Salutare,
primul meu post pe acest forum , desi mi-am facut cont mai de mult, in care o sa povestesc mica mea poveste de a cauta placerea de a bea o cafea "buna" si unde ma gasesc in acest moment :
De vreo 1-2 ani tot aveam de gand sa imi cumpar o "masina " de preparat cafea. Nu cautam neaparat pt mine, cat mai mult pt sotia mea care savureaza o cafea ( la ibric) in fiecare dimineata si ocazional pe la cafenele ( deci , teoretic, intr-un mediu mai profi). Am avut etape in care cautarea era mai intensa si altele in care nu mi se parea o necesitate asa mare . In principiu pentru mine si sotia mea , o "masina " de facut cafea, inseamna una automata ( de genul apesi pe un buton sa selectezi ce cafea vrei si prin inca o apasare se prepara ) . Din intamplare, in una din delegatii , am ajuns la un client care avea un espressor manual, cu o rasnita separata, si uite asa, dupa ce am imitat ce faceau alti colegi, mi-am preparat si eu o cafea la acest tip de aparat. Desi nu aveam deloc cunostiinte despre cum se procedeaza ( ce inseamna granulatie, cat sa fie extractia, etc....lucruri pe care le-am citit in ultima perioada aici pe forum ) , a iesit o "cafea" interesanta , gustoasa . Au mai trecut luni de la aceasta experienta, cu un expressor manual, si m-a lovit din nou gandul sa-i fac sotiei un cadou constand intr-un aparat prin care sa-si faca o cafea buna. Pentru ca unul din criterile alegerii a fost simplitatea , am ales un aparat automat, mai exact un Philips Saeco Xelsis SM7683, adica un aparat automat din clasa premium. L-am primit, am ramas oarecum impresionat, in primul rand de design dar am gasit si gustul cafelei bun. Sotia a fost si ea multumita. Pentru ca sunt maniac cu partea tehnica si cu intretinerea aparatelor, am inceput sa analizez mai in detaliu cum a fost construit si care e procesul prin care prepara cafeaua. Aici am inceput sa constat ca mentenanta implica foarte multa munca si ca e posibil sa am si probleme cu el in viitor datorita complexitatii . Am inceput sa caut mai multe detalii, si cumva am ajuns si pe acest site & forum. Dupa ce am inceput sa citesc toate sfaturile , parca am avut un sentiment de iluminare...."automatele sunt o pacoste" . Am hotarat sa-l fac retur si sa incep documentare mai serioasa asupra achizitiei unui aparat manual. Am inteles ca rasnita e cea mai importanta componenta, cafeaua prospat prajita e cam al doilea ca importanta la egalitate cu espressorul . Am inceput sa inteleg si punctele de referinta ( gen 50 ml in 25 sec de extractie si ca asta e in functie de gradul de rasnire , etc ) . Desi , imi era clar ca sunt multe alte detalii pe care trebuie sa le aprofundez, din lipsa de timp, eram cat pe-aci, sa ma inscriu pe lista de asteptare a site-ului si sa dau comanda de o rasnita si un aparat manual ( consideram ca MACAP M6D stepless & Lelit PL 92 T Elizabeth e ce trebuie conform informatilor de pe forum). Cumva aveam o retinere, daca imi scapa ceva, daca nu ma descurc cu procesul de preparare , daca ... Pana la urma,am zis ca inainte sa ma arunc si sa cheltui o suma deloc mica, sa ma duc cu sotia la una din locatile recomandate aici pe forum si sa incercam o cafea acolo. Si uite asa am ajuns la Guido. Dupa ce am deschis subiectul ca suntem acolo sa testam si sa ne hotaram daca merita sa mergem mai departe cu achizitia, poveste de care fata de acolo nu prea a dat doi bani, am cerut sa bem un espresso si un cappucino . Am intrebat daca putem alege noi ce cafea sa fie folosita. Ni s-a spus ca pentru preparea ei acolo, nu se foloseste decat una singura ( ceva de genul Brazilia serra neagra..sper sa nu gresesc ) si ca nu putem alege alta . Am intrebat daca e proaspat prajita si ni s-a zis ca trebuie sa treaca 2-3 saptamani ca sa poata fi folosita ( din ce citisem aici pe forum, sper sa nu gresesc, ideea era exact invers, adica sa fie consumata in primele 2-3 saptamani de cand a fost prajita ). Mi s-a parut ciudata informatia primita. Cumva, avand sentimentul de nesiguranta al incepatorului, nu am vrut sa contrazic . Am cerut sa ni se prepare un duble shoot si un cappucino. A rasnit cafeaua in fata noastra si a preparat bauturile. In timpul extractiei, am intrebat daca e valabila chestie cu 50 ml in 25 sec....la care mi-a raspuns ca ea tine 40 sec ( nu am inteles daca face asta pt ca e double shoot sau nu...). Cand am gustat din espresso , mi s-a schimbat fata de cat de acra si amara era bautura . Departe de descrierea la superlativ pe care o gasesc pe aici pe forum. Adica, ok, pot sa fiu de acord ca nu avem noi, eu si sotia, gusturile atat de rafinate , sau ca suntem nestiutori, dar bautura aia era ORIBIL DE ACRA SI DE AMARA. Cappucino era , vorba sotiei, "baubila" dar in nici un caz mai buna decat ce rezulta din aparatul automat. I-am spus fetei de la Guido ca nu imi place si raspunsul ei a fost ca e genul de cafea care " ori iti place, ori nu " si ca ei i se pare "fructata" . Nu vreau sa jignesc, dar sa ti se para fructata o baututa atat de acra si amara ca aia inseamna ca .... Asta a fost momentul de dezamagire profunda. In acest moment nici nu stiu ce sa mai cred. Vad doua posibilitati: 1) Cafeaua nu a fost preparata bine, lucru care ma ingrozeste pentru ca daca nici intr-o locatie care e data ca exemplu aici pe forum, care ma astept sa aiba cele mai performante aparate, si cei mai competenti oameni care prepara cafeaua, nu e usor sa prepari o cafea....atunci ce asteptari sa aiba unul ca mine la inceput de drum ? 2) A fost o problema punctuala cu cafeaua noastra: ori fata nu a stiu sa prepare, ori cafeaua era veche sau ceva de genul. Lucru care iar ma ingrozeste...oare cat timp trebuie sa dedic ca sa potrivesc toate variabilele ? Ce o sa faca sotia cand se trezeste dimineata si vrea o cafea ...deschide manualul si incepe sa faca experimente ca intr-un laborator ? Ridicol.
Si uite cum, desi ajunsesem sa zic ca automatele sunt niste porcarii ( cumva influentat puternic de ce am citit aici pe site si forum), dupa experienta avuta cu testarea, am ajuns sa zic ca nu sunt chiar niste porcarii si ca ,POATE, toate cuvintele la superlativ pe care le gasesc aici pe site \ forum .. sunt doar niste povesti frumoase . O sa mai fac o incercare , sa-i mai dau o sansa cum s-ar zice, si sa ma duc si intr-o alta locatie sa testez un espresso facut de niste "profi" cu o cafea " buna si proaspata" .
Voi , ce sfat imi dati ? Unde sa mai incerc ?
primul meu post pe acest forum , desi mi-am facut cont mai de mult, in care o sa povestesc mica mea poveste de a cauta placerea de a bea o cafea "buna" si unde ma gasesc in acest moment :
De vreo 1-2 ani tot aveam de gand sa imi cumpar o "masina " de preparat cafea. Nu cautam neaparat pt mine, cat mai mult pt sotia mea care savureaza o cafea ( la ibric) in fiecare dimineata si ocazional pe la cafenele ( deci , teoretic, intr-un mediu mai profi). Am avut etape in care cautarea era mai intensa si altele in care nu mi se parea o necesitate asa mare . In principiu pentru mine si sotia mea , o "masina " de facut cafea, inseamna una automata ( de genul apesi pe un buton sa selectezi ce cafea vrei si prin inca o apasare se prepara ) . Din intamplare, in una din delegatii , am ajuns la un client care avea un espressor manual, cu o rasnita separata, si uite asa, dupa ce am imitat ce faceau alti colegi, mi-am preparat si eu o cafea la acest tip de aparat. Desi nu aveam deloc cunostiinte despre cum se procedeaza ( ce inseamna granulatie, cat sa fie extractia, etc....lucruri pe care le-am citit in ultima perioada aici pe forum ) , a iesit o "cafea" interesanta , gustoasa . Au mai trecut luni de la aceasta experienta, cu un expressor manual, si m-a lovit din nou gandul sa-i fac sotiei un cadou constand intr-un aparat prin care sa-si faca o cafea buna. Pentru ca unul din criterile alegerii a fost simplitatea , am ales un aparat automat, mai exact un Philips Saeco Xelsis SM7683, adica un aparat automat din clasa premium. L-am primit, am ramas oarecum impresionat, in primul rand de design dar am gasit si gustul cafelei bun. Sotia a fost si ea multumita. Pentru ca sunt maniac cu partea tehnica si cu intretinerea aparatelor, am inceput sa analizez mai in detaliu cum a fost construit si care e procesul prin care prepara cafeaua. Aici am inceput sa constat ca mentenanta implica foarte multa munca si ca e posibil sa am si probleme cu el in viitor datorita complexitatii . Am inceput sa caut mai multe detalii, si cumva am ajuns si pe acest site & forum. Dupa ce am inceput sa citesc toate sfaturile , parca am avut un sentiment de iluminare...."automatele sunt o pacoste" . Am hotarat sa-l fac retur si sa incep documentare mai serioasa asupra achizitiei unui aparat manual. Am inteles ca rasnita e cea mai importanta componenta, cafeaua prospat prajita e cam al doilea ca importanta la egalitate cu espressorul . Am inceput sa inteleg si punctele de referinta ( gen 50 ml in 25 sec de extractie si ca asta e in functie de gradul de rasnire , etc ) . Desi , imi era clar ca sunt multe alte detalii pe care trebuie sa le aprofundez, din lipsa de timp, eram cat pe-aci, sa ma inscriu pe lista de asteptare a site-ului si sa dau comanda de o rasnita si un aparat manual ( consideram ca MACAP M6D stepless & Lelit PL 92 T Elizabeth e ce trebuie conform informatilor de pe forum). Cumva aveam o retinere, daca imi scapa ceva, daca nu ma descurc cu procesul de preparare , daca ... Pana la urma,am zis ca inainte sa ma arunc si sa cheltui o suma deloc mica, sa ma duc cu sotia la una din locatile recomandate aici pe forum si sa incercam o cafea acolo. Si uite asa am ajuns la Guido. Dupa ce am deschis subiectul ca suntem acolo sa testam si sa ne hotaram daca merita sa mergem mai departe cu achizitia, poveste de care fata de acolo nu prea a dat doi bani, am cerut sa bem un espresso si un cappucino . Am intrebat daca putem alege noi ce cafea sa fie folosita. Ni s-a spus ca pentru preparea ei acolo, nu se foloseste decat una singura ( ceva de genul Brazilia serra neagra..sper sa nu gresesc ) si ca nu putem alege alta . Am intrebat daca e proaspat prajita si ni s-a zis ca trebuie sa treaca 2-3 saptamani ca sa poata fi folosita ( din ce citisem aici pe forum, sper sa nu gresesc, ideea era exact invers, adica sa fie consumata in primele 2-3 saptamani de cand a fost prajita ). Mi s-a parut ciudata informatia primita. Cumva, avand sentimentul de nesiguranta al incepatorului, nu am vrut sa contrazic . Am cerut sa ni se prepare un duble shoot si un cappucino. A rasnit cafeaua in fata noastra si a preparat bauturile. In timpul extractiei, am intrebat daca e valabila chestie cu 50 ml in 25 sec....la care mi-a raspuns ca ea tine 40 sec ( nu am inteles daca face asta pt ca e double shoot sau nu...). Cand am gustat din espresso , mi s-a schimbat fata de cat de acra si amara era bautura . Departe de descrierea la superlativ pe care o gasesc pe aici pe forum. Adica, ok, pot sa fiu de acord ca nu avem noi, eu si sotia, gusturile atat de rafinate , sau ca suntem nestiutori, dar bautura aia era ORIBIL DE ACRA SI DE AMARA. Cappucino era , vorba sotiei, "baubila" dar in nici un caz mai buna decat ce rezulta din aparatul automat. I-am spus fetei de la Guido ca nu imi place si raspunsul ei a fost ca e genul de cafea care " ori iti place, ori nu " si ca ei i se pare "fructata" . Nu vreau sa jignesc, dar sa ti se para fructata o baututa atat de acra si amara ca aia inseamna ca .... Asta a fost momentul de dezamagire profunda. In acest moment nici nu stiu ce sa mai cred. Vad doua posibilitati: 1) Cafeaua nu a fost preparata bine, lucru care ma ingrozeste pentru ca daca nici intr-o locatie care e data ca exemplu aici pe forum, care ma astept sa aiba cele mai performante aparate, si cei mai competenti oameni care prepara cafeaua, nu e usor sa prepari o cafea....atunci ce asteptari sa aiba unul ca mine la inceput de drum ? 2) A fost o problema punctuala cu cafeaua noastra: ori fata nu a stiu sa prepare, ori cafeaua era veche sau ceva de genul. Lucru care iar ma ingrozeste...oare cat timp trebuie sa dedic ca sa potrivesc toate variabilele ? Ce o sa faca sotia cand se trezeste dimineata si vrea o cafea ...deschide manualul si incepe sa faca experimente ca intr-un laborator ? Ridicol.
Si uite cum, desi ajunsesem sa zic ca automatele sunt niste porcarii ( cumva influentat puternic de ce am citit aici pe site si forum), dupa experienta avuta cu testarea, am ajuns sa zic ca nu sunt chiar niste porcarii si ca ,POATE, toate cuvintele la superlativ pe care le gasesc aici pe site \ forum .. sunt doar niste povesti frumoase . O sa mai fac o incercare , sa-i mai dau o sansa cum s-ar zice, si sa ma duc si intr-o alta locatie sa testez un espresso facut de niste "profi" cu o cafea " buna si proaspata" .
Voi , ce sfat imi dati ? Unde sa mai incerc ?