cand le incearca descopera ca nu-i asa usor sa obtina bautura mult dorita. baga din nou forumuri, youtube, strica cafea si in sfarsit obtine ceva decent. din momentul asta incepe sa fie si mandru de ce face el si incearca sa se perfectioneze. mai o cafea proaspat prajita, mai instaleaza un PID, mai cumpara un portafiltru botomless sa vada si el cum ii curge cafeaua ca-n filmuletele de pe net... si tot privind de saptamani - pasiunea-i gata. incepe sa-l manance degetele sa comande scule mai performante, se roaga de sotie sa-i dea voie, ii spune preturile la jumatate, sotia ii face scandal ca-s scumpe... [Image: biggrin.gif] restul il cunoasteti si voi.

eu unul cred ca daca as fi avut din prima jucarii asa bune m-as fi plictisit tare repede.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#10
Fane, in afara de espressourile baute la tine (mai rar dar...) eu nu am reusit sa beau nimic in oras. Adica am luat o gura de zeama si gata. Am ramas la dose-ul meu si cu cafea proaspat prajita (macinata in prima faza de prajitori) si mai nou cu Kinu. Da, vreau sa trec la ceva superior pentru mine dar nu am cu ce compara in oras.
 
Reply
#11
(13-06-2016, 21:26)Fane Wrote: .... i se par scumpe jucariile, stie ca exista si altele mult mai scumpe dar isi zice ca el nu-i asa pretentios, dar pe final se hotaraste sa le achizitioneze. le aduce acasa si cand le incearca descopera ca nu-i asa usor sa obtina bautura mult dorita. baga din nou ....
. din momentul asta incepe sa fie si mandru de ce face el si incearca sa se perfectioneze. mai o cafea proaspat prajita,
... si tot privind de saptamani - pasiunea-i gata. incepe sa-l manance degetele sa comande scule mai performante, .....

Oare de ce imi suna cunoscute toate astea ? Huh Shy
Cand altii ne spuneau noua lucrurile astea nu ii credeam.
Poate ca azi colegii mai noi sunt mai înțelepți decat am fost noi si nu vor mai da cu Wall , dacat daca vor sa vada neaparat cum e Big Grin .
Cam doare la ...buzunar !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#12
Plecand de la intrebarea acestui topic, imi vine greu sa cred ca exista oferte in piata la acest interval de pret pt toate cele patru tipuri de espressoare. Avem in zona aceasta de ales intre DB si HX, dar un Lever este mult mai scump (nu includ aici La Pavoni) iar de SBDU ce sa mai zic......nu sunt multi care sa plateasca banii acestia pt un single boiler.
Opinia mea este ca fiecare isi cumpara in general tipul de aparat pe care si-l permite (uneori cu un mare efort financiar) insa am observat ca mai sunt si exceptii, pe care le -as numi fara sa par rautacios, efect de turma  [Image: biggrin.gif] .
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 
 
Reply
#13
Probabil ca la pret egal ...majoritatea o sa cumparam...DB ! Eu am avut SBDU . Imi imaginez ( din auzite) Hx ca un cal salbatic ..care odata imblanzit poate sa dea mari satisfactii. Cand a fost timpul sa fac upgrade-ul am avut mari dubii : inima ( mai pasionala [Image: tongue.gif] ) imi zicea Hx, mintea imi zicea DB. Pana la urma a castigat....SOTIA ! Adica DB . [Image: smile.gif] .Masina o folosim amandoi: eu vreau latte iar ea capuccino . Asa ca aveam nevoie de ceva stabil ,fara multe necunoscute si cu repetabilitate mare ...iar asta NE-O oferea doar DB . Si a mai fost o problema care mi-a franat entuziasmul pt HX. APA ! Eu car cu "carca" baxurile de apa pe scari si sincer gandul de a face flush-uri de racire ,irosind multa apa mi-a taiat cheful de HX.
 
Reply
#14
Haideti sa va spun o poveste. Un tip la un moment dat acum ceva ani a vrut si el sa bea acasa o cafea (espresso) asa cum a baut in Italia prin 1995-1996 cand saracul iesise si el din tara pentru prima oara dupa comunism. Vazuse el ca aia aveau un aparat asa cu un maner si o cupa in care puneau cafeaua il insurubau si curgea ceva exceptional care i se parea divin la micul dejun. Vrea si el acasa, habar nu avea ce si cum, dar isi cumpara un espressor Krups (ii suna lui ceva a Krupp nemtesc), isi ia si o rasnita d-aia cu lama vine acasa rasneste, tampeaza cu bucate de plastic pe care o primise cu Krups-ul, dar ce iese nu se putea bea. Mai incearca, tot nu iese. Exasperat simte ca e ceva cu cafeaua, si cumpara din comert o cafea Lavazza pe care scria ceva cu espresso. Incearca, iese ceva mai bine, dar cand face iarasi o vizita in Italia, vede ca e la ani lumina. Intreaba in stanga si in dreapta si ajunge la concluzia (proasta) ca trebuie sa-si ia un espressor full automatic. Si ce marca credeti ca ia? Ati ghicit, Krups. Da pe el aproape 1000 USD, vine mandru acasa cu Lavazza din Mega Image, aparatul rasneste si scoate un espresso. Semi dezamagire, mai bun decat pe Krups-ul semiautomatic, dar departe de ce bause in Italia si ce incepuse sa apara si in Romania. Cineva ii spune, ba vezi Krups aia e o porcarie, du-te si ea o marca adevarata. Omul intreaba, care? Saeco. Bine se scobeste omul de inca aproape 1000 EURO si ia Saeco full automatic plus ati ghicit Labazza espresso de la Mega Image. Vine acasa, baga cafeaua, aparatul rasneste, vibreaza, tremura si...scoate ceva absolut la fel cu ce scotea Krups-ul mult blamat. Adica ceva cu un pic de spuma galbena si un gust departe de ce trebuia sa fie. Renunta, iar de la Saeco foloseste doar varianta de cafea normala si asta e. Isi cumpara si un french press, aici lucrurile merg mai bine, cafeaua normala iese mai bine, dar se gandeste ca nu se poate trebuie sa existe o solutie. Din intamplare pe facebook apare o firma care facea reclama la espressoare Lelit si atunci omul incepe sa sape, ajunge la acest forum, ii revine sangele in obraji, invata cat de cat ce inseamna SBDU, HX, DB, stepped, stepless, etc. decide sa-si cumpere si el scule, se blocheaza in dilema HX, sau DB, iar dupa ce a dat in trecut o stiva de bani pe prostii devine circumspect. Omul acela sunt eu si probabil ca sunt destui care au trecut prin experiente asemanatoare pana cand au ajuns sa savureze acasa un espresso, capuccino, sau latte bun.
 
Reply
#15
Acum ,daca m-as gasi in situatia de la inceput ,cu informatia pe care o am acum....n-as mai cheltui atatia bani [Image: biggrin.gif] . Mi-as lua un bun SBDU cu PID  doar pt cafea, o rasnita manuala buna..si pt latte [Image: tongue.gif] m-as duce la astia care fac cazane de tuica si mi-as face un boiler de 1 , 1,5 L de cupru /inox cu dop ,manometru si teava de aburi ( un La Pavoni fara levier ) de pus pe aragaz. Si uite asa imi fac un DB mult mai versatil ...al doilea boiler ( abur ) il pun in dulap cand n-am, nevoie de el [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif].
 
Reply
#16
Buna nsurdu,
Mi-a placut povestioara ta si cred ca pana la un punct multi dintre noi ne regasim in ea. Singurul sfat pe care as indrazni sa ti-l dau este sa faci tot posibilul sa pui mana pe fiecare 'tehnologie', sa te joci si sa incerci la prima mana flush-uri, constanta gustului shot dupa shot, preinfuzie acolo unde este cazul, frotarea laptelui, etc. Este foarte posibil ca unii din colegii de forum sa te poata ajuta in acest sens.
 
Reply
#17
@nsurdu
Mi-a placut mult povestea ...ta [Image: smile.gif] . Fara sa stai pe ganduri ...dute pe DB. Pt mine PID-ul a fost o revelatie ( bine..il gasesti si pe SBDU) . Faptul ca din acesasi cafea...poti scoate gusturi diferite ,la temperaturi diferite...mi se pare extraordinar !! Am o cafea acida/ prajita light...o extrag la 97 grade. Am o cafea prajita mai tare...o extrag la 88 grade. Deci pot sa " dreg " cafeaua din temperatura apei. EEhhhii...PID-ul si prajirea acasa ...imi ofera o infinitate de posibilitati !!

Am vazut ca Mariano te sfatuia sa cumperi ce-ti permiti si peste 6 luni sa schimbi. Daca te dau banii afara din casa..fa-o ! [Image: smile.gif] . Dar daca tii la ei ( la bani ) ..informeaza-te bine ,gandeste-te la ce-ti trebuie ...si investeste o singura data ( chai daca mult ).
 
Reply
#18
(13-06-2016, 22:16)Silvio Wrote: .....Avem in zona aceasta de ales intre DB si HX, dar un Lever este mult mai scump (nu includ aici La Pavoni) iar de SBDU ce sa mai zic......nu sunt multi care sa plateasca banii acestia pt un single boiler.
Opinia mea este ca fiecare isi cumpara in general tipul de aparat pe care si-l permite (uneori cu un mare efort financiar) insa am observat ca mai sunt si exceptii, pe care le -as numi fara sa par rautacios, efect de turma .....

Pentru Lever uite un exemplu :
http://www.billiger.de/show/produkt/2015...va-S1C.htm
http://www.coffeeitalia.co.uk/proddetail...HH-elektra
Cat despre "turma" fii linistit nu ai parut, chiar ai fost rautacios ! [Image: confused.gif]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#19
eu am ales SBDU ( Bezzera unica PID ) de care sunt multumit si pe care il folosesc de aproape 2 ani ( atat am putut financiar atunci ).
@RaduCarutasu referitor de masinile cu levier, uite aici inca un model interesant :

http://www.poccino.de/shop/espresso-maschinen/poccino/3/arte-di-poccino-chrom?c=5

https://www.italiankitchenaids.com/coffee_machines.php?prod=asav-roma



sau Electra dar la un pret usor redus :

https://www.italiankitchenaids.com/coffee_machines.php?prod=HH-elektra&cat=63
------------------------------
Imi pun si eu tot felul de intrebari acum ca si posesor de La Pavoni  Europiccola
( care dupa multe discutii contradictorii cu firma de curierat si cu domnisoara de la caffea.ro la care mi-am cerut eu scuze, ulterior a ajuns la mine dupa ce am plecat de acasa in concediu, iar acum e pe la rude si ma asteapta sa ma intorc acasa  [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] )

Nu prea inteleg masinile acestea manuale cu levier dar si cu arc cum este Elektra. Daca Europiccola face extractia cafelei ( dupa cantitatea din sita si implicit gradul de macinare ) dar forta propriu zisa este la utlilizator prin apasarea constata a levierului.....la cele cu arc mie mi se pare totul schimbat....exista o preinfuzie interesanta, posibil ca la masinile Bezzera Strega, sau Izzo Alex Lever, Profitec...sau care or mai fi dar care au si pompa ( vibratii/rotativa). Daca la aceste masini, pompa cupleaza in momentul cand levierul este apasat ....la masinile gen Elektra ce face ca apa sa treaca constant prin pucul de cafea pentru o extractie corecta si reusita? Se formeaza presiune intre piston si cafea? dar aceasta este constanta pe tot parcursul extractie ?....multe chestii, posibil simple, dar pe care momentan nu le inteleg.
Daca sunt off topic, poate Liviu va muta discutia la locul potrivit.
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#20
(13-06-2016, 14:57)Fane Wrote: ...
la HX si DB decalcifierea se face in service.
...

la HX inteleg, ca e stat in stat, constructia mai complicata, dar la DB ?
Nu e ca si cum ai face doua decalcifieri de SB ? Confused Huh
 
Reply
#21
(14-06-2016, 11:41)orhapetru Wrote: eu am ales SBDU ( Bezzera unica PID ) de care sunt multumit si pe care il folosesc de aproape 2 ani ..
...referitor de masinile cu levier, uite aici inca un model interesant :
http://www.poccino.de/shop/espresso-maschinen/poccino/3/arte-di-poccino-chrom?c=5
https://www.italiankitchenaids.com/coffee_machines.php?prod=asav-roma

sau Electra dar la un pret usor redus :
https://www.italiankitchenaids.com/coffee_machines.php?prod=HH-elektra&cat=63
------------------------------

Corect!
Despre asta propun vorbim aici. Exista aparate din toate categoriile in aceeasi zona de pret!
Ca sa faca intr-un mod constient alegerea, cei aflati in cautarea unui echipament pentru preparat cafeaua acasa, sunt convins ca ar dori sa afle care sunt modalitatile in care se lucreaza cu aceste tipuri de aparate, cat de simplu sau de dificil a fost/este pentru utilizatorii existenti sa se obisnuiasca si sa se adapteze modului in care lucreaza expresoarele, cat de usor sau de greu le este sa le manevreze, incalzeasca sau sa le regleze, cat de multumiti sunt de rezultatele zilnice si de calitatea bauturilor pe care le prepara si le consuma periodic, samd.
In acest topic ar putea fi relatate doar modalitatile de lucru, satisfactia rezultatelor, modul in care se pot sau nu modifica extractiile prin moduri diferite de a folosi echipamentele si daca acestea permit sau nu astfel de ajustari/interventii, daca apar frustrari, nemultumiri sau, dimpotriva satisfactii. 
Discutiile ar fi bine sa se refere la aparate nemodificate si netunate, pentru a veni in intampinarea celor fara  aptitudini tehnice si implicit fara intentii de a modifica ceva.
Eu, de exemplu nu am modificat niciun expresor (si sunt la al patrulea) si nici nu as achizitiona ceva cu scopul de a interveni asupra acestuia. Mici reglaje de temperatura, de presiune la pompa sau la abur da, dar atat.
Sunt genul comod, caruia ii place sa experimenteze dar sa aiba si posibilitatea reproducerii rezultatelor, pe baza a ceea ce ofera si poate aparatul, fara montaje si aparatura suplimentare.
Imi plac aparatele simple, curate fara a avea anexate diverse montaje, gageturi, improvizatii chiar daca acest lucru imi diminueaza aria experimentarilor . Dapdv, pentru mine, aceasta arie este suficient de mare si asa!
Toate aceste experiente fiind impartasite aici, noii veniti ar putea sa gaseasca informatia pe care o cauta, cu bune si cu mai putin bune si fara a fi influientati de subiectivismul vreunei postari de moment.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#22
(13-06-2016, 23:20)Tito Wrote: ..si pt latte [Image: tongue.gif] m-as duce la astia care fac cazane de tuica si mi-as face un boiler de 1 , 1,5 L de cupru /inox cu dop ,manometru si teava de aburi.... [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif].
cine are tupeul sa-l incerce? Smile

si ar trebui aici infiintat un grup al celor cu sechele lasate de Krups. Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#23
Numai la Bezzera Strega pompa cuplează la armarea levierului, la Izzo pompa face refill la boiler. In acest fel, la Strega te poți juca cu preinfuzia cum dorești ; la ridicarea levierului, pompa se oprește si extracția se face sub presiunea arcului.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#24
(14-06-2016, 11:41)orhapetru Wrote: ... Nu prea inteleg masinile acestea manuale cu levier dar si cu arc cum este Elektra. ...?....multe chestii, posibil simple, dar pe care momentan nu le inteleg.
Daca sunt off topic, poate Liviu va muta discutia la locul potrivit.

nu e vorba de off topic ci de - sa zicem - loc potrivit de 'insamantare cunoastere' [Image: smile.gif]
aici, prea putini doresc plonjarea in explicatii tehnice;

se vrea - si se chiar spune, nu numai subintelege - un raspuns imediat, clar, punctual, din care sa iesi iluminat si increzator in intelegerea ta... nu 'ziduri de cuvinte' pe care cei multi nu au timp si chef sa le escaladeze!

las pe altii sa dea asemenea explicatii - convingerea mea este ca, datorita eterogenitatii participantilor doritori sa 'ia cuvantul', intrebatorul tinta ramane tot la intelegerea lui, eventual - cum zicea PJ - cazut pe ganduri [Image: smile.gif]

dar bag si aici o incercare de explicatie MASINI CU POMPA: vs. MASINI CU PISTON:
deosebirea e esentiala in ceea ce priveste momentul extractiei si modul de generare debit apa de extractie:
sarind peste pre-infuzie, peste pre-brew, peste preinfuzie moale, tare, in palier, in rampa sau in panta:

la masinile cu extractie prin pompa, odata pornita pompa, apa intra in circuitul deschis de la pompa la puc si presiunea creata de pompa impinge apa de extractie prin puc; debitul prin circuitul de extractie, este chiar debitul mic de extractie, cel care trece prin puc, ceva de ordinul a 1-2 ml/s;
cantitatea de apa necesara extractiei este furnizata progresiv de pompa, prin circuite in general cu efect restrictor si cu caracteristici pronuntate de transfer termic; (de aceea PID-ul pe boilerul de extractie, sau pe cel cu abur, nu poate avea nici un efect pe parcursul extractiei, doar in pregatirea ei!!!)

la masinile cu extractie cu piston, odata declansata extractia, are loc intr-o prima faza, umplerea cilindrului a carui volum a fost eliberat prin ridicarea pistonului; in cilindru incape cel putin toata cantitatea de apa necesara extractiei, plus cea absorbita de puc etc.
umplerea cilindrului se face la un debit mare (10-30 ml/s) la
presiunea aburului din boiler (cca. 1 bar),
la presiunea retelei de apa (2-3 bar),
sau la presiunea unei pompe (rampa 0-10 bar la Strega, de ex.)
dar toate aceste masini au o perioada (3-5s) in care apa umple cilindrul si suprapresiunea in camera cilindrului e practic 0; aceasta faza de "0 bar" este exploatata si la Slayer, este o faza de inmuiere puc la presiunea atmosferica si rolul ei poate fi determinant (exploatata corespunzator) in reusita extractiei; de mentionat ca si grupul E61 are o asemenea faza - mult mai scurta si necontrolabila, dimmerul nu e o solutie - care se poate vedea pe manometrul pompei sau de brew;
odata cilindrul umplut, are loc intr-o a doua faza extractia, prin impingerea pistonului in jos, care la randu-i preseaza apa de extractie si un volum de gaze rezidual (apa, vapori); impingerea pistonului se face manual, sau sub forta (liniar descrescatoare) a 1-2 arcuri; la o masina cu extractia sub forta pistonului, se poate interveni in timpul extractiei, modificand direct presiunea de extractie si indirect, temperatura;

e destula informatie publicata despre efectul pozitiv - in anumite conditii - al extractiei in panta de presiune si temperatura, al extractiei la presiuni mai scazute 6-7 bar (chiar fara preinfuzie), al unei profilari de presiune, al extractiei la un debit constant etc.
sunt masini scumpe, in zona de preturi ezoterice care fac asta la o apasare de buton si sunt masini mai accesibile, cele manuale cu piston care fac asta cu sanse mult mai mici de reusita imediata, dar tot ce e cu adevarat bun se face in timp, nu?

si prajitul cafelei si extractia cafelei se pot face cu apasari de butoane, sau cu interventie manuala intr-un proces interactiv;
important e sa stim sa alegem cu propriul cap, nu influentati de acel - sorry, dar sunt si eu de acord - spirit de turma [Image: smile.gif]

p.s. nu stiu ce-i aia 'Armatura levierului' la Strega, probabil grupul, cilindrul grupului;
sigur, toate masinile cu levier si arc au un sistem de umplere cu apa a boilerului: presiunea retelei sau o pompa ad-hoc (cele cu rezervor), dar asta nu are nimic de-a face cu sistemul de umplere cu apa a cilindrului inainte de extractie;
in afara de Strega, la care umplerea cilindrului se face cu o pompa vibratoare, am mai citit de experientele lui Reiss, care dupa ce s-a cocosit discreditand Strega, a preluat ideea cu umplerea cilindrului cu o pompa rotativa la Londinium - la vremea aia...

a, si ar mai fi o mentiune: da, Strega e o masina cu HX (ha, si Expobar DB e o masina cu HX, care preincalzeste apa ce umple boilerul de extractie[Image: smile.gif],
dar aici se opreste orice asemanare cu masinile HX! pentru ca - daca cineva a citit cele de mai sus - la Strega, apa trece prin HX nu in timpul extractiei - cum se intampla la masinile cu extractie cu pompa - ci inainte de extractie, in faza de umplere cilindru! ulterior, apa se amesteca in cilindru si incalzirea cilindrului in partea de sus contribuie la reducerea efectului de stratificare termica...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#25
(13-06-2016, 23:20)Tito Wrote: si pt latte [Image: tongue.gif] m-as duce la astia care fac cazane de tuica si mi-as face un boiler de 1 , 1,5 L de cupru /inox cu dop ,manometru si teava de aburi ( un La Pavoni fara levier ) de pus pe aragaz.
Sau se poate lua gata facut (s-au gindit si altii la asta):
http://www.ebay.de/itm/Stovetop-Steamer-...1632172498
http://www.ebay.de/itm/Vintage-ELEBAK-St...2147779033
http://www.ebay.de/itm/Stainless-Stoveto...1875681259
Lelit PL043MM/Kinu M47 + Gaggia Classic
 
Reply
#26
Multumesc pentru raspunsuri
de obicei urmaresc prezentarile si clipurile video pe youtube, masina in cauza despre care vorbeam, Elektra chiar arata bine  [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif]  :


dar sunt destul de multe clipuri filmate de posesori, in care se vede modul de lucru cu aceasta masina ( acum fiecare are stilul lui de tras de levier [Image: wink.gif] ) era un tip de tragea de levier parca era pompa de vaselina...iar curgerea cafelei in ceasca era diferit de curgerea la o masina cum este Europiccola.
posibil ca sunt multe variabile....cafeaua, granulatia aleasa....poate doamna aceasta are cat de cat o curgere frumoasa prin portafiltrul naked :



dar celeleate clipuri video...chiar sunt  descurajante ...  comparat cu clipul colegului Radu Dumitrescu (care pentru mine a fost definitoriu in alegerea unul masini cu levier )
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#27
(14-06-2016, 12:16)renatoa Wrote:
(13-06-2016, 14:57)Fane Wrote: ...
la HX si DB decalcifierea se face in service.
...

la HX inteleg, ca e stat in stat, constructia mai complicata, dar la DB ?
Nu e ca si cum ai face doua decalcifieri de SB ? [Image: confused.gif] [Image: huh.gif]

Boilerul de aburi de pe un SB este de fapt aproape identic cu boilerului unui HX. Extrapoland, pe un DB ai un HX si un SBDU, desi impresia este ca ai avea doua SB-uri.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#28
@Fane: chiar suferi de sindrom post traumatic dupa Krups. Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 7 Guest(s)