Depunerile alea dupa numai o incalzire apar daca a ajuns la fierbere, ceeace poate indica fie ca termoreglarea nu merge cum trebuie, fie ai avut apa prea putina (raportata la puterea masinii), care a adus-o la fierbere inainte ca regulatorul sa intre in actiune.
La kettle de aragaz nu am asa ceva nici dupa multe luni de folosire, la cel electric, de 2000W, daca pun sub 500g de apa imi apar si mie.
Cum eu controlez kettle-ul electric manual, in urma observatiilor/experiementelor, am ajuns la concluzia ca puterea trebuie redusa imediat cum au aparut primele bule pe fund, fenomen care se petrece pe la 70 grade.
Asa ca eu tai puterea la aparitia bulelor, imi mai fac treaba cu altele prin bucatarie, 1-2 minute, rasnesc, sau ce mai e nevoie, in timpul asta toata caldura din placa se duce in apa, fara vaporizare care sa duca la creere de depozite minerale, si dupa aceste 1-2 minute apa a ajuns la aproape 80 grade, de unde o duc la 88 prin actionari scurte ale alimentarii, si agitari ale apei, incat sa se produca cat mai putine centre de mineralizare.
Suna complicat, dar de fapt operatiunea consta in a lasa kettle pe talpa 15 secunde, il iau, se intrerupe alimentarea, agit/omogenizez prin rotire, il pun la loc, samd, pana ce termometrul imi indica 88 grade.
In felul asta depunerea este mult diminuata, ajunge o decalcifiere la 3 luni.
Mi-am propus sa ii reduc puterea la jumatate, ca sa diminuez acest fenomen, dar e pe undeva printr-o lista de multe altele mai prioritare de facut pentru multe luni...
La unul cu regulator, fie termostat fie electronic, as pune intai un punct intermediar de 70-75 grade, unde apar bulele, as lasa 1-2 minute sa se stabilizeze acolo, si apoi as pune temperatura finala minus 2 grade, daca ziceti ca majoritatea aveti overshot...