Hello There, Guest! Login Register


Kinu M47 "fines"

#1
Salutare!

Am o intrebare pentru colegii posesori de Kinu M47.
De curând mi-am dat seama ca toate cafelele pe care le fac pe V60 au același gust - supraextras, indiferent de, origine, profil de prăjire, preț.

Asa ca m-am gandit sa cern cafeaua dupa ce o rasnesc, cu o simpla sita de ceai, si am fost socat.
Din 30g rasnite la gradatia 28 (stiu ca asta difera de la model la model) 11g au fost fines (ca pentru espresso) si 19g au fost cat de cat consistente ca pentru V60.
Tocmai am primit rasnita de la revizie unde au schimbat “para” de rasnire. Banuiesc ca se refera la cutitul conic, cu una noua - “Black Fusion”. Rezultatele sunt acelasi.
Detin si cutitele de brew, care deasemenea produc fines.
Intrebarea mea este, si la voi se produc la fel de multe fines la rasnire? Sunt eu mai catolic decat papa incercand sa am rasnirea atat de consistenta? 30% din cafea este foarte fina, si asta schimba complet gustul, indiferent ce temperatura as folosi la brew.

https://i.imgur.com/6HL5n2Q.jpg
https://i.imgur.com/Y7tijvo.jpg
https://i.imgur.com/k8rJ6vk.jpg
 
Reply
#2
Stii ca brew se face de la 3+4 in sus?  adica 3 ture complete si numarul 4 inscriptionat pe rasnita.

Si apropo, fines inseamna tot sub 100 microni. Nu prea sunt site sub 100 microni ci mai degraba sub 250-300 microni, 11 g din 30g la gratatia 2+8 ture suna ridicol de nerealist.
 
Reply
#3
fiecare model de Kinu este calibrat diferit. am macinat cu rasnite din 2016 care fac brew la 15-18, altele, ca a mea, care fac de la 20 in sus.

"11 g din 30g la gratatia 2+8 ture suna ridicol de nerealist." nu stiu ce vrei sa zici. asta sunt cele 2 cantitati pe care le-am separat.
daca detii un kinu m47, as fi bucuros sa le testam in paralel. daca nu, as dori un raspuns de la cineva care chiar are aceasta rasnita 10
 
Reply
#4
Nu poti avea pretentii din astea de la altii, cand dumneata nu ai cea mai mica idee despre ce sita ai folosit, ce marime au ochiurile ei, ce ai cernut de fapt acolo.
Sa trantesti 2 cantitati pe masa nu e suficient, fara a stii la ce prag s-a facut separarea.
Stiti sa interpretati o diagrama de distributie ?

Am doua postari pe tema asta care le socotesc relevante, poate va ajuta sa judecati mai realistic o cernere.
Mai intai, despre estimarea marimii sitei, si ce asteptari ar trebui sa ai la diverse ochiuri:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid142469
... ai acolo si o referire la M47, dar unul la care zero e zero !

Si una mai recenta, nu numai despre cernere:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid181626
 
Reply
#5
Deci vrei ajutor dar te crezi destept? Bun hai la tranta directa.

Am kinu m47 cumparata anul trecut.

Cutitele se ating la o gradatie sub 0. 
Macin la intre 3+3 si 3+8.

Zi cum ai masurat acei 11 g de fines, sa inteleg si eu ca aceia sunt fines (nu au cum sa fie).
 
Reply
#6
Zi și ce rețeta ai folosit și ce cafea.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#7
ati si sarit pe el. omu poate s-a grabit cu fines. el doar a observat ca are particule mai mari si mai mici. oricum nu e ca si cum nu sunt n topice pe net despre asta. cand ma interesam despre rasnite am dat des de topice de genul despre kinu, nu or fi toti prosti sau mincinosi.

acum na, e tipul ala de a castigat concurs de brew cu kinu si cutit normal. poate o fi a lui defecta sau ceva. @Darsidius din cate am citit eu, ”fines-urile” astea sau particule mai mici se manifesta la kinu la rasniri mai coarse. culmea e ca la cele de espresso totul e bine. de asta zic ca cel putin la ce am citit eu, nu e o problema de rasnit mai coarse.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#8
(19-09-2022, 15:24)bobitad Wrote: ati si sarit pe el. omu poate s-a grabit cu fines. el doar a observat ca are particule mai mari si mai mici. oricum nu e ca si cum nu sunt n topice pe net despre asta. cand ma interesam despre rasnite am dat des de topice de genul despre kinu, nu or fi toti prosti sau mincinosi.

acum na, e tipul ala de a castigat concurs de brew cu kinu si cutit normal. poate o fi a lui defecta sau ceva. @Darsidius din cate am citit eu, ”fines-urile” astea sau particule mai mici se manifesta la kinu la rasniri mai coarse. culmea e ca la cele de espresso totul e bine. de asta zic ca cel putin la ce am citit eu, nu e o problema de rasnit mai coarse.

exact la asta ma refer, ca am cernut cele 30g rasnite printr-o sita simpla de ceai, si am ramas cu 19g in sita si 11g in castronul unde am macinat. cum spui si tu, cu cat rasnesti mai coarse cu atat se formeaza mai multe fines.
si tocmai ca am crezut ca e dereglata rasnita mea, am trimis-o la revizie, iar dupa revizie imi face exact aceeasi cantitate de fines. deci nu ar trebui sa fie vorba ca e defecta rasnita.

@adiszep ca si reteta, 20g cafea rasnita la 25 clicks, apa intre 91-95 grade, 3 mins total brew time. cafele de la friedhats, 19 grams, madison etc, toate prajite pentru filtru.

@renatoa mersi de linkuri, o sa le citesc. rasnita mea nu se mai opreste la zero, cutitele se ating undeva la -9, daca are sens.
 
Reply
#9
Ai rasnita la fel ca a mea, rasneste la "34 clicks" si nu sunt clicks ca nu e comandante, sunt 3 ture + 4 numere.
 
Reply
#10
(19-09-2022, 15:24)bobitad Wrote: ...oricum nu e ca si cum nu sunt n topice pe net despre asta. cand ma interesam despre rasnite am dat des de topice de genul despre kinu, nu or fi toti prosti sau mincinosi.

Ai fi uimit sa afli ca in tot forumul asta imens nu e nici un topic serios despre fines...
Iar legarea subiectului de Kinu neaparat deja arata ca nu prea se pricepe ca treaba nu are legatura cu rasnita... nici cu cafeaua, cel mult cu metoda de preparare.
 
Reply
#11
Prin 25 clicks ii zici 2 ture și nr 4? Dacă da e prea fin. incearca cum zice darsidius si vezi cum torni Smile
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#12
Si vad in postarea urmatoare ca ca se persista in "oroare": "o sita simpla de ceai"... adica nimic !
Daca nu stii cu ce finete cerni degeaba cantaresti... sau judeci. Nu conteaza rasnita, sau cafeaua.
 
Reply
#13
(19-09-2022, 16:27)adiszep Wrote: Prin 25 clicks ii zici 2 ture și nr 4? Dacă da e prea fin. incearca cum zice darsidius si vezi cum torni Smile

da, la asta ma refer. ok, o sa ma duc in 34, cu toate ca nu tin minte sa fi rasnit vreodata asa grosier.

@renatoa, asa e, nu am cum sa masor finetea sau marimea gaurilor. as avea nevoie de Kruve sau ceva la care stiu deja dimensiunea gaurelelor.
 
Reply
#14
In primul post pe care l-am dat poti vedea cum se poate face masuratoarea cu o rigla si un celular, nu trebuie inginerie pentru asta.
Doar ca cifrele pe care le-ai dat ma duc cu gandul la o sita din aia semi rotunda, cu plasa de sarma, care are ochiuri inegale la centru si periferie, si ale carui sarme le muti cu unghia de colo colo... ceva total nepotrivit pentru acest scop.
Nu trebuie kruve, o sita de faina ca lumea care o gasesti si la 10 lei in talcioc face o treaba la fel de buna.
 
Reply
#15
Pai asta e "spilul"... Sa masuram cu niste site Kruve sau echivalent (daca exista), eventual sa comparam rezultatele cu alta rasnita, apoi sa revenim cu date concrete legate de distributia particulelor.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#16
Asta nu merita sa respire acelasi aer cu atot-cunoscatorii! Un ignorant care crede in disponibilitatea unei comunitati de a-l ajuta cu o parere. Naiv! Poate pe forumul de oglinzi furate de pe autovit, dar aici nu. Aici il calci in picioare, sa nu mai indrazneasca sa deranjeze a doua oara. Onor expertilor!
 
Reply
#17
(19-09-2022, 15:19)Darsidius Wrote: Deci vrei ajutor dar te crezi destept? Bun hai la tranta directa.
Si cum exista deja report-uri, va rog fara replici de acest fel in forum, chiar daca sunt figurative.
Important este sa-i explicam userului cum se face, unde greseste si cum sa traga niste concluzii clare.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#18
(19-09-2022, 16:05)sebu Wrote: @renatoa mersi de linkuri, o sa le citesc. rasnita mea nu se mai opreste la zero, cutitele se ating undeva la -9, daca are sens.

inseamna ca ai problema lu asta. unde 0 era la -20. : https://www.reddit.com/r/Coffee/comments..._kinu_m47/

pare o problema de aliniere sau ceva, eu habar n-am ca nu ma pricep. mai sunt topice de genul.

altii zic asa: It is very likely you won't get the zero point correct IF you purchased M47 after Oct 2019. The reason is simple, they have made changes to the top screw before launch the Simplicity.
TIMEMORE C2, TIMEMORE FISH, CLEVER DRIPPER, AEROPRESS, V60, FRENCH PRESS
 
Reply
#19
(19-09-2022, 16:05)sebu Wrote: …rasnita mea nu se mai opreste la zero, cutitele se ating undeva la -9, daca are sens.
Daca se poate strange pana la -9, de fapt esti la 0.1
Nu?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#20
La toate rasnitele noi nu se ating cutitele la zero ca sub, adica o diviziunea mica gradata sub 0, adica 0.9. Nu are absolut nici o importanta. 0 gradatie mica in brew este egal cu zero. Acest lucru e facut cu cap din fabrica.

pe kinu cea mai mare prostie o face lumea cand macina fin, ca asa vede pe youtube sau asa crede ca e bine. Sau ca trebuie sa aiba un timp total de 3 minute. Trebuie sa ai un timp total de 3 minute fara bypass, sau cu putin bypass. Asta inseamna ca trebuie sa pui filtru de hartie sub jet de apa la robinet sa fie impins total filtru lipit de con. Pe urma sa faci un cuib in cafea cu o gaura in mijloc, sa torni cu maxim 6 g/s din kettle si sa-ti imparti in cate turnari vrei apa. cea mai comuna metoda e cu 3-4 turnari.

Cafeaua prajita intens, medium care nu e de filtru, va curge exagerat de rapid, si tu o sa vrei sa o rasnesti mai fin, sa o faci si mai amara/muddy, exista alte tehnici de extractie pt asemenea cafea, cu debit mic din kettle si temp mica.

De asemenea ma amuz cand cineva vine si zice ca produsul este rau, dar nu s-a interesat suficient, nu a probat suficient, si nu face topicul ca sa ceara un ajutor sau un sfat, ceea ce l-as fi dat cu cea mai mare placere, ci face direct loc de aruncat cu tomate spre un produs, ca asa s-a gandit el sa faca un test. Nu e okay. De asta m-am enervat, ca nu asa se fac testarile si nu se ajunge asa rapid la concluzii din astea, mai ales ca australianul care a castigat brewers cup la mondiale a folosit un kinu cu cutit stock de espresso.

Asa ca te rog, asa nu, Rasnita nu are nimic, nu e nimic prost aliniat la ea, problema e la tine. Daca nu te dai tu dupa rasnita, si nu iti place, treci la altceva. Simplu.
 
Reply
#21
(19-09-2022, 19:50)bobitad Wrote:
(19-09-2022, 16:05)sebu Wrote: @renatoa mersi de linkuri, o sa le citesc. rasnita mea nu se mai opreste la zero, cutitele se ating undeva la -9, daca are sens.

inseamna ca ai problema lu asta. unde 0 era la -20. : https://www.reddit.com/r/Coffee/comments..._kinu_m47/

pare o problema de aliniere sau ceva, eu habar n-am ca nu ma pricep. mai sunt topice de genul.

altii zic asa: It is very likely you won't get the zero point correct IF you purchased M47 after Oct 2019. The reason is simple, they have made changes to the top screw before launch the Simplicity.

@Mihai L, @bobitad

da, problema este asemanatoarea cu ce spune tipul pe reddit. folosesc zilnic rasnita de 4.5 ani. initial punctul 0 era la 2 gradatii in spatele cifrei 0, de vreo 6 luni s-a mutat la 0.9 - https://imgur.com/a/kirxx9W

nu am probleme asa mari cu infundarea conului de care spune el. torn de 6 ori, si functie de cat de repede torn, mereu se scurge toata apa in sau sub 3 minute.

poate ca trebuie sa folosesc apa la temp mai joasa, o sa incerc un 87-89, dar as fi curios sa testez si un Comandante c40 sa compar putin consistenta rasnirii.
 
Reply
#22
(19-09-2022, 16:53)Lyvyoo Wrote: Si cum exista deja report-uri, va rog fara replici de acest fel in forum, chiar daca sunt figurative.
Important este sa-i explicam userului cum se face, unde greseste si cum sa traga niste concluzii clare.

Cu conditia ca userul sa mai si inteleaga... dupa cum decurg discutiile...
Ba unii se mai si infoaie si alta solutie decat report nu au, pentru ca argumente lipsa, decat "nu or fi toti prosti sau mincinosi." Nu toti, doar vreo 54%, statistica o spune clar ca atati citesc si nu pricep.
 
Reply
#23
Am si precizat ca cine are astfel de consideratii relativ tehnice, trebuie mai intai sa le dovedeasca sinelui si celorlalti folosind o metoda conventionala, stiintifica sau macar relativ stiintifica (Kruve).
Dar prima reactie cu luatul la tranta nu e ok, pentru ca tot vin generatii noi de espressomani si trebuie sa ii integram cu rabdare. Sunt sigur ca vom mai auzi de 100x intrebari legate de automate care nu fac spuma, de espressoare semiautomate bune care nu fac nici ele "spuma" fara rasnita etc. 
 Daca nu avem rabdare ne abtinem si asta e, poate raspund altii sau raspundem cand avem timp. Spre exemplu al doilea raspuns al lui Darsidius a fost convingator, in alta nota.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#24
@Lyvyoo, nu e nimic de reportat la postul lui @Darsidius. Ar trebui să nu ne mai dăm așa răniți când se spun lucrurilor pe nume. Dpmdv. e o expresie foarte la obiect și în nota dată de colegul care a pornit discuția. În rest, numai bine. Big Grin
Gaggia Classic 2012 & ARCO
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)