Welcome Back Log In Create Account

Instrumente masurare valori apa

Pentru ca apa este al doilea element fundamental (dupa boabele de cafea), ce ne ajuta sa obtinem licori pe gustul nostru, ar trebui sa avem si niste instrumente de calitate pentru masurarea valorilor ce ne intereseaza (duritate, tds, etc).
Pentru ca sunt sute de modele, unele mai bune, altele mai putin bune, unele valori fiind influentate de temperatura, pe care unele instrumente stiu sa o compenseze, altele nu, etc, etc... poate avem printre noi pasionati de acvaristica sau alte domenii unde valorile apei sunt importante si pot recomanda anumite modele bune de astfel de instrumente de masura, ce si-au confirmat deja in timp, calitatea, precizia, fiabilitatea.
Pe aliexpress am vazut o multitudine de modele, dar cred ca cei interesati de valori corecte au descoperit deja instrumente de calitate si precizie superioara, pe care nu ar strica sa le mentioneze si aici.

Ar fi de preferat sa postam aici doar recomandari, concluzii, pareri despre instrumentele de masura, despre varietati de apa avand deja celalalt topic.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Salutare,
O inițiativă foarte bună, eu am in Xiaomi TDS Pen, chiar ar fi bine de aflat ce valori oferă diferite aparate de măsură ca sa putem face o medie.
Până acum am măsurat:
Bucovina - 35 ppm
Aquatique - 75 ppm
Cana Aquafor cu filtrul cu mg - 95 ppm
Apa rețea sector 2 - 125 ppm
Bugster+Honne, Kinu

Reply
eu am setat sistemul de filtrare la ~150ppm, asa parca am cel mai bun gust in ceasca.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
@maki poti te rog sa dai mai multe detalii despre sistemul tau, daca nu aici poate pe threadul de filtrare a apei?

Reply
(15-10-2020, 11:58)sorinetta Wrote: @maki poti te rog sa dai mai multe detalii despre sistemul tau, daca nu aici poate pe threadul de filtrare a apei?

sigur, dar e ceva destul de obusnuit. revin cu poze, detalii mai tarziu.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Salutare,
Da ți mi va rog un tds mereu de pe ali express ce model ar fi mai ok
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Xiaomi are reprezentanta in tara, gasesti si aici TDS pen:

https://xiaomiromania.com/gadget-uri/aut...i-tds.html

E dublu decat pe ali, dar deh...

Pe eMag gasesti si altele, mai ieftine, vezi si tu care are stelutze mai multe si mai colorate...

Reply
RON 28.25 17%OFF | Original Xiaomi MiJia Mi TDS Meter Tester Portable Detection Water Purity Quality Test EC TDS-3 Tester D5#
https://a.aliexpress.com/_mtq1t6P

Plus transport 40 ron.

Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Eu unul parca m-as orienta catre zona mai profi, mai peste standardul generic denumit "chinezesc", care este mai mult de "unica-folosinta". Asta si pentru ca imi place sa am un instrument bun, mai din zona prosumer, care sa imi poata indica cu o precizie cat de cat buna, parametrii ce imi sunt utili in diverse aplicatii casnice si nu numai. Si pentru asta cred ca merita sa sar din zona catorva zeci de lei, in zona catorva sute de lei..
Pentru exactitatea unor valori, chinezii nu spun de multe ori lucruri importante, precum faptul ca electrodul este consumabil si trebuie schimbat la 1-2 ani, importanta calibrarii si a calitatii solutiilor folosite la calibrare, importanta temperaturii si cat de mult influenteaza ea valoarea unor rezultate pentru care standardele sunt declarate la 25C, unele testere stiind sa compenseze in functie de temperatura mostrei masurate, etc.

Pasionatii de acvaristica, pentru care calitatea apei este foarte importanta, am vazut ca se orienteaza destul de des catre instrumentele de masura ADWA (accesibile cam oricarui buget) sau HANNA (ceva mai scumpe).

P.S.
De precizat pentru colegii ceva mai grabiti cu concluziile, faptul ca prin masurarea acasa a acestor valori generice precum tds / ppm / conductivitate, ph, etc, nu se pot determina si valorile nominale ale unor anumite minerale (de ex. Ca, Mg, etc) prezente intr-o proba de apa, acestea ramanand in sarcina laboratoarelor.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(15-10-2020, 21:30)d2florin Wrote: RON 28.25 17%OFF | Original Xiaomi MiJia Mi TDS Meter Tester Portable Detection Water Purity Quality Test EC TDS-3 Tester D5#
https://a.aliexpress.com/_mtq1t6P

Plus transport 40 ron.

Ms

https://www.v39.ro/smart-gadget-uri/xiao...omata.html
50 lei+ transport 15 lei, sau ridicare de la sediu pentru cei care sunt din Buzău sau au drum prin zonă.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Pentru cei grabiti sa isi puna mari sperante in masuratoarea asta, e bine de stiu ca nu este decat o masuratoare a rezistentei apei. Care spune ceva, mai ales la extreme, cand avem mineralizari foarte joase sau in exces, dar nu spune mare lucru la mineralizari medii, cum este apa SCA...
Poti avea aceeasi rezistenta de la o cantitate mare de mineral slab conductiv, sau invers, cum e cazul sarii de bucatarie.
La ambele va indica acelasi TDS.

Electrodul este consumabil daca il lasi permanent in apa, cum e cazul la piscine, pentru ca apare o corodare a lui datorita trecerii curentului/electrolizei.
Dar nu la testari o data pe luna, de cateva secunde, cum e cazul la testarile de apa pe care le facem noi.
Si nici cand electrodul e de titaniu, cum e la xiaomi. Pe care nu as vedea-o chiar ca pe firma chineza tipica... kettle-ul lor are mai multa minte in el, decat orice se vehiculeaza in cafegistica. Si nu ma refer la electronica si wireless, ci la heatere multiple, actionate in secventa, ca sa induca curenti de convectie accelerata, sa omogenizeze temperatura apei, si alte nebunii... pacat ca nu au o varianta cu gat de lebada, si ca e prea mare ca volum.

Reply
ontopic:
Nu sunt profesionist in domeniu, dar atata timp cat producatori de prestigiu precum Adwa, Hanna, etc au produse dedicate pentru conductivitate, respectiv pentru tds, precum si produse care pot masura tds-ul, dar nu si conductivitatea (si invers), ma face sa cred ca te inseli, tds-ul nefiind masurat doar pe baza conductivitatii sau cel putin nu au un algoritm asa de banal care sa indice valori total distorsionate in functie de tipul de minerale prezente frecvent in apa potabila. Ca in urma masurarii tds-ului in acest fel nu poti stii si care sunt acele minerale solide si in ce procent sunt fiecare prezente in apa, asta asa este, am scris si eu mai sus.

offtopic:
Referitor la kettle, daca iti pica in mana un Fellow Stag EKG, merita sa ii faci niste masuratori. Vei ramane surprins ce algoritm PID precis are, cat este de exact si cat de bine intuieste si mentine temperatura indiferent de cantitatea de apa intre minim si maxim (atat in faza de incalzire, cat si in cea de pastrare a temperaturii). Bineinteles, asta nu descalifica kettle-ul Xiaomi, dar Fellow Stag EKG are gooseneck si chiar unul foarte bun, ce permite un flow control excelent. Dar asta e discutie pentru topicul despre kettle...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)